Skip to main content

Ο Λ. Σούμποτιτς στο superbasket: «Είμαστε στην εποχή του σουτ απ’ όλες τις θέσεις»

Ο “Πίξι” μίλησε στον Θοδωρή Κοκώση κι έχρισε την Ελλάδα φαβορί για να ανέβει στο βάθρο του Eurobasket.

Τι είπε για Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, Αρη και την νέα πρόκληση με τον ΑΠΟΕΛ

Κάποιοι παίκτες κατακτούν τίτλους και κάποιοι άλλοι δεν τα καταφέρνουν. Κάποιοι προπονητές, επίσης κατακτούν τίτλους και κάποιοι άλλοι δεν τα καταφέρνουν. Ορισμένοι παίκτες, γίνονται προπονητές και ορισμένοι είτε δεν τα καταφέρνουν είτε δεν το επιλέγουν. Υπάρχει και μια ξεχωριστή κατηγορία, ένα κλειστό club, όπου κάποιοι άνθρωποι κατακτούν τίτλους τόσο ως παίκτες όσο και ως προπονητές. Ε, σε αυτή την κατηγορία ανήκει ο Λευτέρης Σούμποτιτς.

Συνέντευξη στον Θοδωρή Κοκώση

Ο νέος τεχνικός του ΑΠΟΕΛ, βρήκε το χρόνο και μίλησε με το superbasket.gr, σε ένα μικρό διάλλειμα από το… χτίσιμο της κυπριακής ομάδας.

«Δεν λέω μεγάλα λόγια, αλλά έχουμε φοβερή οργάνωση και οι άνθρωποι του συλλόγου δίνουν όλα όσα χρειάζεται ένας κόουτς για να κάνει σωστά τη δουλειά του. Έχω βρει τέλειες συνθήκες, υπέροχο προπονητικό τιμ, σπουδαίο ιατρικό σταφ και δεν μας λείπει τίποτα, ούτε χώρος για θεραπείες ούτε αίθουσα με βάρη, ούτε κάτι άλλο. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από τη συνεργασία με τον πρόεδρο της ομάδας και τη διοίκηση συνολικά», δήλωσε στο ξεκίνημα και συνέχισε, «Πήραμε 3 νέους ξένους, κρατήσαμε τον έναν από την περσινή σεζόν, έχουμε τρεις διεθνείς, ενώ ενισχυθήκαμε με δύο ομογενείς από την Αφρική και την Ουκρανία. Γενικά διαθέτουμε ένα καλό σύνολο, το οποίο απαρτίζεται από 12-13 αξιόλογους αθλητές».

Αυτό που τον εντυπωσίασε ωστόσο από τις πρώτες κιόλας μέρες του στο νησί της Αφροδίτης, δεν ήταν κάτι άλλο από τη λατρεία των φίλων του ΑΠΟΕΛ, τον οποίο χαρακτήρισε ως «Μια σπουδαία ομάδα με μεγάλους στόχους, που συνδυάζονται και με τη δική μου φιλοσοφία. Από την πρώτη στιγμή που έφτασα στην Κύπρο, αντιλήφθηκα το μεγαλείο του οργανισμού συνολικά, και όταν παρακολούθησα το ποδοσφαιρικό τμήμα στον ευρωπαϊκό αγώνα εναντίον της Τζουγκάρντεν, εντυπωσιάστηκα από το μέγεθος και τον παλμό των οπαδών της ομάδας. Οι στόχοι μας είναι υψηλοί και θέλουμε να κάνουμε πρωταθλητισμό, φτάνοντας όσο πιο μακριά μπορούμε σε κάθε διοργάνωση».

Το Ευρωμπάσκετ βρίσκεται σε εξέλιξη και η συζήτηση δεν άργησε να περιστραφεί γύρω από το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα και την πορεία του πάνω στο παρκέ του Φόρουμ στο Μιλάνο. «Σε όσα ματς έχω παρακολουθήσει την Εθνική Ελλάδος, μπορώ να πω ότι μου αρέσει ο τρόπος με τον οποίο αγωνίζεται. Μετά από αρκετά χρόνια, έχει καλούς παίκτες σε κάθε θέση, είναι πλήρης με καλή χημεία και σπουδαίο προπονητή. Θεωρώ πως είναι ένα από τα φαβορί για μετάλλιο μαζί με τη Σερβία και τη Σλοβενία. Από κοντά βλέπω και τη Γαλλία, να έχει και εκείνη τις ελπίδες της να ανέβει στο βάθρο». 

Στις 18 του Σεπτέμβρη, το Ευρωμπάσκετ ολοκληρώνεται και η νέα συναρπαστική Ευρωλίγκα, έρχεται με πολλές υποσχέσεις. Ο «Πίξι» δεν αρνήθηκε να πει τη γνώμη του για τις δύο ελληνικές ομάδες. «Όσον αφορά τους «αιώνιους» του ελληνικού μπάσκετ, είμαι αισιόδοξος για την πορεία τους στη ερχόμενη Ευρωλίγκα. Ο Ολυμπιακός παραμένει μια πολύ καλή ομάδα, αφού κράτησε τον ίδιο κορμό, τον ίδιο προπονητή και διατήρησε την ίδια φιλοσοφία στον τρόπο του παιχνιδιού του. Ίσως φανεί το κενό από την φυγή του Χασάν Μάρτιν, με τον οποίο είχαμε συνεργαστεί την περίοδο 2019-20 στην Μπούντουτσνοστ», ανέφερε για τους Πειραιώτες και συνέχισε με το «τριφύλλι», «Ο Παναθηναϊκός από την άλλη, προχώρησε σε ολική αλλαγή στο ρόστερ του και θεωρώ ότι θα εμφανιστεί σαφώς πιο βελτιωμένος και ανταγωνιστικός την επόμενη χρονιά. Στην νέα διοργάνωση, προβλέπω ότι η Παρτιζάν με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον πάγκο της, θα είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πρότζεκτ και γενικά αναμένω ότι θα υπάρχει έντονος ανταγωνισμός και μεγάλο ενδιαφέρον πάνω στα παρκέ».

Στη… φιλοσοφική μας αναζήτηση, για το πού πηγαίνει το μπάσκετ στο μέλλον, μάς έδωσε την απάντηση μέσω μια μικρής αναδρομής, «Στη δεκαετία του ‘90 ξεχώρισαν οι ψηλοί, οι οποίοι προστάτευαν το καλάθι, στα επόμενα χρόνια η ταχύτητα με την αθλητικότητα ήταν τα δεδομένα εκείνα που έκαναν τη διαφορά, όμως πλέον το σουτ είναι το σημαντικότερο στοιχείο. Έχουμε μπει ήδη στην εποχή που οι ομάδες πρέπει να διαθέτουν παίκτες που να σουτάρουν καλά σε όλες τις θέσεις, από το «1» μέχρι και το «5». Έτσι όποια ομάδα έχει το σουτ, θα μπορέσει να διακριθεί τα επόμενα χρόνια».

Όπως αναφέραμε και στο ξεκίνημα, ο Λευτέρης Σούμποτις έχει κατακτήσει σχεδόν τα πάντα στη διπλή καριέρα του, είτε φορώντας τη φανέλα του παίκτη είτε το… κοστούμι του προπονητή. Κι όμως συνεχίζει με το ίδιο πάθος, «Το μπάσκετ είναι η ζωή μου και δεν μπορώ να με φανταστώ μπροστά από μια τηλεόραση να παρακολουθώ τους αγώνες. Όταν θα σταματήσω να διψάω για νίκες, να διψάω για επιτυχίες, τότε θα αποσυρθώ. Όμως ακόμα δεν έχει έρθει αυτή η στιγμή» τόνισε, ενώ φτάνοντας προς το τέλος της η κουβέντα μας, στην ερώτηση για τον αν… βλέπει κάποιο νέο αθλητή να μας απασχολεί σύντομα, μάς είπε, «Δεν βλέπω αυτή τη στιγμή κάποιο ταλέντο που να ξεχωρίζει, όμως να ξέρεις ότι ένας παίκτης μπορεί δουλεύοντας, μέσα σε ένα καλοκαίρι να βελτιωθεί πάνω από 50%. Η Ελλάδα υστερεί από καλούς σουτέρ και εκεί πιστεύω ότι πρέπει να ρίξουν το βάρος οι προπονητές στις μικρές ηλικίες».

Στη χώρα μας, όλοι όσοι παρακολουθούν μπάσκετ, θα τον θυμούνται πάντα να φοράει μια φανέλα. Την ίδια που φορούσε ο Γκάλης, ο Γιαννάκης, ο Φιλίππου και τα… άλλα παιδιά. «Ο Άρης είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο της ζωής μου και χαίρομαι που θα τον φιλοξενήσουμε στις 14 Σεπτέμβρη σε ένα φιλικό, εδώ στην Κύπρο, παρότι από τα χρόνια που αγωνιζόμουν εκεί, έχει απομείνει μόνο ο Χάρης Παπαγεωργίου. Είμαι και θα είμαι πάντα οπαδός του Άρη, μία είναι η φανέλα του Άρη».

Υ.Γ: Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε χάρη στην πολύτιμη βοήθεια της Παρασκευής Παπαγεωργίου και του Αχιλλέα Γιαννόπουλου και τους ευχαριστούμε για αυτό.