Skip to main content

Ο Λούκας Κόστσαρεκ στο Superbasket: «Η επιτυχία της Πολωνίας στο Eurobasket, μεταφράστηκε σε πρόσθετο ενδιαφέρον για το μπάσκετ»

Ο αρχηγός της Λέγκιας Βαρσοβίας, Λούκας Κόστσαρεκ μίλησε αποκλειστικά στο superbasket.gr τόσο για τους στόχους, την φιλοσοφία και την στήριξη του κόσμου στην ομάδα του, όσο και τις απόψεις του για τον αντίκτυπο της επιτυχίας της Εθνικής Πολωνίας στο Eurobasket 2022.

Η Λέγκια Βαρσοβίας αποτελεί μια από τις παραδοσιακές δυνάμεις της Πολωνίας, αφού έχει στο παλμαρέ της, μεταξύ άλλων επτά πρωταθλήματα και δύο κύπελλα.

Πέρσι οι "πράσινοι κανονιέρηδες"  έκαναν μια σπουδαία πορεία και πήγαν μέχρι τα τελικά του πολωνικού πρωταθλήματος, ενώ φέτος αγωνίζονται στους ομίλους του BCL, έχοντας για αντιπάλους, τις Χάποελ Χολόν, Γαλατασαράι, Οστάνδη.

 

Ο αρχηγός της Λέγκιας Βαρσοβίας, Λούκας Κόστσαρεκ αποτελεί ένας από τους πιο ξεχωριστούς παίκτες του πολωνικού πρωταθλήματος, αφού συμμετείχε σε έξι Eurobasket (2007-2017), αλλά και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019, οπού η Εθνική Πολωνίας τερμάτισε στην όγδοη θέση

,

Η Εθνική Πολωνίας συνέχισε τις πολύ καλές εμφανίσεις της στις μεγάλες διοργανώσεις με την τέταρτη θέση στο Eurobasket 2022, με τον Λούκας Κόστσαρεκ να σχολιάζει τον αντίκτυπο αυτής της μεγάλης επιτυχίας, αλλά και την σημασία που έχει για την ανάπτυξη του μπάσκετ στην χώρα του, η συμμετοχή τους στην διοργάνωση του Eurobasket 2025.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Λούκας Κόστσαρεκ έχει κατακτήσει μεταξύ άλλων πέντε πρωταθλήματα Πολωνίας, τρία κύπελλα και δύο σούπερ καπ.

Αναλυτικά όλα όσα δήλωσε ο Λουκάς Κόστσαρεκ στο superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη:

 

Πώς αξιολογείτε το επίπεδο του BCL και του πολωνικού πρωταθλήματος; 
 
Το BCL είναι μια πολύ δύσκολη διοργάνωση. Η διαφορά μεταξύ των εθνικών πρωταθλημάτων και των ευρωπαϊκών κυπέλλων επιβάλλει ταχύτερο ρυθμό παιχνιδιού, ταχύτερες αντιδράσεις στο γήπεδο. Νομίζω ότι όλοι κατανοούν ότι στους αγώνες του BCL, το επίπεδο ανεβαίνει ολοένα και περισσότερο σε κάθε διοργάνωση και γίνονται συνεχώς ακόμη και ακόμη πιο ανταγωνιστικοί.
 
 
Ποια είναι η φιλοσοφία της ομάδας σας και ποια νοοτροπία θέλετε να έχετε στο παρκέ;
 
Σε κάθε παιχνίδι, βγαίνουμε στο παρκέ με σκοπό την νίκη, ανεξαρτήτως ποιος είναι αντίπαλος μας. Αυτός είναι ο κανόνας μας στην ομάδα. Μέχρι στιγμής έχουμε παίξει δύο ματς στη φάση των ομίλων και δύο φορές ήμασταν κοντά στο να πετύχουμε. Η Λέγκια Βαρσοβίας αγωνίζεται στη φάση των ομίλων του BCL για πρώτη φορά στην ιστορία της, οπότε έχουμε μπροστά μας, πολλά να μάθουμε, αλλά αυτό δεν μας κάνει να φοβόμαστε - θέλουμε να κερδίζουμε και δεν φοβόμαστε κανέναν.
 
 
Θα ήθελα να μας πεις για το πόσο ο κόσμος στηρίζει την ομάδα. Ιδιαίτερα, θα ήθελα να μας σχολιάσετε την εξαιρετική ατμόσφαιρα που είχατε στους αγώνες των playoffs και των τελικών του πολωνικού πρωταθλήματος.
 
Θεωρώ ότι έχει δημιουργηθεί μια τάση για το μπάσκετ στη Βαρσοβία μετά την επιτυχία της περασμένης σεζόν. Είμαστε στη σκιά των φίλων μας στο ποδόσφαιρο, αλλά η δημοτικότητα του μπάσκετ σε αυτή την όμορφη πόλη συνεχίζει να αυξάνεται. Οι αγώνες των τελικών του πολωνικού πρωταθλήματος έγιναν σε μια φανταστική ατμόσφαιρα, το μόνο αρνητικό ήταν ότι χάσαμε δυστυχώς τη μάχη για το χρυσό μετάλλιο.
 
 
Έχετε πολλές συμμετοχές στην Εθνική ομάδα της Πολωνίας. Αγωνιστήκατε όταν η Πολωνία κατετάγη στην όγδοη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019. Επίσης, η εθνική ομάδα της Πολωνίας πήρε την τέταρτη θέση στο Eurobasket 2022. Πώς είδε η χώρα αυτή τη μεγάλη επιτυχία στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό;
 
Το επίτευγμα της εθνικής μας ομάδας στο Eurobasket 2022 είναι κάτι φανταστικό για τη χώρα μας. Η επιτυχία μεταφράστηκε σε πρόσθετο ενδιαφέρον για το μπάσκετ - πολλοί άνθρωποι παρακολούθησαν τους αγώνες μας στην τηλεόραση και διαπίστωσαν την ομορφιά του παιχνιδιού. Υπάρχει επίσης ενδιαφέρον για τον επιχειρηματικό τομέα, καθώς ο Lubelskie έγινε χορηγός του BCL. Η Πολωνία έχει σχεδόν 40 εκατομμύρια ανθρώπους και ελπίζω ότι θα εμφανιζόμαστε στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα πολύ πιο συχνά από τις προηγούμενες φορές.
 
 
 
Η Πολωνία θα είναι μια από τις διοργανώτριες χώρες του Eurobasket 2025. Θεωρείτε ότι αυτό θα βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη του αθλήματος στη χώρα σας;
 
Σε τρία χρόνια θα είμαστε μια από τις συνδιοργανώτριες χώρες του Eurobasket 2025, αυτό είναι σίγουρα μια ευκαιρία, αλλά και ένα τεστ για το πώς θα αξιοποιήσουμε αυτά τα τρία χρόνια.  Ελπίζω ότι σε αυτό το διάστημα και οι συλλογοί μας θα παίξουν καλά στα ευρωπαϊκά κύπελλα, γιατί αυτό είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη μεγάλη στιγμή για να κάνουμε το μπάσκετ πολύ δημοφιλές. Προχωράμε βήμα προς βήμα. Έχουμε πολλή σκληρή δουλειά μπροστά μας.