Skip to main content

Ο Ολυμπιακός είχε σωστό πλάνο, αλλά καμιά φορά αυτό δεν αρκεί...

Ο coach Κωνσταντίνος Πανάς σχολιάζει την εξαιρετική προσέγγιση του Ολυμπιακού, στην ήττα από την όχι καλύτερή του Ρεάλ Μαδρίτης 

Είναι κάποια βράδια σαν το αποψινό που θες να πεις ένα μεγάλο «γαμώτο» τόσο δυνατά γιατί πολύ απλά οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν εύκολα όσα διαδραματίστηκαν στο παρκέ σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα.

Η Ρεάλ Μαδρίτης που παρουσιάστηκε στην ελληνική διαβολοβδομάδα, ήταν κατώτερη και στα δύο παιχνίδια, αλλά κατάφερε να φύγει με δύο νίκες, γιατί καλώς ή κακώς και η τύχη είναι ένας σημαντικός παράγοντας στο μπάσκετ. Εννοείται πως δεν κέρδισε κανένα ματς από τύχη, αλλά θα επιμείνω στην άποψη μου ότι και ο Παναθηναϊκός τη Τρίτη και ο Ολυμπιακός την Παρασκευή ήταν καλύτεροι και άξιζαν αμφότεροι τα παιχνίδια. 

Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν ένα συγκεκριμένο πλάνο στο μυαλό τους στο μισό γήπεδο, να μπορέσουν να περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό το pick-n-roll παιχνίδι των Μανδριλένων τόσο στο τάισμα του ψηλού, όσο και στην εκτέλεση του χειριστή γι’ αυτό και ήταν πολύ επιθετικοί στη μπάλα. Κυρίως έκοψαν κάθε δράση του Ταβάρες που μέτρησε μόλις δύο καλάθια μέσα από αυτές τις καταστάσεις και αυτό πιστώνεται ξεκάθαρα στην αμυντική προσέγγιση του Ολυμπιακού. Βέβαια, η αρμάδα του coach Μπαρτζώκα όχι μόνο ήταν καταλυτική στο αμυντικό pick-n-roll, αλλά κατάφερε με τον Χασάν Μάρτιν να ευστοχήσει σε 13 πόντους μέσα από το δικό της pick-n-roll παιχνίδι, όλους απέναντι στο θηριώδη σέντερ των Μανδριλένων. Εξαιρετικό επίτευγμα για τον Αμερικανό. 

5208150

Από εκεί και πέρα κάτι πρέπει να ρισκάρεις για να κλείσεις τόσο αποτελεσματικά τη ρακέτα σου στο pick-n-roll και αυτό δεν ήταν άλλο από την περιφερειακή εκτέλεση. Όσο οι Ισπανοί ήταν άστοχοι, ο Ολυμπιακός κατάφερνε να βρίσκει τρόπους να βρίσκεται μπροστά στο σκορ έχοντας σε εξαιρετική μέρα τον Μάρτιν όπως είπαμε, αλλά και τον Σπανούλη τόσο εκτελεστικά, αλλά κυρίως δημιουργικά. 

Από ένα σημείο και έπειτα, όμως, οι Ισπανοί κατάφεραν μέσα από την επιθετική τους άμυνα να πάρουν πόντους στο ανοιχτό γήπεδο, έτσι κατάφεραν να βρουν ρυθμό στο μισό γήπεδο και αυτό κόστισε στους «ερυθρολεύκους». Κάρολ, Γιουλ και Τόμπκινς εκτελούσαν κατά ριπάς. 

Γιατί ο Ολυμπιακό επέμεινε τόσο πολύ στο πλάνο του να προστατέψει τη ρακέτα στο pick-n-roll, ενώ δεχόταν τόσα τρίποντα; 

Μα γιατί ο Έντι Ταβάρες είναι ο πρώτος της σκόρερ και η δική του εκτέλεση μέσα από το pick-n-roll δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στους αντιπάλους των Μανδριλένων. Το να μπορέσεις να σταματήσεις τόσο αποτελεσματικά αυτό το παίκτη όταν ρολάρει ή να μην κερδίσει πόντους μέσα από δεύτερες επιθέσεις είναι «νίκη» για τους «ερυθρολεύκους». Απέναντι σε αυτές τις ομάδες κάτι θα ρισκάρεις. 

Είπαμε θέλει και λίγο τύχη… Απέναντι στο Παναθηναϊκό μέτρησαν 6/33 τρίποντα και απόψε είχαν 13/32, όντας 12η πιο εύστοχη ομάδα της λίγκας από τη περίμετρο και σκεφτείτε ότι αυτό το ποσοστό ήταν ΠΙΟ χαμηλό μέχρι το αποψινό παιχνίδι. 

Ο Ολυμπιακός έπαιξε εξαιρετικά στην άμυνα και φαίνεται σε δύο στατιστικά στοιχεία, το 46.9% στο δίποντο από μια ομάδα που μετράει 57% όλη τη σεζόν και φυσικά τα 18 λάθη οδήγησε τη Ρέαλ όταν μετράει 12.3! 

5208164

Οι Ισπανοί πήραν σε μεγαλύτερο βαθμό αυτά που τους έδωσε ο Ολυμπιακός, σε σχέση με αυτά που έδωσε η Ρεάλ στους «ερυθρολεύκους» και ευτύχησε να έχει σε μεγάλη μέρα πολλούς από τους σουτέρ της που είχαν σιγήσει λίγα βράδια πριν.  

Είναι πολύ σημαντικό αυτό που είπε ο coach Μπαρτζώκας περί στήριξης των αποφάσεων του. Ο Μακίσικ με τον Παπανικολάου πήγαιναν εξαιρετικά και ο Σλούκας είχε βάλει ορισμένα μεγάλα σουτ, αλλά είχε και καλές δημιουργίες με τον Μάρτιν, οπότε δεν τίθεται λόγος για το αν θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιήσει άλλους παίκτες στη παράταση. Ένας μεγάλος προπονητής θα στηρίξει μέχρι τέλους τις αποφάσεις του, γιατί όλα τα υπόλοιπα -ενώ έχει τελειώσει το παιχνίδι- είναι υποθετικά. 

Πάμε όμως σε δύο κρίσιμες άμυνες του Ολυμπιακού στο τέλος της τέταρτης περιόδου και μια κατοχή αφότου προσπέρασε με καλάθι του Μάρτιν. 

  • Οι Ισπανοί έχουν παραταχθεί σε horns (=δύο ψηλοί στο high post και δύο γκαρντ στις γωνίες) με κάτι που μοιάζει με screen επιλογής, δηλαδή ο χειριστής να επιλέξει να επιτεθεί με έναν από τους δύο σκρίνερ που έχει. Ωστόσο αφενός υπάρχει ένας σουτέρ σαν σκρίνερ στην αριστερή πλευρά, που σημαίνει ότι πάντα θα ξεκινήσει τη ντρίμπλα προς αυτόν, ώστε να τον αναγκάσει μετά να περάσει από το σκριν του Ταβάρες για ένα ελεύθερο σουτ. Ο Ολυμπιακός ήταν προετοιμασμένος, γνωρίζοντας ότι το πρώτο σκριν είναι για ελεύθερο σουτ από το φτερό οπότε το αντιμετώπιζε με push & under, δηλαδή αυτός που μαρκάρει το σκρίνερ θα χρησιμοποιήσει το σώμα του με τέτοιο τρόπο ώστε να δώσει χώρο στον συμπαίκτη του να περάσει κάτω από το σκριν. Αυτό συνέβαινε γιατί δεν ήταν ένα σκριν το οποίο φοβάσαι ότι θα εκτελέσει ο αντίπαλος. Το δεύτερο σκριν το οποίο ήταν και το βασικό αμύνθηκε με αλλαγές και το κέρδισε. Η Ρεάλ μέσα από αυτό το σύστημα έψαχνε σουτ από τον πρώτο σκρίνερ και ως τελική επιλογή ήταν το pick-n-roll με το δεύτερο ψηλό. Οπότε χωρίς να φοβάται να εκτεθεί στο πρώτο σκριν έπαιζε με άμυνα από κάτω.
  • Στη δεύτερη φάση είναι ακριβώς το ίδιο σύστημα, αλλά με διαφορετικό χειριστή (Γιουλ). Ο Ολυμπιακός πάλι αντιμετωπίζει το πρώτο screen με push & under με μια διαφοροποίηση, αφενός ο screener που εδώ είναι ο Ντεκ δεν συνηθίζει να βγαίνει από σκριν για να εκτελέσει, αφετέρου το σκριν έχει στηθεί αρκετά μέσα και το γεγονός ότι ο Μακίσικ περνάει από κάτω τον αναγκάζει να βρίσκεται ΠΟΛΥ μακριά από το να μπορέσει να επανέλθει στον παίκτη του και να αμυνθεί. Δεν είμαστε βέβαιοι οτι αυτή ήταν η οδηγία για να αμυνθεί ο Ολυμπιακός στο συγκεκριμένο σύστημα της Ρεάλ, καθώς φαίνεται να παίζει με αλλαγές στα τελευταία λεπτά. Δεν περίμενα, πάντως ότι ο Γιουλ θα εκτελέσει από το πρώτο σκριν, αλλά ότι θα παίξει pick-n-roll με τον Ταβάρες. Βέβαια, υπάρχει η λεπτή γραμμή ότι ο Μακίσικ με το σκριν να στήνεται τόσο μέσα θα μπορούσε να μην περάσει από κάτω, αλλά να προσποιηθεί ότι περνάει από κάτω και να ανέβει από πάνω τελευταία στιγμή (=fake under & trail).

Όλα αυτά είναι υποθετικά. Οι παίκτες παίζουν. Ο Ολυμπιακός έχασε μια μεγάλη ευκαιρία, αλλά απέδειξε ότι μπορεί να κερδίσει αυτή τη Ρεάλ.