Skip to main content

Τι να προσέξει ο Ολυμπιακός και τι ο Παναθηναϊκός στο ντέρμπι

Οι δύο αιώνιοι κοντράρονται την Παρασκευή με διαφορετικούς στόχους ο καθένας και ο coach Κωνσταντίνος Πανάς ξεκινάει την αποκρυπτογράφηση της μεγάλης μάχης. 

Αν υπάρχουν δύο ομάδες που έχω μελετήσει περισσότερο από κάθε άλλη τη φετινή περίοδο αυτές είναι ο Παναθηναϊκός με τον Ολυμπιακό. Ωστόσο για να είμαι ειλικρινής η Euroleague φαίνεται να μην θεωρεί πλέον το ελληνικό ντέρμπι όσο σημαντικό  το θεωρούσε κάποτε, κάτι που ίσως αποδεικνύεται και από τον ορισμό των διαιτητών, αφού προτιμάει να στείλει τους πιο έμπειρους σε άλλα παιχνίδια… Δυστυχώς φτάσαμε στην εποχή που και τις δύο αυτές ομάδες τις χαρακτηρίζει η θέση του στο βαθμολογικό πίνακα και όχι η σπουδαία ιστορία τους. Αυτό δεν το λέω εγώ βέβαια, αυτό δείχνει με πράξεις η διοργανώτρια αρχή.

Πάμε παρακάτω… 

Ο Ολυμπιακός του ΠΡΕΠΕΙ!

Οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκονται ακόμη σε τροχιά οκτάδας, ωστόσο κάθε παιχνίδι από εδώ και πέρα θα έχει χαρακτήρα τελικού πολύ περισσότερο από πριν. Δεν υπάρχει περιθώριο για απώλειες αρχής γενομένης από το ντέρμπι με τους «πράσινους». Ο Ολυμπιακός θεωρητικά μοιάζει ανώτερος, ωστόσο πρέπει να το αποδείξει και στο γήπεδο, ειδικά όταν μιλάμε για ένα παιχνίδι ειδικών συνθηκών όπως το συγκεκριμένο. Οι «ερυθρόλευκοι» καλούνται να ξεπεράσουν τον εαυτό τους, τις απουσίες τους και τα κακώς κείμενα το τελευταίο διάστημα, ώστε να παραμείνουν ζωντανοί στο βασικό τους στόχο για φέτος, την είσοδο στα playoffs. 

5163837

Τι πρέπει να προσέξουν οι γηπεδούχοι; 

Δύο πράγματα στα οποία οι «πράσινοι» κάνουν εξαιρετική δουλειά από την έλευση του coach Κάτας και έπειτα. Να μην δεχτούν πόντους στον αιφνιδιασμό και να μην επιτρέψουν σκορ από δεύτερες ευκαιρίες. Στο πρώτο κομμάτι οι «ερυθρόλευκοι» είναι υπό αμφισβήτηση όλη τη χρονιά, ενώ στο δεύτερο πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο Παναθηναϊκός είναι από τις κορυφαίες ομάδες στο επιθετικό ριμπάουντ – 2ος πίσω από τη ΤΣΣΚΑ συγκεκριμένα -  και φυσικά παίρνει πόντους και ενέργεια από το συγκεκριμένο κομμάτι. 

Οι «πράσινοι» διαθέτουν μια ομάδα με εξαιρετικό μέγεθος και με τη διάταξη και το τρόπο που παίζει ο Ισραηλινός coach το τελευταίο διάστημα δείχνει ότι θέλει να εκμεταλλευτεί πλήρως αυτό το στοιχείο – αγωνιζόμενος με δύο ψηλούς στη ρακέτα. 

Υπό κανονικές συνθήκες ο Ολυμπιακός θα έπρεπε να εστιάσει στο Νεμάνια Νέντοβιτς. Πλέον με τον Σέρβο εκτός, νομίζω πως οι περισσότερες επιθετικές ενέργειες θα πάνε στον Ιωάννη Παπαπέτρου, οπότε αυτός θα πρέπει να είναι ο βασικός στόχος για να σταματήσουν οι «ερυθρόλευκοι». Από εκεί και πέρα όλοι οι αθλητές του Παναθηναϊκού που πάνε επιθετικά στο ριμπάουντ, όπως ο Μήτογλου, ο Παπαγιάννης, ο Ουάιτ και ο Μπεντίλ. Οι «πράσινοι» ζουν από αυτό το κομμάτι και η αποτελεσματικότητα – ειδικά στις αλλαγές – που θα γίνουν τα block out θα είναι κλειδί. 

Ο Παναθηναϊκός του ΓΟΗΤΡΟΥ!

Οι «πράσινοι» θα παραταχθούν στο Πειραιά κυρίως για ένα παιχνίδι γοήτρου που και να χάσουν δεν θα αλλάξει κάτι και αυτό φυσικά είναι το μεγαλύτερο όπλο τους. Το γεγονός ότι η πίεση γέρνει από την άλλη πλευρά και αυτό το γνωρίζουν όλοι καλά. Βέβαια ο Ολυμπιακός έχει δείξει ότι ξέρει να ανασυντάσσεται σε τέτοιες καταστάσεις, οπότε είμαι σίγουρος πως το παιχνίδι της Παρασκευής θα μας εξιλεώσει όλους. Ο Παναθηναϊκός πέρασε μια δύσκολη εβδομάδα χάνοντας μαχόμενος από τη Ρεάλ, παίζοντας επιβλητικά κόντρα στη Βαλένθια και «αυτοκτονώντας» κόντρα στο Προμηθέα στο  πρωτάθλημα Ελλάδος. 

5163839

Τι πρέπει να προσέξουν οι φιλοξενούμενοι; 

Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να εστιάσει σε ένα τομέα εξαιρετικά καλά και φυσικά δεν είναι άλλος από το pick-n-roll παιχνίδι του Ολυμπιακού, ισως η ομάδα που χρησιμοποιεί περισσότερο από κάθε άλλη τη συγκεκριμένη δράση και συνήθως την εκτελεί αποτελεσματικά. 

Οι ομάδες που κατάφεραν να κερδίσουν τον Ολυμπιακό έκαναν εξαιρετική δουλειά στο να προστατεύουν τη ρακέτα τους σε καταστάσεις pick-n-roll. Οι «ερυθρόλευκοι» όλη τη χρονιά ήταν από τις παραγωγικότερες μηχανές εκτέλεσης του ψηλού μέσα από roll, ωστόσο λίγο με το τραυματισμό του Μάρτιν τα νούμερα μειώθηκαν αρκετά. Νομίζω πως σε αυτό το κομμάτι θα φανεί κατά πόσο οι «πράσινοι» είναι ικανοί να κερδίσουν τον Ολυμπιακό. Αν περιορίσουν τις επιθετικές του δράσεις στο pick-n-roll, θα έχουν τύχη να το καταφέρουν. 

Από εκεί και έπειτα είναι λογικό να εστιάσουν σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Κώστας Σλούκας και Βασίλης Σπανούλης είναι οι δύο αθλητές που κινούν τα νήματα όντας τα πιο επιδραστικά γκαρντ των «ερυθρολεύκων» το τελευταίο διάστημα. Η επίθεση low post του Γιώργου Πρίντεζη και φυσικά ο Σακίλ Μακίσικ. Ο Αμερικανός εδώ και ενάμιση χρόνο δημιουργεί προβλήματα στους «πράσινους».