Skip to main content

Η περιφέρεια της Εφες δεν παίζεται (vids)

O coach Κωνσταντίνος Πανάς σχολιάζει τη νίκη της Εφές επί της πληγωμένης Ρεάλ Μαδρίτης και εστιάζει στην ενέργεια των Τούρκων, στο pick-n-roll της Ρεάλ και στην σημαντικότητα των Σανλί, Σιμόν και Μπομπουά.

Αν η Ρεάλ είχε στη διάθεση της Καμπάτσο, Ντεκ και Ράντολφ ήμουν πεπεισμένος ότι αυτό που θα βλέπαμε τη Πέμπτη θα ήταν τελείως διαφορετικό από την εικόνα που παρουσίασε απόψε. Ωστόσο πραγματικά η Αναντόλου Έφες είναι σίγουρα δύο ταχύτητες πάνω και στις δύο άκρες του παρκέ.

Ο κόουτς Αταμάν έχει στη διάθεση του τη καλύτερη περιφερειακή γραμμή της λίγκας και αν σταματήσεις έναν εκ των σταρ της, τότε θα βγει μπροστά κάποιος άλλος. Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να ανταγωνιστεί οποιοσδήποτε την Τούρκικη ομάδα και για να το πράξει πρέπει να σταματήσει με κάθε τρόπο το ατομικό ταλέντο που ξεχειλίζει σε όλες τις θέσεις, αλλά κυρίως στα γκαρντ.

Η Ρεάλ Μαδρίτης μπήκε με σπουδαία ενέργεια στο παιχνίδι παρατάσσοντας μέχρι και τον 17χρονο Τρίσταν Βουκσέβιτς στην αρχική πεντάδα μετά την εξαιρετική εμφάνιση απέναντι στη Μπαρτσελόνα. Ο κόουτς Λάσο απέδειξε ότι ξέρει να αναδεικνύει παίκτες και δεν φοβάται να τους ρίξει στα βαθιά, ώστε να τους προετοιμάσει για τα επόμενα χρόνια.

Οι Ισπανοί έβαλαν τα χέρια τους στη μπάλα, πίεσαν όσο μπορούσαν, οδήγησαν τους Τούρκους σε κακά σουτ και στην επίθεση σκόραραν με κάθε τρόπο μέσα από το pick-n-roll με ενορχηστρωτή τον Νικολάς Λαπροβίτολα που ήταν εξαιρετικός και σε δημιουργία και σε εκτέλεση.

 

Με αυτό το τρόπο η Ρεάλ Μαδρίτης έκανε το παιχνίδι της, ωστόσο οι Τούρκοι με τον Σανλί και τον Μπομπουά σε μεγάλη βραδιά κατάφεραν να τελειώσουν το πρώτο δεκάλεπτο προηγούμενοι στο σκορ.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο και ενώ οι Μανδριλένοι έκαναν σπουδαία εμφάνιση μέχρι εκείνο το σημείο, βγήκε μπροστά το ταλέντο των Μίσιτς και Λάρκιν. Οι δύο σταρ της Έφες που είχαν περιοριστεί στο πρώτο δεκάλεπτο, βρήκαν ρυθμό και σε συνδυασμό με την αδυναμία της άμυνας της Ρεάλ σκόραραν με κάθε πιθανό τρόπο.

Η είσοδος του Γιουλ δεν ήταν στην ιδανικότερη στιγμή, καθώς συνοδεύτηκε με αρνητικό σερί της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Ισπανός δεν πατούσε καλά, ήταν αργός στις αμυντικές του αντιδράσεις, οδηγήθηκε σε λάθη και παράλληλα τον χτύπαγαν σε κάθε ευκαιρία. Η ομάδα του Λάσο βρήκε τρόπο να μείνει κοντά στο σκορ και χάρη στο δικό της ατομικό ταλέντο κατάφερε να μείνει κοντά στο σκορ στην ανάπαυλα.

Στο δεύτερο μέρος τα πράγματα πήραν τη φυσική τους πορεία, καθώς η Εφές ανέβασε στο μέγιστο βαθμό, την αμυντική της πίεση και η Ρεάλ δεν κατάφερε σε κανένα σημείο να επανέλθει. Το επιθετικό pick-n-roll σφραγίστηκε με την είσοδο του Γκαρούμπα στη θέση «4». Από τη μια ο κόουτς Λάσο θέλησε να βελτιώσει την αθλητικότητα και να επιτεθεί στο ριμπάουντ με δύο παιδιά που παίζουν στη ρακέτα, ωστόσο αυτό βοήθησε την Έφες να κλείσει τους χώρους να μην επιτρέψει διεισδύσεις και πάσες στο ψηλό και κάπως έτσι ο συνηθέστερος τρόπος εκτέλεσης για τους Ισπανούς έλαβε ταφόπλακα.

Η Έφες βρήκε επιθετικό ρυθμό από την ενέργεια που έβγαλε στα μετόπισθεν και παράλληλα εξασφάλιζε τα ριμπάουντ. Η Ρεάλ Μαδρίτης δεν είχε αποκούμπι και έτσι από το τέταρτο δεκάλεπτο άφησε τα πράγματα να πάρουν τη φυσική τους ροή. Ίσως η κλασσικότερη συνταγή στο game 1, να αφήνεις τον αντίπαλο να νομίζει ότι μπορεί να σε διαλύσει (βλ. Παναθηναϊκός-Ρεάλ, Ολυμπιακός-Σιένα κλπ).

Ο Σερτάκ Σανλί είναι από τους καθοριστικότερους παράγοντες της σειράς καθώς ματσάρει εξαιρετικά τον Έντι Ταβάρες. Ο ψηλός της Ρεάλ είναι σίγουρα ο δυσκολότερος αντίπαλος να αντιμετωπίσεις πρόσωπο με πρόσωπο και να επιτεθείς πάνω του. Ο Σάνλι έχει εξαιρετική τελειώματα που δεν χρειάζεται να έρθουν σε επαφή με τον Ταβάρες, ενώ το μακρινό του σουτ βοηθάει γιατί αφενός τον τραβάει πιο ψηλά, αφετέρου είναι εξαιρετική απειλή.

Από εκεί και έπειτα είναι απαραίτητο να μιλήσουμε για τους δύο αφανείς ήρωες στη περιφέρεια της Έφες. Μπομπουά και Σιμόν είναι τα δύο άλλα γκαρντ που συμπληρώνουν τη πιο πλήρη περιφερειακή γραμμή στη λίγκα. Είναι δεδομένο ότι όλες οι άμυνες θα εστιάσουν πάνω στο Μίσιτς και τον Λάρκιν, έτσι είναι απαραίτητο οι προαναφερθέντες να μπορέσουν να κάνουν την δουλειά τους σε σκοράρισμα και δημιουργία. Ο Μπομπουά είναι από τους πιο αποτελεσματικούς αθλητές στην Ευρώπη σε θέμα ευστοχίας και ο Μίσιτς ένας πραγματικός «εγκέφαλος» για πλάγιος αθλητής.

Με τις απουσίες της Ρεάλ Μαδρίτης, δεν βλέπω να αλλάζει δραματικά η κατάσταση σε αυτή τη σειρά.

Υ.Γ Μεσίνα τεράστιε τι έβγαλες;!