Skip to main content

Παγκόσμιο Κύπελλο 2023: Δεν ξεπερνάει κανείς τον Ρούντι Γκομπέρ στις τάπες, κυνηγάει απίστευτο ρεκόρ στις ασίστ ο Κάρλικ Τζόουνς

Το Σάββατο (2/9) θα γίνουν οι δεύτεροι αγώνες κατάταξης 17-32, για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2023. Τα στοιχεία της OPTA σας βάζουν στο κλίμα των πρωινών αναμετρήσεων.

Αναλυτικά:

Φινλανδία-Βενεζουέλα

Για πρώτη φορά η Φινλανδία έβαλε περισσότερους από 90 πόντους σε αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου και αυτό συνδυάστηκε με νίκη επί του Πράσινου Ακρωτηρίου (100-77). Θα προσπαθήσει να κάνει το 2/2 για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης. 

20 ή περισσότερες ασίστ είχε η σκανδιναβική χώρα στα τελευταία τρία ματς σε Μουντομπάσκετ, κάτι που δεν είχε κάνει στα προηγούμενα έξι παιχνίδια. 

Οι 94 πόντοι του Λάουρι Μαρκάνεν (μέχρι τώρα) είναι οι περισσότεροι που έχει βάλει παίκτης της Φινλανδίας σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο από τον Πέττερι Κόπονεν και τους 79 πόντους το 2014.

Δέκα ήττες σε ισάριθμους αγώνες έχει η Βενεζουέλα απέναντι σε ευρωπαικές χώρες στον θεσμό, έχοντας μέσο όρο διαφοράς 14.4 πόντους. 

Ο Χέισσλερ Γκουιγιέντ είχε 10 πόντους και 10 ασίστ στον αγώνα με την Ιαπωνία και έγινε ο πρώτος παίκτης από την Βενεζουέλα που είχε τέτοιο double double (πόντων και ασίστ). Ο Ρικάρντ Λούγκο έκανε επτά double-double με διαφορετικά στοιχεία. 

 

Ανγκόλα-Νότιο Σουδάν

Οι αφρικανικές χώρες δίνουν μεγάλη μάχη για το απευθείας εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού, αλλά και για το Προ-Ολυμπιακό τουρνουά. Η Ανγκόλα έχει αντιμετωπίσει άλλες δύο φορές αφρικανικές χώρες στο Παγκόσμιο Κύπελλο, έχοντας μια νίκη το 1990 (Αίγυπτος, 83-70) και μια ήττα το 2019 (Τυνησία, 86-84). 

Ο Τσίλντε Ντουντάο της Ανγκόλα με τις οχτώ ασίστ στον αγώνα με την Κίνα, έκανε τις περισσότερες ασίστ για παίκτη της χώρας του  στην διοργάνωση τα τελευταία 30 χρόνια. Η αφρικανική χώρα είχε 15 ασίστ στα τελευταία δύο ματς, ενώ στους δύο πρώτους αγώνες είχε μόνο επτά ασίστ.

Το Νότιο Σουδάν θα προσπαθήσει να γίνει η δεύτερη αφρικανική χώρα που θα κερδίσει περισσότερους από δύο αγώνες στην πρώτη συμμετοχή της χώρας στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Η χώρα που το είχε μόνο καταφέρει είναι η Αίγυπτος που είχε το 1950, τέσσερις νίκες και τρεις ήττες. Η ομάδα του κόουτς Άιβι θα προσπαθήσει να βάλει περισσότερους από 80 πόντους σε πέντε σερί αγώνες, κάτι που έχει καταφέρει μόνο ακόμη μια αφρικανική χώρα, η Ανγκόλα το 2006 (5 αγώνες πα΄νω από 80 πόντους σκοράρισμα για την Ανγκόλα).

Ο άσος των Μπουλς και του Νοτίου Σουδάν, Κάρλικ Τζόουνς έγινε ο τέταρτος παίκτης που είχε περισσότερες από 10 ασίστ σε πολλά ματς σε μια διοργάνωση, κάτι που έχει κάνει  επίσης ο Τόμας Σατοράνσκι και Ντένις Σρέντερ το 2019 και ο Τόνι Κούκοτς το 1994. Κανένας άλλος παίκτης δεν έχει πάνω από 10 ασίστ πάνω από τρία παιχνίδια σε μια διοργάνωση.

 

Νέα Ζηλανδία-Αίγυπτος

Δύο σερί ήττες για την Νέα Ζηλανδία (Ελλάδα, Μεξικό) και θέλει να αποφύγει τα τρία συνεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα όπως το 2014. Στο κομμάτι των τριπόντων η ομάδα του Κάμερον είναι εξαιρετική, γιατί έχει τουλάχιστον εννέα τρίποντα στους τελευταίους εννέα αγώνες σε Παγκόσμιο Κύπελλο. 

Ο Ρέουμπεν Τε Ράνγκι είχε 32 πόντους στον αγώνα των "ασπρόμαυρων" με το Μεξικό. Περισσότερους πόντους σε έναν αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου έχει σκοράρει ο Κιρκ Πέννει το 2010 (Λιθουανία, 37 πόντοι), ενώ κανείς παίκτης από την χώρα της Ωκεανίας δεν είχε δύο σερί ματς στο Μουντομπάσκετ με πάνω από 30 πόντους.

Ο Ασσέμ Μάρι της Αιγύπτου έκανε δύο double double στα τελευταία του δύο παιχνίδια στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Αν το κάνει και στον αγώνα με την Νέα Ζηλανδία, τότε θα ισοφαρίσει το ρεκόρ του Σαμίρ Γκούντα με τα τρία double double. 

Ακτή Ελεφαντοστού-Γαλλία

Εννέα ήττες σε ισάριθμους αγώνες σε Παγκόσμιο Κύπελλο απέναντι σε ευρωπαικές χώρες έχει η Ακτή Ελεφαντοστού, με μέσο όρο διαφοράς τους 26 πόντους. Στους τελευταίους επτά αγώνες κόντρα σε ευρωπαικούς αντιπάλους, δεν κατάφερε να βάλει περισσότερους από 70 πόντους.

Ο Ζαν Φιλίπ Νταλί είχε 21 πόντους στον αγώνα Ακτή Ελεφαντοστού-Λ΄΄ιβανος. Μόνο ο Ντρίσσα Ντιέ έχει βάλει πάνω από 20 πόντους σε περισσότερους αγώνες, ο οποίος το έκανε σε έξι ματς το 1982.

Περισσότερες από 23 ασίστ είχε η Γαλλία στα τελευταία τρία ματς σε Παγκόσμιο Κύπελλο, κάτι που δείχνει την λογική και την τακτική της ομάδας των μπλε.

Ο Ρούντι Γκομπέρ έκανε πάνω από δύο τάπες στα τελευταία δύο χρονικά ματς. Ο άσος της Γαλλίας έχει συνολικά 30 τάπες από το 2014, έντεκα περισσότερες από κάθε άλλο παίκτη στο Παγκόσμιο Κύπελλο σε αυτό το χρονικό διάστημα.