Skip to main content

Ο Κριστιάν Μεκοβούλου στο SuperBasket: «Κάθε παιδί στην Νιγηρία ήθελε να γίνει σαν τον Hakeem the dream»

Η Τρεβίζο πέτυχε τον φετινό της στόχο με βάση αυτά που μας είχε πει αποκλειστικά ο κόουτς Μασιμιλιάνο Μενέτι τον περσινό Δεκέμβριο και κατάφερε να εξασφαλίσει νωρίς θέση για τα playoffs του Ιταλικού πρωταθλήματος, με τον σέντερ της ομάδας από το Βένετο, Κριστιάν Μεκοβούλου να μας μιλά σχετικά με την φετινή σεζόν, με τους στόχους στα playoffs, αλλά και για NBA, Χακίμ Ολάζουον και Γιάννη Αντετοκούνμπο.

 Η Τρεβίζο χάρη κυρίως σε ένα σερί έξι νικηφόρων αγώνων από το Μάρτιο έως τα μέσα Απριλίου, εξασφάλισε γρήγορα την θέση της για τα playoffs και τώρα βρίσκεται έκτη στην κανονική περίοδο με ρεκόρ 14-14.

Ο Κριστιάν Μεκοβούλου μίλησε στο superbasket.gr και τον Άρη Κατσίδη για το πώς αξιολογεί την φετινή σεζόν, τα μυστικά της Ιταλικής ομάδας, την φιλοσοφία της αλλά και πως έφτασε στα playoffs. Ο 26χρονος Νιγηριανός σέντερ της Τρεβίζο έχει κατά μέσο όρο σε 28 ματς,  12.3 πόντους, 6.4 ριμπάουντ, 0.3 ασίστ και 15.7 πόντους στο σύστημα αξιολόγησης στην πρώτη του χρονιά στο Ιταλικό πρωτάθλημα.

 133864243_3556193974476316_7907254021052088173_n.jpg

Χαρακτηριστικό στο παιχνίδι του είναι τα καρφώματα, οι τάπες και γενικά η ευελιξία γύρω από την ρακέτα τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση, ενώ όπως μας τόνισε, ξεχωρίζει τα πράγματα που αν και δεν φαίνονται στα στατιστικά, τα έκανε στο παρκέ με σκοπό να κερδίσει η ομάδα του. Στις τελευταίες αγωνιστικές βρίσκεται πάντα στην καλύτερη πεντάδα της λίγκας, ενώ βρίσκεται στην τρίτη θέση της λίστας με τα αμυντικά ριμπάουντ και τα μπλοκς. 

 Όλα όσα δήλωσε ο Κριστιάν Μεκοβούλου στο superbasket.gr και τον Άρη Κατσίδη:

 H Τρεβίζο είναι στα playoffs. Οπότε, τι θέλετε να δείξετε στον αγωνιστικό χώρο στα επόμενα ματς και ποιοι είναι οι στόχοι από εδώ και πέρα;

 Ο στόχος είναι να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα, αλλά δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε τόσο μακριά. Τώρα, πρέπει να στοχεύσουμε στο πρώτο παιχνίδι και να σκεφτόμαστε ξεχωριστά για το εκάστοτε παιχνίδι κάθε φορά.

Θα ήθελα να αξιολογήσεις την εμφάνιση σας στην κανονική περίοδο του Ιταλικού πρωταθλήματος.

Θα μπορούσαμε να είμαστε καλύτεροι, αλλά νομίζω ότι έχουν επιτύχει, κάθως σκέφτομαι τα σκαμπανεβάσατα και τις αλλαγές που κάναμε κατά την διάρκεια της σεζόν. Μας πήρε λίγο χρόνο να βρούμε το ομαδικό πνεύμα και όταν το κάναμε, γίναμε μια ομάδα που νικάει. Γενικά. ήξερα ότι θα επιτύχουμε, γιατί υπήρχε επικοινωνία στα αποδυτήρια, τα παιδιά είναι εξαιρετικά και όλοι προσπαθούσαν να κάνουν και να έχουν συμμετοχή ν σε αυτό που ήθελε ο προπονητής Μασιμιλιάνο Μενέτι. Το πιο σημαντικό είναι ότι είμαστε ενθουσιασμένοι με την θέση στην οποία  βρισκόμαστε τώρα και θέλω να χρησιμοποιήσω αυτήν την ευκαιρία για να αποδείξω στους φιλάθλους της ομάδας, παρόλο που δεν ήταν με την παρουσία τους για να μας υποστηρίξουν, ότι ξέρουμε πόσα πολλά σημαίνει για αυτούς, αυτή η θέση που πήραμε. Δεν το κάναμε αυτό μόνο για εμάς, αλλά το κάναμε και για αυτούς.

142050297_3626932637402449_1822823589650003387_n.jpg

 Ποια είναι η φιλοσοφία της ομάδας; Τι θεωρείς ότι κάνει την Τρεβίζο να ξεχωρίζει;

Για μένα είναι μια φράση "θέλουμε να νικήσουμε". Όλοι στα αποδυτήρια, γνωρίζω πως θέλουν να νικήσουν. Αγωνιζόμαστε με κάποιο σκοπό, αφού από το σταφ μέχρι και τους παίκτες, όλοι έχουν μεγάλη επιθυμία για την νίκη.  Αυτή η επιθυμία μας οδήγησε σε ένα  διαφορετικό επίπεδο και όταν δημιουργείς ανάλογη ατμόσφαιρα όπως αυτή, δεν  μπορείς να περιμένεις τίποτα λιγότερο.

Κατά την διάρκεια του Μαρτίου και Απριλίου, η Τρεβίζο είχε έξι νίκες στην σειρά. Θα ήθελα να μας μιλήσεις για αυτό.

 Ξεκινώντας αυτήν την σεζόν ήμασταν αουτσάιντερ για τους άλλους, αλλά για εμάς ήμασταν μια από τις τοπ ομάδες του πρωταθλήματος. Υπό αυτές τις συνθήκες, το να νικήσουμε τόσα παιχνίδια στην σειρά ήταν κάτι που το περιμέναμε. Απλά συνέβη να βρούμε την χημεία της ομάδας κατά την διάρκεια εκείνης της περιόδου. Αλλά σε αντίθεση με όσα έλεγαν οι άλλοι, δεν νιώσαμε ότι ήταν κάτι που δεν μπορούσε να γίνει, καθώς ξέρουμε την ομάδα που έχουμε.

Βλέπουμε πολλά blocks, πολλά καρφώματα από εσένα, αυτή τη σεζόν. Ποια θεωρείς ότι είναι τα χαρακτηριστικά στο παιχνίδι σου;

Τα blocks και τα καρφώματα είναι κάτι φυσικό, ειναι ταλέντο μου. Καθ΄όλη την διάρκεια της σεζόν, το χαρακτηριστικό του παιχνιδιού μου ήταν να αναπτύξω το IQ μου και είμαι τόσο ενθουσιασμένος για το πόσα έχω μάθει. Είμαι πραγματικά περήφανος για τον εαυτό μου και ενθουσιασμένος που μπορώ να αγωνιστώ με τον σωστό τρόπο και το να έχω διαφορετική οπτική γωνία από ό, τι έκανα πέρυσι.

Ποια ήταν η στιγμή από τα φετινά ματς που ξεχωρίζεις περισσότερο;

Ξεχωρίζω οτιδήποτε έκανα με σκοπό να κερδίσει η ομάδα ανεξάρτητα αν το έδειξε το φύλλο το στατιστικών ή όχι.  Φέτος, κάθε παιχνίδι διέφερε για μένα ανάλογα με το σχέδιο του παιχνιδιού.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

 Πάμε λίγο στο NCAA. Ποιες είναι οι αναμνήσεις σου από το κολεγιακό πρωτάθλημα και τι πιστεύεις ότι έμαθες από εκείνη την περίοδο;

 Οι καλύτερες αναμνήσεις μου από το NCAA ήταν όταν για πρώτη φορά έπαιξα στην postseason, κάτι που θα κάνω φέτος για δεύτερη φορά στην καριέρα μου. Το NCAA δεν είναι τόσο διαφορετικό, οι πιο εμφανείς διαφορές είναι οι διατάξεις και το πώς να παίζεις το παιχνίδι σωστά. Μια άλλη διαφορά επίσης είναι το γεγονός ότι πήγαινα για μάθημα στην τάξη κατά την διάρκεια της ημέρας πριν την προπόνηση, ενώ τώρα έχω περισσότερες προπονήσεις.

 Για να μιλήσουμε λίγο για το NBA. Δήλωσες πρόσφατα ότι: "Εμπνέομαι από τον Χάκιμ Ολάζουον και αποτελεί έμπνευση για τους ανθρώπους της Αφρικής". Θα ήθελα να μας πεις περαιτέρω για αυτό.

 Μεγάλωσα στην Νιγηρία και κάθε παιδί που έπαιζε μπάσκετ ήθελε να είναι σαν τον Hakeem the dream, επειδή ήταν στο υψηλότερο επίπεδο του μπάσκετ και όχι απλά έπαιζε εκεί, αλλά κυριάρχησε στο υψηλότερο επίπεδο. Οπότε αυτό ήταν το όνειρο κάθε παιδιού και όταν ξεκίνησα να παίζω, ονειρευόμουν να φτάσω σε αυτό το επίπεδο. Δεν τον έχω γνωρίσει ακόμη, αλλά ελπίζω να το κάνω μια μέρα.

176241648_3872682846160759_1540953239758254244_n.jpg

Ποια είναι η άποψη σου για το NBA αλλά και για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Η σεζόν στο NBA είναι μόνη που παρακολούθησα τόσο πολύ τα παιχνίδια της κανονικής περιόδου. Συνήθως έβλεπα μερικά παιχνίδια και μετά τα playoffs. Ο Greek Freak είναι ένα θαύμα της φύσης και ένας απίστευτος παίκτης, αλλά βέβαια δεν είναι καλύτερος από τον καλύτερο παίκτη στον κόσμο, τον Κέβιν Ντουράντ.

Έχεις κάποια πρότυπα από το NBA ή την Ευρώπη; Και αν ναι, ποιοι είναι ή ποιους σου αρέσει να παρακολουθείς;

Δεν έχω κάποιο πρότυπο αλλά λατρεύω να παρακολουθώ να παίζουν ο Ντρέιμοντ Γκριν και ο Μόντρεζλ Χάρελ, που και οι δύο είναι θηρία.