Skip to main content

Η Ζουζάνα Ζίρκοβα στο Superbasket: «Ο Παναθηναϊκός παίζει γρήγορα και επιθετικά, πηγαίνουμε σε κάθε αγώνα με στόχο την νίκη»

 Η προπονήτρια της Σλάβια Μπάνσκα Μπίστριτσα, Ζουζάνα Ζίρκοβα μίλησε αποκλειστικά στο Superbasket.gr, λίγο πριν τον αγώνα της σλοβακικής ομάδας με τον Παναθηναικό, την Τετάρτη (18/10), για την δεύτερη αγωνιστική των ομίλων του Eurocup Women, τονίζοντας τις απόψεις της για τις "πράσινες", αλλά και για το επίπεδο της ευρωπαικής διοργάνωσης.

 Η Ζουζάνα Ζίρκοβα ήταν μια από τις πιο ξεχωριστές Ευρωπαίες αθλήτριες των τελευταίων χρόνων, που επιλέγει στο Νο.21 του WNBA Draft 2003 από τις Γουάσινγκτον Μιστίκς, ενώ κατέκτησε μεταξύ άλλων, τρεις τίτλους στην Euroleague Women (1999, 2000, 2006). Έχει γράψει την δική της ιστορία στο σλοβακικό μπάσκετ, αφού μεταξύ άλλων ήταν για οχτώ χρόνια η παίκτρια της χρονιάς.

Μετέβη στην προπονητική και τώρα έχει τα ηνία της Σλάβια Μπάνσκα Μπίστριτσα, η οποία βρίσκεται στον ίδιο όμιλο του Eurocup Women με τον Παναθηναικό, όπως και η τουρκική Μπεσίκτας και η βελγική Κανγκερόεζ Μέχελεν. Πολύ δυνατό ξεκίνημα έχουν κάνει στο πρωτάθλημα Σλοβακίας που έχουν τέσσερις νίκες σε ισάριθμους αγώνες, ενώ με βάση τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της ομάδας, ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία. 

Αναλυτικά όλα όσα δήλωσε η κόουτς Ζουζάνα Ζίρκοβα στο Superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη: 

 Θα αντιμετωπίσετε τον Παναθηναικό, την Τετάρτη (18/10), για την δεύτερη αγωνιστική του Eurocup. Θα ήθελα να μας πείτε τις απόψεις σας για την ομάδα και πώς περιμένετε να πάει ο αγώνας.

"Περιμένω ένα δύσκολο παιχνίδι και για τις δύο πλευρές. Παίζουν γρήγορο μπάσκετ, οπότε θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Θέλουμε να δείξουμε την δυναμική μας στην έδρα μας. Πιστεύω ότι η ατμόσφαιρα της έδρας θα μας βοηθήσει. Ελπίζω να είναι πιο ισορροπημένο παιχνίδι από ό,τι με την Μπεσίκτας και να είμαστε ανταγωνιστικές. Ο Παναθηναϊκός παίζει γρήγορα, επιθετικά, έχει διεθνείς Ελληνίδες παίκτριες. Τις παρακολουθήσαμε στους αγώνες και είδαμε κάποια πράγματα στα βίντεο που κόψαμε για να τις αναλύσουμε. Έχουν δύο Αμερικανίδες παίκτριες στις θέσεις των γκαρντ. Η Τζαζμίν Τζόουνς είναι η βασική τους παίκτρια. Πρέπει να την παίξουμε καλή άμυνα σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός, γιατί παίρνουν ένα υψηλό ποσοστό από τα σουτ της και ήταν καθοριστικός παράγοντας στο παιχνίδι τους απέναντι στη Μέχελεν. Πρέπει να αποκλείσουμε και αυτήν και τις άλλες παίκτριες, γιατί δεν θα κερδίσει μόνη της το ματς, ακόμα κι αν σκοράρει τριάντα πόντους. Ανυπομονώ για τον αγώνα με την προπονήτρια Ελένη Καπογιάννη, την οποία γνωρίζω. Ήταν στον πάγκο του Ολυμπιακού όταν ακόμα έπαιζα στην Good Angels Košice".


Θα ήθελα να μας μιλήσετε για τις σκέψεις και τους στόχους για την φετινή σεζόν και πώς πήγαν οι πρώτοι αγώνες μέχρι τώρα.

"Αν κάνουμε την αναλογία  της ποιότητας του αντιπάλου και της απόδοσής μας, τα έχουμε πάει καλά.  Φυσικά, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να ήταν καλύτερο, αλλά η Μπεσίκτας έχει πολύ υψηλή ποιότητα. Αν και προσπαθήσαμε να παραμείνουμε,  υπήρξαν κάποιες καταστάσεις ένας εναντίον ενός που τους έδωσαν εύκολα καλάθια, που μας πλήγωσαν ακόμα περισσότερο. Είναι μια νέα εβδομάδα, ένα νέο ματς και πιστεύω ότι θα είναι διαφορετικό. Δεν κερδίσαμε ένα παιχνίδι στο EuroCup Women την περασμένη σεζόν, οπότε οποιαδήποτε νίκη θα είναι ένα συν για εμάς. Φυσικά, πηγαίνουμε σε κάθε αγώνα με στόχο την νίκη".

Novou trénerkou Slávie bude Zuzana Žirková - Slávia Banská Bystrica

Ποια είναι η φιλοσοφία της ομάδας σας και τι νοοτροπία θέλετε να βγάζετε στον αγωνιστικό χώρο;

"Θέλουμε να βοηθήσουμε το σλοβακικό μπάσκετ δημιουργώντας έναν σύλλογο ανταγωνιστικό με τις καλύτερες παίκτριες στη Σλοβακία. Θέλουμε σταδιακά να εδραιωθούμε και στην Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή είμαστε στην αρχή και ίσως όλοι μας υποτιμούν γιατί είμαστε νέα ομάδα στην ευρωπαϊκή σκηνή. Πρέπει να πετύχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στο ευρωπαικό επίπεδο. Όσον αφορά την ομάδα, έχουμε προσελκύσει διεθνείς Σλοβάκες παίκτριες όπως η Σαμπίνα Σιμονοβίτσοβα, η Ζοφία Χρουσάκοβα και η Ναταλία Μαρισκόγια. Έχουμε ένα κράμα, ένα μείγμα έμπειρων και νεαρών παικτριών, που παίζουν είτε στην Εθνική Γυναικών είτε στις μικρότερες εθνικές κατηγορίες, είτε προήλθαν από το εξωτερικό".

Ποιες είναι οι πρώτες σκέψεις σας από το επίπεδο του φετινού Eurocup Women και ποιες οι προσδοκίες σας από την διοργάνωση;

"Το Eurocup Women είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα διοργάνωση. Πολλές ομάδες δεν ήθελαν πια να παίξουν στην Euroleague Women, που άλλαξε με την αποχώρηση των ρωσικών συλλόγων. Βέβαια πιο πριν, όταν υπήρχαν τρεις ή τέσσερις κυρίαρχες ρωσικές ομάδες, δεν είχαν πολλές δυνατότητες οι άλλες ομάδες. Όλες οι ομάδες πίεζαν να αγωνιστούν στο EuroCup Women και η ποιότητα της διοργάνωσης ανέβηκε πολύ. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα πολύ μεγάλες διαφορές μεταξύ κάποιων ομάδων, οι οποίες φαίνονται ακόμη και τώρα στους ομίλους. Σε κάποιους αγώνες βλέπουν διαφορές 40 και 50 πόντων. Αλλά, ακόμη και αυτοί οι αγώνες είναι απαραίτητοι για τις λιγότερο έμπειρες ομάδες, στις οποίες ανήκουμε, είναι μεγάλο μπόνους. Μπορούμε να μάθουμε από αυτούς αγώνες και να χτίσουμε πάνω σε αυτό για το μέλλον".

Zuzana Žirková chce so Sláviou pokračovať v priaznivej sérii s Ružomberkom  aj v play-off

Ήσασταν κορυφαία παίκτρια στο πιο υψηλό επίπεδο, οπού μεταξύ άλλων κατακτήσατε τρεις τίτλους στην Euroleague Women. Θα ήθελα να μας πείτε ποιες συμβουλές δίνεται στις παίκτριες σας; Και αν οι επιτυχίες σας στα γήπεδα, σας βοήθησαν να καταλάβετε περαιτέρω τον ρόλο της προπονήτριας.

"Σας ευχαριστώ για το κομπλιμέντο. Η εμπειρία από την καριέρα μου ως παίκτρια με βοηθάει ξεκάθαρα, ειδικά στο να βλέπω συγκεκριμένες καταστάσεις και να αντιδράω σε αυτές. Αλλά είμαι στην αρχή του ταξιδιού της προπονητικής, που θα είναι ακόμα μακρύ, οπότε θα δούμε στο μέλλον".