Skip to main content

Ο Ανδρέας Σιζόπουλος στο Superbasket: «Σήμα κατατεθέν της ΑΕΚ Λάρνακας το οικογενειακό κλίμα, το 2025 θα είναι μια κομβική χρονιά για την Εθνική Κύπρου»

Ο άσος της ΑΕΚ Λάρνακας, Ανδρέας Σιζόπουλος μίλησε στο Superbasket.gr ενόψει της έναρξης της νέας αγωνιστικής σεζόν, υπογραμμίζοντας τις σκέψεις του και τους στόχους του για την καινούργια χρονιά και την πρόκληση των προκριματικών του BCL, αλλά και τονίζοντας ότι η συμμετοχή της Εθνικής Κύπρου και η διοργάνωση ενός ομίλου στο Eurobasket 2025 έχει κομβική και μεγάλη ιστορική σημασία.

 Η ΑΕΚ Λάρνακας την περσινή σεζόν έκανε το double στο κυπριακό μπάσκετ, κατακτώντας πρωτάθλημα και κύπελλο, με τον υπαρχηγό της, Ανδρέα Σιζόπουλο να έχει κομβικό ρόλο. Οι "κίτρινοι-πράσινοι" κάθε χρόνο πρωταγωνιστούν, ενώ έχουν κατακτήσει συνολικά έξι πρωταθλήματα και τέσσερα κύπελλα.

Ο 39χρονος γκαρντ θα συνεχίσει στην ομάδα της Λάρνακας για 8η σερί σεζόν και πέρα από τον στόχο της διατήρησης των κεκτημένων, υπάρχει και η πρόκληση των ευρωπαικών αγώνων μέσω των προκριματικών του BCL.

Ο Ανδρέας Σιζόπουλος έχει μια μακρά πορεία τόσο στο ελληνικό, όσο στο κυπριακό πρωτάθλημα, με αποτέλεσμα να έχει ως εφόδιο πολλές παραστάσεις και χρήσιμες και πολύτιμες εμπειρίες, αλλά και "φωνή", καθώς αποτελεί τον Πρόεδρο Συνδέσμου Καλαθοσφαιριστών στην Κύπρο, παλεύοντας για ένα καλύτερο αύριο.

Και ο Σιζόπουλος… το «βιολί» του!

Πέρα από αυτό, είναι κομβικό γρανάζι στις επιτυχίες της ομάδας του, αφού πέρσι σε 15 αγώνες της κανονικής περιόδου του κυπριακού πρωταθλήματος είχε κατά μέσο όρο 8.9 πόντους με 36% στο τρίποντο, 1.7 ριμπάουντ, 1.4 ασίστ και 1.3 κλεψίματα. 

Η Κύπρος είναι προ των πυλών της διοργάνωσης ενός ομίλου, αλλά και της συμμετοχής της στο Eurobasket 2025, με τον Ανδρέα Σιζόπουλο να επισημαίνει ότι η εθνική ομάδα της έχει να κερδίσει πολλά από αυτήν την μεγάλη διοργάνωση, αν γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί. Αγωνίστηκε για 16 χρόνια με το εθνόσημο, ενώ αποτέλεσε και για μια τριετία και τον αρχηγό της. 

Αναλυτικά όλα όσα δήλωσε ο Ανδρέας Σιζόπουλος στο superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη:

Αρχικά θα ήθελα να μας μιλήσετε για τις σκέψεις σας για την νέα σεζόν στο κυπριακό πρωτάθλημα με την ΑΕΚ Λάρνακας
 
"Οι σκέψεις μου είναι οι ίδιες όπως και κάθε χρόνο με την ΑΕΚ. Η κατάκτηση όλων των εγχώριων τίτλων και μια αξιόλογη πορεία στην Ευρώπη. Όταν είσαι μέλος στην ομάδα με τους περισσότερους τίτλους τα τελευταία 10 χρόνια είσαι καταδικασμένος να πρωταγωνιστείς. Πιστεύω θα γίνει ένα δυνατό πρωτάθλημα όπως και πέρυσι με πολύ ενδιαφέρον μέχρι το τέλος".
 
Πετρολίνα ΑΕΚ: Μετά τον Παντελή, ανανέωσε και ο Σιζόπουλος | Goal News Cy
 
Θα αγωνιστείτε με την ΑΕΚ Λάρνακας στα προκριματικά του BCL μέσα στον Σεπτέμβριο. Πώς προσεγγίζετε αυτούς τους ευρωπαϊκούς αγώνες;
 
"Φέτος θα αγωνιστούμε στα προκριματικά του BCL και η αλήθεια είναι ότι έχουμε δύσκολο έργο. Όχι μόνο γιατί οι ομάδες είναι δυνατές, αλλά και το format των προκριματικών είναι τέτοιο που πρέπει να παίξεις 3 τελικούς σε 5 μέρες. Το βλέπουμε σαν μια πολύ καλή ευκαιρία να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας και γιατί όχι να τα καταφέρουμε να μπούμε ομίλους BCL για πρώτη φορά στην ιστορία της ΑΕΚ Λάρνακας".
 
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.
 
 Ποιες είναι οι αναμνήσεις σας από την κατάκτηση του νταμπλ (πρωτάθλημα και κύπελλο) την περσινή σεζόν. Ποια στοιχεία από την περσινή χρονιά θέλετε να έχετε στην ομάδα και στην καινούργια σεζόν;
 
"Οι αναμνήσεις μου από το περσινό double είναι οι καλύτερες των τελευταίων χρόνων. Ήταν μια πολύ ιδιαίτερη χρόνια για την ομάδα. Αλλαγές ξένων, αλλαγή προπονητή και σοβαροί τραυματισμοί ήταν κάποια από τα πολλά εμπόδια μέσα στην χρονιά. Αλλά αυτά που θα κρατήσουμε είναι και ο λόγος που πήραμε το double. Το οικογενειακό κλίμα που είναι και το σήμα κατατεθέν της ομάδας όλα αυτά τα χρόνια και τον μαχητικό χαρακτήρα που βγάζουμε σε κάθε παιχνίδι".
 
 
Ποια είναι η φιλοσοφία της ομάδας σας και ποια νοοτροπία θέλετε να έχετε στον αγωνιστικό χώρο;
 
"Η φιλοσοφία της ομάδας έχει να κάνει και με την επιλογή του ρόστερ. Μια ομάδα που θέλει να πιέσει πολύ αμυντικά τον αντίπαλο και να τρέξει σε γρήγορους ρυθμούς το παιχνίδι. Να επιβάλλει πάντα τον δικό της ρυθμό".
 
Έχετε πει σε δηλώσεις σας ότι στους τελικούς του πρωταθλήματος και του κυπέλλου τα βαριά χαρτιά είναι οι Κύπριοι παίκτες. Γενικότερα, έχετε φωνή και μιλάτε σχετικά με το μπάσκετ του νησιού. Θα ήθελα να μας το σχολιάσετε αυτό και πώς βλέπετε την ανάπτυξη του κυπριακού μπάσκετ;
 
"Τωρα θα σου μιλήσω από την θέση που εχω την τιμή να κατέχω ως πρόεδρος των καλαθοσφαιριστών και θα σου πω ότι έχουμε παλέψει πολύ τα τελευταία χρόνια για να καταφέρουμε να φτάσουμε στο σημείο αυτό. Ο Κύπριος παίκτης δηλαδή να είναι το βαρόμετρο για την ομάδα του. Καλώς ή κακώς πλέον μόνο οι ομάδες με καλούς Κύπριους μπορούν να φτάσουν ως το τέλος. Κάθε ομάδα δικαιούται στο ρόστερ της 4 ξένους, αλλά υποχρεωτικά στην πεντάδα πρέπει να έχει 2 Κύπριους καθ'ολη την διάρκεια του παιχνιδιού. Αυτό έχει αναβαθμίσει τον ρόλο του Κύπριου καλαθοσφαιριστή όπως και του άξιζε. Αυτή η ξενομανία που επικράτησε για μια δεκαετία μας πήγε πολύ πίσω αλλά πλέον μπορούμε να δούμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία. Η ανάπτυξη του κυπριακού μπάσκετ έχει ξεκινήσει και φαίνεται σιγά σιγά, απλά το θέμα είναι να παραμείνουν όλοι οι φορείς το ίδιο ενεργοί και τα επόμενα χρόνια και να μην εφησυχαστούν μετά το Eurobasket του 2025 που θα συμμετάσχουμε. Είναι πολύ κομβικό εκείνο το σημείο. Το τονίζω".
 
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.
 
Είχατε μεγάλη παρουσία στην Εθνική Κύπρου, η οποία θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στην τελική φάση του Eurobasket 2025. Θα ήθελα να μας κάνετε ένα σχόλιο για αυτήν την διοργάνωση που ένας όμιλος της θα γίνει στην Κύπρο και πόσο θεωρείτε ότι θα αναπτύξει περαιτέρω το μπάσκετ της Κύπρου;
 
"Ημουν 16 χρόνια ενεργό μέλος της Εθνικής ομάδας και 3 χρόνια αρχηγός της. Το 2025 θα είναι όπως προανέφερα μια κομβική χρόνια. Το αναφέρω αυτό γιατί με τους κατάλληλους χειρισμούς έχουμε να κερδίσουμε πολλά από την συμμετοχή μας στο Eurobasket και την προβολή που θα πάρουμε. Αν δεν φερθούμε έξυπνα μπορεί να έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα. Η συμμετοχή μας σε αυτήν την διοργάνωση θα είναι ιστορική. Πρώτη φορά σε ομαδικό επίπεδο εθνική ομάδα θα συμμετάσχει σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος".
 
Α. Σιζόπουλος: «Πρώτη φορά τόσο καλό το κλίμα στην Εθνική» - Cyprus Basket
 
Έχετε αγωνιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα και μεταξύ άλλων συμμετείχατε την σεζόν 2012-2013, με το Ρέθυμνο, το οποίο κατετάγη στην τέταρτη θέση της Basket League. Θα ήθελα να μας μιλήσετε για τις αναμνήσεις σας από το ελληνικό πρωτάθλημα, τι ξεχωρίζετε από τότε και πόσο ανταγωνιστικό θεωρείτε ότι ήταν;
 
"Έχω αγωνιστεί 10 χρόνια στην Ελλάδα κυρίως στην Α2 με ένα πέρασμα από την Α1 όπως είπες. Εκείνη η χρονιά ήταν μαγική για εμάς στο Ρέθυμνο. Έχοντας τα μεγαθήρια Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό στο πρωτάθλημα το να βγαίνεις 4ος είναι σαν να βγήκες δευτεραθλητής. Αυτό που μου μένει από το ελληνικό πρωτάθλημα τα χρόνια που έπαιξα ήταν το πόσο ανταγωνιστικό ήταν και το υψηλό επίπεδο που έβλεπες σε όποια κατηγορία και αν έπαιζες. Σαφώς και ξεχωρίζω την χρονιά της Α1 γιατί οι εικόνες ήταν από ένα elite  επίπεδο. Από τις χρονιές μου στην Α2 θα ξεχωρίσω την μαγική πορεία που κάναμε με τον Αρκαδικό του κοουτς Σμυρνιώτη που ήταν η καλύτερη μου χρόνια σε εκείνη την κατηγορία".
 
ΑΒΓ_320.jpg