Skip to main content

Κάπως έτσι θα είναι ο Παναθηναϊκός του Κάτας

Ο coach Κωνσταντίνος Πανάς σχολιάζει την επιλογή του Όντεντ Κάτας από τον Παναθηναϊκό και αναλύει μέσα από μάτια του πρώην συνεργάτη του, Ράιαν Πανιόνε τον επιθετικό τρόπο παιχνιδιού του Ισραηλινού προπονητή.

Οι «πράσινοι» επανέφεραν στην Ελλάδα ένα σπουδαίο πρώην αθλητή τους, έναν αθλητή που τους θυμίζει τις λαμπρές δόξες του παρελθόντος με μόνο σκοπό να επιστρέψει ο Παναθηναϊκός σε νέα μεγαλεία στο μέλλον.

Προσωπικά ήμουν πολύ μικρός για να ξέρω τι εστί Κάτας, καθώς οι δικές μου γνώσεις ξεκινάνε αμυδρά από το 2005 και το Ευρωπαϊκό στο Βελιγράδι, ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι υπήρξε ένα σπουδαίο ταλέντο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ένας άνθρωπος που ατύχησε σαν αθλητής και αναζητάει μέσα από τη προπονητική όλα αυτά που του στέρησαν οι τραυματισμοί του.

Για το αν θα πετύχει; Αυτό θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από τη στήριξη και οικονομική και πνευματική που θα του δώσει η διοίκηση των «πρασίνων». Και αφού πρόκειται για προσωπική επιλογή φαντάζομαι πως θα επικρατήσει η λογική και θα δοθεί πίστωση χρόνου σε έναν άνθρωπο που έχει συνδέσει το όνομα του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του Παναθηναϊκού. Αυτό και μόνο πρέπει να είναι ένα καλό διαπιστευτήριο για να κάνουν υπομονή οι οπαδοί του.

5196912

Αυτό που εγώ θέλω να δω από το Παναθηναϊκό είναι να υπάρξει ένα πλάνο επιτέλους. Πλάνο που να λογίζει τους νέους αθλητές του ως ενεργούς παίκτες και όχι συμπληρωματικούς. Δεν σας κρύβω τη θλίψη μου για τη διαχείριση του Καλαϊτζάκη στο τελευταίο αγώνα με την ΑΕΚ. Καταλαβαίνω απόλυτα τους προπονητές, καθώς ήταν ένα παιχνίδι που έπρεπε να κερδίσει πάση θυσία ο Παναθηναϊκός, αλλά θεωρώ αποτυχία των «πρασίνων» το γεγονός ότι μετά από τόσους μήνες ο νεαρός Καλαϊτζάκης δεν είναι σε θέση να μπει και να βοηθήσει. Και καταλήγουμε πάλι σε αυτό που έχουμε γράψει. Ποιο ήταν το πλάνο του Παναθηναϊκού σε σχέση με τους Έλληνες παίκτες του;

Η μεγάλη νίκη του Ισραηλινού προπονητή στο τέλος της σεζόν θα είναι μια. Να βρει ρόλους σε όλους του Έλληνες που θα θελήσει να διατηρήσει και τη νέα σεζόν – όποιοι και να είναι αυτοί – και με ανάλογες κινήσεις ξένων που αυτός θα επιλέξει να ξεκινήσει το Παναθηναϊκό της νέας σεζόν.

Οι «πράσινοι» δεν έχουν να διεκδικήσουν τίποτα πλέον σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά έχουν πολλούς μήνες μπροστά τους για να ξεκινήσουν το σχεδιασμό τους για την επόμενη μέρα. Προσωπικά η κατάκτηση των τίτλων στην Ελλάδα δεν θα μου πει τίποτα αν ο καταμερισμός των ρόλων συνεχίσει να είναι το ίδιο μπερδεμένος και χωρίς καμία ανάπτυξη από τους νεαρούς του.

32 MOTION OFFENSE

Είχα παρακολουθήσει ένα σεμινάριο του coach Ράιαν Πανιόνε, πρώην βοηθού του Όντεντ Κάτας στην Χάποελ, όπου εξηγούσε τον επιθετικό προσανατολισμό του Ισραηλινού προπονητή και πως κατάφερε να έχει την κορυφαία επίθεση στην ιστορία του Basketball Champions League ΧΩΡΙΣ να διαθέτει ικανό σουτέρ στους ψηλούς(=stretch big).

5198286

Σκεφτείτε ποια άλλη ομάδα δεν έχει αντίστοιχα καλούς σουτέρ στους ψηλούς… Ναι ο Παναθηναϊκός!

Προχωράμε.

Γιατί να θέλει να τρέξει κάποιος το 3-2 Pick-n-Roll Motion Offense;

Αρχικά το 3-2 είναι ο σχηματισμός με δύο ψηλούς που υποθετικά είναι πολύ καλοί στο pick-n-roll, αλλά δεν σουτάρουν καλά. Μέσα από αυτή τη συνεχόμενη κίνηση η μπάλα μεταφέρεται και στις δύο πλευρές του παρκέ και μπορεί να περάσει και από τους πέντε παίκτες δημιουργώντας μεγάλο αριθμό δημιουργίας από όλες τις θέσεις. Η συγκεκριμένη επίθεση προσφέρει σουτ με εξαιρετικές προϋποθέσεις, είτε είναι ρολαρίσματα του ψηλού, είτε κάποιο drive και φυσικά πολλές επιθέσεις στη close out. Αυτό που δουλεύει περισσότερο από κάθε άλλο είναι τα σουτ από τις γωνίες που βρίσκει μέσα από το «μάζεμα» της άμυνας, είτε σε κάποιο short roll(το χρησιμοποιεί σε τεράστιο βαθμό απέναντι σε hedge out), είτε μέσα από δημιουργία από μέσα προς τα έξω.

Χρησιμοποιεί αυτό το motion, είτε πρόκειται να αντιμετωπίσει man to man ή άμυνες ζώνης.

Παράλληλα κάθε παίκτης του διακρίνεται σε:

  • Γκαρντ που παίζει pick-n-roll.
  • Γκαρντ που παίζει με hand-off.
  • Ψηλός που κόβει βαθιά μέσα στη ρακέτα.
  • Ψηλός που δουλεύει καλύτερα σε short roll.

5218468

Εδώ βλέπουμε και την αποδοτικότητα της Χάποελ χρησιμοποιώντας αυτό το επιθετικό σύστημα, όπως το παρουσίασε ο coach Πανιόνε.

ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΙ!

Είναι βασικό γνώρισμα στην επίθεση του Όντεντ Κάτας χρησιμοποιώντας μάλιστα τρεις ενδεικτικές λέξεις ΤΡΕΞΙΜΟ – ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ – ΡΥΘΜΟΣ!

Αυτό που θέλει λοιπόν ο Ισραηλινός προπονητής είναι αμέσως μετά το ριμπάουντ ο γκαρντ με τη μπάλα να ΤΡΕΞΕΙ, τα άλλα δύο γκαρντ να ανοίξουν πολύ γρήγορα στις γωνίες και φυσικά ο πρώτος ψηλός να τρέξει πιο γρήγορα από όλους, ώστε να βάλει πίεση στην αντίπαλη άμυνα. Με αυτό το τρόπο ανοίγεις την άμυνα και δυσκολεύεις τις προσαρμογές.

  • Ο πρώτος ψηλός τρέχει πρώτος από όλους κεντρικά για να τραβήξει την άμυνα πάνω του.
  • Ο γκαρντ με τη μπάλα ψάχνει να «σπάσει» τη μπάλα είτε στους πλάγιους, είτε στο ψηλό που κόβει.
  • Οι δύο πλάγιοι πρέπει να τρέξουν πολύ γρήγορα στις γωνίες ώστε να βάλουν πίεση στους αμυντικούς.
  • Αν δεν υπάρχει πάσα, πρέπει να τηρηθούν οι αποστάσεις, ώστε να μπορέσει ο γκαρντ με τη μπάλα να χτυπήσει.
  • Ο κανόνας των «20»: πρέπει να περάσει η μπάλα το κέντρο πριν τα 20 δεύτερα, είτε για να επιτεθεί σε πρώτη ή δεύτερο χρόνο – όπου πιστεύουν ότι σε δευτερεύων επίθεση επέρχονται περισσότερα λάθη επικοινωνίας – είτε για να παίξει το motion από πλευρά σε πλευρά.

ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ PICK-N-ROLL

Πάμε να δούμε τώρα τους επιθετικούς κανόνες στους οποίους βασίζεται ολόκληρη η φιλοσοφία του Όντεντ Κάτας.

Αρχικά η επίθεση στο pick-n-roll μπορεί να ξεκινήσει με παίκτη στη γωνία ή με κενή γωνία με το βασικό σκοπό είναι η μπάλα να πατήσει στο τρίποντο, είτε με ντρίμπλα, είτε με πάσα στα είκοσι δευτερόλεπτα. Βασική αρχή ΠΑΝΤΑ να απειλείς μόλις δεχτείς τη μπάλα.

sand ros me valencia35353

Xειριστές του Pick-n-Roll (Pick-n-Roll Users):

* Είναι υπεύθυνοι να διατηρούν τις αποστάσεις και να κάνουν επίθεση στο κατάλληλο χρόνο. Πρέπει να ετοιμάζουν να επιτεθούν στον αντίπαλο κάτι που ενεργοποιεί το ψηλό να έρθει για screen στη μπάλα. Πρώτα χτυπάνε μακριά από το screen προσπαθώντας να δημιουργήσουν ανισορροπία. Κεφάλι ψηλά κατά την επίθεση για να δουν τους παίκτες χωρίς μπάλα και να είναι έτοιμοι να πασάρουν αν χρειαστεί. Απαραίτητο να γνωρίζουν τις άμυνες που χρησιμοποιεί ο αντίπαλος στο pick-n-roll. Χρησιμοποιεί τον ώρα «Τα μάτια πουλάνε ψέματα» που σημαίνει ότι πάντα πρέπει ο χρήστης της μπάλας να είναι σε θέση να μπερδέψει τον αντίπαλο του. Ο χειριστής πρέπει να χρησιμοποιήσει το πλεονέκτημα που του δίνει το screen και να τραβήξει δύο παίκτες πάνω του. Αν τραβήξει και δεύτερο παίκτη πάνω του πρέπει να την πασάρει, αλλιώς πρέπει να σκοράρει.

Σκρίνερς του Pick-n-Roll (PnR on-ball Screeners):

* Είναι υπεύθυνοι να φτάσουν στο χειριστή χωρίς τον αντίπαλο τους γι’ αυτό ΠΡΕΠΕΙ να τρέξουν μέχρι το screen. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν για ποιον παίκτη θα σκρινάρουν, καθώς θέλουν να δώσουν πλεονέκτημα πρωτίστως στο χειριστή. Όχι κινητά screen – Μια κατηγορία στην οποία ο Παναθηναϊκός έχει τεράστιο πρόβλημα, υπάρχει πάντα η δυνατότητα για re-screen. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν αν θα κόψουν βαθιά μέσα στη ρακέτα ή αν θα κάνουν short roll. Διάβασμα κατά την υποδοχή της πάσας, σύμφωνα με τον coach Κάτας δύο γρήγορες πάσες κερδίζουν κάθε άμυνα. Αν ο ψηλός μεταφέρει τη μπάλα στην άλλη πλευρά πρέπει να γνωρίζει αν ο συμπαίκτης του είναι γκαρντ που παίζει pick-n-roll ή δουλεύει καλύτερα με hand-off.

Κανόνες του έτερου ψηλού-πρώτου τρέιλερ (1st big rules):

* Βρίσκεται πάντα αντίθετα από το screener. Ψάχνει για κλειδώματα στη ρακέτα ή κοψίματα στη πλάτη της άμυνας. Πρέπει να γνωρίζει την άμυνα που έχουν στο pick-n-roll για να ανέβει ψηλότερα ή χαμηλότερα ανάλογα τις προσαρμογές. Πρέπει να έχουν συγχρονισμό. Διάβασμα κατά την υποδοχή της μπάλας και φυσικά τρέξιμο για να στήσουν το δεύτερο pick-n-roll.

Κανόνες της γωνίας (Corner rules):

* Οι παίκτες στις γωνίες, πρέπει να μείνουν ΑΥΣΤΗΡΑ στις γωνίες. Αν δεχτούν πάσα από γκαρντ πρέπει να είναι σε θέση να σουτάρουν. Αν δεχτούν πάσα από ψηλό έχουν ως πρώτη επιλογή να σουτάρουν και δεύτερη να παίξουν pick-n-roll μαζί του. Είναι απαραίτητο να γνωρίζουν ποιοι είναι. Αν δεν μπορούν να παίξουν pick-n-roll πρέπει να δράσουν με ένα τρόπο που είναι εύκολος για αυτούς.

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΕΡΑΝΩ ΟΛΩΝ!

5207523

Ο coach Κάτας πιστεύει ότι το σύστημα είναι πάνω από όλους και από όλα και συγκεκριμένα ότι πρέπει να γίνεις τρόπος σκέψης του κάθε παίκτη ξεχωριστά για να το τρέξει. Αν κάποιος ξεφύγει έστω και λίγο σημαίνει ότι θεωρεί τον εαυτό του πάνω από την ομάδα. Το σύστημα Κάτας έχει δημιουργηθεί για να κερδίζει κάθε είδους άμυνα, αρκεί οι παίκτες του να σεβαστούν τους κανόνες του και φυσικά το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζουν τι κάνουν καλά, καθώς δημιούργησε αυτό το motion ώστε να κρύψει τις αδυναμίες όχι να φανερώσει τι δεν μπορούν να κάνουν οι παίκτες του. Και φυσικά κανείς παίκτης δεν έχει το δικαίωμα να σταματήσει τη μπάλα χωρίς τακτικό λόγο. Θέλει να υπάρχει ροή στο παιχνίδι του. Ο στόχος του είναι να παίξει πολλά pick-n-roll στην ίδια κατοχή μέχρι να βρει την αδυναμία!

Πως μπορεί να περάσει το συγκεκριμένο σύστημα στο Παναθηναϊκό και πόσο γρήγορα;

Πρέπει να κατανοήσουμε ότι είναι μια motion επίθεση με συγκεκριμένους κανόνες και όχι ένα απλό play. Θα χρειαστεί χρόνος και σίγουρα δεν είναι όλοι οι παίκτες του Παναθηναϊκού ικανοί να το εφαρμόσουν. Οπότε εκτός από τις προσθαφαιρέσεις που ενδέχεται να ζητήσει ο προπονητής, ο χρόνος αφομοίωσης θα πάρει πολύ μεγάλο διάστημα και χρόνο. Ο Παναθηναϊκός που ήταν αμυντικά προσανατολισμένος θα πρέπει ξαφνικά να γίνει μια ομάδα που θα τρέχει σε μεγάλο ρυθμό και θα παίζει pick-n-rolls με μεγάλη ροή κάτι που χρειάζεται παίκτες με καλές αποφάσεις και διαβάσματα. Βέβαια το καλό με το συγκεκριμένο σύστημα είναι ότι προσπαθεί να κρύψει τις αδυναμίες των παικτών και να πάρει τα καλά τους στοιχεία. Παιδιά όπως ο Όγκαστ και ο Φόστερ μπορεί να επανέρθουν μέσα από αυτό. Ο χρόνος θα δείξει, αλλά συνιστώ υπομονή.

Το σεμινάριο του coach Ράιαν Πανιόνε διαδόθηκε ηλεκτρονικά από το Hoop Coaches International.