Skip to main content

Οι μεγάλες ομάδες παντα αντιδρούν. Και μετά κρατούν την μπάλα χαμηλά...

O coach Κωνσταντίνος Πανάς γράφει για τη σπουδαία νίκη-εμφάνιση του Ολυμπιακού κόντρα στη Μπαρτσελόνα

Είναι δεδομένο πως οι μεγάλες ομάδες θα αντιδράσουν είτε με τον ένα, είτε με τον άλλο τρόπο και με παιχνίδια σαν αυτό που είδαμε χθες στο Παλάου. Νομίζω ότι πιο πολύ είχε ανάγκη την εμφάνιση ο Ολυμπιακός, παρά την νίκη για να καταλάβει ποιες είναι οι πραγματικές του δυνατότητες. Όταν χάνεις παιχνίδια όπως αυτό στη Μόσχα ή αυτό με τη Μπασκόνια αρχίζεις να αμφιβάλλεις, έστω κι αν υπάρχουν πραγματικές δικαιολογίες. Ωστόσο όχι μόνο ήρθε η εμφάνιση, αλλά και η μεγάλη νίκη για τους «ερυθρόλευκους». 

Προσωπικά ήμουν τόσο σίγουρος ότι θα κερδίσει ο Ολυμπιακός από την πρώτη κιόλας κατοχή, όταν και ανοιξε το σκορ, αλλά και από τη πρώτη κιόλας άμυνα και ας βγήκε ελεύθερο σουτ για τους γηπεδούχους. Οι «ερυθρόλευκοι» συνέχισαν με την ίδια τακτική όπως και στη Μόσχα. Να προστατέψουν τη ρακέτα τους με κάθε τρόπο. 

Κοιτάξτε την πίεση στη μπάλα από το Ζαν Σαρλ και την άμυνα ¾ του Σλούκα για να αποτρέψει τη πάσα στον Αμπρίνες, όπως και το μάζεμα του Τζένκινς για να δυσκολέψει ενδεχόμενη πάσα στο χαμηλό ποστ ρισκάροντας ενδεχομένως κάποια ελεύθερη πάσα στον Χίγκινς. Στη συνέχεια η επιθετική αλλαγή του Μάρτιν που είναι έτοιμος να παίξει καλή άμυνα 1v1 στον Καλάθη και η βοήθεια του Παπανικολάου που ολοκληρώνει τη νίκης της «ερυθρόλευκης» άμυνας.

Ένα shuffle screen για τη Μπαρτσελόνα όπου ο Ολυμπιακός αλλάζει με τους δύο ψηλούς για να αποτρέψει τη πάσα στο Μίροτιτς. Ο Σλούκας κυνηγάει πολύ επιθετικά τον Αμπρίνες και ο Μάρτιν είναι έτοιμος να βγει στη βοήθεια. 

Floppy action για τη Μπαρτσελόνα με τον Ολυμπιακό να μαζεύει όλη την άμυνα του στον Μίροτιτς και αυτός να τροφοδοτεί τον Ντέιβις. Δείτε πως οι ερυθρόλευκοι» μαζεύουν το «3», «4» και «5» για να προστατέψει τη ρακέτα. 

Pick-n-roll για τη Μπαρτσελόνα, αλλαγή για τον Ολυμπιακό. Οι «Μπλαουγκράνα» προσπαθούν να τροφοδοτήσουν το εσωτερικό mismatch, αφενός η πίεση στο Χάνγκα στη μπάλα και η άμυνα του Μακίσικ (παλεύει από μπροστά) δεν αφήνουν άμεση πάσα, οπότε προσπαθούν να τη μεταφέρουν μέσα από το high post, όπου ο Παπανικολάου το διαβάζει και επιτίθεται πάνω στο Κούριτς. Η μπάλα εν τέλει φτάνει στο Ντέιβις όπου όταν γυρίζει πλάτη για το σουτ έχει έξι χέρι να τον παρενοχλούν με κυριότερο αυτό του Σλούκα. 

jenkins4345353

Ο Τζένκινς περνάει κάτω από τη hand-off και αμέσως έχει ενεργά χέρια με tip στη μπάλα για να ενοχλήσει ενδεχόμενη κίνηση του Χίγκινς(πρώτο κομμάτι πίεσης). Στη συνέχεια hedge out πάνω του(δεύτερο κομμάτι πίεσης) και αναγκάζει τον Αμερικανό να ξεφορτωθεί τη μπάλα. Πολύ καλή άμυνα του Σλούκα που αφενός πιέζει τη μπάλα, αφετέρου είναι έτοιμος να αμυνθεί στο drive. 

Έτσι πορεύτηκε ο Ολυμπιακός του πρώτου δεκαλέπτου με μεγάλη πίεση πάνω στη μπάλα, δυνατά τσεκαρίσματα ώστε να μην κερδίσει τίποτα εύκολο από τα screen μακριά από τη μπάλα η Μπαρτσελόνα (παιχνίδι σήμα κατατεθέν της) και φυσικά έχοντας ως πλάνο να προστατέψει τη ρακέτα του και να ρισκάρει τα μακρινά σουτ. Οι «ερυθρόλευκοι» έπαιξαν hedge out, high flat και switch στο pick-n-roll, αλλά εντυπωσίασε ο συγχρονισμός και η επιθετικότητα στις αλλαγές μη επιτρέποντας τίποτα εύκολο στους «Μπλαουγκράνα». 

Στη συνέχεια του παιχνιδιού η Μπαρτσελόνα απάντησε με πίεση σε όλο το γήπεδο αφενός για να οδηγήσει τον Ολυμπιακό σε λάθος, αφετέρου για να ανεβάσει περαιτέρω το ρυθμό του παιχνιδιού. Το πόσο επέμειναν οι Ισπανοί σε αυτή την άμυνα έκανε και καλό και κακό. Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν προετοιμασμένοι να διασπάσουν την άμυνα αυτή και πολύ σωστά όταν πέρναγαν το κέντρο χαμήλωναν το ρυθμό, ώστε να πάνε με το δικό τους τέμπο και όχι με αυτό που ήθελε η Μπαρτσελόνα. Βέβαια σε ορισμένες καταστάσεις το πως έσπαγε το press η ομάδα του coach Μπαρτζώκα ήταν πραγματικά χάρμα ιδέσθαι. 

 

Ο Ολυμπιακός δεν δυσκολεύτηκε στη διάσπαση έχοντας πολλές φορές ως δορυφόρο κάποιο ψηλό του παίκτη, ο οποίος μετέφερε τη μπάλα με ασφάλεια μέχρι το κέντρο ή όπως είδαμε στο βίντεο μέχρι το καλάθι. 

Βέβαια το γρήγορο παιχνίδι δεν έκανε κακό στην Ολυμπιακό αντιθέτως του έδωσε και του δίνει κάθε φορά καλύτερο ρυθμό στο μισό γήπεδο, ειδικά όταν μέσα από την άμυνα του μπορεί και ολοκληρώνει τέτοιες καταστάσεις με τον συνήθη ύποπτο Σακ Μακίσικ. 

Το ένας εναντίον ενός είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στο μπάσκετ τόσο στην επίθεση, όσο και στην άμυνα. Οι «ερυθρόλευκοι» μπόρεσαν να αμυνθούν πολύ δυνατά σε τέτοιες καταστάσεις στο 3ο δεκάλεπτο είτε σε απομόνωση στη περιφέρεια, είτε στο χαμηλό ποστ. Απέναντι σε ομάδες με τεράστιο ταλέντο όπως η Μπαρτσελόνα που είναι δεδομένο ότι θα έχουν καταστάσεις 1v1 είτε λόγω κάποια συνέχειας του pick-n-roll, είτε επειδή τελειώνει ο χρόνος και δεν υπάρχουν επιλογές ΠΡΕΠΕΙ να είσαι σκληρός και να μπορείς να κερδίσεις. Οι «ερυθρόλευκοι» έσφιξαν τα δόντια και είπαν όχι πολλές φορές στους αστέρες των Ισπανών στο τρίτο δεκάλεπτο. 

  

Το ίδιο σημαντικό με την επιθετική άμυνα στο 1v1 είναι και η αποτελεσματικότητα, ο ρυθμός και η ένταση στην επίθεση. Όταν μπορείς να διασπάσεις τον αντίπαλο σου σε καταστάσεις απομόνωσης είναι δεδομένο ότι μπορείς να διεκδικήσεις κάτι καλό, από σκοράρισμα, μέχρι δημιουργία. Ο Ολυμπιακός ευτύχησε απόψε να είναι πολύ αποτελεσματικός σε τέτοιες καταστάσεις που του έδωσαν σκορ και σε κρίσιμα σημεία του παιχνιδιού. 

Πάμε τώρα και στους τρεις βασικούς πυλώνες της φετινής επιθετικής λειτουργίας των «ερυθρολεύκων» όπως φαίνεται από το παιχνίδι του coach Μπαρτζώκα. Όπως μπορούμε να κατανοήσουμε οι «ερυθρόλευκοι» έχουν μια ομάδα που παίζουν πολλά και συνεχόμενα pick-n-roll προσπαθώντας να δημιουργήσουν αδράνεια στην άμυνα αναγκάζοντας να πρέπει να αμυνθεί σε παραπάνω από μια καταστάσεις. Μέσα από το pick-n-roll φυσικά μπορούν να προκύψουν πολλές καταστάσεις όπως εκτέλεση το χρήστη ή δημιουργία του χρήστη, όπου από εκεί πάμε σε ακόμη περισσότερες καταστάσεις όπως περαιτέρω δημιουργία ή εκτέλεση κλπ. Ο Κώστας Σλούκας όντας από τους κορυφαίους pick-n-roll παίκτες της λίγκας δεν θα μπορούσε να μην είναι κλειδί σε μια τέτοια φιλοσοφία. Κλειδί γιατί έχει και την ενδιάμεση και μακρινή εκτέλεση. Και έχει τη δυνατότητα να φτάνει μέχρι μέσα. Και φυσικά έχει τρομερά διαβάσματα ώστε να μπορεί να δημιουργήσει. Αυτό που χρειάζεται λοιπόν στο πλάι του είναι εκτελεστές, καθώς δίνει πολλά ελεύθερα σουτ στους συμπαίκτες του. 



Από εκεί και πέρα υπάρχει ο Χασάν Μάρτιν ο ψηλός που κρίνει σε τεράστιο βαθμό της επιτυχία του pick-n-roll. Τα τελειώματα του με το αριστερό χέρι σπανίζουν. Δεν είναι μόνο catch & finisher από κοντινή απόσταση, αλλά μπορεί να βάλει και τη μπάλα κάτω χρησιμοποιώντας ντρίμπλα, ακόμη και να τελειώσει με επαφή πράγμα που τον κατατάσσουν στους πλέον κορυφαίους rack finishers. Αν βάλεις και τις άμυνες που έχει παίξει στις αλλαγές, το hustling και φυσικά οι δεύτερες επιθέσεις που ολοκληρώνει από το επιθετικό ριμπάουντ, βάζεις τον δεύτερο βασικό πυλώνα.

Και φυσικά ο Άαρον Χάρισον δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Ο Αμερικανός είναι σημαντικό να βρίσκεται πλάι στο Σλούκα για δύο λόγους. Αφενός μπορεί να γίνει το δεύτερο γκαρντ που να παίζει με τη μπάλα στα χέρια που να έχει τη δυνατότητα να σκοράρει και να δημιουργεί, αφετέρου μπορεί να εκτελέσει στατικά βοηθώντας το Σλούκα με τη μπάλα στα χέρια. Το κυριότερο είναι ότι αποτελεί το μοναδικό δεύτερο γκαρντ του Ολυμπιακού που μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματικός και στο αμυντικό κομμάτι. Ο Χάρισον δεν πιέζει απλά τη μπάλα, αλλά βάζει δυνατά το κορμί του στα τσεκαρίσματα και φυσικά είναι σπουδαίος αμυντικός στις αλλαγές όπως απέδειξε κόντρα στη πολύ σημαντική άμυνα στο Ντέιβις όπου σφράγισε και ουσιαστικά τη νίκη των «ερυθρολεύκων». 

Ο Ολυμπιακός έβγαλε εις πέρας ίσως την πιο δύσκολη αποστολή που υπάρχει στη φετινή regular season της Ευρωλίγκας. Και το έκανε κυριαρχικά, παίζοντας σπουδαίο μπάσκετ και έχοντας τον έλεγχο του ματς από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό. Ελάχιστη ώρα  μετά τη λήξη αναχώρησε με πτήση τσαρτερ για το Βελιγράδι. Τόσο γρήγορα πρέπει να βγεί από το μυαλό του και ο θρίαμβος στο Παλάου, διότι η Ευρωλίγκα δεν σταματάει και ο Ερυθρός Αστέρας δεν αστειεύεται. Τεράστια η νίκη του αλλά η μπάλα πρέπει να μείνει χαμηλά σε μια τόσο παιτητική διοργάνωση.