Skip to main content

Όταν διαθέτεις τεράστιους παίκτες μπορείς να είσαι αισιόδοξος (vid)

Ο coach Κωνσταντίνος Πανάς γράφει για τον ηγέτη Κώστα Σλούκα και τον Ολυμπιακό που θα φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου με την επιθετική του «μαεστρία». 

Ήταν τελείως διαφορετικό παιχνίδι από αυτό που είδαμε στο ΣΕΦ, δεδομένα ο Ολυμπιακός ήταν βελτιωμένος στο αμυντικό κομμάτι, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό ώστε να αισθανθεί σίγουρος. Πρέπει να το πάρουμε απόφαση πως το αμυντικό επίπεδο των «ερυθρολεύκων» δεν θα φτάσει ποτέ να είναι πάγιο, καθώς δεν διαθέτουν αθλητές που είναι το ίδιο καλοί σε άμυνα και σε επίθεση. Και προσπαθώντας να βρουν την αμυντική χημεία πολλές φορές μπορεί να χαλάσει η επίθεση και το αντίστροφο. 

Ένα είναι σίγουρο πάντως… Οι «ερυθρόλευκοι» θα μπορούσαν από σήμερα να είναι με τη πλάτη στο τοίχο όσον αφορά τη διεκδίκηση της οκτάδας. Βρέθηκαν σε υπερβολικά δύσκολη θέση και στο Τελ Αβίβ και στο Αστρομπάλ, ωστόσο ο Κώστας Σλούκας αρνήθηκε να αφήσει το φετινό Ολυμπιακό εκτός τροχιάς για τα playoffs και θέλω να πιστεύω πως θα τον κουβαλήσει μέχρι εκεί το δίχως άλλο. 

Ο Ολυμπιακός έχει κερδίσει φέτος παιχνίδια που ήταν χειρότερος (βλ. Ερυθρός Αστέρας), που ο αντίπαλος έχανε τη μια κρίσιμη βολή μετά την άλλη (βλ. Μακάμπι) και παιχνίδια όπως αυτό της Γαλλίας, που πάλι η τύχη ΔΕΝ ήταν στα χέρια του. Όμως όταν διαθέτεις τεράστιους παίκτες όπως ο Κώστας Σλούκας, παίκτες που ξέρεις ότι στα δύσκολα θα βγουν μπροστά, τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να είσαι αισιόδοξος! 

Στα του παιχνιδιού τώρα:

Πάμε λίγο στο αμυντικό κομμάτι, όπου ο Ολυμπιακός ήταν επιτυχημένος ως ένα βαθμό με τον Τζένκινς να είναι για μια ακόμη φορά πρωταγωνιστής προσφέροντας και 6 πολύτιμους πόντους. Είχαμε γράψει στο προηγούμενο παιχνίδι πως ο Ολυμπιακός έπρεπε να σταματήσει τρία πράγματα από τους Γάλλους α) τρανζίσιον β) να σουτάρουν με κάτω από 39% από το τρίποντο που ήταν ο μέσος όρος τους και γ) να πάρουν τα αμυντικά ριμπάουντ. Στο κομμάτι τρανζίσιον ήταν πολύ καλοί στο πρώτο ημίχρονο, αλλά δεν έδειξαν την ίδια συνέπεια και στο δεύτερο. Στο κομμάτι εκτέλεσης περιόρισαν τους Γάλλους στο 30%(!!!) με μοναδική πληγή τον Χάουαρντ και αυτό ήταν πραγματικά το κλειδί για να μπορέσει ο Ολυμπιακός να φτάσει στη νίκη. Έχασε στο τελευταίο που ήταν τα αμυντικά ριμπάουντ, καθώς η Βιλερμπάν μάζεψε 13 και μάλιστα από επιθετικό ριμπάουντ θα έχανε και το παιχνίδι, αλλά είπαμε τον οδηγεί η επίθεση και το ένστικτο των παικτών του που βρίσκει πρωταγωνιστές σε κάθε παιχνίδι.

Μα θα είναι ο Λαρεντζάκης; Μα θα είναι ο Πρίντεζης; Ο Μακίσικ; Ο Βεζένκοφ; Ο Χάρισον; Ο Χασάν; Και φυσικά ο Σλούκας. Κάποιος, πάντα θα δηλώσει παρών.

Ο Ολυμπιακός είχε πολύ βελτιωμένη εικόνα στο αμυντικό κομμάτι. Πίεσε τους χειριστές τους, τους ανάγκασε να βάλουν τη μπάλα στο ζωγραφιστό, όπου στο πρώτο ημίχρονο πραγματικά έκαναν τρομερή δουλειά και φυσικά τους οδήγησε σε σουτ με κακές ή πολύ δύσκολες προϋποθέσεις. Αυτό ήταν το νούμερο ένα ζητούμενο. 

Από εκεί και πέρα επειδή η επίθεση ήταν αυτή που εν τέλει έδωσε τη νίκη ήταν ιδιαίτερα σημαντικά δύο πράγματα: To πρώτο φυσικά είναι το κομμάτι της αυταπάρνησης και το δεύτερο ότι ο Ολυμπιακός ΜΟΝΟ με 5 εύστοχα τρίποντα οδηγήθηκε στη νίκη! 

5225800

Ο Μακίσικ με την ενέργεια του βοήθησε τον Ολυμπιακό να σκοράρει αρκετούς πόντους στον αιφνιδιασμό, πράγμα που ξεκλείδωσε την επίθεση συνολικά. Οι Γάλλοι πέρα από το πρώτο δεκάλεπτα έκαναν ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ δουλειά στο αμυντικό pick-n-roll, αλλά οι «ερυθρόλευκοι» πότε με τα μεγάλα σουτ του Σλούκα και πότε με τις επιθετικές εμπνεύσεις του Μακίσικ έβρισκαν το δρόμο προς το ζωγραφιστό.  

Έχουν μείνει δεκατέσσερις αγωνιστικές και φρονώ πως η οκτάδα θα κριθεί στις 18 με 19 νίκες. Χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει και αρχής γενομένης από το παιχνίδι με τη Ζάλγκιρις ο Ολυμπιακός επιβάλλεται να κερδίσει και παίρνοντας και την διαφορά θα βάλει μια διεκδικήτρια της οκτάδας από κάτω του. 

Ο Ολυμπιακός μπορεί να πατήσει πάνω σε αυτή την εμφάνιση για να βρει ξανά την αυτοπεποίθηση που είχε μέχρι τον αγώνα με τη Μακάμπι. Η τύχη είναι μαζί του, τα μεγάλα σουτ τον θέλουν, ηγετικούς παίκτες διαθέτει και νομίζω πως μετά από δύο χρόνια απουσίας οι «ερυθρόλευκοι» έχουν όλα τα φόντα για να βρεθούν ξανά στα playoffs με αξιώσεις! 

Υ.Γ Δεν ξέρω αν ο coach είχε ζητήσει ή όχι φάουλ, ωστόσο τον ευχαριστούμε που χάρισε ένα ακόμη υπέροχο μπασκετικό highlight για εμάς τους λάτρεις της «σπυριάρας». 

Υ.Γ2 Η Βιλερμπάν είναι ένα πρότυπο και αποδεικνύει τι χρειάζεται μια σύγχρονη ομάδα για να ανταπεξέλθει στο υψηλότερο επίπεδο. Αθλητικότητα, μέγεθος και ικανότητα στην εκτέλεση. Μην σας παραπλανεί το ρεκόρ που έχει ως τώρα, είναι πραγματικά μια σπουδαία ομάδα.