Skip to main content

Παγκόσμιο Κύπελλο 2023: Κοντά στο να γίνει πρώτος σκόρερ της Ιαπωνίας ο Γουατανάμπε, το ρεκόρ τριπόντων του Πάκο Κρουζ

Το Σάββατο (2/9) θα γίνουν οι δεύτεροι αγώνες κατάταξης 17-32, για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2023. Τα στοιχεία της OPTA σας βάζουν στο κλίμα των απογευματινών αναμετρήσεων.

Αναλυτικά:

Ιαπωνία-Πράσινο Ακρωτήριο

Η Ιαπωνία κυνηγάει δύο ρεκόρ νικών στον αγώνα με το Πράσινο Ακρωτήριο. Ένα να κάνει για πρώτη φορά στην ιστορία της δύο συνεχόμενα θετικά αποτελέσματα σε Μουντομπάσκετ, αλλά επίσης θέλει να σημειώσει τρεις νίκες σε μια διοργάνωση Παγκοσμίου Κυπέλλου για πρώτη φορά στην ιστορία της. Και στις δύο νίκες είχαν βρεθεί πίσω με 15 πόντους  στην διάρκεια του αγώνα, κάτι που καμία χώρα δεν το είχε καταφέρει αυτό από το 2014. 

Περισσότερα από δέκα  τρίποντα είχε η ασιατική χώρα στους τελευταίους τρεις αγώνες σε Παγκόσμιο Κύπελλο, κάτι που είχε κάνει μόνο μια φορά στους προηγούμενους 16 αγώνες. 

Ο Γούτα Γουατανάμπε έβαλε περισσότερους από 20 πόντους στα τρία από τα τελευταία τέσσερα ματς, κάτι που δεν είχε ξανακάνει Ιάπωνας παίκτης σε ένα τουρνουά. Χρειάζεται ακόμη τουλάχιστον 18 πόντους για να γίνει πρώτος σκόρερ της Ιαπωνίας στην ιστορία της διοργάνωσης.

Ο Έντι Ταβάρες έγινε ο πρώτος παίκτης του Πράσινου Ακρωτηρίου σε Μουντομπάσκετ που έκανε double double στον αγώνα με την Φινλανδία (14 πόντοι και 12 ριμπάουντ). Είχε περισσότρα από δέκα ριμπάουντ στα τέσσερα ματς της διοργάνωσης. 

 

Φιλιππίνες-Κίνα

Εννέα σερί ήττες για τις Φιλιππίνες, που δεν πήραν την νίκη μέχρι τώρα στην διοργάνωση του 2023. Οι μοναδικές διοργανώτριες χώρες που δεν ε΄χουν καταφέρει να νικήσουν είναι η Κολομβία το 1982 και οι Φιλιππίνες το 1978.

Ο Τζόρνταν Κλάρκσον έχει κατά μέσο όρο 24 πόντους στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023, μόνο ο Αντρέι Μπλάτσε από τις Φιλιππίνες έχει πάνω από 20 πόντους μέσο όρο σε μια διοργάνωση. 

Από το 2006 έχει να κάνει δύο σερί νίκες η Κίνα (Σενεγάλη, Σλοβενία), κάτι που μπορεί να πετύχει και φέτος μετά την νίκη της επί της Ανγκόλα με 83-76. Περισσότερες από 20 ασίστ έχει στα τελευταία δύο παιχνίδια, ένα μόνο μια φορά είχε πετύχει στους προηγούμενους 20 αγώνες στον θεσμό. 

Ο Τζίνγκιου Χου σκόραρε 20 πόντους στον αγώνα της Κίνας με την Ανγκόλα, τους περισσότερους από τον πάγκο της ασιατικής χώρας από το 2010 και τον Τζιανλιάν Γι (27 πόντοι, Κίνα-Νιγηρία το 2019).

 

Ιορδανία-Μεξικό

H Ιορδανία έχει νικήσει μόλις ένα αγώνα στα 15 ματς της σε Παγκόσμιο Κύπελλο. 

Ο Αχμάντ Ντβαιρί είχε τρία double-double σε Μουντομπάσκετ όσα και ο Ζαίντ Αμπάς. Αν κάνει τέταρτο double-double, τότε θα γράψει ιστορία. 

Από το 1974 έχει το Μεξικό να κάνει 2/2 νίκες, κάτι που μπορεί να το κάνει το Σάββατο (2/9), μετά την νίκη του επί της Νέας Ζηλανδίας με 108-100.

Ο Πάκο Κρούζ είχε 27 πόντους στον αγώνα με την Νέα Ζηλανδία, μόνο ο Μάνουελ Σάενθ είχε παραπάνω σε αναμέτρηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου με τους 28 πόντους επί της Αυστραλίας το 1974. Έβαλε έξι τρίποντα ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Έκτορ Ερνα΄ντεθ επί της Ανγκόλας το 2014.

 

Ιράν-Λίβανος

Τέσσερις ήττες στους τελευταίους ισάριθμους αγώνες για το Ιράν, που είχε κάτω από 70 πόντους σε κάθε αγώνα. 

Για πρώτη φορά, ο Λίβανος θέλει να κάνει το 2/2, μετά την νίκη του επί της Ακτής Ελεφαντοστού με 94-84. Σε εκείνο τον αγώνα, είχε 16 τρίποντα , ενώ στα προηγούμενα ματς του δεν έβαλε πάνω από δέκα. Συνολικά έβαλε 37 τρόποντα μέχρι τώρα στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023, σκοράροντας περισσότερα από τις προηγούμενες τρεις διοργανώσεις που συμμετείχε.