Skip to main content

Βίντεο - ανάλυση: Ετσι χάλασε ο Ολυμπιακός το παιχνίδι του Γουίλμπεκιν

Με την βοήθεια της εικόνας ο coach Κωνσταντίνος Πανάς εξηγεί πώς οι ερυθρόλευκοι οδήγησαν τον Αμερικανό σε 11 χαμένα σουτ και 8 λάθη

Μπορεί η μαεστρική οργάνωση του ασταμάτητου Σλούκα και τα μεγάλα σουτ των Βεζένκοφ και Λαρεντζάκη να "γέμισαν" τα highlights της μεγάλης νίκη του Ολυμπιακού και να αποτυπώθηκαν στο μυαλό των ερυθρόλευκων φιλάθλων, όμως τις βάσεις για την απόδραση από το Τελ Αβίβ, οι παίκτες του Μπαρτζώκα τις έθεσαν στην... άλλη πλευρά του γηπέδου. Η αμυντική συμπεριφορά της ελληνικής ομάδας ήταν για μεγάλα διαστήματα υποδειγματική και της πρόσφερε την δυνατότητα, αλλά και την ασφάλεια, ώστε να επιτεθεί σωστά και με αυτοπεποίθηση την κρίσιμη ώρα. Αξίζει ιδιαίτερα να σταθούμε στην άμυνα που έπαιξε ο Ολυμπιακός πάνω σε έναν από τους πιο ικανούς και αποτελεσματικούς γκαρντ της λίγκας, τον Σκότι Γουίλμπεκιν. Μια πολύ σκληρή άμυνα με πίεση στη μπάλα κυρίως από τον Τζένκινς, αλλά και hedge out σε όριο παγίδας, που είχαν σκοπό να αναγκάσουν τον Αμερικανό να πασάρει την μπάλα και να μην του δώσουν τρίποντα μετά από ντρίμπλα, στα οποία είναι αυθεντία. Με τη βοήθεια του βίντεο πάμε να δούμε πιο αναλυτικά πώς ο Ολυμπιακός αναχαίτισε πολλές από τις επιθέσεις του ηγέτη της Μακάμπι, οδηγώντας τον σε 11 άστοχα σουτ και 8 λάθη!

ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΡΗΚΑΝ ΣΤΟΧΟ

1. Βλέπουμε πόσο επιθετικά βγαίνει ο Τζέκινς να πιέσει τη μπάλα και την προσπάθεια του να βγει στον Γουίλμπεκιν από το σκριν του Ζίζιτς. Ο Έλις έχει ανέβει πολύ ψηλά για να μην επιτρέψει το γρήγορο σουτ, αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι το "κυνηγητό" του Τζένκινς στον Γουίλμπεκιν, όταν ο Έλις αναγκάζεται να ακολουθήσει το ρολάρισμα του παίκτη του.

2.Εδώ είναι ένα turnout σκριν (μακριά από τη μπάλα), όπου ο Ολυμπιακός έκανε σε όλες τις καταστάσεις "jump to the ball", δηλαδή αυτός που μάρκαρε τη μπάλα πήγαινε για βοήθεια πάνω στο σουτ, μαζί με τον παίκτη που κυνηγούσε τον Γουίλμπεκιν. Θα δείτε και στη συνέχεια σε τέτοιες καταστάσεις δύο παίκτες πάνω στον Αμερικανό.

3.Ο Ολυμπιακός αλλάζει στα σκριν με Τζένκινς και Μακίσικ, αλλά δεν επιθυμεί να κάνει το ίδιο και με Σλούκα, αφού ο Μακίσικ περνάει κάτω από το σκριν. Ο Μακίσικ παρότι δεν παίζει πολύ καλή άμυνα στα πόδια - στέλνει αριστερά, αλλά στη πρώτη σταυρωτή χαλάει τα πόδια του - βλέπουμε τη θέληση του να μείνει στο σουτ και να μην επιτρέψει τίποτα εύκολο.

4.Βλέπουμε πάλι πόσο ψηλά εμφανίζεται ο Έλις που δεν φοβάται την πάσα στο ρολάρισμα, καθώς υπάρχει ο Σλούκας που ενδέχεται να καλύψει. Τρομερή πίεση του Τζένκινς που οδηγεί σε ένα πολύ δύσκολο σουτ.

5.Ένα double drag ball screen για τη Μακάμπι, όπου ο Μάρτιν βλέπει ότι ο Τζένκινς έχει περάσει από κάτω και ο Γουίλμπελκιν έχει χώρο για να εκτελέσει και φυσικά η οδηγία ήταν κανένα εύκολο σουτ στον Γουίλμπεκιν. Ο Αμερικανός βγαίνει πολύ επιθετικά πάνω του μαζί με τον Τζένκινς δυσκολεύοντας ένα ακόμη σουτ.

6. Ένα ακόμη turnout σκριν όπως γράψαμε ΔΥΟ παίκτες πάνω στο σουτ!

7. Κακή άμυνα του Λάρι στη μπάλα, αλλά δείτε πως διπλώνει όλη η άμυνα του Ολυμπιακού πάνω στο drive του Γουίλμπεκιν.

8. Πάλι turnout σκριν, ΠΑΛΙ ΔΥΟ παίκτες πάνω στο σουτ, έστω κι αν βγήκε πιο αργά ο Βεζένκοφ.

9. Εξαιρετική close out άμυνα του Λαρεντζάκη, που παρότι έχει κερδίσει χώρο ο Γουίλμπεκιν από το σκριν, του ενοχλεί το σουτ τόσο ώστε να αστοχήσει!

ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΓΟΥΙΛΜΠΕΚΙΝ

1. Ο Γουίλμπεκιν χτυπάει μακριά από το σκριν βλέπουμε τον Τζέκινς να τον πιέζει από πίσω, αλλά και όλη την άμυνα να μαζεύει πάνω του

2. Μια κατάσταση spain pick-n-roll για τη Μακάμπι, όπου ο Γουίλμπεκιν χτυπάει μακριά από το σκριν ξανά. Πάλι η άμυνα μαζεύει πάνω του για να εμποδίσει το drive. Ο Σπανούλης και ο Μάρτιν αφήνουν τους παίκτες τους. Εξαιρετική αντίδραση του Τζένκινς που διαβάζει τη πάσα και αλλάζει έγκαιρα για να οδηγήσει σε λάθος.

3. Επιθετικό hedge out του Ζαν Σαρλ που προλαβαίνει να επιστρέψει και να κλέψει μια πολύ δύσκολη πάσα στο ψηλό που έκοβε.

4. Πάλι εξαιρετικό hedge out από Τζένκινς και Ζαν Σαρλ. Ο Γουίλμπεκιν κάνει drive και βλέπουμε τον Μακίσικ από τη δυνατή πλευρά να διπλώνει πάνω του οδηγώντας σε λάθος

5. Επιθετικό hedge out Τζένκινς και Μάρτιν οδηγούν αρκετά πλάγια τον Γουίλμπεκιν και σε μια πάσα που είναι εύκολο για την αδύνατη πλευρά να αντιδράσει. Εξαιρετικά χέρια από τον Τζενκινς.

6. Πάλι hedge out, όχι τόσο δυναμικό του Μάρτιν, αλλά οδηγεί τον Γουίλμπεκιν σε βιαστική πάσα στον Χάντερ. Ο Ζαν Σαρλ εξαιρετικά αντιδράει και κλέβει τη μπάλα.

7. Ο Σλούκας έχει μείνει πάνω στον Γουίλμπεκιν από τις αλλαγές, βλέπουμε πως οι υπόλοιποι τέσσερις παίκτες είναι έτοιμοι να τον καλύψουν αν περάσει ο Αμερικανός. Εξαιρετική άμυνα του Έλληνα γκαρντ πάντως!

8. Ο Λαρεντζάκης κυνηγάει από πάνω στο pick-n-roll και παρότι τον έχει κλειδώσει ο Γουίλμπεκιν, η βοήθεια του Μάρτιν οδηγεί σε deep switch που αναγκάζει τον Αμερικανό σε λάθος.