Skip to main content

Ο Ολυμπιακός βιαζόταν να κερδίσει, τώρα βιάζεται να... ξαναπαίξει (vid)

Ο coach Κωνσταντίνος Πανάς γράφει για την ήττα του Ολυμπιακού από τη Βιλερμπάν και επισημαίνει τι πρέπει να κάνουν οι «ερυθρόλευκοι» σε λίγες μέρες από τώρα, ώστε να φύγουν νικητές από τη Γαλλία. 

Σίγουρα αυτή η ήττα μοιάζει κάπως «επίπονη», αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι ΔΕΝ υπάρχει καμία εύκολη ομάδα στην λίγκα. Κάθε παιχνίδι πρέπει να ματώσεις για να κερδίσεις και αυτό είναι το σπουδαίο εγχείρημα που έχει πετύχει η διοργάνωση τα τελευταία χρόνια. Η ψαλίδα έχει μικρύνει επικίνδυνα και κάθε ομάδα μπορεί να κερδίσει χωρίς να αποτελεί έκπληξη. Ο Ολυμπιακός εξάλλου έχει πετύχει σπουδαίες νίκες που τον κρατάνε και θα τον κρατάνε ζωντανό στο κυνήγι της πρόκρισης. Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα, οπότε ας υπάρξει μια σχετική ηρεμία και να υπάρξει κατανόηση. 

Δυστυχώς επιβεβαιώθηκα για τα γραφόμενα μου τις προάλλες ότι η Βιλερμπάν είναι από τις λίγες ομάδες της λίγκας που δεν ταιριάζει καθόλου στον Ολυμπιακού για τον τρόπο που αμύνονται οι «ερυθρόλευκοι», αλλά και για το τρόπο που αγωνίζονται οι Γάλλοι. Φυσικά με την εκκωφαντική νίκη την Τρίτη στο Ισραήλ δεν ήταν εύκολο να επεκταθούμε, αλλά βλέποντας το σημερινό παιχνίδι είναι λίγο πιο εύκολο να τα βάλουμε κάτω. 

Η Βιλερμπάν είναι μια ομάδα που σουτάρει με πολύ υψηλά ποσοστά σε κάθε παιχνίδι έχοντας την περιφερειακή εκτέλεση ως σήμα κατατεθέν της(39.1%), μάλιστα όντας 5η κορυφαία στη λίγκα πίσω από Αρμάνι, Ζαλγκίρις, Μπαρτσελόνα και Φενέρ. Ο Ολυμπιακός από την άλλη είναι μια ομάδα που σαν φιλοσοφία έχει να προστατεύει τη ρακέτα του και να ρισκάρει τα περιφερειακά σουτ με κάθε τρόπο, είτε όταν πρόκειται για άμυνα στο pick-n-roll, είτε για άμυνα στο χαμηλό post, είτε αμυνόμενος σε close out ή ένας εναντίον ενός. Η Βιλερμπάν είναι μια ομάδα με εξαιρετικό μέγεθος και περίσσεια αθλητικότητα πράγμα που τη βοηθάει να είναι εξαιρετικά επιθετική στο επιθετικό ριμπάουντ, παράλληλα ο Ολυμπιακός είναι από τις χειρότερες ομάδες της λίγκας στην εξασφάλιση των αμυντικών ριμπάουντ όντας 15ος! Τέλος οι Γάλλοι είναι μια ομάδα που επιτίθεται με εξαιρετική επιτυχία στον αιφνιδιασμό, με τον Ολυμπιακό να δυσκολεύεται από την αρχή της σεζόν να αμυνθεί σε τέτοιες καταστάσεις. 

 Στα του παιχνιδιού, ο Ολυμπιακός υπέπεσε σε 16 λάθη και μέτρησε 15 ασσίστ, αυτό από μόνο του δημιουργεί πρόβλημα. Οι «ερυθρόλευκοι» έδειξαν τεράστιο έλλειμμα ενέργειας, αλλά κυρίως συγκέντρωσης και θέλησης στον αμυντικό τομέα. Παράλληλα επέστρεψαν στα άσχημα ποσοστά που εκτελούσαν από τη περιφέρεια και μετά από πολύ καιρό ο Κώστας Σλούκας δεν κατάφερε να εκτελέσει με συνέπεια. Βέβαια ήταν πιο πολύ νίκη της Βιλερμπάν, παρά ήττα του Ολυμπιακού. Οι Γάλλοι το ήθελαν περισσότερο, έπαιξαν με τρομερή ενέργεια, πίεσαν τη μπάλα βγάζοντας το Σλούκα εκτός επιθετικού πλάνου και κέρδισαν όσα περισσότερα μπορούσαν από αυτά που τους έδωσαν οι «ερυθρόλευκοι». 

Ο Ολυμπιακός από την άλλη είχε κακές επιλογές στην επίθεση και ήταν αρκετά μπερδεμένος στην άμυνα. Έμοιαζε «κουρασμένος» και αρκετά νωχελικός στις αντιδράσεις του. Έμοιαζε σαν να ήθελε να τελειώσει το παιχνίδι πριν καν αρχίσει. Χωρίς προσπάθεια, χωρίς να έχει να αποδείξει κάτι, σαν να τελείωσαν όλα στο παιχνίδι του Τελ Αβιβ. 

5223458

Βέβαια επειδή κάθε νίκη και κάθε ήττα πρέπει να κρατάνε μόνο δέκα λεπτά, καλό είναι να μην επιμείνουμε περισσότερο στο αποψινό παιχνίδι και ας συγκεντρωθούμε στο παιχνίδι της Τρίτης που αναμένεται να κερδίσει πίσω τη χαμένη αυτοπεποίθηση του αποψινού παιχνιδιού. Είναι πραγματικά ευλογία που ο Ολυμπιακός παίζει τόσο σύντομα με τη Βιλερμπάν, καθώς έχει το κίνητρο να πάρει το αίμα του πίσω. 

Οι «ερυθρόλευκοι» πρέπει να οδηγήσουν τους Γάλλους σε χαμηλό ποσοστό από το τρίποντο και κυρίως σε σουτ με δύσκολες προϋποθέσεις, παράλληλα να μπορέσουν να περιορίσουν τη δημιουργία τους και να οδηγήσουν τα γκαρντ τους σε λάθη. Αυτό θα πραγματοποιηθεί, αν τους αναγκάσει να σκεφτούν. Πλην του Ντιό, δεν υπάρχει γκαρντ που του αρέσει να σκέφτεται, αλλά να δρα. Είναι απαραίτητο τα γκαρντ να υποπέσουν σε λάθη και να οδηγηθούν σε δύσκολα σουτ. Επίσης ΠΡΕΠΕΙ να πάρει το αμυντικό ριμπάουντ, ώστε να ελέγξει το ρυθμό και να κόψει μια ακόμη δική τους δυναμική. Τέλος επιβάλλεται να μην δεχθεί πόντους στον αιφνιδιασμό. 

Ο συνδυασμός αυτών των στοιχείων θα φέρουν στον Ολυμπιακό τη νίκη τη Τρίτη.