Skip to main content

Φαίνονται ήδη τα «θέλω» του Κάτας για τον Παναθηναϊκό

Ο coach Κωνστνατίνος Πανάς γράφει για την εύκολη νίκη του Παναθηναϊκού απέναντι στην βατή Χίμκι

Όσοι διαβάζετε superbasket θα είστε προϊδεασμένοι από αυτά που έχει ήδη προσδώσει ο coach Κάτας στο Παναθηναϊκό. Σίγουρα το δείγμα δεν είναι μεγάλο, αλλά έχουν ήδη γίνει κατανοητά αρκετά πράγματα:

Διάταξη 3-2 με τρία γκαρντ και δύο ψηλούς μέσα, όπως αναλύσαμε διεξοδικά στα προηγούμενα άρθρα, άλλοτε καταλήγει σε 4-1 ανάλογα το πρώτο ψηλό και τις ιδιότητες του. 

Επίθεση στο τρανζίσιον και «σπρώξιμο» της μπάλας σε κάθε ευκαιρία, αν όχι αν επιτεθεί σε πρώτο, ας επιτεθεί σε δεύτερο χρόνο. Φυσικά πιο τακτικά από ότι γινόταν πριν.

Η διάταξη 3-2 διευκολύνει τους ψηλούς του Παναθηναϊκού που εκμεταλλεύονται το μέγεθος τους σε κοντινά τελειώματα και επιθετικά ριμπάουντ. 

Ο Χάουαρντ Σαντ-Ρος παίζει αρκετά λιγότερο σαν «άσσος», πράγμα που φαίνεται να τον ξελαφρύνει από τις πολλές ευθύνες που είχε κατά τη διάρκεια της σεζόν. 

5227295

Χρησιμοποιεί ψηλές πεντάδες, είτε λόγω επιλογής, είτε λόγω απουσίας Παπαπέτρου, πάντως ο Γουάιτ φαίνεται αναγεννημένος. 

Σίγουρα ο Παναθηναϊκός δεν έγινε ξαφνικά ομάδα οκτάδας, αλλά δείχνει να αποκτάει ταυτότητα στο επιθετικό κομμάτι για την ώρα, ενώ είδαμε και ορισμένες καινούργιες άμυνες απόψε στο πλάγιο pick-n-roll έπαιζε deny/side/blue(=αρνούνταν το κέντρο και έδινε τη πλευρά), ενώ παρατηρήσαμε ότι στις αλλαγές των ψηλών και στην απομόνωση έπαιζαν ζώνη με τους κοντινότερους παίκτες έτοιμους να βοηθήσουν στο mismatch. 

Γενικά οι «πράσινοι» δείχνουν ότι έχουν διάθεση, αλλά φυσικά χρειαζόμαστε περισσότερα παιχνίδια για να βγάλουμε ένα ασφαλές συμπέρασμα. Η Χίμκι δεν είναι ομάδα που μπορείς να πεις και πολλά και αν ο Παπαγιάννης δεν ήταν τραυματίας, οι Ρώσοι θα έχαναν με τεράστια διαφορά. Πάμε όμως να δούμε τι έκαναν οι «πράσινοι» για να φτάσουν σε μια εύκολη νίκη. 

Αρχικά εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο την απουσία της γραμμής ψηλών των Ρώσων, κυρίως μέσα από το επιθετικό ριμπάουντ, αφού συνέλλεξαν 21 επιθετικά! Το «τρομαχτικό» βέβαια ήταν πόσους πόντους σκόραρε από αυτές τις συνθήκες ο Παναθηναϊκός. Ο συνολικός αριθμός σταμάτησε στο 35, πράγμα που χτυπάει στα μάτι, καθώς είναι υπερβολικά μεγάλο νούμερο για το επίπεδο της διοργάνωσης και αν αναλογιστούμε ότι υπήρχε ο Μίκι στο παιχνίδι. Βέβαια το λάθος του Ρώσου προπονητή να παίζει αλλαγές στο pick-n-roll στοίχισε, καθώς δημιουργούσε ανισορροπία και έβγαζε το μοναδικό ψηλό και αθλητικό παίκτη που διαθέτει στη περιφέρεια δίνοντας την ευκαιρία στους «πράσινους» να πάρουν ένα σωρό πόντους από δεύτερες επιθέσεις. 

Από εκεί και πέρα στο αμυντικό κομμάτι έβαλε μεγάλη πίεση στους λίγους περιφερειακούς στη Χίμκι γνωρίζοντας ότι μονάχα από το Μίκι δεν μπορούσε να χάσει. Δεν επέτρεψε ελεύθερα σουτ, είχε ενέργεια και έφτασε σε μια πολύ εύκολη νίκη, ίσως την ευκολότερη του φέτος.  

Βλέπουμε διαφορά στο τακτικό κομμάτι και ότι ο Παναθηναϊκός θέλει να προσεγγίσει το παιχνίδι με ένα συγκεκριμένο τρόπο δίνοντας χρόνο σε όλα τα παιδιά, πλην ενός. Ο Μάρκους Φόστερ φαίνεται να βρίσκεται στη πόρτα της εξόδου όπως σας ενημέρωσε το superbasket με πιθανό αντικαταστάτη του, τον Κόντι Μίλλερ-ΜακΙντάιρ. Για τον παίκτη θα μιλήσουμε πιο αναλυτικά, εφόσον ολοκληρωθεί η απόκτήση του. Πάντως πρόκειται για μια κίνηση που δείχνει ότι οι πράσινοι ψάχνουν για ένα στοιχείο που λείπει από την ομάδα και φυσικά είναι το αθλητικό κομμάτι στη περιφερειακή γραμμή.