Skip to main content

Ο Παναθηναϊκός να προσέξει, μην χάσει τη ταυτότητα του...

Ο coach Κωνσταντίνος Πανάς σχολιάζει την εμφάνιση του Παναθηναϊκού κόντρα στη Βαλένθια.

Ο Παναθηναϊκός ήξερε ότι αυτή τη βδομάδα θα πάει να αντιμετωπίσει δύο Ισπανικές ομάδες, γεγονός που σημαίνει ένα πράγμα: Ταχύτητα. Ψάχνουν ρυθμό από την ταχύτητα, από το γρήγορο παιχνίδι, τη γρήγορη εκτέλεση. Όσες ομάδες -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- προσπάθησαν να ακολουθήσουν αυτό το ρυθμό συνήθως έχασαν. Ή ακόμα κι αν κέρδιζαν ένα παιχνίδι, ήταν γιατί πρέσβευαν σε μεγαλύτερο βαθμό αυτές τις αρχές. 

Ωστόσο το ζήτημα για τους «πράσινους» δεν ήταν να πάνε στην Ισπανία και να αλλάξουν τρόπο παιχνιδιού. Το σημαντικό ήταν να διατηρήσουν την ένταση τους στην άμυνα, που στο χθεσινό ματς ήταν εξαφανισμένη. Δεν μπορείς να ελπίζεις ότι θα ανταγωνιστείς – όχι ότι θα νικήσεις – μια Ισπανική ομάδα που μετράει 28 ΑΣΣΙΣΤΣ όταν εσύ μετράς 19 ΛΑΘΗ! 

Οι 19 χαμένες κατοχές δεν ήταν απλά ένα πάτημα της γραμμής ή ένα επιθετικό φάουλ που ας πούμε είναι πρόβλημα γιατί δεν σε αφήνουν να βρεις ρυθμό επιθετικά. Μιλάμε για «φτηνά», για εύκολα λάθη που δημιουργούν προϋποθέσεις αιφνιδιασμού των αντιπάλων. Πάρτε μια γεύση από το παρακάτω βίντεο. 

  • Ο Νέντοβιτς προσπαθεί να πάρει απόφαση στον αέρα, όπως είναι λογικό χωρίς να έχει τραβήξει την άμυνα καμία γραμμή πασαρίσματος δεν ήταν ελεύθερη. Αιφνιδιασμός για τη Βαλένθια. 
  • Επίθεση από το χαμηλό ποστ του Όγκαστ που ζητάει φάουλ και δεν γυρνάει στην άμυνα. Αιφνιδιασμό για τη Βαλένθια.
  • Γλίστρημα – χωρίς να φταίει – του Μακ δημιουργήθηκε μια κατάσταση 2 vs 1 για τη Βαλένθια που δεν αποτυγχάνει. 
  • Pick-n-roll κατάσταση για τον Παναθηναϊκό. Η Βαλένθια παίζει over & flat με το δυνατό φτερό να βοηθάει πάνω στο χρήστη. Κακές αποστάσεις με το Παπαπέτρου να έπρεπε να ανέβει, ώστε να δημιουργήσει γραμμή πασαρίσματος, αλλά φυσικά η πάσα του Μακ είναι και φανερή και εύκολα διεκδικίσιμη.

Δεν είναι μόνο τα λάθη βέβαια. Στο βίντεο θα δούμε και τους παίκτες πόσο απογοητεύονται από τα χαμένα σουτ ή μιλάνε στους διαιτητές και ξεχνάνε να γυρίσουν στην άμυνα. Όταν αντιμετωπίζεις μια ισπανική ομάδα, χωρίς καλές επιστροφές είναι επακόλουθο να τιμωρηθείς. 

Και φυσικά τι να πρωτοσχολιάσουμε όταν ο αντίπαλος μετράει 28 assists; Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ένα πράγμα, ανεξάρτητα κάτω από ποιες καταστάσεις έγιναν οι πάσες. Ότι ο Παναθηναϊκός ΔΕΝ πίεσε καθόλου τη μπάλα σε πρώτη φάση. Μια πάσα που έχει να περάσει μέσα από ενεργά χέρια είναι δεδομένο ότι θα είναι μια δύσκολη ή μια κακή πάσα. Οι παίκτες των «πρασίνων» ΔΕΝ έβγαλαν καθόλου ενέργεια σε αυτό το κομμάτι. 

valencia pao53535

Και αν στο δεύτερο ημίχρονο έκαναν εξαιρετική δουλειά με τις παγίδες στο χαμηλό post, οι περιστροφές τους ήταν είτε πολύ αργές, είτε δεν έβγαιναν πάνω στα ελεύθερα σουτ. 

Και φυσικά ένα άλλο κομμάτι που δημιούργησε πρόβλημα στους «πράσινους» ήταν η άμυνα μακριά από τη μπάλα. Ας πάμε στα off-ball screens που δημιούργησαν σουτ για τους παίκτες της Βαλένθια. Ο χρήστης της μπάλας ΔΕΝ πιεζόταν, άρα πάμε στο παραπάνω κομμάτι περί εύκολης δημιουργίας. Από εκεί και πέρα, είτε λόγω κακής επικοινωνίας, είτε επειδή οι παίκτες ΔΕΝ ήταν συγκεντρωμένοι ΔΕΝ προσέγγισαν σωστά αυτό το παιχνίδι. 

  • Μια απλή έξοδος του Πρέπελιτς την οποία ακολουθεί πολύ αργά ο Φόστερ με αποτέλεσμα ο Σλοβενός να εκτελέσει σωστά. 
  • Ένα σκριν απελευθέρωσης για τον Σαν Εμετέριο. Ο Νέντοβιτς προσπαθεί να κλέψει απέναντι σε ένα καλό σουτέρ όπως ο Ισπανός και εύστοχο τρίποντο.
  • Η παγίδα στο χαμηλό ποστ. Πολύ σωστά ο Σαντ Ρος πάει να κλείσει τη πρώτη πάσα, αλλά ΔΕΝ έπρεπε ποτέ να πηδήξει στη προσποίηση, καθώς δίνει πλεονέκτημα στον επιθετικό. Ο Σαν Εμετέριο επιτίθεται στη close out, πασάρει λανθασμένα στον Ντούμπλιεβιτς, καθώς δεν είχε ουσιαστική άμυνα πάνω του, δέχεται τη πάσα πίσω. Είναι βαρύ να πούμε πως ο Μπεντίλ σαν τελευταίος έπρεπε να κλείσει αυτό το κόψιμο, γιατί η φάση γίνεται σε δευτερόλεπτα. Με σωστή close out η μπάλα έπρεπε να φτάσει στον πιο αδύναμο κρίκο εκείνης της πεντάδας επιθετικά, τον Βίβες, μια πάσα απόσταση από τον Σαν Εμετέριο. 
  • Pick-n-roll κατάσταση για τη Βαλένθια. Ο Σαντ Ρος ως πρώτος αμυντικός της αδύνατης πλευράς είναι ανάμεσα σε δύο παίκτες και χάνει τον παίκτη που κόβει γιατί είχε κακή τοποθέτηση. 

Φυσικά σε ένα παιχνίδι που οι παίκτες δεν είχαν καμία συγκέντρωση δεν θα μπορούσε να λείπει το κομμάτι της pick-n-roll άμυνας.

  • Στη πρώτη φάση είναι pick-n-roll Πρέπελιτς-Ντούμπλιεβιτς με το Φόστερ να περνάει από κάτω δίνοντας ευκαιρία στο Σλοβένο να εκτελέσει.
  • Hedge out στα πλάγιο pick-n-roll, όπου ο Παπαγιάννης στην ουσία δεν μαρκάρει κανέναν. Ούτε παίρνει το ψηλό που κόβει, ούτε μαρκάρει το Ντούμπλιεβιτς που παίρνει τη μπάλα. Παραμένει σε μια θέση ζώνης που διευκολύνει την πάσα του παίκτη. Από εκεί και πέρα, όταν λαμβάνει τη μπάλα ο Λαμπεϊρί, ΚΑΝΕΙΣ παίκτης δεν παίρνει ευθύνη να πάει πάνω του, έστω για να δυσκολέψει το σουτ. 
  • Guard to guard pick-n-roll. Κακή επικοινωνία μεταξύ των παικτών. Ο Σαν Εμετέριο περιμένει αλλαγή γι’ αυτό και κόβει πολύ γρήγορα. Κακή τοποθέτηση του Φόστερ που δίνει ευκαιρία στον Ισπανό για εύκολο καλάθι. 
  • Εισαγωγικό pick-n-roll, hedge out από το Παναθηναϊκό, κανείς δεν παίρνει τον παίκτη που κόβει, λογικά από θέμα συγκέντρωσης. Πιο προσιτός θα ήταν ο τελευταίος παίκτης της αδύνατης πλευράς που ήταν ο Γουάιτ. 

Έβαλα μόνο τα βίντεο του πρώτου ημιχρόνου γιατί βλέπουμε πόσες κατοχές κάτω από διάφορες καταστάσεις ΔΕΝ διαχειρίστηκε σωστά ο Παναθηναϊκός. Εφόσον έπαιζε πιο σκληρή άμυνα και γλίτωνε το 50% των καταστάσεων που περιέγραψα και με το ωραίο μπάσκετ που έπαιξε επιθετικά θα προηγούνταν και με διαφορά στο ημίχρονο. 

5189698

Αλλά όλα αυτά είναι θεωρητικά, οι παίκτες παίζουν. 

Από εκεί και πέρα το τρίτο δεκάλεπτο ήταν καλό για το Παναθηναϊκό, διαβασμένος σε άμυνα και επίθεση και με ένα Μποχωρίδη κλειδί να βοηθάει σε επίθεση και άμυνα οι «πράσινοι» ισορρόπησαν και έφεραν το παιχνίδι στα μέτρα τους. Δυστυχώς για το παίκτη και την ομάδα όταν αποβλήθηκε με πέντε φάουλ, πάλι έχασε μεγάλο μέρος της επιθετικής και αμυντικής ισορροπίας του, ωστόσο είχε καλύτερο προσανατολισμό και οι παίκτες έβγαζαν ενέργεια κυρίως στην άμυνα, ώσπου έφτασαν μια κατοχή πριν το φινάλε του τρίτου δεκαλέπτου να μπορούν να μειώσουν και στον ένα πόντο τη διαφορά. 

Από εκεί και πέρα όμως και σαν να μην είχε άλλη ενέργεια ο Παναθηναϊκός, σαν να τα έδωσε όλα μέχρι εκείνο το σημείο, έρχεται η κατάρρευση. Παίζει τρεις συνεχόμενες ΠΟΛΥ κακές άμυνες στο ένας εναντίον ενός που προσφέρουν εύκολους πόντους στον αντίπαλο. Τη στιγμή που επέστρεψαν οι «πράσινοι», έπρεπε οι αντίπαλοι να τους νιώσουν στο πετσί τους και όχι να είναι πιο μαλθακοί από ποτέ. Και πάλι η μπάλα στους παίκτες που δεν έβγαλαν ενέργεια στο αμυντικό κομμάτι. 

Τα δύο επιθετικά ριμπάουντ σε μια φάση και το κάρφωμα του Ουίλιαμς ήταν το τέλος του παιχνιδιού, καθώς οι Ισπανοί είχαν βρει τον απαιτούμενο ρυθμό για να είναι εύστοχοι από τη περίμετρο.