Skip to main content

Η απόλυτη ισορροπία του Ολυμπιακού στο Τελ Αβίβ

Ο coach Κωνσταντίνος Πανάς γράφει για την σπουδαία νίκη του Ολυμπιακού στη Μακάμπι και βγάζει το καπέλο στην άμυνα των «ερυθρολεύκων». 

Τεράστιας σημασίας νίκη. Αφενός ο Ολυμπιακός βάζει μια διεκδικήτρια των playoffs δύο νίκες από κάτω, αφετέρου χωρίς Χάρισον, Παπανικολάου και με τον Μάρτιν να παίζει το παιχνίδι τραυματίας η επικράτηση στο Τελ Αβίβ ήταν παραπάνω από χρυσή. 

Μπορούμε να σταθούμε στο τρομερό επιθετικό παιχνίδι του Σλούκα, που αν ήταν τυχερός απόψε θα μπορούσε να έχει περάσει τις 10 ασίστ από τη κανονική διάρκεια. Μπορούμε να σταθούμε στα τεράστια σουτ του Βεζένκοφ ή στο τεράστιο επιθετικό ριμπάουντ του Μάρτιν ή ακόμη και στις βολές του Σλούκα που πήγαν το παιχνίδι στη παράταση. 

Εγώ προσωπικά θα γράψω ένα μπράβο στον coach Μπαρτζώκα που εμπιστεύτηκε το Γιαννούλη Λαρεντζάκη, σε ένα σημείο που έψαχνε τον αντικαταστάτη του ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΥ – μόνο αμυντικά όμως – Τζένκινς! 

5221192

Ο Έλληνας γκαρντ όχι μόνο δικαίωσε το προπονητή του για την επιλογή να τον κρατήσει σε crunch time και παράταση, αλλά πήρε και το σουτ του αγώνα ενώ μια κατοχή πριν η Μακάμπι είχε προηγηθεί. Ο Λαρεντζάκης συνέχισε το εξαιρετικό έργο του Τζένκινς, αλλά κατάφερε να βρει την απόλυτη ισορροπία και επιθετικά και εύχομαι μετά από το σημερινό παιχνίδι να βρει περισσότερο χρόνο στο ροτέισον, γιατί το αξίζει. 

Πάμε όμως να το δούμε πιο αναλυτικά. Η Μακάμπι έχει τρία συγκεκριμένα κομμάτια που τα κάνει εξαιρετικά. Ατομικό ταλέντο που οδηγεί σε πολλές καταστάσεις ένας εναντίον ενός, τρανζίσιον παιχνίδι και pick-n-roll. 

Ο Ολυμπιακός στο πρώτο κομμάτι έκανε απίστευτη δουλειά αρχικά με Τζένκινς και έπειτα με Λαρεντζάκη. Πίεσε τη μπάλα, έβγαλε τον Ουίλμπεκιν εκτός ρυθμού και φυσικά μην στέκεστε στους 25 πόντους, αλλά ότι οδηγήθηκε σε 5/16 σουτ εντός παιδιάς! Αυτό ήταν αποτέλεσμα της εξαιρετικής προσέγγισης των παικτών, στο γεγονός ότι διατήρησαν τη συγκέντρωση τους και μπόρεσαν να κρατήσουν την ενέργεια τους για 45 λεπτά. Δεν είναι εύκολο απέναντι σε ομάδες με περίσσιο ατομικό ταλέντο να κερδίσεις σε τόσα πολλά αμυντικά κομμάτια. Στο τρανζίσιον ο Ολυμπιακός είχε εξαιρετικές αμυντικές επιστροφές για μεγάλο διάστημα, ενώ στο αμυντικό pick-n-roll πήγε εξαιρετικά κυρίως στις αλλαγές, όπου δεν επέτρεψε τίποτα εύκολο στη ρακέτα του.

5221166

Έλεγξε τα ριμπάουντ σε μεγάλο βαθμό και αν είχε καταφέρει σε αυτό το κομμάτι να διατηρήσει την ένταση του, το παιχνίδι θα είχε τελειώσει νωρίτερα. Παράλληλα αν είχε την ευστοχία των προηγούμενων παιχνιδιών δεν θα συζητούσαμε καν για κάτι άλλο από ένα επιβλητικό διπλό. Ωστόσο, πρέπει να επιμείνουμε και να χειροκροτήσουμε τον αμυντικό προσανατολισμό του Ολυμπιακού και την θέληση των παικτών να παραμείνουν στο πλάνο. 

Ο Ολυμπιακός απόψε κράτησε το παιχνίδι από την άμυνα και το κέρδισε χάρη στα μεγάλα σουτ. Η απόλυτη ισορροπία!

Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν κάνει το δικό τους σερί και είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουν αυτή την ένταση και τη δίψα στα επόμενα παιχνίδια. Η Βιλερμπάν είναι από τις λίγες ομάδες της λίγκας που δεν ταιριάζει καθόλου στον Ολυμπιακού από τον τρόπο που παίζει και είναι απαραίτητο να την βγάλει εξ’ αρχής εκτός ρυθμού.