Skip to main content

Αιχμάλωτη του «πρέπει» η Μπαρτσελόνα (vids)

Ο coach Κωνσταντίνος Πανάς σχολιάζει τη νίκη της Ζενίτ επί της Μπαρτσελόνα επισημαίνοντας πως η πίεση των «Μπλαουγκράνα» από την αρχή της σεζόν δεν θα τους αφήσει να φανερώσουν τις πραγματικές τους δυνατότητες, αλλά η απώλεια του Γκουντάιτις ίσως αλλάξει πολλά.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον Γιασικεβίτσιους σαν προσωπικότητα. Απίστευτος παίκτης, με εξαιρετικό έργο στην Ζαλγκίρις ως προπονητής. Ωστόσο όλοι κρίνονται εκ του αποτελέσματος και για την ώρα, αυτό που βγάζει η Μπαρτσελόνα είναι ένα τεράστιο «πρέπει» από την αρχή της σεζόν. Έχουμε ένα σπουδαίο προπονητή, πήραμε το καλύτερο playmaker στη λίγκα, έχουμε τον Μίροτιτς, τον Ντέιβιτς, τον Χίγκινς, άρα «πρέπει» να πάμε εκεί που αρμόζει βάσει των δυνατοτήτων μας. Αυτή ήταν η λογική που έρρεε από την αρχή της σεζόν στη Βαρκελώνη και δεν άλλαξε απόψε.

Αντ’ αυτού είδαμε ένα Πασκουάλ να αναφέρει στη συνέντευξη πριν τον αγώνα πως είναι μια εμπειρία για τη Ζενίτ και πως αρκετά παιδιά θα ζήσουν για πρώτη φορά ατμόσφαιρα των playoffs και πρέπει να το απολαύσουν. Από τη μια το «πρέπει» και από την άλλη «ήρθαμε να το ζήσουμε». Όπως και να το κάνεις, όσο καλύτερος και να είσαι στα χαρτιά αυτή η πίεση δημιουργεί προσδοκίες. Προσδοκίες που όσο το παιχνίδι δεν σου πηγαίνει καλά, τόσο θα στραβώνει η κατάσταση.

Η Μπαρτσελόνα όχι απλά δεν ήταν καλή, όχι απλά δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο να πάρει το παιχνίδι στα χέρια της, αλλά η Ζενίτ ήταν τόσο διαβασμένη και προσηλωμένη που θα ήταν άδικο να μην κάνει το break στο πρώτο παιχνίδι.

Οι Ρώσοι μπήκαν πολύ δυνατά στο παιχνίδι και με τον Πάου Γκασόλ να ξεκινάει τα πράγματα έγιναν πιο εύκολα για αυτούς. Ο Ισπανός δεν είναι ακόμη έτοιμος και η αρμάδα του Τσάβι Πασκουάλ το εκμεταλλεύτηκε σε αρκετές επιθέσεις. Ο Γκασόλ αδυνατούσε να βγει πολύ επιθετικά και στη μπάλα και αναγκαζόταν να αμύνεται αρκετά βαθιά στη ρακέτα στα pick-n-roll, ώστε να μη δημιουργήσει ανισορροπία. Ωστόσο αυτό ανάγκαζε τον Καλάθη να πρέπει να αμυνθεί και στο screener και στη μπάλα, κάτι που ήταν αδύνατο με τον Πάνγκος κυρίως να το εκμεταλλεύεται στις πρώτες επιθέσεις.

Η Μπαρτσελόνα με την είσοδο του Ντέιβιτς ισορρόπησε την κατάσταση, αλλά η Ζενίτ είχε ήδη αρχίσει την επιθετικότητα στην άμυνα, έκλεψε αρκετές μπάλες και σκόραρε εύκολα στο ανοιχτό γήπεδο για το 21-21 στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου.

Το δεύτερο δεκάλεπτο ανήκε αποκλειστικά στη Ζενίτ και στη ραψωδία της άμυνας της. Ο Πασκουάλ έπαιζε αλλαγές σε όλα κυρίως στις θέσεις «2» έως «5», ώστε να αποφύγει κάποιο εσωτερικό mismatch με τον Πάνγκος. Όλοι οι υπόλοιποι ήταν αθλητικοί, δυνατοί, έπαιξαν εξαιρετική άμυνα και δεν είχαν κανένα πρόβλημα στο ριμπάουντ, ακόμη και σε φαινομενικά μεγάλα πλεονεκτήματα της Μπαρτσελόνα που δεν έγιναν πράξη. Αυτό σε συνδυασμό με τα τεράστια σουτ των Μπάρον, Πάνγκος και Τόμας έδωσαν ένα τεράστιο προβάδισμα στο ημίχρονο για τους Ρώσους.

Η Μπαρτσελόνα επέστρεψε δυναμικά στο τρίτο δεκάλεπτο με κύριο γνώμονα να βελτιώσει την αμυντική της επίδοση. Με τον Βίκτορ Κλαβέρ να πηγαίνει αμέσως πάνω στον Κέβιν Πάνγκος τα πράγματα άλλαξαν. Οι αλλαγές πάνω στον Καναδό έγιναν πιο επιθετικές και όποιος παίκτης έβγαινε πάνω του έπρεπε να τον αντιμετωπίσει πολύ δυναμικά, χωρίς να φοβάται, καθώς όλες οι βοήθειες ήταν προσαρμοσμένες πάνω του. Με αυτό το τρόπο ο Πάνγκος αναγκάστηκε να παίξει αρκετές επιθέσεις απομόνωσης πάνω στους ψηλούς των «Μπλαουγκράνα» χωρίς να μπορεί να δημιουργήσει, αλλά κυρίως επειδή ο ίδιος δεν ήταν αρκετά αποφασιστικός. Κατά αυτό το τρόπο η ομάδα του Γιασικεβίτσιους βρήκε τρόπο να επιστρέψει στο παιχνίδι.

Στο τέταρτο δεκάλεπτο η Μπαρτσελόνα συνέχισε με την ίδια συνταγή πάνω στον Πάνγκος που ήταν παραγκωνισμένος και δεν μπορούσε να διαβάσει σωστά το παιχνίδι. Παράλληλα ο Κούριτς ήρθε καυτός από το πάγκο για να σκοράρει εννιά συνεχόμενους πόντους και να φέρει την ομάδα του σε απόσταση αναπνοής.

Εκεί φυσικά χρειάζονται οι μεγάλοι παίκτες και ο ΚέιΣι Ρίβερς είναι ένας από αυτούς. Σε κάθε κλειστό παιχνίδι που είναι απαραίτητο το καθαρό μυαλό, ο Αμερικανός έβαλε μεγάλη μαχαιριά στη καρδιά της Μπαρτσελόνα, αλλά έπαιξε και τη πιο καθοριστική άμυνα πάνω στο Χίγκινς στη τελευταία φάση.

Ο Γιασικεβίτσιους στη τελευταία κατοχή είχε ζητήσει να πάει η μπάλα στο χαμηλό post στον Χίγκινς και να πραγματοποιηθεί μια σειρά από screen μακριά από τη μπάλα, αλλά όπως και να ‘χει αν δεν βγει τίποτα, θα υπήρχε καθαρή απομόνωση. Η άμυνα του Ρίβερς δεν άφησε αντίδραση στον έτερο Αμερικανό.

Ο Κέβιν Πάνγκος μπορεί από φέτος να λογίζεται ως ένας από τους καλύτερους PG της λίγκας έχοντας νούμερα αντάξια και μεγαλύτερα από την σεζόν καριέρας του με τη Ζάλγκιρις. Ο Καναδός ωστόσο χρειάζεται αρκετές τέτοιες χρονιές για να μην θεωρηθεί ως πυροτέχνημα και να αποδείξει ότι μπορεί να μπει στην λίστα των κορυφαίων. Για την ώρα πάντως πάει χέρι-χέρι την ομάδα του στο πρώτο της final-4. Για να δούμε αν θα το καταφέρει.