Skip to main content

Βαν Ροσομ στο "SB": «Στοχεύουμε ψηλά, πάντα μας δυσκολεύουν οι Ελληνικές ομάδες»

Ο άσος της Βαλένθια, Σαμ Βαν Ρόσομ μιλάει για όλα, αποκλειστικά στο superbasket.gr. Ο διεθνής Βέλγος γκαρντ μας αναφέρει τους στόχους της Βαλένθια για την φετινή σεζόν, τις απόψεις του για το ισπανικό μπάσκετ, το θαυμασμό του για Σπανούλη - Διαμαντίδη, τα στοιχεία ενός σύγχρονου γκαρντ και τους λόγους που... τους δυσκολεύουν οι ελληνικές ομάδες, αλλά και για το ότι "δεν έχουμε κερδίσει ποτέ τον Ολυμπιακό"

 Ποιοι είναι οι στόχοι της Βαλένθια για το πρωτάθλημα και το κύπελλο

Θεωρώ ότι και στις δύο λίγκες θέλουμε να τερματίσουμε όσο πιο ψηλά μπορούμε. Περιμένουμε να δούμε πως είναι και οι άλλες ομάδες. Θεωρώ ότι έχουμε πολύ καλό ρόστερ, είμαστε σε θέση να ανταγωνιστούμε τις καλύτερες ομάδες. Για αυτό το λόγο στοχεύουμε ψηλά, αλλά είναι δύσκολο να θέσουμε τους στόχους αυτή τη στιγμή.

https://www.instagram.com/p/Btg5PjijbiX/

Ποιοι είναι οι στόχοι σας στην Euroleague; Τι εμπειρίες αποκομίσατε από την προηγούμενη χρονιά;

Είναι μια δύσκολη λίγκα, είναι ένα πρωτάθλημα που τα πράγματα αλλάζουν πολύ γρήγορα. Ακόμη και αν έχεις μια κακή περίοδο και να χάνεις τρία ή τέσσερα σερί ματς, Αν τα πας καλά μετά, μπορείς να επιστρέψεις στην λίγκα. Όλες οι ομάδες είναι πολύ κοντά η μία στην άλλη. Όπως πρωτοείπα, αν έχεις μια κακή περίοδο, μην χάνεις την συγκέντρωση σου, συνέχισε να δουλεύεις και προσπάθησε να επιστρέψεις όσο το δυνατόν πιο δυνατός μπορείς. Θεωρώ ότι υπάρχουν πολλές ομάδες που είμαστε στο ίδιο επίπεδο σε αυτήν τη λίγκα και για αυτό όλοι χάνουν από όλους. Είναι ένα πρωτάθλημα με μεγάλη διάρκεια. Πρέπει να μείνεις ήρεμος και συνεπής όλο το χρόνο.

Valencia stops ASVEL to win WE'RE BACK tourney!

Θα ήθελες να μας μιλήσεις για την φιλοσοφία της ομάδας, αλλά και για την χημεία που υπάρχει

Όσον αφορά την φιλοσοφία, θα είμαστε λίγο πιο επιθετικοί, πάντα σε συνάρτηση με το αμυντικό κομμάτι. Θεωρώ ότι πρέπει να παίξουμε με μεγάλη ένταση στο αμυντικό κομμάτι και μετά να είμαστε σε θέση να τρέξουμε. Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να σκοράρουμε πιο εύκολα στην επίθεση.

Η χημεία θα βελτιωθεί, η ομάδα κατ εμέ είναι καλή. Κρατήσαμε ένα γκρουπ συγκεκριμένων παικτών τα τελευταία χρόνια και οι νέοι φαίνονται εξαιρετικά παιδιά, με παραστάσεις σε υψηλό επίπεδο είτε εντός είτε εκτός παρκέ, με μεγάλη εμπειρία και βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση. 

https://www.instagram.com/p/Bh65_4nh-yw/

Σε τι διαφέρουν τα ευρωπαικά παιχνίδια από εκείνα του Ισπανικού πρωταθλήματος από άποψη νοοτροπίας;

Τα ευρωπαικά παιχνίδια είναι πιο physical σίγουρα. Οι διαιτητές επιτρέπουν περισσότερο την επαφή στα ευρωπαικά παιχνίδια αλλά και στα ματς με τις Εθνικές ομάδες. Θεωρώ πως η ταχύτητα και στις δύο λίγκες είναι αρκετά υψηλή, ενώ μπορεί να αλλάζουν και τακτικές, αλλά είναι οκ. Ίσως μερικές ομάδες στην EuroLeague θα παίξουν ένα διαφορετικό στυλ μπάσκετ από ότι παίζουμε στο πρωτάθλημα της ACB. Αλλά μπορούμε να το υιοθετήσουμε αυτό και είμαστε σε θέση να τους ανταγωνιστούμε.

Πόσο επίπονη είναι η σεζόν στην EuroLeague; Θεωρείς ότι οι παίκτες μπορούν να δώσουν το 100% σε κάθε ματς;

Αυτή είναι η δουλειά μας (το να δίνουμε το 100%). Θεωρώ ότι ο καθένας πρέπει να είναι στο 100% σε κάθε παιχνίδι. Αυτό είναι το δύσκολο κομμάτι στην EuroLeague. Δεν υπάρχουν ρεπό, το κάθε παιχνίδι είναι κρίσιμο, όλες οι ομάδες βρίσκονται στο 100% για να προσπαθήσουν να νικήσουν το κάθε παιχνίδι.

 Κάποιες φορές στο Ισπανικό πρωτάθλημα, έχεις κάποιες εύκολες μέρες ή ξέρεις ότι για κάποιες ομάδες , αν τις αντιμετωπίσεις με ένα συγκεκριμένο τρόπο θα τις νικήσεις λίγο πιο εύκολα. Αλλά στην EuroLeague, δεν είναι έτσι, σε κάθε παιχνίδι πρέπει να δίνεις το 100%. Δεν είναι εύκολο για τους παίκτες να έχουν συνεχώς, την συγκέντρωση, να έχουν ψυχική δύναμη και την σωματική δύναμη για να συνεχίσουν το ίδιο σε αυτόν τον ρυθμό παιχνιδιών,  αλλά έτσι έχουν τα πράγματα και η κατάσταση είναι αυτή. Ξέρουμε ότι πρέπει να παίξουμε πολλά παιχνίδια σε υψηλό επίπεδο και πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτό.

https://www.instagram.com/p/CF2FUaUhPb3/

Τι χαρακτηριστικά θεωρείς ότι πρέπει να έχεις ένα γκαρντ για να παίζει στην ACB;

Ένας πόιντ γκαρντ χρειάζεται να έχει σωστή οπτική του παιχνιδιού.  Πρέπει να είναι καλός στο hadge out και γενικά γρήγορος. Και στην ACB και στην EuroLeague ο γκαρντ πρέπει να είναι σε θέση να ηγηθεί της ομάδας, χρειάζεται να βρίσκει καλές επιλογές και καλές στιγμές. Σαν προπονητής μέσα στο γήπεδο. Για μένα ένας γκαρντ χρειάζεται να έχει αυτά τα πράγματα πέρα από το σκοραρισμα.

Έχεις παίξει πολλά χρόνια στις ευρωπαικές διοργανώσεις. Τι ξεχωρίζεις από αυτούς τους θεσμούς; Ποια είναι η άποψη σου για τις ελληνικές ομάδες;

Οι ελληνικές ομάδες είναι physical, πολύ δυνατές. Παίζουν μπάσκετ που βασίζεται κυρίως στην τακτική. Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναικός πάντα έχουν πολύ καλό κορμό από Έλληνες παίκτες και είναι πάντα εκεί για να μας ανταγωνιστούν. Είναι πολύ δύσκολες ομάδες για να τις νικήσεις. Νομίζω, για παράδειγμα, η Βαλένθια δεν έχει νικήσει ποτέ τον Ολυμπιακό (σ.σ. το ρεκόρ στις αναμετρήσεις των δύο ομάδων είναι 9-1 με την μοναδική νίκη των Ισπανών να εντοπίζεται στο μακρινό 2003). Αυτό δεν είναι και οφείλεται στο γεγονός ότι αγωνίζονται με διαφορετικό στυλ παιχνιδιού από αυτό που έχουμε συνηθίσει. Γι' αυτό δεν είναι εύκολο να τις αντιμετωπίσουμε. 

Έχεις ξεχωρίσει κάποια ομάδα ή κάποιον παίκτη από την Ελλάδα;

Παίκτες όπως οι Σπανούλης και Διαμαντίδης πάντα τους θαύμαζα. Γιατί στην EuroLeague κυριαρχούσαν στο επίπεδο τους και είναι πολύ καλοί παίκτες. Όταν ήμουν παιδί ήθελα όλο και περισσότερο να τους μοιάσω, τους παρακολουθούσα, έβλεπα τι κατάφερναν. Οκ, όλοι αυτοί οι παίκτες είναι παραδείγματα για σένα, αλλά είναι και 2 από τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών στην Ελλάδα. Και οι δύο είναι πόιντ γκαρντ, οπότε για εμένα ήταν πολύ ενδιαφέρον να τους βλέπω.

3759128

Πως είναι η καθημερινή ζωή στην Βαλένθια; Πως είναι η ατμόσφαιρα στο γήπεδο;

Κανονικά, η ατμόσφαιρα στο γήπεδο είναι πολύ καλή. Οι φίλαθλοι μας είναι παθιασμένοι, έρχονται πάρα πολλοί και προσπαθούν να κάνουν sold out όποτε μπορούν.  Σε κανονικές συνθήκες, η ατμόσφαιρα είναι εξαιρετική. Σε κάθε παιχνίδι μας βοηθούν να κερδίσουμε τα παιχνίδια.  Όταν βρίσκεσαι σε δύσκολο σημείο στο παιχνίδι, νιώθεις την υποστήριξη των φιλάθλων και αυτό μας δίνει δύναμη.

Η καθημερινή ζωή στην Βαλένθια είναι καλή προφανώς, είναι μια πολύ ωραία πόλη. Ο καιρός είναι εξαιρετικός. Οι συνθήκες ζωής εδώ νομίζω είναι οι καλύτερες στην Ευρώπη. 

https://www.instagram.com/p/BwFYrEDjZFj/

Κατέκτησες το EuroCup το 2014 και το 2019. Ποιες είναι οι αναμνήσεις σου από αυτούς τους τελικούς;

Και οι δύο τελικοί ήταν δύσκολοι με δύο πολύ καλούς αντιπάλους. Ο πρώτος ήταν με το Καζάν. Γενικότερα το EuroCup του 2014 ήταν λίγο πιο "δυνατό" από το EuroCup του 2019.  Οι τελικοί ήταν πολύ ωραίοι. Σε αυτά τα πέντε χρόνια το format διεξαγωγής άλλαξε λίγο, γιατί οι τελικοί του 2014 ήταν δύο παιχνίδια (εντός και εκτός έδρας), ενώ τα finals του 2019 ήταν μια σειρά playoffs.

Ήταν πολύ ωραίο να παίζουμε αυτούς τους τελικούς, θυμάμαι στο εντός έδρας παιχνίδι στον τελικό του 2014 με τον κόσμο εδώ, ήταν λίγο τρελό παιχνίδι και νικήσαμε με διαφορά 13 πόντων (80-67). Έπρεπε να παίξουμε μετά ένα δύσκολο παιχνίδι στο Καζάν, αλλά καταφέραμε και σημειώσαμε και άλλη νίκη (85-73), οπότε  θεωρώ ότι αξίζαμε να πάρουμε τον τίτλο το 2014.

Το 2019 είχε νέες ηλικιακά ομάδα, έπαιζαν πολύ γρήγορο μπάσκετ, λίγο πιο οργανωμένα. Νομίζω ότι  αυτά τα παιχνίδια είναι πολύ ευχάριστα για να τα παρακολουθήσει κάποιος, ενώ θεωρώ ότι  παίξαμε δύο εξαιρετικούς τελικούς. 

https://www.instagram.com/p/BwT8rmUjZ44/

Τι αναμνήσεις έχεις από το πρωτάθλημα του 2017, που το κατέκτησε η Βαλένθια;

Ήμουν τραυματίας τότε χαχα. Οι αναμνήσεις είναι υπέροχες γιατί ήμασταν πρωταθλητές. Ήμουν τέσσερα χρόνια τότε στην ομάδα και έβλεπα τον σύλλογο να μεγαλώνει. Προσπαθούσαμε να τα πηγαίνουμε καλύτερα κάθε χρόνο. Το να κερδίσουμε το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία της εβδομάδας είναι κάτι μεγάλο. Εκείνη την περίοδο, η ομάδα έπαιξε έκανε φοβερή σεζόν. Παίξαμε στον τελικό κάθε διοργάνωσης που συμμετείχαμε. Το να κερδίσουμε το πρωτάθλημα ήταν μεγάλη επιτυχία, ήταν κάτι που θέλαμε. Ακόμα θυμάμαι την ατμόσφαιρα στο γήπεδο που ήταν απίστευτη. Είχαμε ένα γκρουπ από  καλούς παίκτες και αυτό "μεταφράστηκε" στο γήπεδο. Πανηγυρίσαμε με τον κόσμο εδώ την νίκη, ήταν μια απίστευτη και αξέχαστη βραδιά.

Ποια είναι η άποψη σου για το μέλλον της Εθνικής Βελγίου; Αντιμετωπίσατε την Ελλάδα στο Γύρο των 16 στο Eurobasket 2015. Τι θυμάσαι από εκείνο το παιχνίδι;

Αυτό το παιχνίδι ήταν στην Γαλλία. Παίξαμε ένα καλό πρώτο ημίχρονο, δεν ήμασταν τόσο καλοί στο δεύτερο μέρος και μας νίκησαν με 20 πόντους νομίζω (75-54). Για εμάς ήταν ένα δύσκολο παιχνίδι να ξεκινήσουμε την τελική φάση του τουρνουά. Φυσικά ξέραμε ότι ήμασταν τα αουτσάιντερ. Η Ελλάδα είναι γνωστή πως έχει μια μεγάλη ομάδα μπάσκετ. Είμαστε σε μια φάση rebuilding, με πολλά νέα παιδιά, που πιθανόν χρειάζονται χρόνο να αναπτυχθούν με το πρόγραμμα και να αποκτήσουν εμπειρίες. Έρχεται μια παλύ ταλαντούχα γενιά και το μέλλον μοιάζει πολύ λαμπρό.

3833496