Skip to main content

Αδικαιολόγητη η αμυντική συμπεριφορά των παικτών του Ολυμπιακού (vids)

Ο coach Κωνσταντίνος Πανάς σχολιάζει την νέα ήττα του Ολυμπιακού που πρόδωσε ένα εκπληκτικό βράδυ στο μακρινό σουτ με το κακό ομαδικό του πνεύμα στα μετόπισθεν

Με τον τρόπο που κύλησε το παιχνίδι οι «ερυθρόλευκοι» έπρεπε να κάνουν ΕΝΑ πράγμα καλά, ώστε να φύγουν νικητές και αυτό δεν ήταν άλλο από την άμυνα. Ξεκινώντας από τη πίεση στη μπάλα, από τη θέληση να βάλουν δυνατά τα κορμιά τους, από τα ενεργά χέρια που θα εμποδίσουν τις εύκολες πάσες, από τις δυνατές close out στα ελεύθερα σουτ και φυσικά από το αμυντικό ριμπάουντ. 

Είναι αδιανόητο με 15/32 τρίποντα να χάνεις! 

Και το λέω τελείως ευγενικά. Ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα που στηρίζεται στην ευστοχία του στο τρίποντο, κάτι φαίνεται από το γεγονός ότι το ποσοστό του αυξάνεται στον... ουρανό στις νίκες. Όταν λοιπόν το κοντέρ γράφει 47% στο παιχνίδι με τη Φενέρ, αρνούμαι να δεχτώ ότι οι «ερυθρόλευκοι» έχασαν. 

5211130

Κι όμως, θα δούμε παρακάτω τέσσερα κατατοπιστικά βίντεο που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Δηλαδή ότι αν οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν τα βασικά στο αμυντικό κομμάτι θα κέρδιζαν και με σχετική ευκολία. Αλλά όλα στην θεωρία είναι απλά. Πάμε να δούμε την πράξη. 

Ο Ολυμπιακός κυρίως από την άμυνα που έπαιξε η Φενέρ σούταρε 32 τρίποντα και 22 δίποντα. Δυστυχώς,  οι τρεις κορυφαίοι πυλώνες του στο δίποντο δεν μπορούσαν να κάνουν πολλά απόψε κι αυτό είναι πρόβλημα, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» ποντάρουν πάρα πολλά και στις κάθετες επιθέσεις του Μακίσικ, αλλά και στα ρολαρίσματα των Μάρτιν και Έλις. Ο Βεζένκοφ ήταν συγκινητικός στην επίθεση βάζοντας σχεδόν μόνος του τον Ολυμπιακό στο κυνήγι της νίκης. Γενικότερα τα 15/32 τρίποντα είναι ένα πολύ υψηλό ποσοστό που δεν κατάφερε να προστατέψει η ομάδα του coach Μπαρτζώκα με την άμυνα του. 

Το βασικό που έπρεπε να γίνει και δεν έγινε ήταν η πίεση στη μπάλα. Ακόμη και ο Τζένκινς απόψε δεν ήταν σε καλό βράδυ. Και όταν ο κορυφαίος σου περιφερειακός αμυντικός υστερεί είναι απαραίτητο να κάνουν step up οι υπόλοιποι. Αλλά δυστυχώς κανείς δεν πίεζε, κανείς δεν κυνηγούσε και αυτό που προβλημάτισε ήταν η έλλειψη θέλησης να κερδίσουν τον παίκτη τους.

 

  • Πρώτη φάση, όπου ο Ολυμπιακός παίζει over & high flat. Ο Σλούκας δεν είναι σε θέση να πιέσει τη μπάλα γιατί έχει κακή τοποθέτηση και δεν μπορεί να περάσει πάνω από το screen. O Mάρτιν αφήνει την ευθύνη της μπάλας στον Μακίσικ, ο Μακίσικ την αφήνει στο Μάρτιν που επιστρέφει στο παίκτη του και τελικά μένει μόνος του ο Μπράουν. Τρεις παίκτες και κανένας στη μπάλα.
  • Ο Χάρισον κυνηγάει τον Ντε Κολό, αλλά έχει ήδη μεγάλη απόσταση από τη hand-off. Δεν δείχνει ότι μπορεί να κάνει ένα καλό sprint για να τον προλάβει ή έστω να μην δημιουργήσει ανισορροπία. Η κατάσταση είναι 2 εναντίον 1, με τον Ζαν-Σαρλ να αργεί να πάει στη βοήθεια. 
  • Καμία πίεση στη μπάλα. Ο Έλις έχει κακή τοποθέτηση και επιτρέπει το δεξί διάδρομο στο Ντε Κολό. 
  • Τριπλή αλλαγή για τον Ολυμπιακό. Η μάχη που δίνει ο Βεζένκοφ να βγει μπροστά από τον Βέσελι θα του γυρίσει μπούμερανγκ γιατί έχει τέτοια τοποθέτηση που στην ουσία κάνει ΣΚΡΙΝ στον Ζαν Σαρλ. Ο Παπανικολάου βοηθάει και δεν βοηθάει, ενώ έχει χάσει το παίκτη του. 

Αυτό ήταν το πρώτο κομμάτι. Μιλάμε για οχτώ πόντους, αλλά στη παρούσα φάση ήθελα να δείξω τη νωχελικότητα στην άμυνα στη μπάλα, τη κακή επικοινωνία και τις αργές αντιδράσεις. 

Πάμε και σε ένα δεύτερο μέρος, όπου αφορά την άμυνα μακριά από τη μπάλα, όπου εδώ φαίνεται ξεκάθαρα ένα πράγμα. Κανείς δεν ήθελε να βοηθήσει το συμπαίκτη του. Ο καθένας τον παίκτη του και συνεχίζουμε. Κακό ομαδικό πνεύμα, πέρα από επικοινωνία και αργές αντιδράσεις. 

  • Ένα κάθετο σκριν για τον Βέσελι. Ο Χάρισον δεν τσεκάρει ποτέ τον Τσέχο, όπου μένει ελεύθερος για σουτ. 
  • Ένα τυφλό σκριν για το Μπαρτέλ, ο Χάρισον δεν τσεκάρει. 
  • Ο Σπανούλης ενώ ξεκινάει να κυνηγάει στο σκριν, ξαφνικά περνάει από κάτω και χάνει απόσταση από το Γκούντουριτς. 
  • Ο Ζαν Σαρλ χάνει την ισορροπία του, αλλά πολύ αργή αντίδραση του Παπανικολάου στη βοήθεια. 
  • Ένα ακόμα τυφλό σκριν, όπου ο Μακίσικ δεν τσεκάρει. 
  • Άλλο ένα τυφλό σκριν, όπου δεν τσεκάρει ο Χάρισον. 

Γενικά η επικοινωνία και η τοποθετήσεις είναι το βασικότερο όταν αντιμετωπίζεις καταστάσεις μακριά από τη μπάλα. Ο Ολυμπιακός δέχτηκε 12 πόντους στο βίντεο που είδαμε. 

Φυσικά το αμυντικό ριμπάουντ είναι κλειδί για να μπορέσεις να ελέγξεις το ρυθμό. Οι Τούρκοι είναι από τις χειρότερες ομάδες στο επιθετικό ριμπάουντ, συγκεκριμένα ακόμη και μετά από σήμερα είναι 17οι! Όταν λοιπόν ο Ολυμπιακός κερδίζει τέσσερα και η Φενέρ εννιά, τότε είναι δεδομένο πως δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα, ειδικά όταν μέσα από αυτά τα ριμπάουντ βρήκαν εννιά πόντους!

  

  • Στη πρώτη φάση ο Παπανικολάου βγαίνει πολύ σωστά σε βοήθεια πάνω στο Μαχμούτογλου, αφού πέρασε εύκολα το Χάρισον. Ο Ντουβερίογλου κλείδωσε ωραία το Μάρτιν που δεν μπορούσε να βγει σε βοήθεια. Οι περιστροφές δεν λειτούργησαν. Επιθετικό του Ουλάνοβας και κάρφωμα. 
  • Σουτ του Ουλάνοβας στο τρανζίσιον. Όλοι επικεντρωμένοι στη μπάλα, κανείς στα block out. 
  • Εδώ δεν υπάρχει ένας παίκτης να γραπώσει τη μπάλα και να τελειώσει τη φάση. Ο Ντουβερίογλου με μεγαλύτερη θέληση μπήκε ανάμεσα σε Παπανικολάου και Βεζένκοφ και κέρδισε τη μπάλα. Λάθος του Παπανικολάου που άφησε το Τούρκο να ξεφύγει από τα block out προτού αρπάξει συμπαίκτης του τη μπάλα. 
  • Τρανζίσιον επίθεση της Φενέρ, όπου βλέπουμε ΠΕΝΤΕ παίκτες των Τούρκων απέναντι σε δύο του Ολυμπιακού. Είναι φυσιολογικό να έχει προβάδισμα στο ριμπάουντ με τέτοιες επιστροφές. 

Και αφήσαμε το... καλύτερο για το τέλος. Η Φενέρμπαχτσε είναι μια ομάδα που ψάχνει το ρυθμό της μέσα από το γρήγορο παιχνίδι και το ανεβασμένο τέμπο. Προσπαθεί να τρέξει σε κάθε ευκαιρία και είναι απαραίτητο όποιος την αντιμετωπίζει να της κόψει αυτό το παιχνίδι. 

  • Όλοι κοιτάνε τη μπάλα και όταν την παίρνει ο Μπράουν κερδίζει τους πάντες με τη ταχύτητα του. Ούτε ο Σπανούλης, αλλά κυρίως ο Μακίσικ δεν φιλοτιμήθηκαν να βοηθήσουν το συμπαίκτη τους, ενώ βρισκόταν πίσω από τη μπάλα.
  • Κακή τοποθέτηση του Μακίσικ που δεν μπορεί να πιέσει τη μπάλα και αργές επιστροφές των δύο ψηλών. 
  • Δεν πιέζει κανείς τη μπάλα και καμία βοήθεια του Τζένκινς που δεν μαρκάρει τίποτα στο σημείο που βρίσκεται. 
  • Είναι εξωφρενικό να ταξιδεύει η μπάλα στο Μαχμούτογλου και οι δύο ψηλοί του Ολυμπιακού να τον κοιτάνε. Ακόμη περισσότερο αφού ο ίδιος σηκώνεται από τη ΔΕΞΙΑ πλευρά, όπου βρίσκονται αμφότεροι! 
  • Η μπάλα ταξιδεύει για να φτάσει στο mismatch και κανείς δεν πάει να βοηθήσει το Σπανούλη. 

Ορισμένα πράγματα που τριβελίζουν το μυαλό απόψε. Κακή επικοινωνία, μηδενική θέληση για πίεση στη μπάλα ή για να βάλουν το κορμί τους, ο καθένας κοίταζε να προφυλάξει τον εαυτό του και όχι να βοηθήσει το συμπαίκτη του και ίσως αυτό είναι το χειρότερο από τα παραπάνω. 

Στις παραπάνω φάσεις ο Ολυμπιακός δέχτηκε:

  1. 12 πόντους μακριά από τη μπάλα
  2. 8 πόντους στο pick-n-roll 
  3. 9 πόντους από δεύτερες επιθέσεις 
  4. 11 πόντους στο τρανζίσιον 

Το σύνολο 40 πόντους, από τους οποίους αν έκαναν όσα έπρεπε στην άμυνα οι «ερυθρόλευκοι» απόψε θα γύρναγαν χαρούμενοι από τη Τουρκία.