Skip to main content

Ο Μιχάι Σιλβασάν στο SuperBasket: «Είχαμε sold out μέσα σε μισή ώρα για τον αγώνα των προημιτελικών του BCL»

Ο προπονητής της Κλουζ Ναπόκα, Μιχάι Σιλβασάν μίλησε αποκλειστικά στο superbasket.gr λίγο πριν την έναρξη της νέας αγωνιστικής σεζόν και αναφέρθηκε στην εξαιρετική περσινή σεζόν της ρουμανικής ομάδας, οπού πήγε μέχρι τα προημιτελικά του BCL, αλλά τόνισε και για τους στόχους και το τι θέλει από την ομάδα του την νέα χρονιά στις εγχώριες και στις ευρωπαικές διοργανώσεις.

Μια από τις ομάδες που μας απασχολούν και κάνουν εκπλήξεις τα τελευταία χρόνια στις ευρωπαικές διοργάνωσεις, είναι η Κλουζ Ναπόκα, οπού την σεζόν 2019-2020 προκρίθηκε στα προημιτελικά του FIBA Europe Cup και πέρσι, την σεζόν 2021-2022, βρέθηκε μέχρι τους "8" του BCL. Οι "φοιτητές" είναι μια από τις ομάδες που πρωταγωνιστούν στην Ρουμανία, αφού έχουν επτά πρωταθλήματα, συμπεριλαμβανομένου και του περσινού και πέντε εγχώρια κύπελλα. Την νέα σεζόν οι "ασπρόμαυροι" στοχεύουν για τίτλους στα εγχώρια πρωταθλήματα, ενώ επιθυμούν να είναι ανταγωνιστικοί και στο Eurocup, οπού συμμετέχουν εκεί για πρώτη φορά.

Η ρουμανική ομάδα ανεβαίνει όλο και περισσότερα επίπεδα χρόνο με τον χρόνο και πέρσι έκαναν το βήμα παραπάνω με την πρόκριση στα προημιτελικά του BCL της σεζόν 2021-2022, με τους ειδικούς να της δίνουν το προσωνύμιο της «Σταχτοπούτας» της διοργάνωσης, κάνοντας δώδεκα νίκες και μόλις τέσσερις ήττες στην Ευρώπη, με την Λούντβινγκσμπουργκ να την αποκλείει δύσκολα με 2-1 στην σειρά των προημιτελικών.

Φέτος στον όμιλο του Eurocup θα έχει αντιπάλους, τις Μπανταλόνα, Τσεντεβίτα Ολίμπια, Μπουρσπασπόρ, Λιετκαμπέλις, Ούλμ, Μπρέσια, Μπουρζ και Προμετέι.

Ο κόουτς Μιχάι Σιλβασάν ήταν αυτός που οδήγησε την ρουμανική ομάδα στις επιτυχίες την περσινή σεζόν που είχε ως highlight την κατάκτηση του πρωταθλήματος και την πρόκριση στα προημιτελικά του BCL και μίλησε στο superbasket.gr, για τους στόχους και της σκάψεις του για την καινούργια αγωνιστική περίοδο. Υπενθυμίζουμε ότι η Κλουζ Ναπόκα συμμετέχει στο τουρνουά "Νίκος Φάσουρας" στο κλειστό της Τζον Κένεντι οπού αντιμετωπίζει Ελληνικές ομάδες.

Διαβάστε όλα όσα δήλωσε ο προπονητής της Κλούζ Ναπόκα, κόουτς Μιχάι Σιλβασάν στο superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη:

Αρχίζει η νέα σεζόν, οπότε ποιοι είναι οι στόχοι και οι σκέψεις σας για την Κλουζ Ναπόκα φέτος: "Είμαστε η μεγαλύτερη ομάδα της Ρουμανίας και η νοοτροπία μας είναι να κερδίζουμε σε όποια διοργάνωση συμμετέχουμε, ιδιαίτερα στην Ρουμανία. Αδιαμφισβήτητα, δεν θεωρούμε μια σεζόν πετυχημένη, αν δεν κατακτήσουμε το ρουμανικό πρωτάθλημα και το Κύπελλο Ρουμανίας. Αυτοί είναι οι στόχοι μας για τις εγχώριες διοργανώσεις. Σχετικά με τους αγώνες στην Ευρώπη, επιθυμούμε να έχουμε την σωστή νοοτροπία. Ξέρω ότι είναι η πρώτη μας χρονιά στο Eurocup, η οποία δεν είναι εύκολη διοργάνωση, αφού υπάρχουν πολλά παιχνίδια.Και λόγω του ότι θα παίξουμε σίγουρα πολλά παιχνίδια, για αυτό επιλέξαμε το Eurocup. Πολύ απλά τα πολλά εξασφαλισμένα ματς, μας επιτρέπουν να φέρουμε καλύτερους παίκτες στην ομάδα. Επίσης, έχουμε την νοοτροπία να πηγαίνουμε παιχνίδι με το παιχνίδι. Όλοι λέμε ότι θέλουμε να κατακτήσουμε τον τίτλο ή να πάμε στα playoffs, αλλά εγώ θέλω η ομάδα μου να έχει ισχυρή νοοτροπία, να παίζουμε δυνατά σε κάθε παιχνίδι που θα δώσουμε. Αυτός είναι ο στόχος μου σχετικά με την ευρωπαϊκή διοργάνωση που συμμετέχουμε. Θέλω να παίξουμε δυνατά και επιθυμώ οι ομάδες που θα είναι οι αντίπαλοι μας να λένε "Χέι, αυτό δεν ήταν ένα εύκολο παιχνίδι". Να αγωνιζόμαστε σκληρά, να παίζουμε ομαδικά και να παλεύουμε για την κάθε κατοχή. Αυτή είναι η νοοτροπία οπού είχαμε πέρσι και μας βοήθησε να κάνουμε μια πολύ καλή σεζόν στο BCL. Θέλουμε να συνεχίσουμε την εξαιρετική πορεία στην Ευρώπη, γνωρίζουμε ότι ήμαστε αουτσάιντερ, για αυτό πρέπει να δυναμώσουμε την χημεία μας και να βλέπουμε παιχνίδι με το παιχνίδι".

Για την πολύ καλή σεζόν πέρσι στο BCL όπου η Κλουζ Ναπόκα πήγε μέχρι τα προημιτελικά: "Ναι, ήταν μια πολύ επιτυχημένη σεζόν για εμάς. Θυμηθείτε ότι μπήκαμε στους ομίλους από τα προκριματικά. Είχαμε πολύ δύσκολους προκριματικούς αγώνες, τους οποίος παίξαμε στο Περιστέρι. Ήταν πολύ δύσκολα, έπρεπε να νικήσουμε τρία παιχνίδια μέσα σε πέντε μέρες. Είχαμε δύσκολα παιχνίδια με την Φινλανδική Βίλπας, με το Περιστέρι στο δεύτερο παιχνίδι, οπού είχε τους φιλάθλους του, αφού αγωνιζόταν εντός έδρας. Μετά νικήσαμε την Ελβετική Φρίμπουργκ και προκριθήκαμε στους ομίλους. Όπως πρωτοείπα, η νοοτροπία μας ήταν να βλέπουμε το κάθε παιχνίδι και την κάθε προπόνηση ξεχωριστά. Να βελτιωνόμαστε, να γινόμαστε καλύτεροι, να παλεύουμε για τις κατοχές, για τις ελεύθερες μπαλιές, Εν κατακλείδι, νικήσαμε, αλλά δώσαμε τον καλύτερο μας εαυτό για να το κάνουμε αυτό. Αυτή είναι η νοοτροπία μας και αυτήν είχαμε την περσινή σεζόν. Φυσικά, δεν είχαμε πολύ μεγάλο ρόστερ. Αγωνιστήκαμε σε πολλά παιχνίδια με επτά παίκτες ή παίξαμε σε κάποια άλλα ματς με οχτώ παίκτες. Οπότε, χρειαστήκαμε επίσης την τύχη που δεν είχαμε κάποιους μεγάλους τραυματισμούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να αλλάξουν τις τύχες είτε ενός αγώνα είτε μέρος της σεζόν".

Για την εξαιρετική ατμόσφαιρα στο παιχνίδι των προημιτελικών με την Λούντβιγκσμπουργκ, οπού είχανε 10.000 θεατές και το ματς ήταν sold out: "Εκείνο το ματς ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα για την ομάδα μας. Το μεγάλο όνειρο που είχαμε από τότε που έγινε το μεγάλο γήπεδο στην Κλουζ Ναπόκα, το 2015. Το όνειρο μας ήταν να είμαστε sold out στα παιχνίδια που παίζουμε εκεί και αυτό το καταφέραμε. Η ατμόσφαιρα ήταν απίστευτη, οι φίλαθλοι έκαναν φοβερή δουλειά. Ξέραμε ότι αν έχουμε επιτυχίες στην Ευρώπη, θα φέρναμε και άλλους θεατές στο παιχνίδι. Και κάναμε αυτές τις επιτυχίες. Επίσης, στα παιχνίδια της κανονικής περιόδου θυμίζουμε ότι δεν είχαμε τόσους πολλούς φιλάθλους λόγω των μετρών για τον κορονοιό. Αλλά όταν χαλάρωσαν τα μέτρα και αγωνιζόμασταν στα προημιτελικά του BCL, ξέραμε ότι μπορούμε να γεμίσουμε όλο το γήπεδο. Και αυτό έγινε αμέσως όταν βάλαμε τα εισιτήρια προς πώληση. Ιδιαίτερα στο δεύτερο παιχνίδι, που ήταν πολύ καθοριστικό, μέσα σε τριάντα λεπτά, οι φίλαθλοι είχαν αγοράσει όλα τα εισιτήρια. Για αυτό ξέραμε ότι θα έχουμε μια φοβερή ατμόσφαιρα, δυστυχώς δεν πήραμε το πλεονέκτημα. Μας έλειψαν ένας-δύο παίκτες στο ροτέισαν και αντιμετωπίσαμε μια δυνατή ομάδα, από την οποία ηττηθήκαμε".

Θα ήθελα να μου κάνετε ένα σχόλιο για τα φιλικά στο Βελιγράδι και στην Αθήνα: "Αρχίσαμε την προετοιμασία τον Αύγουστο. Το πρόβλημα για την ομάδα μας ήταν το ότι δεν μπορούσαμε να έχουμε όλους τους αθλητές μαζί μας από την αρχή. Είχαμε παίκτες στην Εθνική Ρουμανίας, οι οποίοι ήρθαν στις 30 Αυγούστου. Είχαμε ένα παίκτη στην Εθνική Κούβας και έναν άλλον στην Εθνική Βραζιλίας, οπού έπαιξε στον τελικό του Americup και αφίχθη το προηγούμενο βράδυ στην Ελλάδα. Με αυτήν την κατάσταση, παίξαμε τρία φιλικά παιχνίδια στην Σερβία, κόντρα σε δύσκολες ομάδες, μία ομάδα Euroleague, μια ομάδα από το BCL και μια ομάδα από την Πολωνια. Νικήσαμε έναν αγώνα, ηττηθήκαμε στα άλλα δύο παιχνίδια, αλλά βλέποντας την καλή δουλειά που κάναμε, αισθάνομαι αισιόδοξος. Τώρα είμαστε στο δεύτερο τουρνουά φιλικών στην Ελλάδα, οπού θέλουμε να βελτιώσουμε την ομάδα μας και δεν κοιτάζουμε αναγκαστικά τις νίκες. Θέλουμε απλά η νοοτροπία μας να είναι επιθετική, γιατί θέλουμε να είμαστε aggressive και στην άμυνα και στην επίθεση. Να έχουμε το σωστό spacing, να κάνουμε τους παίκτες να έχουν αυτοπεποίθηση και να τους βοηθήσουμε να παίξουν μαζί. Θέλουμε αυτά τα παιχνίδια, για να βελτιώσουμε το παιχνίδι μας. Είναι μεγάλη ευκαιρία που είμαστε εδώ, παίζουμε με σπουδαίες ομάδες. Οπότε, νιώθουμε ευγνώμονες που συμμετέχουμε και ελπίζουμε να μην έχουμε τραυματισμούς".