Skip to main content

Παγκόσμιο Κύπελλο 2023: Τα ρεκόρ της διοργάνωσης, ο MVP Γουόκαπ και τα πρόσωπα και οι χώρες που ξεχώρισαν

 To Παγκόσμιο Κύπελλο 2023 που φιλοξενήθηκε σε Φιλιππίνες, Ινδονησία και Ιαπωνία θα μείνει στην ιστορία για τους πολύ ωραίους αγώνες που μας πρόσφερε, τους πολλούς και διαφορετικούς πρωταγωνιστές, αλλά και για το ότι ήταν η πρώτη σχετική διοργάνωση που διοργαν΄ώθηκε σε τρεις χώρες.

 Οι Φιλιππίνες, η Ινδονησία και η Ιαπωνία διοργάνωσαν με επιτυχία και με την αξιοπιστία ενός brandname όπως η FIBA έναν εξαιρετικό θεσμό, το Παγκόσμιο Κύπελλο 2023. Πολλοί πρωταγωνιστές, πολλά ωραία ματς, πολύ σασπένς και γενικότερα ήταν μια διοργάνωση που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον σε παγκόσμιο βεληνεκές.

Η Εθνική Ελλάδας υπό τις οδηγίες του κόουτς Δημήτρη Ιτούδη είχε την ατυχία των τραυματισμών και των απουσιών, αλλά πάλεψε όσο μπορούσε και ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστική. Η 15η θέση ενδεχομένως δεν ήταν ο αρχικός στόχος της γαλανόλευκης, αλλά ήταν αρκετή για να επιτύχει τον πρώτο και τον βασικό της στόχο, την πρόκριση στο Προ-Ολυμπιακό τουρνουά, στο οποίο θα παλέψει για ένα εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι. Η επίσημη αγαπημένη έμεινε πρακτικά...εκτός οκτάδας από τον δεύτερο αγώνα, αφού η ήττα από τις ΗΠΑ θα αποδεικνύοταν καθοριστική λόγω των πιθανών ισοβαθμιών, παρότι επίσημα αποκλειστήκαμε στον δεύτερο γύρο μετά από τις ήττες από την Λιθουανία και από το Μαυροβούνιο. Σύμφωνα με την FIBA, ο καλύτερος παίκτης της επίσημης αγαπημένης ήταν ο Τόμας Γουόκαπ, που είχε κατά μέσο όρο 12.8 πόντους, 7.2 ασίστ ανά ματς, σούταρε με ποσοστό 42.3% από το τρίποντο και είχε 15.8 πόντους στο PIR. Στην σχετική λίστα του Efficiency ακολουθούσαν οι Ιωάννης Παπαπέτρου με 12.8 και ο Γιώργος Παπαγιάννης με 11.8. Οι μοναδικές δύο νίκες για την γαλανόλευκη έγιναν απέναντι στην Ιορδανία (92-71) και στην Νέα Ζηλανδία (83-74).

Babak Kedua FIBA Basketball World Cup 2023 Siap Digelar - FIBA Basketball  World Cup 2023 - FIBA.basketball

Η Γερμανία κατέκτησε τον τίτλο στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023, επικρατώντας της Σερβίας στον τελικό με 83-77. Η νασιονάλμανσαφτ είχε ως πρώτο σκόρερ τον Ντένις Σρέντερ με 28 πόντους, ο οποίος αναδείχθηκε MVP της διοργάνωσης αλλά και μέλος της πρώτης πεντάδας. Από την άλλη, οι Σέρβοι είχαν ως πρώτους σκορερ τον Αβράμοβιτς και τον Μπογκντάνοβιτς με 21 και 17 πόντους αντίστοιχα. Η ομάδα του κόουτς Γκόρντον Χέρμπερτ έδειξε από το χάλκινο μετάλλιο του Eurobasket 2022 ότι έχει πειθαρχία, σοβαρότητα και παίζει σύγχρονο και γρήγορο μπάσκετ, κάτι που φάνηκε και στην νίκη τους επί των ΗΠΑ με 113-111 στα ημιτελικά. Ο Καναδάς έβγαλε ασπροπρόσωπους...όσους τον θεωρούσαν φαβορί και πήρε το χάλκινο μετάλλιο, επικρατώντας της Αμερικής με 127-118 στην παράταση. Οι "κόκκινοι πήραν το πρώτο τους μετάλλιο στην ιστορία της διοργάνωση. Η Team USA δεν εντυπωσίασε παρά την τέταρτη θέση, έχοντας τρεις ήττες από Λιθουανία, Καναδά και Γερμανία. Αν και η ομάδα τους αποτελούνταν από παίκτες του NBA, δεν κατάφεραν να βρεθούν στα μετάλλια για δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση, με το τελευταίο χρονικά μετάλλιο τους να είναι το χρυσό στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 στην Ισπανία. Από εκεί και πέρα η πρωτοεμφανιζόμενη Λετονία του κόουτς Λούκα Μπάνκι ήταν η μεγάλη έκπληξη του τουρνουά, κάνοντας μεγάλες νίκες μεταξύ άλλων με αντιπάλους όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Βραζιλία, η Ιταλία και η Λιθουανία. Λίγο έλειψαν επίσης να αφήσουν εκτός την Γερμανία στα προημιτελικά, κάτι που δεν κατάφεραν και παρέμειναν στην πέμπτη θέσηη. Η Λιθουανία εδραιώθηκε στα υψηλά στρώματα έχοντας μια συμπαγή επιθετικογενή ομάδα, ενώ η Σλοβενία με αρχηγό τον άσο των Μάβερικς, Λούκα Ντόντσιτς ήταν επίσης πολύ μαχητική. 

Πέρα από την διοργανώτρια Γαλλία, τα επτά εισιτήρια από το Παγκόσμιο Κύπελλο για την τελική φάση των Ολυμπιακών Αγώνων πήραν η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Σερβία, το Νότιο Σουδάν και οι ΗΠΑ.

Dennis Schroder named FIBA Basketball World Cup 2023 TISSOT MVP - FIBA  Basketball World Cup 2023 - FIBA.basketball

World Cup 2023 All-Second Team, Best Coach and Best Defensive Player Awards  revealed - FIBA Basketball World Cup 2023 - FIBA.basketball

Όπως προαναφέραμε MVP του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023 αναδείχθηκε ο Ντένις Σρέντερ της Γερμανίας, που επίσης ήταν στην καλύτερη πρώτη πεντάδα μαζί με τον Σάι Τζίλτζεους Αλεξάντερ του Καναδά, με τον Άντονι Έντουαρντς των ΗΠΑ, με τον Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς της Σερβίας και με τον Λούκα Ντόντσιτς της Σλοβενίας. Στην δεύτερη καλύτερη πεντάδα βρίσκονται ο Αρτούρς Ζάγκαρς της Λετονίας, ο Σιμόνε Φοντέκιο της Ιταλίας, ο Γιόνας Βαλαντσιούνας της Λιθουανίας, ο Νίκολα Μιλουτίνοβ της Σερβίας και ο Φραντζ Βάγκνερ της Γερμανίας. Το βραβείο του καλύτερου προπονητή το πήρε ο νυν κόουτς της Βίρτους Μπολόνια και της Εθνικής Λετονίας, Λούκα Μπάνκι, το βραβείο του καλύτερου αμυντικού δόθηκε στον Ντίλον Μπρουκς από τον Καναδά, ενώ το βραβείο του Rising Star (νέου ηλικιακά αστέρα) το κατέκτησε ο Τζος Γκίντει από την Αυστραλία.

Διαβάστε αναλυτικά τα στοιχεία της Opta που δίνουν ενδιαφέρον πληροφορίες για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2023:
 
-Η Γερμανία έγινε η έβδομη χώρα παγκοσμίως και η τέταρτη ευρωπαϊκή χώρα που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο.
-Για πέμπτη συνεχή φορά η νικήτρια χώρα ήταν αήττητη σε όλο τον θεσμό (η Γερμανία είχε οκτώ νίκες)
 
FIBA World Cup 2023 Prize Money: How much money will Germany get for  winning? | Marca
 
-Ο Καναδας κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, το οποίο ήταν το πρώτο του στην ιστορία της διοργάνωσης. Συνολικά έχουν πάρει 17 χώρες μετάλλια στο Παγκόσμιο Κύπελλο.
-Οι ΗΠΑ κατετάγησαν στην τέταρτη θέση και παρέμειναν εκτός της ζώνης των μεταλλίων για πρώτη φορά μετά το 1970 και την πέμπτη θέση. Είχαν τερματίσει οι Αμερικανοί στην τέταρτη θέση το 1963 και το 1967.
 
ΗΠΑ - FIBA Basketball World Cup 2023 - FIBA.basketball
 
-Η Λετονία αναδείχθηκε στην πέμπτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023 και έγινε η χώρα που έκανε την καλύτερη εμφάνιση στο ντεμπούτο της μετά την δεύτερη θέση της Ρωσίας και την τρίτη θέση της Κροατίας το 1994.
-Το Νότιο Σουδάν έκανε τρεις νίκες στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023, που είναι οι περισσότερες που έχει κάνει Αφρικανική χώρα στο ντεμπούτο της σε τουρνουά από την Αίγυπτο και τις τέσσερις νίκες το 1950.
-Ο μέσος όρος πόντων για τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2023 ήταν 169 πόντοι. Μεγαλύτερο μέσο όρο θα δούμε αν γυρίσουμε πίσω στον θεσμό του 1990 που είχε τότε 184.9 πόντους μέσο όρο.
-Ο αγώνας για το χάλκινο μετάλλιο ανάμεσα στον Καναδά και στις ΗΠΑ (127-118) είχε σύνολο 245 πόντους. Είναι το μεγαλύτερο σύνολο πόντων σε αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου πίσω μόνο από την αναμέτρηση της Βραζιλίας με την Κίνα το 1978 με τους 251 πόντους. 
-Η Ισπανία είχε κατά μέσο 27.8 ασίστ σε κάθε αγώνα στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023. Αυτός είναι ο υψηλότερος μέσος όρος όμαδας σε Μουντομπάσκετ τα τελευταία 30 χρόνια.
-Οι παίκτες που έρχονταν για την Ελλάδα από τον πάγκο είχαν 43 πόντους μέσο όρο ανά παιχνίδι και μόνο οι ΗΠΑ είχαν περισσότερους από το second unit (48.5 πόντους μέσο όρο). Πολύ απλά, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πήρε το 54.8% των πόντων του από τους παίκτες του πάγκου του και είναι το μεγαλύτερο ποσοστό ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023.
 
FIBA Basketball World Cup 2023: Χόρεψε… συρτάκι και προκρίθηκε στους «16» η  εθνικήΝίκη με 83-74 τη Νέα Ζηλανδία! – Infobasket
 
-Η μεγαλύτερη επιστροφή ομάδας σε ένα αγώνα στο Μουντομπάσκετ 2023 έγινε στην αναμέτρηση Ιαπωνία-Φινλανδία. Η ευρωπαϊκή χώρα πήρε προβάδισμα με 18 πόντους στην τρίτη περίοδο (71-53), αλλά η ασιατική χώρα έκανε την ανατροπή στα τελευταία λεπτά και νίκησε με 98-88.
-Είναι το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο τα τελευταία 30 χρόνια που δύο ομάδες έχουν πάνω από το 63% ευστοχία στα δίποντα που έχουν σουτάρει. Η Σερβία με το 66.4% και η Γαλλία με το 63.9%. 
-Στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023 υπήρχε ο μεγαλύτερος μέσος όρος τριπόντων και η ευστοχία σε βολές τα τελευταία 30 χρόνια στις αντίστοιχες διοργανώσεις. Πιο αναλυτικά, σε κάθε παιχνίδι είχε κατά μέσο όρο 19.4 τρίποντα και 75.5% στις βολές.
-Οι ΗΠΑ είχαν μέσο όρο πόντων 104.5, που είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος στην ιστορία της διοργάνωσης, αλλά και η τρίτη φορά που το πετυχαίνει η Αμερικανική ομάδα στον 21ο αιώνα (104.6 το 2014 και 103..6 το 2006).
-Η Λετονία έκανε...θόρυβο με τα τρίποντα της έχοντα 13.8 μέσο όρο σε κάθε αγώνα και συνολικά 110 τρίποντα, κάτι που δεν είχε ξανακάνει χώρα σε αντίστοιχο τουρνουά. 
 
FIBA World Cup 2023 live: Latvia demolish Lithuania, Zagars makes World Cup  history / News - Basketnews.com
 
-Τα τελευταία 30 χρόνια μόνο δύο χώρες είχαν ίσο ή περισσότερο από 12 τρίποντα κατά μέσο όρο σε ένα τουρνουά. Αυτές ήταν η Νέα Ζηλανδία το 2019 (12.4) και οι ΗΠΑ το 1004 (12.9). Από το Παγκόσμιο Κύπελλο 2023 προστέθηκαν ακόμη τρεις χώρες στην λίστα, η Λετονία (13.8), ο Καναδάς (12.8) και η Σλοβενία (12).
-Πρώτη συμμετοχή για τον Λούκα Ντόντσιτς με την Εθνική Σλοβενίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023, έχοντας 27 πόντους κάτα μέσο όρο. Είναι συνολικά η όγδοη καλύτερη επίδοση στην ιστορία της διοργάνωση, η καλύτερη μετά τον Λουίς Σκόλα της Εθνικής Αργεντινής το 2010 (27.1) και η τέταρτη καλύτερη παίκτη για πρώτη εμφάνιση μετά τους Νίκο Γκάλη (1986, 33.7), Σιν Ντονγκ-Πα (1970, 32.6) και Λι Τσουνγκ-Χι (1986, 27.8). 
-Επίσης ο Λούκα Ντόντσιτς με την Εθνική Σλοβενίας έγινε ο πρώτος παίκτης που είχε περισσότερους από 200 πόντους, 50 ριμπάουντ και 40 ασίστ σε ένα τουρνουά τα τελευταία 30 χρόνια (216 πόντοι, 57 ριμπάουντ και 49 ασίστ). Επίσης έγινε ο μόνος παίκτης τα τελευταία 30 χρόνια που έχει σε παραπάνω από ένα παιχνίδια (σε δύο αγώνες, με Γεωργία και με Ιταλία), πάνω από 25 πόντους, 10 ριμπάουντ και 5 ασίστ.
 
Luka Dončić, Dillon Brooks Ejected During Canada vs. Slovenia at 2023 FIBA World  Cup | News, Scores, Highlights, Stats, and Rumors | Bleacher Report
 
-Ο Χουάν Νούνεζ της Εθνικής Ισπανίας είχε 26 ασίστ στην διοργάνωση. Τα τελευταία 30 χρόνια μόνο ο συμπατριώτης του, Ρίκι Ρούμπιο είχε περισσότερες ασίστ στον θεσμό σε σχέση με τους παίκτες σε ηλικία κάτω των 20 χρονών.
-Οι Μαρσελίνο Χουέρτας (Βραζιλία, 116) και Στέφαν Γιόβιτς (Σερβία, 103) μπήκαν στην λίστα μαζί με τους Ρίκι Ρούμπιο (Ισπανία, 130) και Πάμπλο Πριτζιόνι (Αργεντινή, 106) με τους παίκτες με περισσότερες από 100 ασίστ στο Παγκόσμιο Κύπελλο τα τελευταία 30 χρόνια.
-Ιστορικό έχει μείνει το ρεκόρ του Αρτούρς Ζάγκαρς με τις 17 ασίστ στον αγώνα της Εθνικής Λετονίας με την Εθνική Λιθουανίας. Δεν έκανε κανένα λάθος σε εκείνο τον αγώνα. Έγινε ο πρώτος παίκτης οπού σε αγώνα της διοργάνωσης είχε περισσότερες από δώδεκα ασίστ και δεν έκανε κανένα λάθος.
-O Κάρλικ Τζόουνς από το Νότιο Σουδάν έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023, πετυχαίνονας κάποια ρεκόρ που δεν τα είχαν κάνει παίκτες τα τελευταία 30 χρόνια. Αρχικά, έγινε ο πρώτος παίκτης που είχε περισσότερους από 15 πόντους και ασίστ σε ένα αγώνα της διοργάνωσης (26 πόντους, 15 ασίστ στην αναμέτρηση Νότιο Σουδάν-Ανγκόλα), ενώ έγινε ο πρώτος παίκτης που είχε double double στους πόντους και στις ασίστ στο μέσο όρο του (20.4 πόντους και 10.4 ασίστ).
-Ο μοναδικός παίκτης που είχε double double στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023 ήταν ο Τζόσουα Χόκινσον της Ιαπωνίας (21 πόντους και 10.8 ριμπάουντ), ο οποίος στο ματς της ασιατικής χώρας με την Φινλανδία είχε 15 αμυντικά ριμπάουντ, που είναι τα περισσότερα που έχει παίκτης σε αγώνα της διοργάνωσης τα τελευταία 30 χρόνια.
 
Carlik Jones praised South Sudan fans: "We appreciate you, stick with us" -  Eurohoops
 
 
-Επίσης ο Μάοντο Λο της Γερμανίας στον αγώνα με την Γεωργία είχε 6/6, που είναι ένα ποσοστό της τάξης του 100%. Τα τελευταία 30 χρόνια τέτοιο ποσοστό σε έναν αγώνα είχαν μόνο ο Ερσάν Ιλιασόβα της Τουρκίας στην αναμέτρηση με την Ελλάδα το 2010 και ο Κάιρι Ίρβινγκ των ΗΠΑ στο ματς με την Σερβία το 2014.
-Ο Ντένις Σρέντερ της Γερμανίας είχε 28 πόντους στον τελικό, οπού η νασιονάλμανσαφτ νίκησε την Σερβία στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023. Ο διεθνής Γερμανός NBAer ισοφάρισε την επίδοση του Κέβιν Ντουράντ στον τελικό του 2010 (ΗΠΑ-Τουρκία), ενώ μόνο ο Ανατολί Μίσκιν στον τελικό του 1982 ανάμεσα στην Σοβιετική Ένωση και στις ΗΠΑ είχε περισσότερους με 29 πόντους.
-Ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς της Σερβίας έχει γράψει την δική του ιστορία στην διοργάνωση και βρίσκεται στην 13η θέση της σχετκής λίστας των σκόρερ με 444 πόντους. Υπενθυμίζουμε ότι τα τρίποντα είναι το...signature move του, κάτι που φαίνεται από το σύνολο των 73 εύστοχων σε αναμετρήσεις των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Κανένας άλλος παίκτης τα τελευταία 30 χρόνια δεν έχει περισσότερα από 70 εύστοχα τρίποντα. 
 
2023 FIBA World Cup Final: Germany takes gold as Bogdan Bogdanovic, Serbia  fade late - Peachtree Hoops
 
-Ο Σάι Γκίλτζεους Αλεξάντερ του Καναδά έγινε ο μοναδικός παίκτης στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023 που πέτυχε σε αγώνες double double σε πόντους και ριμπάουντ (με Γαλλία και με Σλοβενία), αλλά και double double σε πόντους και σε ασίστ (με τις ΗΠΑ).
-Ο Γιόνας Βαλαντσιούνας της Λιθουανίας είναι στην πρώτη πεντάδα των παικτών με τα περισσότερα ριμπάουντ σε Παγκόσμιο Κύπελλο τα τελευταία 30 χρόνια με συνολικά 190. Επίσης έχει οχτώ double double όσα και ο άσος του Ολυμπιακού και της Εθνικής Σερβίας, Νίκολα Μιλουτίνοβ, με τον Χοσέ Ορτίθ με τα δέκα να είναι ο μοναδικός που έχει περισσότερα από αυτούς από το 1994.
 
Team USA is about to face its biggest FIBA World Cup test: Lithuania's  Jonas Valančiūnas - The Athletic
 
-Ο νεότερος ηλικιακά παίκτης στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023 ήταν ο Καμάν Μαντίντ Μαλουάχ από το Νότιο Σουδάν, οπού στον αγώνα της Αφρικανικής χώρας με την Κίνα ήταν 16 χρονών και 348 ημερών. Τα τελευταία 35 χρόνια μόνο ο Αιλούν Γκουό από την Κίνα το 2010 ήταν νεότερος που αγωνίστηκε σε ηλικία 16 χρονών και 287 ημερών.
-Ο μεγαλύτερος ηλικιακά παίκτης στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023 ήταν ο Μαρσελίνο Χουέρτας από την Βραζιλία, οπού έπαιξε το πρώτο του παιχνίδι ανάμεσα στην χώρα της Νοτίου Αμερικής και του Ιράν σε ηλικία 40 χρονών και 93 ημερών. Έγινε μόλις ο δεύτερος παίκτης που έπαιξε σε Μουντομπάσκετ σε ηλικία μεγαλύτερη των 40 χρονών τα τελευταία 35 χρόνια μετά τον Εντουάρντο Μίνγκας το 2019 που ήταν 40 χρονών και 216 ημερών.