Skip to main content

Έτσι είναι το μπάσκετ…

Ο coach Κωνσταντίνος Πανάς γράφει για την «αυτοκτονία» του Ολυμπιακού στη Λιθουανία και πως οι παίκτες στα τελευταία λεπτά έκαναν ότι μπορούσαν για να χάσουν.

Είναι μια ήττα που πονάει με τον τρόπο που προήλθε, αλλά δυστυχώς έχουμε δει το έργο αρκετές φορές φέτος. Ο Ολυμπιακός να κρίνει σχεδόν όλα του τα φετινά παιχνίδια στη τελευταία ή στις τελευταίες κατοχές του παιχνιδιού και αυτό με παικταράδες στο ρόστερ του μπορεί να γέρνει τις περισσότερες φορές υπέρ του, ωστόσο δεν θα έπρεπε να οδηγείται σε τέτοια κατάσταση.

Είπαμε ότι το ρόστερ των «ερυθρολεύκων» όπως έχει δομηθεί δεν έχει την απαραίτητη ισορροπία στην άμυνα, όπως έχει με την επίθεση. Η ομάδα έχει χτιστεί με τέτοιο τρόπο που πραγματικά σε κάθε επίθεση ελπίζεις ότι θα επέλθει καλάθι. Ο Ολυμπιακός είναι μια πολύ καλή επιθετική ομάδα, αλλά στην άμυνα ειδικά με τον τρόπο που επιλέγει να αμύνεται κάτι πρέπει να ρισκάρει.

Στο pick-n-roll όταν πρέπει να παίξει high flat, ακριβώς επειδή μπορεί να μην έχει την απαιτούμενη πίεση στη μπάλα – πλην Τζένκινς, αναγκάζεται να βγάλει τον ψηλό αρκετά πιο ψηλά ρισκάροντας αφενός ένα γρήγορο κόψιμο του ψηλού. Επειδή σαν φιλοσοφία έχει να προστατεύει τη ρακέτα, ρισκάρει πολλά στατικά σουτ από την αδύνατη πλευρά.

Όταν παίζει αλλαγές υπάρχει κυρίως ο Ζαν Σαρλ και σε μικρότερο βαθμό ο Μάρτιν που μπορούν να παίξουν στα πόδια τα περισσότερα γκαρντ της λίγκας. Μιλάμε φυσικά για τον μέσο όρο, με τον Γάλλο να έχει τη δυνατότητα να αμυνθεί στα περισσότερα ΚΑΛΑ γκαρντ και τους υπόλοιπους να είναι επαρκής έως κακοί στο μέσο όρο της διοργάνωσης. Οι περισσότερες ομάδες που αντιμετωπίζουν τον Ολυμπιακό στις αλλαγές, θέλουν να τον χτυπήσουν κυρίως από το εσωτερικό mismatch. Oι «ερυθρόλευκοι» προσπαθούν να κλειδώσουν τη ρακέτα τους παίζοντας από μπροστά με πολύ βαθιές βοήθειες ρισκάροντας επιθέσεις στη close out και στατικά σουτ.

Στο ένας εναντίον ενός, είτε πρόκειται για ψηλό στις αλλαγές, είτε με γκαρντ βλέπουμε τους παίκτες της δυνατής πλευράς έτοιμοι για άλμα προς τη μπάλα και να εμποδίσουν το drive, πάλι ρισκάροντας το μακρινό σουτ.

5227790

Η φιλοσοφία του Ολυμπιακού είναι τέτοια που δεν αλλάζει, ούτε πρόκειται να αλλάξει μέχρι το τέλος της σεζόν. Κάτι κερδίζεις και κάτι χάνεις.

Ωστόσο αυτό που προβληματίζει και δεν φαίνεται να αλλάζει είναι η άμυνα στο τρανζίσιον. Η Ζαλγκίρις είναι από τις ομάδες που παίζει από τους χαμηλότερους ρυθμούς στη λίγκα και είναι απαράδεκτο να σκοράρει τόσους πόντους στον αιφνιδιασμό απόψε, οι περισσότερο ιδιαίτερα καθοριστικοί.

Πέρα από αυτό πάντως ο Ολυμπιακός ήταν καλός αμυντικά. Καλός πάντα για τα δεδομένα του και τον τρόπο που αμύνεται. Αυτό που ήταν μεγάλη πληγή ήταν ο Λοβέρν και ο τρόπος που προσπάθησε να τον αντιμετωπίσει. Κανένας ψηλός δεν κατάφερε να τον βγάλει εκτός παιχνιδιού και όταν οδηγήθηκε σε βοήθειες έβγαλε ορισμένες εξαιρετικές δημιουργίες. Πολύ καλός παίκτης… Το θέμα του Ολυμπιακού λοιπόν, όταν προστατεύει τη ρακέτα του και δέχεται 21 πόντους από το ψηλό των αντιπάλων είναι μεγάλο, μεγάλο θέμα… Και με χαμένο «πέναλτι» στο 72-79…

Από και πέρα έκανε εξαιρετική δουλειά πάνω στο Γκριγκόνις, κυριολεκτικά τον αποτελείωσε εκτελεστικά και φυσικά ήταν και πολύ άστοχος, αλλά κατά μεγάλο ποσοστό οφείλεται στο ότι ο Ολυμπιακός του έδωσε ελάχιστα σουτ με καλές προϋποθέσεις και έκανε εξαιρετική δουλειά, τόσο στο 1v1 με ψηλό, είτε στις close out, είτε σε απομόνωση με το παίκτη του και φυσικά το pick-n-roll. Βέβαια είναι τόσο εξαιρετικός παίκτης που ήταν τρομερός δημιουργικά.

Οδήγησε τα γκαρντ των Λιθουανών σε πολλά λάθη, πράγμα που ήταν κυρίως λόγω της άμυνας του και φυσικά ευτύχησε να είναι σχετικά άστοχοι στα σουτ που επιχείρησαν με καλές προϋποθέσεις και ήταν σε ρηχά νερά για μεγάλο διάστημα της αναμέτρησης. Μην ξεχνάμε ότι είναι η δεύτερη πιο εύστοχη ομάδα από το τρίποντο.

Επιθετικά είχε Σλούκα, Σπανούλη και Πρίντεζη σε πολύ καλό βράδυ με τον πρώτο να κρατάει την ομάδα όρθια στο πρώτο δεκάλεπτο που η Ζαλγκίρις πέταγε φωτιές, το δεύτερο να ευστοχεί σε τεράστια σουτ και το Πρίντεζη να ευστοχεί με κάθε τρόπο από το χαμηλό post, ευστοχώντας και σε ένα τεράστιο τρίποντο που έμελλε να ήταν και οι τελευταίοι πόντοι του Ολυμπιακού μέχρι το τέλος του παιχνιδιού. Αν βάλουμε στην εξίσωση και τον «δαντελένιο» Βεζένκοφ που σκοράρει πλέον με κάθε τρόπο και από μέσα και απ’ έξω είδαμε ένα ακόμη εξαιρετική παιχνίδι από πλευράς επίθεσης για τους «ερυθρολεύκους».

Πάμε όμως να δούμε το τελευταίο τρίλεπτο με το σκορ στο 72-79 υπέρ των «ερυθρολεύκων» με τον Τζόφρι Λοβέρν να αστοχεί μόνος του και το Βεζένκοφ να μαζεύει το ριμπάουντ και περίπου ‘2’ να απομένουν για το φινάλε.

  • Η πρώτη επίθεση είναι ένα από τα διάσημα calls για το Σπανούλη που παίρνει την hand-off για να εκτελέσει. Είναι σίγουρα η λιγότερο λάθος απόφαση, γιατί ο αρχηγός ευστόχησε σε μεγάλα σουτ λίγο νωρίτερα, αλλά το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός προηγούνταν με 7 και το ρολόι είχε 12 δεύτερα ακόμη, ίσως θα ήταν πιο φρόνιμο να πάει σε άλλη επιλογή δεδομένου ότι ο Ουόκαπ ήταν «κολλημένος» πάνω του.
  • Ο Μακίσικ περνάει σαν «σταματημένο» τον Γκριγκόνις, αλλά αστοχεί σε ένα φαινομενικά εύκολο lay up, ίσως αν δεν πήγαινε με ταμπλό τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Ωστόσο ήταν μοιραίο, καθώς με λιγότερο από δύο λεπτά να απομένουν το +9 έμοιαζε απροσπέλαστο. Η αστοχία του Μακίσικ οδηγεί άμεσα σε αιφνιδιασμό τους Λιθουανούς. Κανείς δεν προσπαθεί να βγει μπροστά από τη μπάλα με το Λοβερν να καρφώνει εμφατικά.
  • Επόμενη επίθεση που είναι τα λεγόμενα Zipper με το Σπανούλη να παίρνει κάθετο screen και να παίζει pick-n-roll. Για κάποιο λόγο ο Μακίσικ δεν του πάσαρε ενώ ήταν ελεύθερος. Θα παίξει pick-n-roll και στις αλλαγές έχει πάνω του τον Λοβέρν. Σκέφτεται να περάσει τη μπάλα στον Ζαν Σαρλ, αλλά προβληματίζει το γεγονός ότι δεν θέλησε να επιτεθεί πάνω στο Γάλλο, πράγμα που θα δημιουργούσε μεγαλύτερη ανισορροπία από την πάσα στο Βεζένκοφ. Ο Αλέξανδρος με τη σειρά του κάνει κακή επίθεση στη close out και καταλήγει να παίζει με πλάτη το Μιλάκνις. Κακή επίθεση close out του Πρίντεζη και φυσικά 2 δεύτερα πριν το τέλος ο Ζαν Σαρλ δεν είδε ποτέ το κόψιμο του Βεζένκοφ. Βέβαια η επίθεση εφόσον δεν πήγε αμέσως στο Σπανούλη ή δεν επιτέθηκε πάνω στο Λοβέρν έμοιαζε χαμένη από χέρι.
  • Εδώ έχουμε την επίθεση στη close out του Γκριγκόνις, όπου ο Ζαν Σαρλ βγαίνει σε βοήθεια αρκετά βαθιά, αφήνοντας ελεύθερο τον Μιλάκνις… Κάτι ρισκάρεις και κάτι κερδίζεις…
  • Φυσικά η προτελευταία επίθεση του Σπανούλη πάνω στο Λοβέρν μετά τις αλλαγές, όπου πήγε σε ένα side step σουτ, από τα αγαπημένα του. Το πρόβλημα ήταν οι επιστροφές με το Γάλλο να ισοφαρίζει.
  • Και φυσικά ο Σλούκας χάνει τη μπάλα από τον Ουόκαπ για να πάρει με σπουδαία νίκη η Ζάλγκιρις.

Σε αυτό το διάστημα ο Ολυμπιακός έκανε τα πάντα για να χάσει, φαινόμενο που δεν πρέπει να επαναληφθεί αν θέλει να προκριθεί στα playoffs.