Skip to main content

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Οι καθοριστικοί τομείς και οι πρωταγωνιστές

Ο coach Κωνσταντίνος Πανάς επανέρχεται για το αιώνιο ντέρμπι κι εξηγεί ποια στοιχεία θα κρίνουν το αποτέλεσμα και ποιοι θα είναι οι παίκτες-κλειδιά

Η ώρα για το δεύτερο και τελευταίο φετινό ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού έφτασε. Παρά τα προβλήματα και τις απουσίες τους, παρά το γεγονός ότι εκπέμπουν σε διαφορετικό μήκος κύματος, οι δύο ομάδες είναι καταδικασμένες να παλεύουν μέχρις εσχάτων τις συγκεκριμένες αναμετρήσεις. Γράψαμε τι πρέπει να προσέξει η κάθε μία για να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες νίκης, πάμε να δούμε και κάποιους άλλους τομείς που θεωρώ ότι θα κυριαρχήσουν στο ντέρμπι και θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα.

5163892

Ριμπάουντ, άμυνα στο 1vs1 και πίεση στην μπάλα

Το ποιος θα ελέγξει τον τομέα των ριμπάουντ, όποια από τις δύο ομάδες καταφέρει να κόψει από την άλλη το επιθετικό ριμπάουντ θα έχει τεράστιο πλεονέκτημα, ειδικά αν αυτή είναι ο Ολυμπιακός. Είπαμε ότι ο Παναθηναϊκός ζει από το επιθετικό ριμπάουντ, από εκεί και έπειτα είναι και απαραίτητο για τους «πράσινους» να το εξασφαλίσουν καθώς θα θελήσουν να τρέξουν και να βάλουν πίεση στους «ερυθρολεύκους». Η ένας εναντίον ενός άμυνα. Κυρίως για τους «πράσινους» πάνω στον Πρίντεζη ή στο Σλούκα και τον Σπανούλη, αλλά και τον Μακίσικ. Σημαντική επίσης και η περιφερειακή άμυνα των ψηλών του Ολυμπιακού απέναντι στα γκαρντ του Παναθηναϊκού, αν και η απουσία του Νέντοβιτς αλλάζει τα δεδομένα της εν λόγω αποστολής. Η πίεση στη μπάλα. Ειδικά εφόσον πρόκειται για τον Παναθηναϊκό που δυσκολεύεται στη μεταφορά όπως φάνηκε και στο παιχνίδι με το Προμηθέα. 

5163870

Ευστοχία από τη περιφέρεια 

Και οι δύο ομάδες προσπαθούν να προστατέψουν τη ρακέτα τους και ρισκάρουν τα περιφερειακά σουτ. Η ευστοχία θα παίξει τεράστιο ρόλο και για τους δύο, αλλά ταυτόχρονα και το πόσο ευάλωτη θα γίνει η ρακέτα για έναν εκ των δύο. Δηλαδή και οι δύο ομάδες έχουν ως στόχο να ρισκάρουν τα σουτ, ωστόσο αυτό είναι αποτέλεσμα της άμυνας που παίζουν. Εφόσον δεν έχουν συγκέντρωση ή ενέργεια, μια εκ των δύο θα προκαλέσει πρόβλημα στην άλλη. Για την ιστορία, ο Ολυμπιακός είναι αρκετά πιο επιθετικός στο να φτάνει μέχρι τη ρακέτα με διάφορους τρόπους (pick-n-roll, post up, isolation, close out) και αυτό φαίνεται από την συχνότητα που εκτελεί βολές (Free Throw Rate 32.1% έναντι 28.3% του Παναθηναϊκού). Το ποιος θα επιτεθεί σε μεγαλύτερο εύρος στη ρακέτα θα αναδείξει τα πραγματικά προβλήματα του αντιπάλου του και θα έχει και ένα λόγο παραπάνω στην αναμέτρηση. Κρατήστε το αυτό. 

Stats: https://twitter.com/acbbstatscy

Ποιοι αναμένουμε να να πρωταγωνιστήσουν ; 

Περιμένω ένα πολύ καλό παιχνίδι του Άαρον Χάρισον, καθώς είναι δεδομένο πως ο Παναθηναϊκός θα στραφεί πάνω στο Κώστα Σλούκα και η αποτελεσματικότητα ή όχι το Έλληνα γκαρντ θα κρίνει εν πολλοίς την αποτελεσματικότητα του ίδιου του Ολυμπιακού. Αν ο Σλούκας δεν έχει αποκούμπι ή δεύτερο γκαρντ να τον βοηθήσει εκτελεστικά και δημιουργικά σημαίνει δύο πράγματα – ή ότι θα τα έχει κάνει όλα σωστά ή ότι θα έχει αποτύχει. Από πλευράς Παναθηναϊκού αναμένω μια μεστή εμφάνιση του Ιωάννη Παπαπέτρου, ειδικά με την απουσία του Κώστα Παπανικολάου. Ο Έλληνας φόργουορντ επέστρεψε με άγριες διαθέσεις και ο δυναμικός του χαρακτήρας μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στα ήδη ευάλωτα αμυντικά φόργουορντ των «ερυθρολεύκων». Το πρόβλημα θα μπορέσει να το λύσει σε ένα βαθμό ο Σάσα Βεζένκοφ ή μια εξαιρετικά καλή αμυντική εμφάνιση του Μακίσικ. Από αυτούς τους δύο αθλητές περιμένω να κάνουν την ουσιώδη δουλειά. Χασάν Μάρτιν ή Οκτάβιους Ελις μαζί με το Γιώργο Παπαγιάννη θα παίξουν σπουδαίο ρόλο στο ριμπάουντ και στο επιθετικό pick-n-roll των δύο ομάδων, οπότε κρατήστε τους για τη μάχη των αιθέρων. Τέλος οι δύο παίκτες που μπορεί να κάνουν την «βρώμικη» δουλειά μακριά από τα στατιστικά είναι σίγουρα ο Τσαρλς Τζένκινς με την αμυντική πίεση που θα προσδώσει στα γκαρντ του Παναθηναϊκού και φυσικά ο Χάουαρντ Σαντ Ρος για τον ίδιο ακριβώς ρόλο.

Δείτε ΕΔΩ την πρώτη ανάλυση του αιώνιου ντέρμπι

5163939