Skip to main content

Στη σκληράδα του Αστέρα, ο Ολυμπιακός απάντησε με... κλάση

Ο coach Κωνσταντίνος Πανάς γράφει για την σπουδαία νίκη του Ολυμπιακού απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα.

Οι «ερυθρόλευκοι» απόψε είχαν ανάγκη αυτή τη νίκη για να κατοχυρώσουν το σπουδαίο διπλό απέναντι στη Μπαρτσελόνα. Να το κατοχυρώσουν και βαθμολογικά, αλλά και ψυχολογικά. Παιχνίδια σαν το χθεσινό που προέρχονται από σπουδαίες νίκες και κυρίως απέναντι σε ομάδες που προέρχονται από συνεχόμενες ήττες μπορεί να είναι «ύπουλα» και έτσι ακριβώς φάνηκε.

Ο Ερυθρός Αστέρας είναι μια ομάδα που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο να πιέσει την μπάλα, να παίξει πολύ δυνατά με τις επαφές και να προσπαθήσει να βγάλει τον αντίπαλο του εκτός παιχνιδιού.

5202739

Αυτό σε συνδυασμό με το ότι ο Ολυμπιακός προερχόταν από ταξίδι και ένα μεγάλο παιχνίδι τη Τρίτη το βράδυ δυσκόλευαν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Η πνευματική ισορροπία των αθλητών κρέμεται σε τεντωμένο σκοινί. Δεν είναι εύκολο, ακόμη και για τους προπονητές να μπορέσουν να βάλουν νέες συντεταγμένες στο παιχνίδι και να ορίσουν διαφορετικά δεδομένα. Αυτό που μετράει σε τέτοια παιχνίδι είναι το ταλέντο και η θέληση.

Στο πρώτο δεκάλεπτο οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν με τη γνωστή αμυντική συνταγή να πιέσουν τη μπάλα, να προστατέψουν τη ρακέτα τους με κάθε κόστος και να ρισκάρουν τα μακρινά σουτ. Οι Σέρβοι είχαν προετοιμαστεί για αυτή τη κατάσταση και τιμώρησαν τον Ολυμπιακό πέντε φορές από τα 6,75 κάνοντας ένα εξαιρετικό πρώτο δεκάλεπτο που θα μπορούσε να φανεί καταστροφικό, αν δεν υπήρχε η εκτελεστική ικανότητα των Σπανούλη και Σλούκα να ισορροπήσουν κάπως τη κατάσταση.

Η συνέχεια βρήκε τον Ολυμπιακό να ανεβάζει περισσότερο τη πίεση στη μπάλα και όπως ήταν αναμενόμενο το ποσοστό των Σέρβων από το τρίποντο άρχισε να μειώνεται. Οι «ερυθρόλευκοι» με το Σπανούλη μπροστάρη ως δημιουργό και εκτελεστή βρήκαν ρυθμό και έχοντας κερδίσει αρκετές μονομαχίες στο ένας εναντίον ενός κατάφεραν να μειώσουν αρκετά τη διαφορά στο ημίχρονο, ενώ αν ο Μακίσικ κατάφερνε να ευστοχήσει σε δύο καταστάσεις αιφνιδιασμού, τα πράγματα θα ήταν ακόμη καλύτερα.

 

Μπαίνοντας στο δεύτερο ημίχρονο ο Ολυμπιακός ήξερε ότι έπρεπε να βάλει εκ νέου πίεση στη μπάλα και το έκανε παίζοντας σε μεγάλο βαθμό με τρία γκαρντ αν ορίσουμε και τον Χάριστον ως ένα από αυτά. Ο Αμερικανός βέβαια, με τα συνεχόμενα τρίποντα του ήταν καθοριστικός στο να καταφέρουν οι «ερυθρόλευκοι» να φέρουν το παιχνίδι στα μέτρα τους, γιατί πέρα από τις καλές άμυνες που είχε βγάλει ο Έλις συγκεκριμένα ήταν απαραίτητες και αυτές οι εκτελέσεις έτσι ώστε η ομάδα να βρει ρυθμό.

Φυσικά ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης είναι ένα παιδί που έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο με τη δουλειά του και στο ματς του Βελιγραδίου επιβραβεύτηκε από το προπονητή του. Ο ρόλος του ήταν κυρίως αμυντικός. Να μπει και να πιέσει τη μπάλα ή πιο συγκεκριμένα τους δύο πολύ καλούς χειριστές και εκτελεστές του Ερυθρού Αστέρα, Λόιντ και Γούολντεν και το έκανε σε ικανοποιητικό βαθμό. Αυτό όμως που πραγματικά έκανε τη διαφορά, ήταν οι τρίποντες εκτελέσεις του. Όταν ειδικά η πρώτη του προσπάθεια δεν βρήκε καν στεφάνι, μπορεί να διανοηθείτε πόσο μεγάλη πνευματική συγκέντρωση και πίστη στον εαυτό σου χρειάζεται για να εκτελέσεις ξανά και να βρεις το στόχο; Πόσο μάλλον όταν το κάνεις τρεις συνεχόμενες φορές.

Και φυσικά πάμε και στις δύο τελευταίες φάσεις κλειδιά η πρώτη αφορά την επίθεση και η δεύτερη αφορά την άμυνα. Στο πρώτο βίντεο βλέπουμε ένα καλάθι του Γιώργου Πρίντεζη από το χαμηλό ποστ. Μπορούμε φυσικά να καταλάβουμε πόσο σημαντικό καλάθι ήταν και πόσο ξεκάθαρη ήταν η οδηγία του coach Μπαρτζώκα, ώστε σε ένα τόσο κρίσιμο σημείο του παιχνιδιού η μπάλα να ακουμπήσει το ζωγραφιστό. Για πολλαπλούς λόγους η μπάλα σε αυτό το σημείο έπρεπε να ακουμπήσει στο Γιώργο. Πείτε επειδή είχε κερδίσει άλλες δύο μονομαχίες ένας εναντίον ενός ή επειδή φέρνοντας τη μπάλα τόσο κοντά στο καλάθι έχεις περισσότερες πιθανότητες ευστοχίας, ή να κερδίσεις φάουλ ή να δημιουργήσεις κατάσταση για σουτ από μέσα προς τα έξω. Ευτυχώς για τον Ολυμπιακό ο Ερυθρός Αστέρας έπαιζε χωρίς βοήθειες πάνω στο Πρίντεζη όλο το παιχνίδι.

Στην επόμενη φάση ο Ολυμπιακός πρέπει να βγάλει άμυνα και φυσικά ο coach Oμπράντοβιτς θα εμπιστευτεί το καλύτερο εκτελεστή του σε αυτό το σημείο, τον Τζόρνταν Λόιντ. Ένα σκριν στη μπάλα και επίθεση για τον Αμερικανό, όπου μένει με το Ζαν-Τσαρλς στις αλλαγές. Η προσήλωση του Γάλλου στα μετόπισθεν είναι εκπληκτική από το παιχνίδι με την Άλμπα, από τις άμυνες πάνω σε Σενγκέλια και Μίροτιτς είναι ένα πραγματικό «λαχείο» για τους «ερυθρόλευκους». Αυτή η άμυνα ισούται με νίκη γιατί δίνει στον Ολυμπιακό την ευκαιρία να διεκδικήσει το παιχνίδι.

Επιγραμματικά, σε παιχνίδια όπου ο αντίπαλος παίζει πιο σκληρά και γίνονται αρκετά κλειστά πρέπει να απαντάς επίσης με «τσαμπουκά» και παραπάνω ταλέντο το οποίο διέθεσε σε μεγάλο βαθμό ο Σλούκας, ο Σπανούλης, ο Πρίντεζης, ο Χάριστον, ο Μακίσικ τα καλάθια των οποίων αποδεικνύουν την μεγάλη του κλάση.