Skip to main content

Η εξέλιξη Σάσα, το φορμάρισμα Σλούκα και τα τρικ

Ο coach Κωνσταντίνος Πανάς γράφει για τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπάγερν και εστιάζει στη θέληση για άμυνα, στον εξαιρετικό Κώστα Σλούκα και τη τρομερή εξέλιξη του Σάσα Βεζένκοφ.

Εξαιρετικό παιχνίδι. Σπουδαίος ρυθμός. Προσωπικά όπως δήλωσε και ο coach Τρινκιέρι ήταν απόλαυση για όσους δεν καρδιοχτύπησαν απόψε. Ο Ολυμπιακός είχε να διαχειριστεί δύο πολύ σημαντικές απουσίες στη θέση «3» κυρίως για το αμυντικό κομμάτι, όπου ο coach Μπαρτζώκας με διάφορα τρικ, όχι απλά κάλυψε την απουσία τους, αλλά κατάφερε να κερδίσει και τον παίκτη Βεζένκοφ σε αυτή τη θέση.

Ο Σάσα αυτή τη στιγμή είναι μαζί με το Σλούκα οι πιο σταθεροί πυλώνες του Ολυμπιακού.

Το θέμα με το Βεζένκοφ είναι η τρομακτική του εξέλιξη. Αδυνατώ να πιστέψω ότι υπήρχε έστω η παραμικρή πιθανότητα να τον άφηνε ο Ολυμπιακός το καλοκαίρι ψάχνοντας κάτι πιο αθλητικό. Ο παίκτης μπορεί να γίνει ο φυσικός διάδοχος του Γιώργου Πρίντεζη. Έχει πράγματα να βάλει στο παιχνίδι του, αλλά από μικρός είχε εκπληκτική σύνδεση με το καλάθι και αυτό μαρτυρά και η πρωτοκαθεδρία του στο σκοράρισμα στην Α1 για τη σεζόν 2014/2015. Πολύ έξυπνος αθλητής με φοβερή αντίληψη και τρομερό διάβασμα του παιχνιδιού, στοιχεία που ξεπερνούν τη θέση του.

5218766

Η συνύπαρξη του με το Πρίντεζη μόνο καλό του έχει κάνει και βλέπουμε ότι προσπαθεί να βάλει στο παιχνίδι του και το μακρινό χουκ του Έλληνα ψηλού, το έκανε στο ματς με την Μπάγερν μια φορά και σίγουρα άλλες δύο με τη Βαλένθια. Είναι ένα πολύ δύσκολο σουτ που χρειάζεται πολύ μαλακά χέρια ο αθλητής για να το πετύχει. Ο Βεζένκοφ επιζούσε στη λίγκα όντας ένας εξαιρετικός σουτέρ, πλέον όμως έχει φέρει στο υψηλότερο επίπεδο πράγματα που έκανε μικρός και λειτουργούσαν στην Α1 ή με πιο αδύναμους αντιπάλους. Από τη στιγμή που θα καταφέρει να τα προσαρμόσει σε επίπεδο Euroleague είναι δεδομένο ότι θα πρόκειται από τους πιο αποδοτικούς forward στο επιθετικό κομμάτι. Αμυντικά έχει κάποιες ελλείψεις κυρίως στο κομμάτι της δύναμης, αλλά με τη θέληση και τη δουλειά του έχει καταφέρει να «κρύψει» ορισμένες αδυναμίες και πολύ συχνά να βγάζει κάποιες καθοριστικές άμυνες μέσα στα παιχνίδια .

Από εκεί και πέρα πάμε λίγο στο Κώστα Σλούκα. Θυμάμαι το άρθρο που του είχα αφιερώσει πριν πολύ καιρό, όταν εκτελεστικά δεν έπαιρνε πολλές προσπάθειες και είχε ως στόχο να βοηθάει τους συμπαίκτες του να μπουν στο παιχνίδι.

Πλέον με το πέρας του χρόνου, βρίσκεται στη καλύτερη του κατάσταση. Διαβάζει το παιχνίδι άψογα και όσο παραμένουν οι συμπαίκτες του σε αυτό το επίπεδο εκτέλεσης και αποδοτικότητας όλα θα κυλάνε καλύτερα για την επίθεση του Ολυμπιακού. Από εκεί και πέρα αν θυμηθούμε το παιχνίδι με τη Μακάμπι δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να περάσει ψηλό στα πόδια. Πλέον δεν υπάρχει αλλαγή που να μην την έχει χτυπήσει στα πόδια είτε φτάνοντας μέχρι μέσα, είτε εκτελώντας με το θανατηφόρο pullup που τον χαρακτηρίζει. Όποιος κάνει υπομονή ανταμείβεται. Ο Κώστας Σλούκας είναι από τα καλύτερα γκαρντ της λίγκας και ήταν δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα ανεβάσει απόδοση. Το φορμάρισμα του φυσικά ακολουθεί ολόκληρος ο Ολυμπιακός. Όσο είναι καλά ο Κώστας, τόσο θα είναι καλά όλη η ομάδα και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους.

Το ότι οι «ερυθρόλευκοι» διανύουν μια εξαιρετική περίοδο είναι δεδομένο.

Όταν δε, συνδυάζεται με 49% ευστοχία από το τρίποντο τα τελευταία τρία παιχνίδια τότε καταλαβαίνουμε ότι σε αυτό το επίπεδο ήθελε να φτάσει ο coach Μπαρτζώκας η ομάδα του σε αυτό το συγκεκριμένο χρονικό σημείο. Φαίνεται και στην άμυνα περισσότερο από ποτέ, ότι οι παίκτες λειτουργούν καλύτερα. Είναι πιο επιθετικοί, βάζουν καλύτερα το κορμί τους και έχουν καλύτερη επικοινωνία.

Ήταν πολύ σημαντικό να σταματήσει το Μπάλντγουιν ο Ολυμπιακός. Όλοι έπαιξαν το ρόλο τους σε αυτό. Ο Τζένκινς που ξεκίνησε μέχρι το Βεζένκοφ που ήταν εξαιρετικός πάνω του. Οι «ερυθρόλευκοι» έπρεπε με κάθε τρόπο να τον σταματήσουν και να τον οδηγήσουν σε λάθη. Νομίζω πως η επικράτηση του Ολυμπιακού ήρθε στο 1 λεπτό όταν έχασε τη μπάλα μόνος του. Ήταν τόσο εκνευρισμένος που δεν μπορούσε να δει καθαρά και σε αυτό οφείλεται και η αμυντική προσέγγιση των «ερυθρολεύκων».

Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι το παιχνίδι «γύρισε» με την έλευση του Ζαν Σαρλ από το πάγκο και τη μετακίνηση του Αλέξανδρου Βεζένκοφ στη θέση «3».

Οι «ερυθρόλευκοι» με τον Χάρισον στο «3» ευτύχησαν να βρουν μεγάλα σουτ, αλλά είχαν μεγάλο πρόβλημα στο αμυντικό ριμπάουντ στα μεγάλα μεγέθη των Γερμανών. Στο σχήμα με τον Βεζένκοφ ο Ολυμπιακός ήταν εξαιρετικός αμυντικά και κατάφερε να βρει και την απαραίτητη ισορροπία και στο επιθετικό κομμάτι.

Έχουμε γράψει από την αρχή της σεζόν ότι η ευστοχία τόσο από τους ψηλούς, όσο και από τα στατικά σουτ που βρίσκει ο Ολυμπιακός μέσα από το pick-n-roll θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό της επιτυχία του.