Skip to main content

Μ’ ένα ημίχρονο πώς να κερδίσει ο Ολυμπιακος; (vids)

Ο coach Κωνσταντίνος Πανάς γράφει για την ήττα του Ολυμπιακού στο Μιλάνο εστιάζοντας στο «σφιχτό» ροτέισον που οδηγήθηκε ο Γιώργος Μπαρτζώκας και στο παράγοντα κούραση που έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον ηγέτη του, Κώστα Σλούκα. 

Αυτό που παρακολουθούσαμε στο πρώτο ημίχρονο θύμισε σε μεγάλο βαθμό αρκετά παιχνίδια του Ολυμπιακού τη φετινή περίοδο. Μπασκόνια, ΤΣΣΚΑ, Μιλάνο, Άλμπα Βερολίνου. Η ίδια εικόνα, όπου η ομάδα σχεδόν εξαφανίζεται τη δεύτερη περίοδο και ο αντίπαλος εξασφαλίζει σε αυτά τα νεκρά διαστήματα μεγάλες διαφορές. Χθες, επειδή και αυτό και κάθε παιχνίδι μέχρι το τέλος έχει την «εικόνα» τελικού για την ομάδα, οι παίκτες πάλεψαν μέχρι το τέλος και έπεσαν ηττημένοι. 

Αλλωστε, όπως είπε και ο coach Μπαρτζώκας δεν μπορείς να τους κατηγορήσεις και γιατί να το κάνεις άλλωστε; Τα έδωσαν πραγματικά όλα, όχι σήμερα, αλλά το τελευταίο διάστημα και θα συνεχίζουν να παλεύουν μέχρι το τέλος. Με αυτούς παλεύεις και με αυτούς θα «πέσεις». 

Για το αν χρειαζόταν μεταγραφές ο Ολυμπιακός; Και ποιος δεν χρειαζόταν; Δεν χρειαζόταν ένα combo guard με ικανότητα στο σκοράρισμα να δίνεις ανάσες στο Σλούκα; Χρειαζόταν. Δεν χρειαζόταν ένας ψηλός με μέγεθος να λύσει το πρόβλημα στο αμυντικό ριμπάουντ και να προστατέψει τη ρακέτα; Χρειαζόταν. Αλλά ξανά λέω, ποια ομάδα είναι πλήρης, με εξαίρεση ίσως μια δύο; 

Προφανώς όλοι εκ του αποτελέσματος κρίνονται κι αν ο Ολυμπιακός δεν μπει στα πλέι οφ κανείς δεν θα είναι ευχαριστημένος. Θεωρείτε όμως ότι είναι εύκολο τη δεδομένη σεζόν να ξοδεύονται αλόγιστα χρήματα ή ακόμα κι αν κάτι τέτοιο συμβεί, να βρεθούν οι παίκτες που μέσα από μία μόνο διοργάνωση θα ενταχθούν στο σύνολο, όταν όλα τα παιχνίδια είναι κρίσιμα;  Για τον οπαδό είναι όλα απλά. Όλα φαντάζουν απλά… 

Θέλει υπομονή και στήριξη η κάθε ομάδα. Και φυσικά τα μέλη της. Προσωπικά ακόμη πιστεύω ότι ο Ολυμπιακός είναι ομάδα οχτάδας, καθώς έχει τεράστιες προσωπικότητες, αλλά δυστυχώς το γεγονός ότι δεν υπάρχει ισορροπία μεταξύ άμυνας και επίθεσης δημιουργεί προβλήματα. 

Πάμε στο παιχνίδι…

Ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε μια ομάδα με τεράστιο επιθετικό ταλέντο ειδικά στα γκαρντ και αν δεν τα πιέσεις και δεν τα βγάλεις εκτός ρυθμού από νωρίς τότε θα έχεις πρόβλημα. Θυμηθείτε αντίστοιχες αμυντικές προσεγγίσεις του Ολυμπιακού στο παιχνίδι με την Μακάμπι. Πήρε καμία ανάσα ο Ουίλμπεκιν; 

Οι «ερυθρόλευκοι» πέταξαν στη κυριολεξία στα σκουπίδια το πρώτο ημίχρονο και προσωπικά θεωρώ ότι αυτός ήταν ο λόγος που χάθηκε το παιχνίδι. Πάμε να δούμε πιο αναλυτικά:

  • Ένα mismatch που έχει δημιουργηθεί εσωτερικά με το Σλούκα, στο οποίο ο Ολυμπιακός δίνει βοήθεια με τον τελευταίο παίκτη ώστε να αρνηθεί το παιχνίδι στον εκάστοτε ψηλό. Ο τελευταίος παίκτης που ήταν ο Έλις ήταν υπεύθυνος να βγει στη close out, αλλά δυστυχώς δεν αμύνεται αποτελεσματικά. 
  • Ίδια κατάσταση με το Τζένκινς να πρέπει να βγει πάνω στο Ταρζούσκι και τον Πρίντεζη να είναι ανάμεσα σε δύο παίκτες. Αφενός κανείς από τους δύο δεν βοηθάει, ούτε πιέζει τη μπάλα, ούτε είναι έτοιμοι να βγουν στη close out. 
  • Αλλαγές επί αλλαγών του Ολυμπιακού που οδηγεί σε εξωτερική απομόνωση Ροντρίγκεθ και Μάρτιν. Πολύ σωστά ο Αμερικανός οδηγεί τον Ισπανό αριστερά, αλλά δεν υπάρχει καμία βοήθεια από την αδύνατη πλευρά, ώστε να αποφευχθεί το εύκολο layup. 
  • Κατάσταση τρανζίσιον, όπου αφενός ο Σλούκας δεν αμύνεται σωστά στο 1v1, αφετέρου δεν υπάρχει η θέληση από κάποιο παίκτη της αδύνατης πλευράς να τον προστατεύσει. 
  • Ένα screen μακριά από τη μπάλα που στήνει ο Μίτσοφ για τον Ροντρίγκεθ. Καμία επικοινωνία του Βεζένκοφ με τον Μακίσικ που προσπαθούν να βγουν από κοινού στον Ισπανό αφήνοντας το σκρίνερ να βάλει καλάθι. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ!
  • Αλλαγή στο pick-n-roll, όπου ο Πάντερ επιτίθεται πάνω στο Μάρτιν. Ο Αμερικανός κάνει κακή δουλειά, αφού επιτρέπει τον κεντρικό διάδρομο σε ένα εξαιρετικό σκόρερ. 
  • Πάλι αλλαγή στο pick-n-roll, αυτή τη φορά επιτίθενται με το εσωτερικό mismatch του Χάινς απέναντι στο Χάρισον. Ενώ αρχικά υπάρχουν τέσσερις παίκτες έτοιμοι να βοηθήσουν, εν τέλει ΚΑΝΕΙΣ δεν βγαίνει πάνω στο Χάινς και εκείνος σκοράρει εύκολα. 
  • Μια κατάσταση με τον Μορασκίνι να κάνει drive από την εσωτερική. Ο Μακίσικ επικεντρώνεται στη μπάλα και έχει χάσει την επαφή με τον Ροντρίγκεθ. Έλλειμα συγκέντρωσης. 

Η δεύτερες μονάδες ερχόμενες από τον πάγκο δεν κατάφεραν κάτι, παρά να μεγαλώσει η διαφορά για την Αρμάνι, έτσι ο coach Μπαρτζώκας έπρεπε να μειώσει το rotation και να συνεχίσει τη μάχη με συγκεκριμένους παίκτες. Η πρώτη επιστροφή του Ολυμπιακού έμελλε να έρθει από το -18 και χάρη στην υψηλή ευστοχία των «ερυθρολεύκων» στα τρίποντα. 

Πρέπει να αναλογιστούμε ότι οι Ιταλοί έπαιζαν πολύ σφιχτά και κλειστά στη ρακέτα τους επιτρέποντας παρά ελάχιστα κοψίματα στους ψηλούς του Ολυμπιακού στο pick-n-roll, κάπως έτσι υπήρχαν πολλά ελεύθερα σουτ τα οποία ΔΕΝ εκμεταλλεύτηκε η ομάδα του Πειραιά στο πρώτο ημίχρονο έχοντας μόλις 27%! ‘

Όταν άρχισε να εκτελεί με συνέπεια κυρίως με τους Σλούκα, Πρίντεζη και Βεζένκοφ κατάφερε να επιστρέψει πρώτη φορά στην αναμέτρηση, περίπου στα μισά του τρίτου δεκαλέπτου. 

Οι Ιταλοί απέκτησαν ένα ακόμη +10, αλλά οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν και δεύτερο comeback και επέστρεψαν για τα καλά λίγο πριν τη λήξη του τρίτου δεκαλέπτου. 

Η άμυνα είχε σφίξει και όλα έμοιαζαν ιδανικά για μια σπουδαία ανατροπή, αλλά είναι απαραίτητο να μπορείς να αμυνθείς και όχι μόνο να σκοράρεις. Ντιλέινι και Πάντερ τα... έσταζαν από παντού και παρά την υπεράνθρωπη προσπάθεια των παικτών του Ολυμπιακού οι Ιταλού πήραν μια σπουδαία νίκη. 

Προσωπικά κρατάω την προσπάθεια και την αυταπάρνηση και πετάω για μια ακόμη φορά ένα ακόμη χαμένο πρώτο ημίχρονο, το οποίο δεν είναι εύκολο να συμμαζέψεις στο φινάλε. 

Ο Ολυμπιακός έχει πιο πολύ ανάγκη από ποτέ τη διακοπή…