Skip to main content

Το επιθετικό τρανζίσιον, ο Σακ, ο Κουφός κι ο Σλούκας (vids)

Ο coach Κωνσταντίνος Πανάς σχολιάζει την άνετη νίκη του Ολυμπιακού έναντι του Ερυθρού Αστέρα και εστιάζει στο επιθετικό τρανζίσιον, στον «σουτέρ» Μακίσικ, στον «αναγκαίο» Κώστα Κουφό και φυσικά στην εκτελεστική δεινότητα του Κώστα Σλούκα. 

Πάει καιρός από τότε που έγραψα για νίκη των Πειραιωτών, αλλά φαίνεται οι «σκληρές» κουβέντες στο τελευταίο μου άρθρο περιέγραφαν μια πραγματικότητα που ο Ολυμπιακός έστω κι αργά κατάφερε να την αλλάξει. Ετσι, απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα, για μεγάλο διάστημα είδαμε μια αρκετά καλή εικόνα. 

Ο Ολυμπιακός του πρώτου δεκαλέπτου ήταν φαντασμαγορικός, κυρίως στο επιθετικό κομμάτι. Ο Ερυθρός Αστέρας αδυνατούσε να ακολουθήσει το ρυθμό της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα και σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην απελευθέρωση που είχαν οι παίκτες. 

Ποια ήταν αυτή; 

Το επιθετικό τρανζίσιον! 

«Φωνάζω» από την αρχή της σεζόν ότι ο Ολυμπιακός θα έπρεπε να είναι ομάδα που θα έπρεπε σε κάθε παιχνίδι να βρίσκει σκορ από το ανοιχτό γήπεδο, αλλά το είδαμε σε ελάχιστα ματς ή μονάχα όταν δημιουργούσε σκορ από άμυνα σε επίθεση. Απόψε έτρεχε από την αρχή μέχρι το τέλος και αυτό του έδωσε φτερά να ανοίξει το ρυθμό και να βρει εύκολους πόντους με διάφορους πρωταγωνιστές. 

Αν σκεφτούμε δηλαδή ότι στο τρίτο δεκάλεπτο ή καλύτερα μέχρι το είκοσι οχτώ ο Ολυμπιακός κολλούσε επιθετικά και δεν βρήκε ούτε μισό πόντο στο τρανζίσιον, ενώ το έκανε σταθερά στο τέταρτο δεκάλεπτο, τότε θα καταλάβουμε πολλά. 

Ο ΜΑΚΙΣΙΚ ΠΟΥ ΣΟΥΤΑΡΕΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ

Παρότι κορυφαίος για ένα ακόμα παιχνίδι φέτος αναδείχθηκε ο πανταχού παρών Σάσα Βεζένκοφ, έχω λόγους να θέλω να εστιάσω στον Σακίλ Μακίσικ. Ηταν και πάλι εξαιρετικός και κυρίως συνέχισε να δείχνει τρομερή σταθερότητα από την τρίποντη εκτέλεση, όπως όλο το τελευταίο διάστημα. 

 

Ένας αθλητής ο οποίος είχε μεγάλη αστάθεια στο συγκεκριμένο τομέα, όταν φτάνει στο σημείο να εκτελεί με 42.5% στα έξι τελευταία παιχνίδια δείχνει δύο πράγματα. Το πρώτο φαίνεται στο τεχνικό κομμάτι, όπου μοιάζει να δίνει μεγαλύτερη καμπύλη στο σουτ και να εκτελεί με πιο γρήγορο ρυθμό. Το δεύτερο είναι ότι ο αθλητής δουλεύει γνωρίζοντας τις αδυναμίες του και τι του προσφέρει η άμυνα και ακριβώς γι’ αυτό αυτή τη στιγμή εκτελεί με τόσο μεγάλα νούμερα. Πλέον ο Μακίσικ έχει μπει στα ρανταρ των ομάδων και ξέρουν τι θα ρισκάρουν απέναντι του. Όταν όμως εκτελεί με τέτοια νούμερα αυτομάτως αναγκάζει την άμυνα να τον σεβαστεί περισσότερο, άρα διευρύνει τους χώρους και δυσκολεύει τις αντιμετωπίσεις. 

Ο ΨΗΛΟΣ ΠΟΥ ΕΛΕΙΠΕ

Το επόμενο κομμάτι που είναι απαραίτητο να γραφεί αφορά το Κώστα Κουφό και την μερίδα εκείνων των φιλάθλων που αμέσως βιάστηκαν να τον κρίνουν. Στο άρθρο ανάλυσης του παιχνιδιού του είχαμε σχολιάσει πως ΑΝ ο Κουφός βρισκόταν στον Ολυμπιακό από το καλοκαίρι, οι «ερυθρόλευκοι» θα μετρούσαν σίγουρα δύο με τρεις νίκες ακόμη. Το πόσο απαραίτητος είναι ένας τέτοιος αθλητής, ειδικά όταν οι έτεροι συμπαίκτες του είναι πιο κοντοί σε μέγεθος, είναι άξιο αναφοράς. 

Ο Κουφός της ΤΣΣΚΑ ήταν ένας αθλητής με δευτερεύων ρόλο… Να αμύνεται στα ψηλά κορμιά, να σκοράρει μέσα από pick-n-roll και δεύτερες επιθέσεις και γενικά είχε ελάχιστες έως καθόλου προσωπικές ενέργειες. Απόψε είδαμε δύο φορές να τελειώνει τη φάση από το χαμηλό post και η μια δε, με ρολάρισμα πάνω στο Νόκο, να τον αφήνει «ξερό». 

ΟΤΑΝ Ο ΣΛΟΥΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ

Και τελειώνοντας είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μιλήσουμε για το Κώστα Σλούκα. Ο Έλληνας γκαρντ πραγματοποίησε μια πολύ μεστή εμφάνιση και συνέδεσε το όνομα του στο καλύτερο επιθετικό διάστημα του Ολυμπιακού, όπου σκόραρε με κάθε τρόπο. Σουτ από μέση απόσταση, φτάνοντας μέχρι μέσα, ακόμη και στατικός. Φυσικά όταν οι σουτέρ στην αδύνατη πλευρά είναι και σε καλή μέρα, τότε κάνει ακόμη πιο εύκολο το έργο του στη δημιουργία. 

Όταν ο Σλούκας είναι καλά επιθετικά, οι «ερυθρόλευκοι» ανεβαίνουν επίπεδο και φυσικά δε μιλάμε καθαρά για τη δημιουργία γιατί αυτό γίνεται σε συνάρτηση με τους συμπαίκτες του, αλλά να μπορεί να εκτελεί σταθερά με το ρυθμό που έκανε απόψε. 

Οι «ερυθρόλευκοι» παίζουν για την τιμή τους και κυρίως για τα παιδιά που θα τους επανδρώσουν την επόμενη μέρα και ΑΝ θέλετε τη ταπεινή μου γνώμη πρέπει να βρει ΚΑΙ τον Λίβιο Ζαν Σαρλ σε αυτή…