Skip to main content

Ο Ηλίας Ζούρος μιλάει αποκλειστικά στο SuperBasket ενόψει Final Four

Καθώς το Final Four του Κυπέλλου Ελλάδας πλησιάζει (18-20/2), οι τέσσερις μονομάχοι, ετοιμάζουν τα πλάνα τους για τις μεταξύ τους αναμετρήσεις. Το SuperBasket, είχε τη χαρά να βρεθεί την Πάτρα, στο… στρατηγείο του Προμηθέα και να μιλήσει με τον προπονητή της ομάδας, Ηλία Ζούρο.

Του Θοδωρή Κοκώση

Η συζήτηση δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει με κάποιο άλλο θέμα, διαφορετικό από τη διοργάνωση του Ηρακλειου. «Είμαι πολύ χαρούμενος, διότι όταν κατορθώνεις να βρίσκεσαι σε ένα Final Four, σε μια γιορτή του μπάσκετ, πρόκειται για είναι ιδιαίτερο γεγονός. Είναι μια γιορτή του αθλήματος. Έχω βρεθεί κι άλλες φορές σε αντίστοιχες διοργανώσεις στην καριέρα μου, οπότε κάθε καινούργια εμπειρία, είναι σημαντική», ξεκίνησε να μας λέει ο Έλληνας τεχνικός, προτού μας εξηγήσει το πλάνο της ομάδας του για τον ημιτελικό κόντρα στο Παναθηναϊκό. «Τα σημαντικά παιχνίδια κερδίζονται μέσα από την άμυνα, ωστόσο στα νοκ-άουτ ματς, ακριβώς επειδή είναι αγώνες της μιας βραδιάς, μια ομάδα η οποία θα βρεθεί σε καλή επιθετική μέρα, είναι ικανή να κάμψει μια καλή άμυνα», τόνισε για να συμπληρώσει. «Η αρχή μας, εδώ στον Προμηθέα, είναι να έχουμε σωστό αμυντικό προσανατολισμό, σε κάθε αναμέτρηση, με σκοπό την όσο το δυνατόν καλύτερη αγωνιστική παρουσία παντού».

Μας ανέφερε ότι νέα plays λίγο πριν τον αγώνα δεν μπορείς να φτιάξεις σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και ότι αυτό που μπορεί να συμβεί, είναι μια προσαρμογή στην τακτική, έτσι ώστε να αντιμετωπίσεις καλύτερα τον κάθε αντίπαλο που έχεις απέναντί σου. «Ο Παναθηναϊκός είναι μια πολύ μεγάλη ομάδα, που διαθέτει βαθύ ρόστερ. Επομένως, εμείς χρειάζεται να είμαστε συγκεντρωμένοι για 40 λεπτά και να αποδώσουμε τα μέγιστα. Κάθε ομάδα στο Final Four έχει από 25% πιθανότητες διάκρισης, ειδικά από τη στιγμή που οι αναμετρήσεις είναι νοκ άουτ. Εμείς ευελπιστούμε ότι θα βρεθούμε σε καλή μέρα, θα παίξουμε καλή άμυνα και θα προχωρήσουμε μέχρι τέλους. Αυτός είναι πάντα ο στόχος κι εκεί υπάρχει και η διαφορετικότητα του κυπέλλου, σε αντίθεση με μια σειρά play offs». Εκεί όπως είπε, σχεδόν πάντα οι ομάδες με μεγαλύτερο ρόστερ και ποιότητα παικτών, ανταποκρίνονται σωστά και κερδίζουν, για να καταλήξει «Ο Προμηθέας είναι μεγάλη ομάδα, έχει πετύχει σπουδαία πράγματα και μπορεί να μην έχει μεγαλύτερο όνομα από τις άλλες τρεις ομάδες, αλλά προσπαθεί να καθιερωθεί και να δείξει τη δύναμή της με την παρουσία της σε μια τόσο σημαντική διοργάνωση όπως το Final Four».

Ο ίδιος ανέλαβε τις τύχες του Προμηθέα, στις αρχές του περασμένου Νοέμβρη. Αναρωτηθήκαμε πώς μπορεί ένας προπονητής να βάλει τη σφραγίδα του σε μια ομάδα που δεν έχει χτίσει ο ίδιος. «Είναι πολύ δύσκολο και ο λόγος έχει να κάνει με την έλλειψη χρόνου για να περάσεις στους παίκτες γρήγορα τη φιλοσοφία σου. Συνήθως μια ομάδα που χτίζεται το καλοκαίρι, σίγουρα έχει φτιαχτεί με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που θα ήθελε ένας προπονητής, ο οποίος αναλαμβάνει μια ομάδα στο μέσον της σεζόν», τόνισε και συνέχισε λέγοντας «Οι υποχρεώσεις τρέχουν, τα ταξίδια διαδέχονται το ένα το άλλο, είναι πολύ κουραστικά και έτσι περιορίζεται ο χρόνος για προπόνηση και βελτίωση. Προσπαθούμε ωστόσο να βάζουμε νέα στοιχεία στο τρόπο παιχνιδιού και ήδη είμαι χαρούμενος, διότι αυτά είναι εμφανή στον τρόπο με τον οποίο αγωνιζόμαστε. Από την άλλη, αν ήμουν από την αρχή με τους παίκτες, θα μπορούσαμε να έχουμε φτάσει σε ακόμα καλύτερο επίπεδο».

Ζούμε δυστυχώς στην εποχή του Covid, κατά την οποία οι συνθήκες αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή, με αποτέλεσμα να αλλοιώνονται τα δεδομένα του αθλήματος. «Είναι πολύ δύσκολο γενικά να προβλέψεις το τι θα γίνει με τον κορονοϊό. Το ταξίδι στην Τουρκία για την αναμέτρηση με τη Μπούρσασπορ στο Eurocup, μας δημιούργησε κάποια προβλήματα, ενώ μέχρι στιγμής δεν είχαμε και περιμένουμε πλέον να δούμε πόσο θα μας επηρεάσει αυτή η κατάσταση», με τους Πατρινούς να ανακοινώνουν μεσοβδόμαδα ήδη δύο κρούσματα μεταξύ των αθλητών.

Η συζήτηση στην συνέχεια μοιραία στράφηκε στη Ευρωλίγκα και στους δύο εκπροσώπους της χώρας μας, τους «αιώνιους». «Με τη σημερινή εικόνα που έχουμε, η συνολική παρουσία του Ολυμπιακού είναι πολύ καλή. Σίγουρα τα συνεχόμενο ταξίδια, ο κορονοϊός κι ένα μικρό ντεφορμάρισμα, άλλαξαν τα δεδομένα. Όμως έχει δείξει εξαιρετικά στοιχεία και έχει παίξει πολύ καλό μπάσκετ. Ευελπιστώ τόσο ως Έλληνας όσο και ως επαγγελματίας προπονητής, να έχουμε μια ομάδα από τη χώρα μας στο Final Four», ανέφερε ο τεχνικός του Προμηθέα, σχετικά με την παρουσία των ερυθρόλευκων, οι οποίοι είναι πιθανοί αντίπαλοι σε περίπτωση πρόκρισης στον τελικό του κυπέλλου.

Όσο για το τριφύλλι, σχολίασε. «Ο Παναθηναϊκός, στάθηκε άτυχος. Έχασε αρκετά παιχνίδια στις λεπτομέρειες και όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, αλλάζει η ψυχολογία της ομάδας. Είχε αυξομειώσεις στην απόδοσή του και είμαι σίγουρος ότι θα παλέψει μέχρι το τέλος για την εικόνα, τη βελτίωση και την ιστορία του, έστω και αν δεν έχει ελπίδες πρόκρισης στην οκτάδα. Επαναλαμβάνω ότι το ελληνικό μπάσκετ έχει ανάγκη την καλή παρουσία και των δύο εκπροσώπων μας στην Ευρωλίγκα, διότι αυτό… ανεβάζει όλους όσοι δουλεύουμε στο χώρο».

Για το τέλος, ζητήσαμε την τοποθέτησή του Έλληνα τεχνικού αναφορικά με τα όσα τραγικά συνέβησαν και οδήγησαν στη δολοφονία του 19χρονου Άλκη, του οπαδού του Άρη και τα όσα ακολούθησαν. «Δεν πρόκειται για ένα φαινόμενο που είναι τωρινό, απλά τώρα φτάσαμε στα άκρα. Υπήρχαν και στο παρελθόν επεισόδια, συμπλοκές και φανατισμός. Θεωρώ ότι πρέπει να εκλείψει όλη αυτή η ιστορία, γιατί η αθλητική παιδεία είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να διδάσκουμε εμείς οι ίδιοι στα παιδιά μας και που πρέπει να έχουμε και ως φίλαθλοι», τόνισε για να ολοκληρώσει. «Το να υποστηρίξει κάποιος την ομάδα του είναι σημαντικό, αλλά εξίσου σπουδαίο είναι να μάθουμε να χειροκροτούμε και τον αντίπαλο, όταν αυτός είναι καλύτερος από τη δική μας ομάδα. Δυστυχώς στην Ελλάδα βλέπουμε πολλά φαινόμενα βίας. Συνολικά το να έχουμε καλούς φιλάθλους με σωστή και υγιής νοοτροπία, αποτελεί καθήκον όλων μας να το δουλέψουμε».

Επιστρέφοντας από την Πάτρα, η αίσθηση που είχαμε για την υγεία που εκπέμπει ο Προμηθέας, έγινε ακόμα εντονότερη. Η παρουσία του άλλωστε δίπλα σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, είναι απλά ένα μικρό δείγμα για τις δυνατότητες της ομάδας. Ήταν μια όμορφη συζήτηση με τον Ηλία Ζούρο, ο οποίος μας διέθεσε το χρόνο του, απαντώντας σε κάθε μας ερώτηση. Τέλος, ευχαριστούμε τον Γιάννη Ιορδανίδη για την αμέριστη βοήθεια του, σχετικά με την πραγματοποίηση αυτής της συνέντευξης.