Skip to main content

Ο Ολεκσάντρ Λίποβι στο Superbasket: «Πρέπει να έχουμε νοοτροπία νικητή, είχαμε καλό ομαδικό πνεύμα στον Προμηθέα»

Ένας από τους καλύτερους γκαρντ/σμολ φόργουορντ που αγωνίστηκαν στο ελληνικό πρωτάθλημα τα τελευταία χρόνια είναι ο Ολεκσάντρ Λίποβι, ο οποίος μίλησε αποκλειστικά στο Superbasket.gr, τόσο για τους στόχους της νέας σεζόν με την Προμετέι και τις απόψεις του για το EuroCup, όσο και για τις αναμνήσεις του από την παρουσία του στην χώρα μας.

 Ο 31χρονος Ουκρανός διεθνής γκαρντ/σμολ φόργουορντ αγωνίζεται τα τελευταία χρόνια στην Προμετέι, με την οποία πέρσι κατέκτησε το πρωτάθλημα Εσθονίας-Λετονίας, ενώ πήγε και μέχρι τα ημιτελικά του Eurocup. Ιδιαίτερα, η ουκρανική ομάδα έκανε ένα απίστευτο σερί 13 νικών στην κανονική περίοδο της δεύτερης εν τη τάξει ευρωπαικής διοργάνωσης και κατετάγη στην πρώτη θέση του ομίλου της με ρεκόρ 14-4. Στα playoffs απέκλεισε τόσο το Αμβούργο, όσο και τον Προμηθέα, ενώ έμεινε εκτός στα ημιτελικά από την Τούρκ Τέλεκομ με 76-74. 

Την φετινή σεζόν θα συνεχίσει να αγωνίζεται στο πρωτάθλημα Εσθονίας-Λετονίας, ενώ στον όμιλο της στο Eurocup θα αντιμετωπίσει τις Μπανταλόνα, Τσεντεβίτα Ολίμπια, Παρί Μπάσκετ, Γουλβς, Βενέτσια, Μπεσίκτας, Αμβούργο και Λόντον Λάιονς. 

Ο Λίποβι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη εισαγωγή, καθώς μας έχει αποδείξει τις δεξιότητες του στο ελληνικό πρωτάθλημα μέσα σε τέσσερις σεζόν, μία με τα Τρίκαλα και τρεις με τον Προμηθέα. Με την ομάδα της Πάτρας πέρα των πολύ καλών πλασαρισμάτων, έπαιξε και στους τελικούς της Basket League 2018-2019, αλλά και στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας της σεζόν 2019-2020.

22119fd7-a565-46d0-9059-26dd464b98be.webp

Οι αριθμοί του διεθνή Ουκρανού γκαρντ/σμολ φόργουορντ ήταν εξαιρετικοί και είχε ένα πολυδιάστατο ρόλο τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση. Έκανε πάρα πολλά πράγματα μέσα στο παρκέ που τον έκαναν τον ακρογωνιαίο λίθο των ομάδων του, κάτι που φαίνεται και στις στατιστικές λίστες. Μέσα στην τριετία στον Προμηθέα ήταν ο δεύτερος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας (1.023 πόντους), πρώτος στα τρίποντα (185), ενώ είχε σημαντική συνεισφορά σε ριμπάουντ, κλεψίματα και ασίστ. 

Επίσης είναι βασικό μέλος με την Εθνική Ουκρανίας και έχει αγωνιστεί με την χώρα του στην τελική φάση του Eurobasket 2011, 2013, 2015 και 2017, αλλά και στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2014. 

Αναλυτικά όλα όσα δήλωσε ο Ολεκσάντρ Λίποβι στο superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη:

Πρώτα θα ήθελα να μας μιλήσετε για την pre-season με την Προμετέι και ποιοι είναι οι στόχοι σας για την νέα σεζόν;
 
"Νομίζω ότι πρέπει να επαναλάβουμε αυτά που πετύχαμε την περσινή σεζόν. Είμαστε στο πρωτάθλημα Λετονίας-Εσθονίας, θέλουμε να προχωρήσουμε. Αλλά ακόμη και αν ξαναπάμε στον τελικό, ποτέ δεν ξέρουμε αν θα νικήσουμε ή θα χάσουμε. Έχει αλλάξει το σύστημα διεξαγωγής. Τα playoffs αποτελούνται από έξι ομάδες, οι πρώτες δύο ομάδες πάνε κατευθείαν στα προημιτελικά και οι αγώνες είναι best of three. Σίγουρα, ο στόχος μας θα είναι να ξανακάνουμε αυτά που πετύχαμε την περσινή σεζόν.  
 
Τώρα παίζουμε στην Ρίγα της Λετονίας. Ο πρόεδρος που έκανε την ομάδα, αν και δεν μπορεί να έρθει να δει τους αγώνες, έκανε πολύ καλή δουλειά για να φτιάξει τον σύλλογο. Μας πιστεύει και αν και υπάρχει ο πόλεμος, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε. Παίζουμε για την πατρίδα μας, για την χώρα μας. Ελπίζουμε ο πόλεμος να τελειώσει σύντομα. Είναι πολύ δύσκολο κάποιες φορές να αγωνιζόμαστε γιατί ακούμε κάποιες άσχημες ειδήσεις, αλλά έχουμε μαζί μας τις σημαίες της Ουκρανίας, τυλιγόμαστε με αυτές και αυτό μας δίνει κίνητρο και δύναμη για να παίξουμε για την χώρα μας".
 
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.
 
Ποια είναι η φιλοσοφία της ομάδας σας και ποια νοοτροπία θέλετε να έχετε στον αγωνιστικό χώρο; 
 
"Σχετικά με την νοοτροπία μας, ο προπονητής όλη την ώρα αναφέρει ότι αν παίξει κάποιος απέναντι μας θα πρέπει να λέει για εμάς ότι μας αρέσει να τρέχουμε, ότι πηγαίνουμε στο επιθετικό ριμπάουντ και ότι είμαστε ενεργοί στην άμυνα, δηλαδή κλέβουμε και πηγαίνουμε πάνω στην μπάλα. Πρέπει να τρέχουμε στο παρκέ στην επίθεση, να έχουμε νοοτροπία νικητή, γιατί έχουμε ένα πολύ καλό group παικτών, που έχουν παίξει σε καλά πρωταθλήματα και σε καλές ομάδες. Πρέπει να τα πάμε καλά αυτήν την σεζόν".
 
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.
 
Έχετε μεγάλη εμπειρία από μεγάλες διοργανώσεις. Πόσο ανταγωνιστικό θεωρείτε ότι θα είναι το Eurocup την φετινή σεζόν; 
 
"To γκρουπ μας την φετινή σεζόν είναι πολύ ανταγωνιστικό σε σχέση με την περσινή χρονιά . Είναι πιο δύσκολος όμιλος σε σχέση με τον άλλον. Δεν νομίζω να είναι όπως πέρσι που οι ομάδες στις πρώτες θέσεις είχαν μόνο τρεις ή τέσσερις ήττες. Θεωρώ ότι όλοι έχουν την δυνατότητα να νικήσουν όλους. Αν και έχουμε δύσκολο όμιλο, πρέπει να παίξουμε το παιχνίδι μας, να προσπαθήσουμε να νικήσουμε όλους τους εντός έδρας αγώνες και να δούμε σε ποιες αναμετρήσεις εκτός έδρας μπορούμε να επικρατήσουμε. Στόχος μας είναι να προκριθούμε στα playoffs όσο ψηλότερα γίνεται από τους ομίλους".
 
Την περσινή σεζόν η Προμετέι ήταν πρώτη στον όμιλο της και πήγε μέχρι τα ημιτελικά του Eurocup. Ποιες αναμνήσεις έχετε από εκείνη την περίοδο;
 
"Ήταν μια φοβερή περίοδος, είχαμε 13 συνεχόμενες νίκες. Το να επικρατείς των ομάδων στο Eurocup είναι κάτι ωραίο. Όταν έχει πολλές σερί επικρατήσεις, θέλεις να προχωράς συνεχώς. Ελπίζω να ζήσουμε αυτό το συναίσθημα και την φετινή σεζόν".
 
Αγωνιστήκατε στο ελληνικό πρωτάθλημα για τέσσερα χρόνια. Ποια είναι η άποψη σας για την φιλοσοφία και την δυναμική της Basket League;
 
"Θεωρώ ότι το ελληνικό μπάσκετ έχει να κάνει κυρίως με τις κατοχές της μπάλας, possession basketball. Δεν είναι σαν το γαλλικό ή το ιταλικό μπάσκετ, που σχετίζεται περισσότερο με το παρκέ. Αλλά εγώ ένιωθα άνετα σε αυτό το στυλ του μπάσκετ στο ελληνικό πρωτάθλημα". 
 
2127988.jpg
 
Ποια πράγματα κρατάτε από την παρουσία σας στο ελληνικό πρωτάθλημα; Και επίσης τι κρατάτε από την συμμετοχή σας με τον Προμηθέα στους τελικούς του ελληνικού πρωταθλήματος (2018-2019) και στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας (2019-2020).
 
"Εκείνη την περίοδο είχαμε πολύ καλή ομάδα. Φυσικά ο κόουτς Μάκης Γιατράς δημιούργησε ένα πολύ καλό σύνολο και ο πρόεδρος της ομάδας, Βαγγέλης Λιόλιος μας υποστήριζε συνεχώς όλα αυτά τα χρόνια. Τα νιώθαμε αυτά. Όταν ο Ολυμπιακός αποχώρησε από το πρωτάθλημα, είχαμε την δυνατότητα να πάμε στους τελικούς του ελληνικού πρωταθλήματος, νικώντας την ΑΕΚ στα ημιτελικά. Δεν τα καταφέραμε στους τελικούς και μας στεναχώρησε αυτό. Για να πάμε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας την σεζόν 2019-2020, επικρατήσαμε του Παναθηναϊκού στα προημιτελικά (81-79) και ήμασταν πολύ κοντά στο να γράψουμε ιστορία για τον Προμηθέα και να πάρουμε για την ομάδα το πρώτο Κύπελλο Ελλάδας. Ήταν μόνο ένας αγώνας και δεν τα καταφέραμε. Έτσι είναι το μπάσκετ".
 
 
Είχατε έναν πολυσύνθετο, ένα compact ρόλο στον Προμηθέα τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση, και είστε μπροστά σε πολλές στατιστικές κατηγορίες. Θα ήθελα να μας το σχολιάσετε αυτό.
 
"Ο κόουτς Μάκης Γιατράς πραγματικά με πίστεψε. Ήξερε τι μπορούσα να κάνω. Με έβαζε κάποιες φορές να μαρκάρω τους καλύτερους παίκτες από τις άλλες ομάδες. Αγωνιζόμουν πολλά λεπτά και για αυτό πήρα αυτοπεποίθηση, ενώ είχα την πίστη του προπονητή μου και των συμπαικτών μου.  Είχαμε καλό ομαδικό πνεύμα και η ομάδα με βοήθησε και για αυτό παίξαμε καλά". 
 
image_8.jpg
 
Είστε ένας από τους πρώτους σκόρερ στην ιστορία της Εθνικής Ουκρανίας, ενώ έχετε αγωνιστεί με την εθνική σας ομάδα σε τέσσερα Eurobasket και σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Θα ήθελα να μας κάνετε ένα σχόλιο για αυτό.
 
"Φυσικά δεν είμαι παίκτης που σκοράρει 20 πόντους ανά αγώνα, αλλά είμαι πιο πολύ ομαδικός παίκτης, που έχει την δυνατότητα να βάλει τα τρίποντα. Ο Βιάτεσλαβ Κραβστόβ είναι ο μεγαλύτερος σκόρερ στην ιστορία της χώρας μας. Αλλά έχω χρόνο και να δούμε αν μπορώ να τον νικήσω ίσως όχι στους πόντους, αλλά στο να κερδίζω αγώνες. Ήμουν στην αποστολή της Ουκρανίας στην πρώτη της συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2014 στην Ισπανία. Είχα βάλει το πρώτο καλάθι στον πρώτο αγώνα με την Δομινικανή Δημοκρατία και μετά από χρόνια λέγεται ότι έβαλα τους πρώτους πόντους για την χώρα στην διοργάνωση. Φυσικά θυμάμαι τον αγώνα που παίξαμε εναντίον της Εθνικής ΗΠΑ που είχαν όλους τους αστέρες τους από το NBA, τον Στεφ Κάρι, τον Κάιρι Ίρβινγκ, τον Τζέιμς Χάρντεν, τον 'Αντονι Ντέιβις, τον Κλέι Τόμπσον κτλ. Ακόμη και τώρα βλέπω φωτογραφίες και highlights από εκείνο τον αγώνα".
 
 oleksandr-lypovyy-ukraine.jpg