Skip to main content

Γιούστε Γιοκίτε - Το «χρυσό» κορίτσι της Λιθουανίας που κατέκτησε την Ευρώπη (pic)

Οι νεάνιδες της Λιθουανίας κατέκτησαν το Ευρωμπάσκετ που έγινε στο Ηράκλειο Κρήτης, με την Γιούστε Γιοκίτε να αναδεικνύεται σε MVP. Πρόκειται ήδη για μια υψηλότατου επιπέδου αθλήτρια που κάνει καριέρα στα παρκέ με τη γαλλική Λυών, αποδεικνύοντας ότι στην Ευρώπη ξέρουν να δουλεύουν στις υποδομές! 

Η Λιθουανία είναι το πιο ψηλό βάθρο και η μικρότερη ηλικιακά αθλήτρια σηκώνει το τρόπαιο. Είναι η πολυτιμότερη, αλλά και η ηγέτις των «πράσινων».

Η Γιοκίτε δεν έγινε γνωστή τωρα. Για όποιον έχει δει τη Λυών στο γαλλικό πρωτάθλημα θα δει ότι νεαρή παίκτρια έχει 10 λετπά χρόνο συμμετοχής ανά παιχνίδι. Σε αυτά έχει 3 πόντους, 1.5 ριμπάουντ και 1 ασίστ κατά μέσον όρο.

Όποιος σπεύσει να αναφωνήσει ότι είναι «φτωχά» νούμερα ας αναλογιστεί πόσες Ελληνίδες νεάνιδες έχουν 10 αγωνιστικά λεπτά κατά μέσον όρο στην Α1.

Μάλιστα, στο Eurocup γυναικών η Γιοκίτε την περασμένη σεζόν έπαιξε 14.3 λετπά ανά παιχνίδι, έχοντας 3.9 πόντους και 2.4 ριμπάουντ κατά μέσον όρο.

Και να σκεφτεί κανείς ότι η Λυών πήγε μια φάση παρακάτω από τον Ολυμπιακό. Δεν είναι μια ΤΕΛΕΙΑ ομάδα, είναι όμως ένας τρομακτικά καλύτερος οργανισμός από κάθε ελληνική ομάδα που λειτουργεί σε συγκεκριμένα πλαίσια.

Πως διαμορφώνονται οι... «Γιοκίτε αυτού του κόσμου»;

Όλα αυτά γράφονται προκειμέου να αποδειχθεί ότι «καμία Γιοκίτε» δεν ξυπνά μια μέρα λέγοντας ότι  θα γίνει η καλύτερη ευρωπαία νεάνιδα. Βρίσκεται σε ένα πρωτάθλημα που έχει βάση τις υποδομές των ομάδων, στήριξη από την πολιτεία, αλλά και φιλοσοφία που έχει κέντρο τον αθλητή.

Για παράδειγμα η Μπουρζ που αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό και στη συνέχεια κατέκτησε το Eurocup γυναικών έχει βάση γηγενείς αθλήτριες, ή εκείνες που προέρχονται από τα σπλάχνα της ομάδας. Έπειτα φέρνει και όσες ξένες παίκτριες χρειάζεται προκειμένου να δώσουν κάτι παραπάνω. Αλλά η βάση και τα θεμέλια είναι «γαλλικά».

Η Γιοκίτε δούλεψε σε μια χώρα που τα κορίτσια ξέρουν ΆΨΟΓΑ  τα βασικά του αθλήματος. Διδάσκονται από μικρές το παιχνίδι και όχι τη νίκη και αυτό είναι ένας από τους παράγοντες που διαμορφώνουν πνεύμα ηγετικό. Η εμπιστοσύνη που απολαμβάνουν από συλλόγους και κλιμάκια Εθνικών Ομάδων είναι απίστευτη. 

Από την άποψη του τρόπου παιχνιδιού η Γιοκίτε είναι γκαρντ. Κι όμως, βλέποντας παιχνίδια από το Ευρωμπάσκετ Νεανίδων ώρες ώρες δεν καταλάβαινε κανείς αν είναι η play maker της ομάδας, η φόργουορντ, ή η  σέντερ αυτής.  Πραγματικά μιλάμε για μια ολοκληρωμένης αντίληψης παίκτρια κι ας μην το λένε όλα τα νούμερα.

Αλήθεια πόσες πλέι μέικερ έχουμε δει να γεμίζουν τη ρακέτα τόσο σωστά; Εν τω μεταξύ στο Ευρωμπάσκετ του Ηρακλείου έπαιρνε τόσο σωστές θέσεις σε όλο το παρκέ, που εκτός από τους πόντους που η ίδια σημείωνε, βοηθούσε την ομάδα της να σκοράρει.

Ακόμα, είναι 1.88 μέτρα και ο χειρισμός της μπάλας που έχει είναι τρομερός. Υπάρχει πιθανότητα επομένως να δούμε μελλοντικά τη Γιοκίτε να καλύπτει και άλλες θέσεις, έχοντας παράλληλα «κληρονομήσει» και την οργάνωση του παιχνιδιού από τωρα που είναι play maker.

Στο Ηράκλειο έπαιξε σε 7 παιχνίδια έχοντας 28.6 λεπτά ανά αγώνα. Σε αυτά σημείωσε 19.1 πόντους, 7.1 ριμπάουντ, 6.9 ασίστ και 2.1 κλεψίματα κατά μέσον όρο. Στο δίποντο είχε 45%, αλλά στο τρίποντο 27%.

Ποια είναι η ειδοποιός διαφορά και γιατί η Γιοκίτε είναι υψηλών προδιαγραφών παίκτρια; Το γεγονός ότι σπατάλησε 26 προσπάθειες σε 7 ματς. Γιατί η ομάδα της έδειξε εμπιστοσύνη. Ακόμα και όταν έχανε τα σουτ συνέχισε να παίρνει σχεδόν 4 τρίποντα σε κάθε παιχνίδι.

Ήταν η ηγέτις της Λιθουανίας γιατί όταν χρειάστηκε έβγαινε μπροστά, γέμιζε τη ρακέτα, έπαιρνε το κρίσιμο σουτ.

Η πνευματική της συγκρότηση είναι τρομερή για την ηλικία της και δείχνει πόσο απολαμβάνει το άθλημα.

Εν κατακλείδι:

Η Γιοκίτε δείχνει ότι ευχαριστιέται το άθλημα, εμφανίζει στόφα ηγέτιδας, κάνοντας τα βασικά σωστά και δίνοντας τον τόνο. Σε μια ομάδα με αρκετό ταλέντο, η παίκτρια της Λυών την αναβάθμισε ακόμα περισσότερο με την παρουσία της.

Παρά ταύτα δεν πρόκειται για ένα «παιδί θαύμα», αλλά για μια αθλήτρια που δεν αρκείται πάνω στα όσα της «χάρισε» η φύση. Δουλεύει απολαμβάνοντας την εμπισοσύνη του συλλόγου και της Εθνικής της ομάδας.