Skip to main content

Ο Μάγκσι Μπογκς στο Superbasket: «Αγωνιζόμουν με βάση τα δυνατά μου σημεία και τον ρόλο μου»

Ο θρυλικός point guard του NBA, Μάγκσι Μπογκς μίλησε αποκλειστικά στο superbasket.gr τόσο για την καριέρα του και τις καινοτομίες που έφερε στην θέση του point guard, όσο και για την ιδιαίτερη σχέση του με την οικογένεια Κάρι, αλλά το ποιος ήταν ο ορισμός του φημισμένου "Muggsy Bogues Rule", για το οποίο είχε κάνει λόγο ο Βινς Κάρτερ σε δηλώσεις του.

Ένας από τους αστέρες των 90's στο NBA, ένας θρυλικός παίκτης που με τις καινοτομίες του στην θέση του point guard, έφερε πολλές αλλαγές και αψήφισε τις αμφισβητήσεις είναι αδιαμφισβήτητα ο Μάγκσι Μπογκς. Παρότι ήταν μόλις 5ft 3in, ο Μάγσκι Μπογκς κατάφερε να σπάσει όλες τις νόρμες του NBA, να διαψεύσει όσους δεν τον πίστευαν και να κάνει μια εξαιρετική καριέρα, δίνοντας κίνητρα στα νέα παιδιά και αλλάζοντας τις απόψεις για τους παίκτες.

Η καριέρα του στο NBA ξεκινάει το 1987, όταν οι Γουάσινγκτον Μπούλετς τον επέλεξε ως τον 12ο pick, αν και υπήρχαν αμφιβολίες και αμφισβητήσεις, αφού ακόμη και σήμερα είναι ο πιο κοντός παίκτης που έχει αγωνιστεί στην κορυφαία λίγκα. Το πείσμα, η σκληρή δουλειά, το ταλέντο και οι δεξιότητες βοήθησαν τον Μπογκς να επιβιώσει στο NBA και όχι μόνο. Πολύ απλά, να πρωταγωνιστήσει σε μια εποχή που οι αστέρες των ομάδων ήταν πραγματικοί star. Μην ξεχνάμε τα bad boys των Πίστονς, τον Μάικλ Τζόρνταν των Μπουλς, τον Χακίμ Ολάουζον των Ρόκετς και πολλούς άλλους.

Tyrone Muggsy Bogues on Twitter: "Good Luck to all of the young men who  will be drafted and signed tonight at the 2021 NBA Draft #nbadraft  #heartoverheight #futureoftheleague https://t.co/371wstrpoF" / Twitter

Ο Μπογκς είχε μια γεμάτη στατιστική πάντα και στους πόντους και στις ασίστ και στα ριμπάουντ και στα κλεψίματα, ενώ πολλές από τις άμυνες του έχουν γίνει viral. Έπαιξε στο NBA για 14 χρόνια, ξεκινώντας από τους Μπούλετς που τον έκαναν draft την σεζόν 1987-1988, μια δεκαετία στους Hornets (1988-1997) και μετά φόρεσε τις φανέλες των Γουόριορς (1997-1999) και των Ράπτορς (199-2001).

Bέβαια σύμφωνα με δηλώσεις του, ξεχωρίζει από την καριέρα του και την νύχτα από το draft, που όπως τονίζει τους θυμίζει πάρα πολλά πράγματα και ήταν μια πολύ σπέσιαλ στιγμή τόσο για αυτόν, για την οικογένεια του και για την πόλη που μεγάλωσε, την Βαλτιμόρη, αφού άφησε με το στόμα ανοιχτό, όσους τον αμφισβητούσαν, αφού έγινε draft στο Νο. 12 από τους Μπούλετς.

Εξαιτίας της απίστευτης πορείας του και του ζήλου που έδειχνε, ο Μπογκς πάντα ήταν fan favorite, αφού προσπαθούσε να καταφέρει κόντρα σε όλα και για αυτό έγινε ένα από τα πιο εμπορικά πρόσωπα των 90s, πρωταγωνιστώντας και στην θρυλική ταινία Space Jam. 

Space Jam Photo

 

Το παιχνίδι του ήταν πολύ ιδιαίτερο και θεωρούνταν τα "ασφαλέστερα" χέρια στο NBA για να κοντρολάρουν την μπάλα, αλλά και να δημιουργήσουν μια επίθεση. Η μεγαλύτερη απόδειξη αυτού είναι ακόμη τα στατιστικά στοιχεία και ιδιαίτερα η αναλογία Assist/Turnover (Ast/T), Το στατιστικό του Μπογκς είναι 4.69, μακράν το υψηλότερο μεταξύ των κορυφαίων 100 κορυφαίων του NBA σε ασίστ καριέρας, με τον Κρις Πολ να τον ακολουθεί στο 4.00. Ο άσος των Χόρνετς είχε τονίσει σχετικά με αυτό ότι είναι δουλειά των πόιντ γκαρντς να προσέχουν και να φροντίζουν το μπάσκετ. Mέσα στις 14 σεζόν που έπαιξε στο NBA, έχει συνολικούς 6.858 πόντους, 6.726 ασίστ και 1.369 κλεψίματα. Πολύ ξεχωριστά είναι τα μεγάλα ποσοστά του στις ασίστ κάθε χρόνο, ενώ ιδιαίτερα την σεζόν 1993-1994 είχε κατά μέσο όρο double double (10.8 πόντους και 10.1 ασίστ)

Τα πρώτα χρόνια

Ο Μάγκσι Μπογκς μεγάλωσε στην Βαλτιμόρη του Μέριλαντ. Από τότε του είχε βγει το όνομα Μάγσκι λόγω της δυναμικής του και του ότι ήταν leader στους αγώνες μπάσκετ που έπαιζε τόσο στα κλειστά, όσο και στα ανοιχτά γηπεδάκια. Η ομάδα του στο high school, Dunbar Poets, ήταν ίσως μια από τις καλύτερες όλων των εποχών και έβγαλε τέσσερις μελλοντικά παίκτες του NBA, ενώ έκανε ρεκόρ 31-0 στους αγώνες. Ο Μπογκς κέρδισε την υποτροφία για το Wake Forest University, οπού έγινε ένας από τους αστέρες του σχολείου, αλλά και πρώτος στο ACC σε κλεψίματα και ασίστ. Όλα αυτά κίνησαν το ενδιαφέρον των ανθρώπων του NBA και οι Μπούλετς τον απέκτησε στo draft, οι οποίοι είχαν πάρει και τότε ψηλότερο παίκτη του NBA, Manute Bol, με τον οποίον είχαν διαφορά 28 inches.

Muggsy Bogues and Sam Smith join latest episode of Bleav in Kentucky - A  Sea Of Blue

 

Ο Μπογκς έκανε το ντεμπούτο του στις 6 Νοεμβρίου του 1987, όταν οι Χόρνετς αντιμετώπισαν τους Χοκς και σε εκείνο τον αγώνα ήταν πρώτος στις ασίστ για την ομάδα του. Μετά την αποχώρηση του προπονητή Κέβιν Λάφερι και την πρόσληψη του κόουτς Γουες Ανστέλντ, ο χρόνος του μειώθηκε στα παιχνίδια, αλλά και πάλι ήταν πρωτοπόρος στα κλεψίματα και στις ασίτ.

Την επόμενη χρονιά που είχε γίνει και το 1998 εxpansion draft στο NBA επιλέχθηκε από τους Χόρνετς, οπού μέσα σε μια δεκαετία έκανε μεγάλη καριέρα. Είχε κορυφαίους συμπαίκτες όπως ο Αλόνσο Μούρνινγκ, ο Ντελ Κάρι, ο Λάρι Τζόνσον κτλ. Η ομάδα από την Σάρλοτ έτυχε σε πολύ μεγάλο ανταγωνισμό και για αυτό προκρίθηκε τρεις φορές στα playoffs, με καλύτερη πορεία την χρονιά 1992-1993, εκεί που απέκλεισαν στον πρώτο γύρο τους Σέλτικς με 3-1, ενώ αποκλείστηκαν από τους Νικς στα ημιτελικά της Ανατολικής Περιφέρειας με 4-1. Το πέρασμα του από τους Χόρνετς ήταν εντυπωσιακό, αφού ακόμη και σήμερα είναι στις πρώτες θέσεις της ομάδας σε ασίστ, κλεψίματα, ασίστ ανά παιχνίδι και λεπτά.

Ιδιαίτερη ήταν η σχέση του με τον συμπαίκτη του Ντελ Κάρι και την οικογένεια του. Ο Στεφ Κάρι έχει πει ότι είναι ένα από τα πρότυπα του, αλλά και από τους παίκτες που τον ενέπνευσαν όταν ήταν μικρός.

O Mπογκς την σεζόν 1998-1999 έγινε trade από τους Χορνετς στους Γουόριορς, ενώ μετέπειτα πήγε και στους Ράπτορς, οπού εκεί έκλεισε την καριέρα του στο NBA. Επίσης, υπενθυμίζουμε ότι μεταξύ άλλων κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με την Εθνική ΗΠΑ στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας το 1986.

Αργότερα από την καριέρα του παίκτη, ακολούθησε μια πορεία προπονητή στις Σάρλοτ Στινγκ του WNBA το 2007. Σήμερα, ο Muggsy δραστηριοποιείται με πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις, ακαδημίες και camp μπάσκετ για νέους και άλλα εγχειρήματα για να βοηθήσει την κοινωνία και να δώσει  στα παιδιά πολύτιμα μαθήματα μέσω του μπάσκετ.

Αναλυτικά όλα όσα δήλωσε ο θρυλικός κ. Μάγκσι Μπογκς στο superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη:

Φέρατε κάτι απίστευτα καινοτόμο στο NBA στην θέση του point guard και πέρα από εξαιρετικός στα επιθετικά σας καθήκοντα (πχ playmaker, πόντους και ασίστ), ήσασταν πολύ καλός και αμυντικά, με πολλά βίντεο σας να έχουν γίνει viral. Θα ήθελα να μας μιλήσετε για το στυλ παιχνιδιού που θέλατε να παίζετε στους αγώνες και να σχολιάσετε την φράση: "Ως point guard, είναι ευθύνη σου να φροντίζεις το μπάσκετ".
 
 
Έπρεπε να παίζω βάσει των δυνατών μου σημείων και του ρόλου μου. Ο ρόλος μου ήταν να είμαι leader, ήμουν point guard που προστάτευε την μπάλα και διασφάλιζε για τα plays στις δυο μεριές του γηπέδου. Και πήρα την δουλειά μου στα σοβαρά, οπότε η άμυνά μου έπρεπε να είναι δυνατή συνοδευόμενη με πάσες και μπασκετικό IQ.
 
 
Ήσασταν point guard, αλλά πραγματικά κάνατε τα πάντα στο παρκέ. Ιδιαίτερα, έχετε πει: "Όσοι με κακοκλογούσαν δεν καταλάβαιναν ότι ένα παιδί του μέγεθός μου θα ήταν σε θέση να τα κάνει αυτά, να σπάσει τόσα εμπόδια και αυτό ήταν μεγάλο κίνητρο για εμένα".  Πιστεύετε ότι αυτό το κίνητρο ήταν που σε τροφοδότησε να γίνεις ένα από τα αστέρια του NBA εκείνη την εποχή;
 
Ναι πιστεύω ήταν οι αρνητές, η πίστη της μητέρας μου σε μένα μαζί με το μότο μου να πιστεύω πάντα στον εαυτό μου. Αυτά ήταν που με βοήθησαν να πετύχω το όνειρό μου, το να τα καταφέρω στο ΝΒΑ.
 
Why There's Much More to Muggsy Bogues Than Height and Numbers | NBA.com
 
Είστε ένα θρύλος του NBA και έχετε παίξει στα 90s, που είναι μια ξεχωριστή και χρυσή εποχή για το NBA. Αγωνιστήκατε κυρίως στους Hornets εκείνη την περίοδο και κάνατε μια πολύ καλή πορεία με την ομάδα σας κόντρα σε εξαιρετικά σύνολα. Ποια χαρακτηριστικά θεωρείτε ότι έκαναν τους Hornets να ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες ομάδες;
 
Οι παίκτες που είχαμε στην ομάδα μας ήταν νέοι, ταλαντούχοι και πεινασμένοι. Ήταν νέο franchise, ήταν νέα πόλη, εξαιρετικοί φίλαθλοι και κυριαρχούσε το physical game εκείνη την εποχή στο μπάσκετ.
 
Έχετε μια πολύ σπέσιαλ σχέση με τον συμπαίκτη σας, κ. Ντελ Κάρι και τα παιδιά του, που έχουν κάνει μια εξαιρετική πορεία στο NBA. Έχετε πει για αυτά: "Είμαι πολύ περήφανος....Φέρνουν χαρά στην καρδιά μου". Θα ήθελα να μας μιλήσετε για αυτήν την σχέση.
 
Η σχέση αυτή έχει ξεκινήσει πριν από δεκαετίες και συνέχισε να είναι σημαντική. Οι οικογένειες μας για πάντα θα είναι συνδεδεμένες και θα συνεχίσω να υποστηρίζω και να είμαι περήφανος για αυτούς.
 
 
Επίσης ο κ. Βινς Κάρτερ έχει μιλήσει για το "Muggsy Bogues Rule". Θα ήθελα να μας πείτε για τον Βινς Κάρτερ που ήταν συμπαίκτης σας στους Τορόντο Ράπτορς, αλλά και για την ερμηνεία του κανόνα αυτού.
 
Όταν οι παίκτες δεν με έβλεπαν, τότε έπαιρναν την μπάλα ψηλά, γιατί φοβόντουσαν ότι θα την κλέψω για να κάνω αιφνιδιασμό. Το να έχεις κάποιον σαν τον Βινς Κάρτερ στην ομάδα ήταν σπουδαίο, γιατί αν ήταν ελεύθερος, δηλαδή ξεμαρκάριστος, τότε θα πήγαινε για το big play.
 
Muggsy Bogues Classic Photos - Sports Illustrated