Skip to main content

Παγκόσμιο Κύπελλο 2023: Θα παλέψει για το πρώτο 2/2 η Ιαπωνία, κυνηγάει απίστευτο ρεκόρ ο Γκίλτζιους Αλεξάντερ

Την Τρίτη (29/8) θα γίνουν οι πρώτοι οχτώ αγώνες της τρίτης αγωνιστικής των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023. Τα στοιχεία της OPTA θα σας βάλουν περαιτέρω στο κλίμα των αναμετρήσεων.

Αναλυτικά:

Αυστραλία-Ιαπωνία

Ο νικητής του αγώνα Αυστραλία-Ιαπωνία θα κρίνει το δεύτερο εισιτήριο του πέμπτου ομίλου και θα ακολουθήσει την Γερμανία στην επόμενη φάση. Τα "καγκουρό" έχουν 5/5 απέναντι σε ασιατικές χώρες σε αγώνες των ομίλων, με 21 πόντους μέσο όρο διαφοράς.

Ο Πάτι Μιλς στον αγώνα με την Γερμανία (21 πόντοι, 5 ριμπάουντ και 6 ασίστ) έγινε μόλις ο τρίτος Αυστραλός που είχε περισσότερους από 20 πόντους, 5 ριμπάουντ και 5 ασίστ σε ένα παιχνίδι Παγκοσμίου Κυπέλλου τα τελευταία 30 χρόνια. Οι δύο προηγούμενοι που το είχαν κάνει είναι ο Άντριου Γκέιζ (2 φορές) και ο Μάθιου Ντελαβεντόβα (1 φορά).

Australia crush Finland to begin 2023 FIBA Basketball World Cup - CGTN

Η Ιαπωνία θα προσπαθήσει να κάνει το 2/2 για πρώτη φορά στην ιστορία της στην διοργάνωση, ενώ πρέπει πρέπει να τονίσουμε ότι στα τελευταία επτά παιχνίδια της έχει δεχθεί 80 ή περισσότερους πόντους. 

Στην αναμέτρηση Ιαπωνία-Φινλανδία, ο Τζόσουα Χόκινσον είχε 28 πόντους και 19 πόντους. Έγινε μόλις ο τρίτος παίκτης με περισσότερους από 25 πόντους και 15 ριμπάουντ σε έναν αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου τα τελευταία 30 χρόνια. Οι άλλοι δύο είναι ο Ντιρκ Νοβίτσκι με την Γερμανία το 2006 και ο Ρα Γκούνα με την Νότια Κορέα το 2019.

 

Φιλιππίνες-Ιταλία

Θεωρητικά στον Α' όμιλο είναι όλα ανοιχτά για τα δύο εισιτήρια της δεύτερης φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η Ιταλία έχει δύο νίκες σε ισάριθμους αγώνες απέναντι στις Φιλιππίνες με διαφορά μεγαλύτερη των 35 πόντων.

Σε αγώνες ομίλων του Μουντομπάσκετ, η Ιταλία έχει να κάνει σερί ήττες από το 1967 (τότε είχε κάνει τρεις σερί ήττες). Η σκουάντρα ατζούρα βέβαια είναι αήττητη απέναντι σε ασιατικές χώρες (έχει έντεκα νίκες), ενώ έβαλε πάνω από 108 πόντους στα τρία από τα τέσσερα τελευταία ματς. 

Clarkson scores 28, Gilas gives Dominican Republic tough fight in FIBA World  Cup | GMA News Online

Οι Φιλιππίνες έχασαν στα δύο πρώτα ματς τους το 2023 και αν χάσουν και στον τρίτο αγώνα, τότε θα γίνουν η πρώτη διοργανώτρια χώρα με τρεις ήττες σε ισάριθμα ματς από την Κολομβία το 1982.

Ο άσος των Τζαζ και των Φιλιππινών, Τζόρνταν Κλάρσκον έβαλε περισσότερους από 21 πόντους και μοίρασε επτά ασίστ στους δύο πρώτους αγώνες. Έγινε ο πρώτος παίκτης που το πετυχαίνει αυτό στην ιστορία της διοργάνωσης.

 

Μαυροβούνιο-Λιθουανία

Αν και οι δύο χώρες έχουν προκριθεί στην επόμενη φάση και αυτός ο αγώνας θεωρητικά είναι στο πλαίσιο της πρώτης φάσης, θα έχει μεγάλο αντίκτυπο κυρίως στην δεύτερη φάση.

Οι δύο χώρες θα κουβαλήσουν αυτό το αποτέλεσμα στον δεύτερο γύρο, εκεί που θα αντιμετωπίσουν επίσης τις ΗΠΑ και την δεύτερη χώρα που θα προκριθεί από τον Γ' όμιλο (Ελλάδα ή Νέα Ζηλανδία).

Δεν έχει κερδίσει το Μαυροβούνιο ευρωπαική χώρα σε Μουντομπάσκετ (Ελλάδα και Τουρκία), ενώ σε εκείνα τα δύο παιχνίδια είχαν σκοράρει λιγότερους από 75 πόντους.

Fiba World Cup: Jonas Valanciunas, Lithuania into second round | Inquirer  Sports

Η Λιθουανία νίκησε στα έξι από τα επτά τελευταία παιχνίδια της στους ομίλους της Παγκοσμίου Κυπέλλου, με πέντε από αυτές τις νίκες να έχει 23 πόντους ή και περισσότερους για διαφορά. Η χώρα της Βαλτικής έχει βάλει περισσότερους από 90 πόντους στα τέσσερα από τα πέντε τελευταία παιχνίδια της σε ομίλους του Μουντομπάσκετ.

 Στα τελευταία τρία ματς ο Γιόνας Βαλαντσιούνας είχε περισσότερους από 15 πόντους και 10 ριμπάουντ, κάτι που είχε κάνει μόνο σε ένα από τους προηγούμενους 13 αγώνες του.

 

Καναδάς-Λετονία

Δύο στα δύο έχει ο Καναδάς και κυνηγάει το ρεκόρ με τις πέντε συνεχόμενες νίκες που είχε πετύχει από το 1982 έως το 1986. Έβαλε περισσότερους από 125 πόντους στις δύο από τις τελευταίες τέσσερις αναμετρήσεις, όπως έγινε και στον αγώνα με τον Λίβανο (128-73).

Τα...διέλυσαν όλα με τις 44 ασίστ οι Καναδοί στον αγώνα με τον Λίβανο, ένα ρεκόρ που καμία ομάδα δεν έχει κάνει από τότε που υπάρχει στατιστική υπηρεσία στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο Σάι Γκίλτζιους Αλεξάντερ του Καναδά έχει πάνω από 10 πόντους, 5 ριμπάουντ και 5 ασίστ στα δύο πρώτα παιχνίδια, κάτι που αν το κάνει και στον αγώνα με την Λετονία, θα γίνει ο πρώτος παίκτης που θα το καταφέρει στον θεσμό.

Shai Gilgeous-Alexander & Canada: Looking for redemption at the 2023 FIBA World  Cup

Η Λετονία έχει δύο νίκες στους πρώτους ισάριθμους αγώνες της σε Μουντομπάσκετ και αν επικρατήσει επί του Καναδά, τότε θα γίνει η πρώτη χώρα οπού στο ντεμπούτο της θα κάνει το 3/3, το οποίο έχει πετύχει μόνο η Λιθουανία το 1998.