Skip to main content

Μπόλτον στο Superbasket: «Είναι πάρα πολύ απαραίτητο να διδαχθούν νωρίς τα παιδιά αξίες σχετικά με την ομαδική δουλειά»

Η δύο φορές χρυσή Ολυμπιονίκης και Παγκόσμια πρωταθλήτρια με την Εθνική ΗΠΑ, αλλά και θρύλος του WNBA, Ρούθι Μπόλτον μίλησε αποκλειστικά στο superbasket.gr στο πλαίσιο του Jr. NBA Global Championship Day, στο οποίο συμμετέχει και υπογράμμισε την σπουδαιότητα στο να έχουν τα παιδιά εμφυσήσει από μικρή ηλικία αρχές όπως η σπουδαιότητα της ομαδικής δουλειάς και ο σεβασμός, αλλά και την σημαντικότητα των Ολυμπιακών Αγώνων και τι νοοτροπία πρέπει να έχει ένας αθλητής για να τα καταφέρει εκεί.

 Η Jr. NBA Global Championship Day είναι ένα virtual σεμινάριο δεξιοτήτων για νέους σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου από τις 19:15-20:15. Οι φίλαθλοι μπορούν να εγγραφούν μέσω του OWQLO, της επίσημης εφαρμογής του Jr. NBA στην ΕΜΕ, για να συμμετάσχουν στη διαδραστική συνεδρία που απευθύνεται σε αγόρια και κορίτσια και επικεντρώνεται στην ψυχική υγεία και ευεξία.

242027347_280288790601631_6904182605224843485_n.jpg

Η κορυφαία λίγκα διοργανώνει στις 15 Σεπτεμβρίου το Jr. NBA Global Championship  Το virtual σεμινάριο δεξιοτήτων για νέους σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή θα φιλοξενηθεί από τον τρεις φορές πρωταθλητή του NBA Bruce Bowen και θα συμμετέχουν ο James Wiseman των Golden State Warriors, η Legend του WNBA Ruthie Bolton, ο κλινικός αθλητικός ψυχολόγος των Utah Jazz Dr. Ronald Kimmons και πρώην συμμετέχοντες του Jr. NBA Global Championship από την Ευρώπη.

 Το NBA με αντίστοιχες δράσεις του προσπαθεί να κάνει τα παιδιά από τις ΗΠΑ αλλά και από όλο τον κόσμο να κατανοήσουν αρχικά αξίες και ιδανικά μέσω του αθλητισμού, τις οποίες θα τις χρησιμοποιήσουν και στην κοινωνία μετέπειτα, αλλά και στο πώς να αποκτήσουν μια σωστή νοοτροπία και πώς να αναπτύσσουν περαιτέρω τις δεξιότητες τους στο μπάσκετ.

Η θρύλος του WNBA, Ρούθι Μπόλτον αποτελεί ένα πραγματικό πρότυπο, γιατί με σκληρή δουλειά, με επιμονή, με υπομονή και με προσήλωση στους στόχους της κατάφερε να δημιουργήσει μια μεγάλη καριέρα με πολλές διακρίσεις και τίτλους, αποκτώντας την αναγνώριση και τον σεβασμό από τις συμπαίκτριες της αλλά και τις αντίπαλες παίκτριες. Η Μπόλτον αγωνίστηκε στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα μεταξύ άλλων στην Σουηδία, στην Faenza και στην C.A. Fainzia της Ιταλίας, αλλά και έγινε η πρώτη Αμερικανίδα που έπαιξε επαγγελματικά στην Ουγγαρία., ενώ αγωνίστηκε για οχτώ σεζόν στο WNBA (1997-2004) με τις Σακραμέντο Μόναρχς, έχοντας συνολικά κατά μέσο όρο δέκα πόντους, 3.1 ριμπάουντ και 1.6 ασίστ και κατάφερε δύο φορές να είναι στο All Star (1997 και 2001) και μια φορά αναδείχθηκε μέλος της καλύτερης ομάδας (1997), ενώ με την Εθνική ΗΠΑ κατέκτησε μεταξύ άλλων δύο χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια (1996, 2000), ένα χρυσό (1998) και ένα χάλκινο (1994) μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών και ένα χρυσό μετάλλιο στην Πανεπιστημιάδα το 1991. Επίσης, ήταν βοηθός προπονητής στην Εθνική Νιγηρίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

242060389_583643126150516_7557306496694895661_n.jpg

 Η Μπόλτον αποτελεί ένα πρότυπο αθλήτριας και προσπαθεί είτε τα προγράμματα του NBA να διδάξει πράγματα στα παιδιά που θα είναι σημαντικά τόσο για τον αθλητισμό, όσο και για την κοινωνικοποίηση τους.

Όλα όσα δήλωσε αποκλειστικά η Ρούθι Μπόλτον στο superbasket.gr και τον Άρη Κατσίδη:

 Στην επίσημη ιστοσελίδα του Jr. NBA Global Championship υπάρχουν τέσσερις βασικές αρχές, ομαδική δουλειά, σεβασμός, αποφασιστικότητα και κοινωνικότητα. Πόσο σημαντικές θεωρείτε αυτές τις αξίες για έναν επαγγελματία παίκτη;

 Είναι τόσο σημαντικές και είναι τόσο πολύ απαραίτητες να διδαχθούν αυτές οι αξίες νωρίς σχετικά με την ομαδική δουλειά. Ξέρετε σε αυτήν την ηλικία, σκέφτονται ότι μόνο σημαντικό είναι το σκοράρισμα και πως θα είναι ατομικά. Αλλά σχετικά με το πώς να νιώθουν σαν ομάδα και πώς είναι αυτό το συναίσθημα, αγαπάω να διδάσκω για τα αθλήματα, επειδή σου μαθαίνουν ότι πρέπει να μαζεύεις πράγματα όχι απλά για εσένα, αλλά ότι υπάρχει η ομάδα και νομίζω ότι αν μάθουν από αυτήν την ηλικία, αυτές τις αρχές, εύκολα θα τις χρησιμοποιήσουν και στην ζωή τους. Είναι τόσο σημαντικές, ξέρουμε ότι το μπάσκετ είναι κάτι διαφορετικό, μαθαίνουν τις δεξιότητες και το παιχνίδι και για εμένα για αυτόν το λόγο, θεωρώ ότι το NBA είναι πολύ προσεκτικό. Έχει προσοχή στο να καταλάβει ολόκληρο το εύρος αυτού του θέματος. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε αυτούς τους νέους και νέες να κατανοήσουν την βασικά της ζωής χρησιμοποιώντας αυτές τις αξίες, χειρίζονται τες και μεταφέροντας τες στην πραγματική ζωή. Όταν χρησιμοποιούνται στην πραγματικότητα είναι κάτι πολύ ωραίο και έχουν τον ακρογωνιαίο λίθο αυτού του παιχνιδιού, που μπορεί να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της ζωής τους.

 Έχετε κατακτήσει δύο χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια με την Εθνική ΗΠΑ. Το Ολυμπιακό μετάλλιο είναι μία από τις μεγαλύτερες διακρίσεις που μπορεί να πάρει ένας αθλητής. Θέλω να μας πείτε, τι συμβουλεύετε σε αυτά τα παιδιά να κάνουν για να πετύχουν και εκείνα αυτόν τον στόχο;

 Το να τα καταφέρεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο. Λέω στα μικρά παιδιά, ακούστε αυτό, οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι πνεύμα, είναι νοοτροπία. Λέω ότι αν έχεις στόχους, είσαι σε θέση να δημιουργήσεις Ολυμπιακές στιγμές. Και αυτό έχει να κάνει και με την νοοτροπία σου, να διατηρεί κάποιος καλή συμπεριφορά, να δουλεύει σκληρά, να δημιουργεί ένα καλό χαρακτήρα. Κατ' εμέ εγώ εστιάζω σε αυτά. Δημιουργεί την επιθυμία να κυνηγήσει πράγματα. Νιώθω ότι δημιουργεί την νοοτροπία να κυνηγήσει πράγματα και τους λέω, ότι αν τα καταφέρουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τότε θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν την δική τους διαδρομή. Η διαδρομή τους μπορεί να είναι μια Ολυμπιακή διαδρομή, έτσι προσπαθώ να τους εμψυχώσω. Όταν ήμουν στο Τόκιο με την Εθνική ομάδα της Νιγηρίας και ήμουν στο χωριό των αθλητών  και περπατούσα γύρω εκεί, τους έβλεπα και έλεγα "αυτοί είναι αθλητές. Ωχ Θέε μου, είχαν την ίδια συμπεριφορά". Αθλητές από διαφορετικές χώρες, από διαφορετικά αθλήματα, αλλά  εκφράζουν αυτόν τον αμοιβαίο θαυμασμό, κάτι που έχουν οι αθλητές, γιατί ξέρεις ότι δουλεύουν πολύ για να φτάσουν εκεί. Ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να τα καταφέρετε στους Ολυμπιακούς Αγώνες και υπήρχε ο θαυμασμός "Ω, τα κατάφερες στους Ολυμπιακούς Αγώνες". Και άλλοι αθλητές λένε: "Ξέρω την ιστορία σου, ξέρω την ιστορία σου". Αλλά για μένα, και στην ζωή και γενικά,  ενθαρρύνω τους αθλητές, ενθαρρύνω τους νέους ανθρώπους και τους λέω: "Να δημιουργείται την νοοτροπία σας, αυτή είναι η Ολυμπιακή μου διαδρομή" και αυτό επιδιώκω να κάνω σε όλα τα πράγματα. Να προσπαθήσω να είμαι η καλύτερη βερσιόν του εαυτού μου και δεν έχει να κάνει με την τελειότητα, αλλά με την πρόοδο και για αυτό το λόγο ακόμη προσπαθώ να είμαι κοντά στους  αθλητές υψηλότερου επιπέδου, οι οποίοι είναι πολύ σοβαροί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.Φυσικά, είναι μια εντελώς διαφορετική πλατφόρμα και σχετικά με το πώς δουλεύουν και σχετικά με την αφοσίωση τους και σχετικά με την δέσμευση τους. Ο δεκάχρονος γιος μου με ρωτάει "Τι είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες μαμά; Θέλω να πάω στους Ολυμπιακούς Αγώνες και να κάνω αναρρίχηση σε τοίχο ή να παίξω χάντμπολ" και του απαντάω; "Οκ, αλλά πρώτα από όλα, πρέπει να κάνεις κάποια push-ups, πρέπει να δουλέψεις βάζοντας μακροπρόθεσμους στόχους, να κάνεις τα μαθήματα για το σχολείο και να είσαι το καλύτερο παιδί σε ηλικία δέκα χρονών που μπορείς και μετά θα είσαι σε θέση και πραγματικά να προσπαθήσεις να δημιουργήσεις μια νοοτροπία σαν αυτή, η διαδρομή είναι απαραίτητη".

242007898_398057685094813_2094701731258346446_n.jpg