Skip to main content

Σοτάνα στο SuperBasket: «Τρελό εν έτει 2020 τα αθλήματα να θεωρούνται ακόμη αντρική υπόθεση»

 Η άσος της Ιταλικής Φαμίλια Σιο, Τζόρτζια Σοτάνα μίλησε αποκλειστικά στο superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη εν όψει της πρεμιέρας των ομίλων σε "φούσκα" για την EuroLeague Women από την 1η έως την 4η Δεκεμβρίου, τονίζοντας τους στόχους της ομάδας της , τις σκέψεις της για την Εθνική Ιταλίας, ποιούς Έλληνες και Ελληνίδες μπασκετμπολίστες ξεχωρίζει και σε τι θεωρεί ότι διαφέρει το γυναικείο από το ανδρικό μπάσκετ σε επαγγελματικό επίπεδο.

 
Η 31χρονη Ιταλίδα πόιντ γκαρντ είναι από τις καλύτερες αθλήτριες στην θέση της, αυτήν την στιγμή στην Ευρώπη και μας δήλωσε τις σκέψεις και τις απόψεις της, πριν από τα παιχνίδια των φετινών ομίλων της EuroLeague Women, τα οποία λόγω της πανδημίας θα γίνουν σε "φούσκα", κάτι που χαρακτήρισε και η ίδια ότι είναι κάτι καινούργιο. Η Σοτάνα έχει ένα παλμαρέ που θα ζήλευαν όλοι, αφού μετράει πέντε πρωταθλήματα Ιταλίας, έξι Κύπελλα Ιταλίας, τρία Σούπερ Καπ Ιταλίας και ένα πρωτάθλημα Τουρκίας, ενώ ήταν διεθνής με την  Εθνική Ιταλίας από το 2007. Η Σοτάνα πέρα από τις εξαιρετικές ικανότητες, δεξιότητα και μεγάλη εμπειρία, αποτελεί και βασικό πυλώνα της ομάδας της και για αυτό το λόγο πάντα κάνει την διαφορά.
 
Όλα όσα αποκλειστικά είπε η άσος της  Ιταλικής Φαμίλια Σιο, Τζόρτζια Σοτάνα στο superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη:
  
 Ποιοι είναι οι φετινοί στόχοι της Familia Schio για το πρωτάθλημα και το κύπελλο;
 
Η Famila Schio πάντα ήταν μια από τις τοπ ομάδες της Ιταλίας. Θεωρώ ότι όταν πηγαίνεις στο Schio, πρέπει να ξέρεις ότι στόχος είναι μόνο η νίκη.Οπότε, σίγουρα η ομάδα θέλει να κατακτήσει τους εγχώριους τίτλους και να κάνει ότι καλύτερο μπορεί στην EuroLeague Women, με πρώτο στόχο το να περάσει τον πρώτο γύρο. 
 
 Ποια είναι οι στόχοι σας στην EuroLeague Women; Τι εμπειρίες αποκομίσατε από τα προηγούμενα χρόνια;
 
Προσωπικά, μου αρέσει που επιστρέφω στην Euroleague, μετά την εμπειρία να αγωνιστώ στο Eurocup πέρυσι. Φέτος όλα είναι κάπως καινούργια και διαφορετικά λόγω της τωρινής κατάστασης με την πανδημία. Θα προσπαθήσουμε μια καινούργια formula για την  Euroleague και για αυτό είναι δύσκολο να κάνουμε προβλέψεις. Κατ εμέ, στόχος είναι να δίνουμε πάντα το 100% και θα δούμε που θα μας βγάλει. Το να έχουμε την δυνατότητα να παίζουμε σε άλλες χώρες ήταν υπέροχη εμπειρία για την ανάπτυξη μας όχι μόνο ως παίκτες, αλλά και ως άνθρωποι και ήταν σπουδαία να γνωρίζουμε διαφορετικούς πολιτισμούς και διαφορετικά πρωταθλήματα.
 
127177195_127667182243984_6687840817809498124_n.jpg
      
Τα ματς της EuroLeague Women θα γίνουν σε "φούσκες". Θεωρείτε ότι θα επηρεάσουν την απόδοση σας σαν αθλητές; Πώς περιμένετε να είναι η κατάσταση;
 
Οι καταστάσεις θα είναι καινούργιες, αλλά αυτό θα είναι το ίδιο για όλους, οπότε είναι δύσκολο για μένα να σας πω εάν αυτό θα επηρεάσει την απόδοση ή όχι. Σίγουρα, πρέπει να δώσουμε προσοχή σε πολλά θέματα όπως ξεκούραση, το να τρώμε καλά, το να φροντίζουμε για την ξεκούραση μας και το σώμα μας. Η EuroLeague είναι πραγματικά μια πολύ υψηλού επιπέδου διοργάνωση, η οποία έχει πολύ ένταση και όλα τα μικρά πράγματα πολύ πιθανόν να κάνουν την διαφορά.
 
 Τι χαρακτηριστικά θεωρείτε ότι πρέπει να έχει ένα γκαρντ για να παίξει στην EuroLeague Women;
 
Θεωρώ ότι τα χαρακτηριστικά που χρειάζεται ένας παίκτης για να παίξει στην  Euroleague Women είναι ευστροφία, το να μπορεί να διαβάσει το παιχνίδι, σε μια λίγκα με παίκτριες που έχουν μεγάλο μπασκετικό IQ.
 
 Θα ήθελα να μας μιλήσετε για την φιλοσοφία που έχει η ομάδα και αν υπάρχει χημεία μεταξύ των συμπαικτών
 
Ως προς το θέμα της χημείας, είμαστε υπέροχα. Η ομάδα έχει σταθερότητα και τα πηγαίνει καλά εντός και εκτός παρκέ. Η φιλοσοφία είναι απλή: Ακολούθα αυτά που λέει ο προπονητής, μάθε τον ρόλο σου, ξεχώρισε ποιος είναι ο ρόλος των συμπαικτών σου και δώσε τον καλύτερο σου εαυτό.
 
   126748662_740381363231455_3293147970300428849_n.jpg
 
Έχετε κατακτήσει πάρα πολλά πρωταθλήματα Ιταλίας αλλά και εγχώρια κύπελλα. Τι κρατάτε από όλο αυτό το διάστημα; Πως αξιολογείται το Ιταλικό πρωτάθλημα;
 
To Ιταλικό πρωτάθλημα αναπτύσσεται. Περάσαμε κάποιες δύσκολες στιγμές με την οικονομία, που είχε επιπτώσεις και στην λίγκα. Αλλά νιώθω ότι τώρα επιστρέφουμε σιγά σιγά στο επίπεδο που ήταν πριν. Ήμουν τυχερή που βρίσκομαι σε μια ομάδα που χτίστηκε πάντα για να κερδίζει, και αυτό είναι που ξεχωρίζω περισσότερο: Έμαθα πάρα πολλά από πάρα πολλές συμπαίκτριες, που ήταν πάρα πολύ καλές στο άθλημα, αλλά και πάρα πολύ καλοί άνθρωποι. Προσωπικά, θεωρώ ότι μάθαμε περισσότερα από τις ήττες παρά από τις νίκες και τα συναισθήματα είναι πολύ πιο έντονα μετά από μια ήττα. 
Το να νικάμε όμως είναι κάτι καταπληκτικό, γιατί μας κάνει να καταλάβουμε ότι έχουμε επενδύσει σωστά το χρόνο μας και ότι πετύχαμε τον στόχο μας.
 
Σε θέμα νοοτροπίας, σε τι διαφέρουν τα ευρωπαϊκά ματς από εκείνα του Ιταλικού πρωταθλήματος;
 
Στην Ευρώπη, κάθε παιχνίδι είναι πολύ physical, υπάρχουν σπουδαίες αθλήτριες και οι ομάδες έχουν φτιαχτεί για να κερδίζουν. Το επίπεδο της διοργάνωσης είναι πολύ υψηλό και κανείς δεν θέλει να τα παρατήσει: Θέλουμε όλοι να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Στην Ιταλία, είναι διαφορετική η κατάσταση, γιατί οι ομάδες έχουν φτιαχτεί για διαφορετικούς στόχους: Κάποιες θέλουν να αναπτύξουν νέους παίκτες, κάποιες κάνουν ότι καλύτερο μπορούν με τα χρήματα που διαθέτουν, ενώ κάποιες άλλες θέλουν να τα κατακτήσουν όλα.
 
   126959794_4362917083793638_62653162843100686_n.jpg
 
Θα ήθελα να μας μιλήσετε για την Εθνική Ιταλίας και για την πορεία σας εκεί
 
Για μένα, αυτή η φανέλα σημαίνει τα πάντα. Λατρεύω την κάθε στιγμή που ξόδεψα με αυτήν την φανέλα και έχω υπέροχες αναμνήσεις με τους συμπαίκτες μου. Το να αγωνίζομαι στην Εθνική ομάδα είναι κάτι μοναδικό, κάτι που κάθε παιδί ονειρεύεται και γνωρίζω ότι ήμουν πολύ ευλογημένη που μπόρεσα να την φορέσω.
    
 
 Έχετε παίξει ενάντια στην Εθνική Ελλάδας πολλές φορές. Τι έχετε κρατήσει από εκείνα τα ματς;
 
Δυστυχώς δεν έχω κρατήσει κάτι, γιατί θεωρώ ότι οι αναμνήσεις πρέπει να κολλήσουν στο μυαλό μου παρά τις εικόνες, και έτσι είμαι. Τώρα, ξαναβλέπω τους αγώνες, αλλά για να μαθαίνω από αυτούς, όχι επειδή θέλω να κρατάω αναμνήσεις. Οι αναμνήσεις έχουν να κάνουν με το ποια είμαι, όχι να αποθηκεύονται σε έναν σκληρό δίσκο.
 
126808477_704967153737955_8134326314948231209_n.jpg
   
 
 Σε τι θεωρείτε ότι διαφέρει το γυναικείο μπάσκετ από το ανδρικό σε επαγγελματικό επίπεδο;
 
Η διαφορά υπάρχει σε πάρα πολλούς τομείς. Ξεκινώντας από τους μισθούς, από το επίπεδο των ομάδων, τις επενδύσεις, τους σπόνσορες, ο τρόπος που το κοινό μας βλέπει ως αθλητές. Είναι τρελό που το 2020 ακόμη θεωρείται πως τα αθλήματα είναι ανδρική υπόθεση και είναι τρελό που οι άνθρωποι μας κατακρίνουν για αυτό που κάνουμε στο παρκέ. Επιτρέψτε μου να το ξεκαθαρίσω: αν έρθετε να παρακολουθήσετε ένα γυναικείο παιχνίδι δεν μπορείτε να περιμένετε από εμάς να καρφώσουμε ή να έχουμε το ίδιο επίπεδο αθλητισμού. Στο γυναικείο μπάσκετ υπάρχουν άλλα πράγματα όπως το μπασκετικό IQ, παίζουμε μαχητικά, δεν τα παρατάμε ποτέ και δίνουμε το καλύτερο μας εαυτό. Είναι καιρός οι άνθρωποι να σταματήσουν να συγκρίνουν και να περιμένουν να είμαστε σαν τους άνδρες μπασκετμπολίστρες: Είμαστε διαφορετικοί και το ότι είμαστε διαφορετικοί, δεν σημαίνει ότι έχουμε λιγότερη αξία.
 
 Έχετε ξεχωρίσει για τις ικανότητες του κάποιον/α Έλληνα/Ελληνίδα παίκτης/παίκτρια μπάσκετ;
 
Ωραία, αυτό είναι εύκολο. Όσον αφορά τις γυναίκες δύο ονόματα μου έρχονται στο μυαλό, όταν μιλάμε για Ελληνικό μπάσκετ: Μάλτση και Καλτσίδου. Στους άνδρες, αγαπημένοι μου πάντα θα είναι οι Σπανούλης και Διαμαντίδης.
 
 Οι τελευταίοι μήνες είναι δύσκολοι για όλους μας. Πως βιώνετε την περίοδο της πανδημίας και του lockdown;
 
Για εμένα, κάθε δύσκολη στιγμή είναι σαν μια ευκαιρία. Οπότε, βιώνω αυτήν την κατάσταση, για να γνωρίσω καλύτερα τον εαυτό μου και να δω πως ο κόσμος αντιδρά σε αυτήν την νέα κατάσταση. Έχω περιέργεια, μου αρέσει να μαθαίνω, μου αρέσει να βελτιώνομαι, θέλω να πιέζω τον εαυτό μου πάνω από τα όρια. Οπότε, πρέπει να πω ότι το lockdown για μένα ήταν διαφωτιστικό και ενδιαφέρον. Ήταν, αλλά και είναι, ένας τρόπος σκέψης και μάθησης.