Skip to main content

33 χρόνια από τον θρίαμβο της Ελλάδας (pics, vids)

Έχουν περάσει 33 ολόκληρα χρόνια και όμως φαντάζει σαν χτες, σαν να έχουν περάσει μόλις μερικές ώρες από την στιγμή που η Εθνική Ελλάδας... γονάτισε την υπερδύναμη Σοβιετική Ένωση, κατακτωντας κορυφή του Ολύμπου του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

 

Ήταν η 14η Ιουνίου, όταν η Ελλάδα έκανε το θαύμα των θαυμάτων, όμως όλα ξεκίνησαν 11 ημέρες νωρίτερα, όταν η Ρουμανία ήταν η πρώτη ομάδα που ένιωσε τι μπορούν να κάνουν οι πολυμήχανοι Έλληνες.

Το εμφατικό 109-77 έδωσε μια πρώτη εικόνα για το τι είναι ικανή η Εθνική Ελλάδας, όμως.. τα καλύτερα ακολουθούν και μάλιστα… άμεσα.

Οι πόντοι της ελληνικής ομάδας: Ιωάννου 2, Χριστοδούλου 6, Γκάλης 44, Σταυρόπουλος, Γιαννάκης 8, Καμπούρης 6, Λινάρδος 4, Καρατζάς 2, Φιλίππου 12, Φασούλας 20 

Μόλις στο δεύτερο παιχνίδι της φάσης των ομίλων, η Ελλάδα αντιμετώπιζε την Γιουγκοσλαβία του μεγάλου Ντράζεν Πέτροβιτς.  Και αν η νίκη επί των Ρουμάνων επέτρεψε στην Ελλάδα να ξεκινήσει με το δεξί τις υποχρεώσεις της στο Ευρωμπάσκετ, το 84-78 επί της Γιουγκοσλαβίας (με τον Γκάλη να βγάζει το… 44αρι του για δεύτερο σερί ματς), δεν την έφερε απλά στο 2/2, αλλά έδειξε πως το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μπορούσε να φτάσει ψηλά. Το πόσο ψηλά, όμως, κανείς δεν το περίμενε.

Οι πόντοι της ελληνικής ομάδας: Γκάλης 44, Σταυρόπουλος 1, Γιαννάκης 11, Καμπούρης 5, Ρωμανίδης 4, Φιλίππου, Ανδρίτσος 2, Φασούλας 8, Χριστοδούλου 9. 

Επειδή, όμως, είμαστε Έλληνες και όταν παίρνουμε αέρα, ακολουθεί… χαστούκι, αυτό ήρθε από… Ισπανικό χέρι. Οι Ίβηρες πέρασαν… πάνω από το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, επικρατώντας με 17 πόντους διαφορά (89-106), ένα αποτέλεσμα.. ευεργετικό, καθώς  η… ανώμαλη προσγείωση ήρθε νωρίς, χωρίς μεγάλες συνέπειες.

Οι πόντοι της ελληνικής ομάδας: Γκάλης 35, Γιαννάκης 17, Καμπούρης 1, Λινάρδος, Ρωμανίδης 8, Ανδρίτσος, Φασούλας 20, Χριστοδούλου 8, Σταυρόπουλος 

Επόμενος αντίπαλος, η Σοβιετική Ένωση. Η Ελλάδα κοίταξε σαν ίσος προς ίσο την «Ρωσική Αρκούδα», όμως κάτι η τεράστια δυναμική των Σοβιετικών, κάτι ο… Κοτλέμπα, έφεραν το 66-69, παρά τους 31 πόντους του Γκάλη.

Οι πόντοι της ελληνικής ομάδας: Γκάλης 31, Γιαννάκης 9, Καμπούρης 7, Ρωμανίδης, Ανδρίτσος, Φασούλας 13, Ιωάννου 2, Χριστοδούλου 4, Σταυρόπουλος. 

Ο… πρώτος τελικός μέχρι τον επόμενο, διεξήχθη την Κυριακή 7/6, με την Ελλάδα να αντιμετωπίζει την Γαλλία και με νίκη να παίρνει το εισιτήριο για τα προημιτελικά. Η ήττα δεν υπήρχε στο… λεξιλόγιο των Ελλήνων διεθνών, με τον Γκάλη να… φορτώνει το αντίπαλο καλάθι με 34 πόντους και την Ελλάδα να παίρνει την νίκη – πρόκριση με 82-69.

Οι πόντοι της ελληνικής ομάδας: Γκάλης 34, Γιαννάκης 10, Καμπούρης 10, Ρωμανίδης 7, Ανδρίτσος 4, Φασούλας 5, Ιωάννου, Χριστοδούλου 12 

Η Ελλάδα βρίσκεται στα προημιτελικά, εδώ που δεν συγχωρείται το παραμικρό λάθος. Επόμενος αντίπαλος η Ιταλία, με τους Γκάλη και Γιαννάκη να… σεληνιάζονται, να πετυχαίνουν 38 και 22 πόντους αντίστοιχα, οδηγώντας το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στην νίκη με 90-78 και στην πρόκριση στα ημιτελικά, απέναντι στην Γιουγκοσλαβία.

Οι πόντοι της ελληνικής ομάδας: Γκάλης 38, Γιαννάκης 22, Καμπούρης 14, Φασούλας 9, Ιωάννου 4, Χριστοδούλου 3 

Πολλοί θεώρησαν πως η Ελλάδα δεν υπήρχε περίπτωση να επικρατήσει των Γιουγκοσλάβων για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα. Την ίδια άποψη είχαν και οι ίδιοι οι «Πλάβι», όμως… κανείς δεν ρώτησε τον Γκάλη. Ο «γκάνγκστερ» ήταν ασταμάτητος (30 πόντοι) και μαζί με τους 18 του Φάνη,  τους 14 του Γιαννάκη και τους 11 του Φασούλα… ξέραναν την μπασκετική Ευρώπη, παίρνοντας την νίκη με 81-77 και την πρόκριση στον τελικό, εκεί που τους περίμενε με… ακονισμένα νύχια η «Αρκούδα».

Οι πόντοι της ελληνικής ομάδας: Γκάλης 30, Σταυρόπουλος, Γιαννάκης 14, Καμπούρης, Φιλίππου, Ανδρίτσος 8, Φασούλας 11, Ιωάννου, Χριστοδούλου 18 

Τίποτα, τίποτα δεν μας σταματά, έλεγε ο αείμνηστος Φίλιππος Συρίγος. Ούτε η υπερδύναμη που άκουγε στο όνομα Σοβιετική ένωση. Ήταν η 14η Ιουνίου 1987, όταν ο Γκάλης, ο Γιαννάκης, ο Φασούλας, ο Φάνης, στρίμωξαν στα… σχοινιά τους Σοβιετικούς, όμως το τελειωτικό κτύπημα το έδωσε, αρχικά ο Λιβέρης Ανδρίτσος, που με δύο βολές στα 39’’, οδήγησε το παιχνίδι στην παράταση και εν συνεχεία  ο Αργύρης Καμπούρης, που με δύο βολές, μετά από άστοχο σουτ του Ιωάννου και φάουλ που κέρδισε από τον Γκομπόροφ, 4 δεύτερα πριν το φινάλε, έγραψε το 103-101. Ακολούθησε το άστοχο σουτ του Γιοβάισα σε νεκρό χρόνο και……

Ελλάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης 1987 και από τότε τίποτα δεν είναι το ίδιο…

Οι πόντοι της ελληνικής ομάδας: Γκάλης 40, Γιαννάκης 10, Καμπούρης 10, Ρωμανίδης 3, Φασούλας 12, Ιωάννου 8, Χριστοδούλου 10, Φιλίππου, Ανδρίτσος.

https://www.youtube.com/watch?v=PnfPCyUZ3M0

ef2

ef3

ef5

ef6

ef9

ef11

efi1