Skip to main content

Ο Ολυμπιακός έχασε κάτι σημαντικότερο από τα δύο ματς

 Ο coach Kωνσταντίνος Πανάς γράφει για τον Ολυμπιακό που επέστρεψε πληγωμένος από την περιπέτεια του κορονοϊού, έχοντας μια εικόνα που παραπέμπει σε περίοδο προετοιμασίας

Θυμάμαι τον εαυτό μου να γράφει και να ξαναγράφει πόσο δύσκολη και απαιτητική είναι η φετινή σεζόν για τον αθλητισμό. Αυτή τη στιγμή που σας μιλάω η δική μου ομάδα είναι σε αποχή με άγνωστη την ημερομηνία έναρξης των Εθνικών πρωταθλημάτων. Κάνουμε συνεχώς αλλαγές στα προγράμματα μας. Σκεφτείτε λοιπόν πόσο δύσκολο είναι να πρέπει να προσαρμοστείς σε νέα δεδομένα σε τόσο λίγες ώρες.

Ο Ολυμπιακός είχε βρει ρυθμό και είχε μπροστά του μια εβδομάδα όπου έχασε δύο παιχνίδια που δεν ξέρει αν θα τα κέρδιζε ή όχι. Αντ’ αυτού, ανακοίνωσε πολλαπλά κρούσματα βρεθηκε χωρίς προπονήσεις και όταν επανήλθε παρουσιάζοντας μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Δεν είναι οι ήττες από Μπασκόνια και ΤΣΣΚΑ. Αυτό που μετράει είναι η χημεία και ο ρυθμός και οι «ερυθρόλευκοι» έχασαν και τα δύο.

5198150

Είναι απόλυτα δύσκολο να πρέπει να προετοιμαστείς για έναν αγώνα χωρίς κάποιους παίκτες, αλλά ακόμη χειρότερο να μην μπορούν να προπονηθούν. Πώς θα δέσει η ομάδα; Ή νομίζει κανείς θα εμφανιστούν ξαφνικά στο παρκέ και όλα καλά; Δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα. Αυτό που εμφάνισε ο Ολυμπιακός στη Μόσχα έμοιαζε με μια ομάδα στην αρχή της προετοιμασίας της και όχι μια ομάδα που παίζει μπάσκετ κάτι μήνες τώρα.

Και είναι απολύτως φυσιολογικό… Αρκεί να το κατανοήσεις εσύ αγαπητέ αναγνώστη. Πόσο δύσκολη και απαιτητική χρονιά είναι.

Στα του παιχνιδιού, ο Ολυμπιακός έπαιξε μόνο ένα δεκάλεπτο μπάσκετ. Ένα δεκάλεπτο, όπου με δύο γκαρντ το Σλούκα και το Σπανούλη ήταν πολύ επιθετικός, είχε καλά διαβάσματα, είχε καλή κυκλοφορία και διατηρήθηκε πολύ καλά δίνοντας ακόμη και την εντύπωση ότι μπορούσε να διεκδικήσει το κάτι παραπάνω.

Η πεντάδα Σλούκα, Σπανούλη, Παπανικολάου, Ζαν Σαρλ και Μάρτιν έδειξε όμορφα πράγματα επιθετικά και φαίνεται πόσο καλά λειτουργεί η ροή στην επίθεση του Ολυμπιακού με ένα pick-n-roll γκαρντ, μιας και η πλειοψηφία των plays του coach Μπαρτζώκα έχει αρκετά σκριν στη μπάλα. Πόσο σημαντικός είναι ο Χάρισον και με τη μπάλα στα χέρια και χωρίς αυτήν, αφενός επειδή μπορεί να δημιουργήσει και εκτελέσει, αφετέρου επειδή σουτάρει εξαιρετικά στατικά, ίσως πιο σταθερά από όλους τους παίκτες των «ερυθρολεύκων».

Από εκεί και πέρα η στόχευση του Ολυμπιακού ήταν ξεκάθαρη και η ομάδα έμεινε πιστή στο πλάνο για σαράντα λεπτά. Έκλεισε τη ρακέτα του σε μεγάλο βαθμό με πολλές βοήθειες στο χαμηλό ποστ πάνω σε Μιλουτίνοφ και Σενγκέλια ώστε να αποκόψει το εσωτερικό τους παιχνίδι και όπως ήταν φυσικό ρίσκαρε πολλές close out καταστάσεις που μπορεί να ήταν στατικά σουτ ή επίθεση με drive. Στο κομμάτι της close out άμυνας ο Ολυμπιακός δεν ήταν καλός, είτε επειδή αδυνατούσε να μαρκάρει το drive, είτε επειδή καθυστερούσε να μαρκάρει το σουτ. Και στις δύο περιπτώσεις δέχθηκε πολλούς πόντους, αλλά επειδή το έδωσε η άμυνα του.

Αυτό που φυσικά δεν έδωσε στον Ολυμπιακό την ευκαιρία να βρει ρυθμό ήταν το αμυντικό ριμπάουντ. Αν οι «ερυθρόλευκοι» εξασφάλιζαν τα «σκουπίδια» και μπορούσαν να τρέξουν και να βρουν επιθέσεις στο ανοιχτό γήπεδο, όλα θα ήταν καλύτερα για εκείνους. Η ΤΣΣΚΑ όχι μόνο δεν τον άφησε να τρέξει και να βρει ρυθμό, αλλά σκόραρε και με μεγάλη συνέπεια με δεύτερες επιθέσεις.

Ο Ολυμπιακός επέμεινε στη τακτική του πολύ σωστά και αν μπορούσε να πάρει το αμυντικό ριμπάουντ, να τρέξει λίγο παραπάνω και να ήταν στοιχειωδώς εύστοχος σε layup που επιχείρησε θα μπορούσε να κερδίσει περισσότερα από το σημερινό παιχνίδι. Το ζήτημα βέβαια δεν είναι η νίκη, αλλά η εμφάνιση και η καλή εμφάνιση θα έρθει μονάχα μέσα από το ρυθμό και ο ρυθμός θα έρθει από τις προπονήσεις της ομάδας και τους αγώνες. Αλλά προπονήσεις όλων των παικτών. Υπομονή λοιπόν στους απογοητευμένους.