Skip to main content

Τα δύο πράγματα που ΔΕΝ έκανε ο Παναθηναϊκός.

Ο coach Κωνσταντίνος Πανάς γράφει για την ήττα του Παναθηναϊκού στο Ισραήλ, καθώς οι «πράσινοι» δεν μπήκαν ποτέ πραγματικά στην φιλοσοφία του παιχνιδιού.

Όταν αντιμετωπίζεις τη Μακάμπι είσαι σίγουρος για δύο πράγματα. Μέγεθος και ατομικό ταλέντο στην επίθεση. Αν υποθέσουμε ότι στο πρώτο οι «πράσινοι» μπορούσαν να ματσάρουν αρκετά καλά, για το δεύτερο δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο.

Ο coach Bόβορας μίλησε στο ημίχρονο για τους δύο τομείς που θα έκρινε το παιχνίδι απόψε. Ο έλεγχος του ριμπάουντ και το ένας εναντίον ενός. Και στους δύο τομείς οι «πράσινοι» κρίθηκαν λίγοι, κάτι που κόστισε την ήττα.

Φυσικά όταν αργείς να μπεις στην αναμέτρηση είναι ένα ακόμη πρόβλημα συγκέντρωσης. Όταν δύο από τρία πρώτα σου βιολιά είναι εκτός ρυθμού επιθετικά τότε δεν μπορείς να ζητάς και πολλά. Ο Παναθηναϊκός βρήκε επιθετικό ρυθμό όταν έπαιξε με τρία γκαρντ και ακόμη και η κούραση είναι ένα ζήτημα. Οι «πράσινοι» την περασμένη εβδομάδα έπαιξαν τρία παιχνίδια με δύο παρατάσεις και ακόμη και το «ξεκούραστο» παιχνίδι του ελληνικού πρωταθλήματος ΔΕΝ ήταν τόσο ξεκούραστο.

5210540

Αυτό κυρίως για να μπορέσουμε να δικαιολογήσουμε εν μέρει ορισμένους αθλητές που απόψε δεν είχαν την απαραίτητη ενέργεια. Βέβαια ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη.

Η Μακάμπι, όπως και ο Παναθηναϊκός δύο ομάδες με εξαιρετικό μέγεθος είναι από τις καλύτερες στη διοργάνωση στο επιθετικό ριμπάουντ και στο να σκοράρουν μέσα από δεύτερες ευκαιρίες. Οι Ισραηλινοί όμως πήραν 9 επιθετικά, ενώ ο Παναθηναϊκός 2!

Θέμα συγκέντρωσης και θέμα ενέργειας, ωστόσο εδώ φαίνεται πως δύο ομάδες που κερδίζουν πόντους με τον ίδιο τρόπο κέρδισαν η μια την άλλη. Γιατί φυσικά δεν είναι μόνο τα εφτά περισσότερα ριμπάουντ, αλλά οι εννιά πόντοι που κέρδισε η ομάδα του coach Σφαιρόπουλου μέσα από αυτές τις καταστάσεις.

Από εκεί και πέρα το ένας εναντίον ενός ήταν μεγάλη πληγή για τους «πράσινους» και σε μεγάλο βαθμό κόστισε το παιχνίδι. Δεν φτάνει να έχεις έναν Νέντοβιτς να βάζει «40άρες», χρειάζεται να σταματήσεις και τους εκάστοτε «Νέντοβιτς» των αντιπάλων. Ο Παναθηναϊκός πάντα πρέπει να ξεκινάει από την άμυνα. Αυτή είναι η σταθερά του και φάνηκε περίτρανα σε ένα ματς που ευδοκίμησε να έχει φοβερά ποσοστά από τη περιφέρεια. Δεν είναι αυτό αρκετό. Οι «πράσινοι» έχουν μεγάλη εξάρτηση από το τρίποντο και η επιτυχία αυτού συνεπάγεται με δική τους επιτυχία, αλλά η βασική τους αρχή είναι αμυντική και όσο δεν το κάνουν πράξη θα έχουν δυσανάλογα αποτελέσματα.

Βλέπουμε πως οι «πράσινοι» πλην ελαχίστων εξαιρέσεων δεν πίεζαν τη μπάλα. Δεν έβαζαν δυνατά το κορμί τους. Έχαναν εύκολα στο ένας εναντίον ενός είτε ήταν από το χαμηλό post, είτε από τη περιφέρεια. Όταν συμβαίνει αυτό οδηγείσαι σε βοήθειες κλπ. Ο σκοπός ήταν να μην οδηγηθεί σε βοήθειες ο Παναθηναϊκός, ειδικά όταν αντιμετωπίζει τόσα ταλαντούχα γκαρντ, τόσο προικισμένους σκόρερ επιθετικά.

Από εκεί και πέρα υπήρχε η αίσθηση ότι οι «πράσινοι» δεν πλησίαζαν στη ρακέτα της Μακάμπι με κανένα τρόπο. Γι’ αυτό και ο Βουγιούκας χρειάστηκε να πατήσει παρκέ. Ήταν τέτοια η στόχευση της Μακάμπι που έδινε αλλεπάλληλα τρίποντα στους «πράσινους», όπως κάνουν σχεδόν όλες οι ομάδες της λίγκας.

5210520

Το να πλησιάζεις στη ρακέτα και να είσαι ανήμπορος να τελειώσεις τη φάση ή επειδή βλέπεις κορμί μπροστά σου και να βγάζεις τη μπάλα έξω δεν είναι λύση.

Αν ο Παναθηναϊκός δεν ήταν εύστοχος απόψε θα μιλάγαμε για τεράστια ήττα με μεγάλη διαφορά. Οι «πράσινοι» πρέπει να βρουν τρόπους να απαντήσουν στις άμυνες των αντιπάλων όχι απαραίτητα με αυτά που τους δίνει, γιατί δεν θα ευτυχήσει να έχει σε κάθε αγώνα τέτοιο ποσοστό ευστοχίας.

Και μιας και είπαμε για ποσοστά ευστοχίας… Η επιθετική κλάση του Νεμάνια Νέντοβιτς είναι τόσο υψηλή που στη μέρα του είναι ότι πιο ποιοτικό έχουν να παρουσιάσουν οι «πράσινοι».