Skip to main content

Παγκόσμιο Κύπελλο 2023: Ο Μαρκάνεν το πρώτο double double για την Φινλανδία, μάχη για Μπατούμ και Φουρνιέ για την πρώτη θέση των σκόρερ στην Γαλλία

Την Τρίτη (29/8) θα γίνουν οι πρώτοι οχτώ αγώνες της τρίτης αγωνιστικής των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023. Τα στοιχεία της OPTA θα σας βάλουν περαιτέρω στο κλίμα των αναμετρήσεων.

Αναλυτικά:

Γερμανία-Φινλανδία

Αρχικά, η Γερμανία έχει προκριθεί στην δεύτερη φάση της διοργάνωσης κάνοντας το 2/2, ενώ η Φινλανδία με δύο ήττες σε ισάριθμους αγώνες έχει αποκλειστεί. Ένα ντέρμπι ευρωπαικών ομάδων σε ομίλους του Παγκοσμίου Κυπέλλου έχει πάντα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ανεξαρήτως αν αυτό δεν είναι βαθμολογικό.

5/5 νίκες για την Γερμανία στα τελευταία ματς σε Παγκόσμιο Κύπελλο βάζοντας πάνω από 80 πόντους, αλλά ποτέ δεν έχει κάνει μεγαλύτερο σερί. Αν η νασιονάλμανσαφτ κάνει το 3/3, τότε θα το πετύχει για πρώτη φορά στην ιστορία της στους ομίλους.

Τα πάντσερ είχαν 64.5% στα δίποντα και στα δύο παιχνίδια τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023, κάτι που πέτυχαν ακόμη μόνο δύο φορές στα τελευταία 19 ματς τους.

Ο άσος της Γερμανίας, Ντένις Σρέντερ σκόραρε 30 πόντους στον αγώνα με την Αυστραλία κα έγινε ο δεύτερος παίκτης της νασιονάλμανσαφτ με αυτό το ποσοστό πόντων σε αναμέτρηση στο Μουντομπάσκετ. μετά τον Ντίρκ Νοβίτσκι που το πέτυχε σε τρεις αγώνες. Έχει πάνω από 20 πόντους και 5 ασίστ στα πέντε από τα τελευταία επτά παιχνίδια του στην διοργάνωση, περισσότερο από κάθε άλλο παίκτη τα τελευταία 30 χρόνια.

Ένα στα επτά παιχνίδια έχει νικήσει στον θεσμό η Φινλανδία. Τον αγώνα με την Ουκρανία το 2014 (81-76). Δέχθηκε 98 πόντους στα τελευταία δύο παιχνίδια, ενώ στα προηγούμενα πέντε ματς μόνο μια φορά είχε δεχθεί από την ανίπαλη ομάδα πάνω από 80 πόντους (στον αγώνα με τις ΗΠΑ, 114).

Australia crush Finland to begin 2023 FIBA Basketball World Cup - CGTN

Ο Λάουρι Μαρκάνεν είχε 21% στα τρίποντα με 3 στα 14 εύστοχα στον αγώνα με την Ιαπωνία. Βέβαια, σκόραρε 23 πόντους και μάζεψε 10 ριμπάουντ και έγινε ο πρώτος Φινλανδός παίκτης που κάνει double double στην διοργάνωση.

 

Ανγκόλα-Δομινικανή Δημοκρατία

H Ανγκόλα έκανε την έκπληξη και νίκησε την διοργανώτρια χώρα, τις Φιλιππίνες με 80-70. Έχει να κάνει σερί νικηφόρων αγώνων από το 2006 και το 3/3 στους ομίλους. 

Ένα ξεχωριστό στατιστικό είναι ότι η αφρικανική χώρα είχε σε εκείνο τον αγώνα 15 επιθετικά ριμπάουντ, ενώ οι παίκτες της σκόραραν 14 πόντους σε δεύτερη ευκαιρία σε κάθε επίθεση.

Kai Sotto admits wanting to prove self after limited minutes vs Dominicans  | GMA News Online

Η Δομινικανή Δημοκρατία για πρώτη φορά στην ιστορία της θα προσπαθήσει να κάνει το 3/3 στους αγώνες των ομίλων.

Ο Καρλ Άντονι Τάουνς έγινε ο δεύτερος παίκτης μετά τον Αντράι Μπλάτσε το 2014, μέσα στα τελευταία 30 χρόνια, που σκόραρε πάνω από 20 πόντους και μάζεψε 10 ριμπάουντ στους πρώτους του δύο αγώνες σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Θέλει ακόμη δύο αγώνες για να ισοφαρίσει το ρεκόρ με πάνω από 20 πόντους που ανήκει στον συμπατριώτη του, Ιβάν Μίεσες από το 1978 (4 αγώνες).

 

Αίγυπτος-Μεξικό

Οι δύο αυτές χώρες έχουν αποκλειστεί από την συνέχεια της διοργάνωσης και θα προσπαθήσουν με μια νίκη να έχουν καλύτερες δυνατότητες για τις θέσεις κατάταξης. Πέρα από δύο ήττες, δεν είχαν προηγηθεί στους προηγούμενους αγώνες τους πάνω από τρεις πόντους διαφορά.

Η αφρικανική χώρα έχει ένα σερί 19 ηττών, εκ των οποίων οι 17 έχουν πάνω 15 πόντους διαφορά. Μόνο η Νότιος Κορέα έχει μεγαλύτερο σερί αρνητικών αποτελεσμάτων με 22 ήττες.

Ehab AMIN (EGY)'s profile - FIBA Basketball World Cup 2023 - FIBA.basketball

26 πόντους είχε ο Εχάμπ Αμίν στον αγώνα Αίγυπτος-Μαυροβούνιο. Είχε να σκοράρει Αιγύπτιος παίκτης πάνω από 25 πόντους από το 1970 και τον Ελ Σαίντ Μπουμπάρακ (απέναντι στον Καναδά είχε 32 πόντους). Επίσης, κανένας άλλος Αιγύπτιος παίκτης δεν σκόραρε περισσότερους από 20 πόντους σε συνεχόμενους αγώνες.

Οι δύο ήττες του Μεξικού στην φετινή διοργάνωση, είχαν πάνω από 20 πόντους διαφορά.

 

Λίβανος-Γαλλία

Αυτή είναι η τρίτη αναμέτρηση των δύο χωρών στην ιστορία της διοργάνωσης. Στις μεταξύ τους αναμετρήσεις, η Γαλλία είχε νικήσει το 2010 (86-59), ενώ ο Λίβανος είχε επικρατήσει το 2006 (74-73).

Σερί έξι ηττών έχει η χώρα της Μέσης Ανατολής με μέσο όρο διαφοράς 34 πόντων, ενώ δέχθηκε περισσότερους από 108 πόντους στα τρία από τα πέντε τελευταία παιχνίδια της στην διοργάνωση.

Πάνω από 16 πόντους είχε ο Ομάρι Σπέλμαν για τον Λίβανο στους πρώτους δύο αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πέρα ότι κανένας άλλους παίκτης της χώρας δεν έβαλε πάνω από δέκα πόντους , πρέπει να τονίσουμε ότι κανένας άλλος παίκτης στην ιστορία της χώρας στην διοργάνωση δεν είχε πάνω από 15 πόντους στα πρώτα του τρία παιχνίδια. 

8d6849dc-fournier-gobert.jpg

Ποτέ η Γαλλία δεν έχει χάσει τις τρεις πρώτες αναμετρήσεις στον θεσμό, αν και έχει κάνει σερί τριών ηττών γενικότερα στην διοργάνωση (το 2010).

Οι Εβάν Φουρνιέ (268 πόντοι) και Νικολά Μπατούμ (270 πόντοι) θα δώσουν μάχη στις επόμενες αναμετρήσεις, για το ποιος θα αναδειχθεί πρώτος σκόρερ στην λίστα της Εθνικής Γαλλίας σε Παγκόσμιο Κύπελλο.