Skip to main content

Γκαράστας: «Ο Γκομέλσκι ανέφερε πως το ΚΚΕ τον ενημέρωσε πως παίκτες της ΕΣΣΔ θα πουλήσουν τον τελικό»

Ο Σαρούνας Μαρτσιουλιόνις έκανε την αρχή, κάνοντας λόγο για προσπάθεια δωροδοκίας  παικτών της Σοβιετικής Ένωσης, από Έλληνες, πριν τον τελικό του Eurobasket 1987, ο Χέινο Έντεν το πήγε ένα βήμα παραπέρα, ρίχνοντας ευθύνες στον τότε προπονητή της ΕΣΣ, Αλεξάντερ Γκομέλσκι, ενώ θέση πάνω στο θέμα πήρε και ο Βλάντας Γκαράστας.

Ο βοηθός προπονητης του Γκομέλσκι, το 1987, με δηλώσεις του στο ’www.15min.lt’, υποστηρίζει πως ο Σοβιετικός Ομοσπονδιακός προπονητής, του είχε μεταφέρει πως άνθρωποι του ΚΚΕ, τον είχαν ενημερώσει ότι παίκτες της ΕΣΣΔ θα… πουλήσουν τον τελικό!

«Ο Γκομέλσκι επέστρεψε στην Εθνική ομάδα μόλις λίγες εβδομάδες πριν το Ευρωμπάσκετ της Αθήνας προκειμένου να αντικαταστήσει τον Βλαντιμίρ Ομπούκοφ. «Πριν τον τελικό ο Γκομέλσκι με πλησίασε και μου είπε: Από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας ενημερώθηκα ότι υπάρχουν άνθρωποι ανάμεσά μας που θα πουλήσουν το ματς. Με ρώτησε τι σκέφτομαι γι’ αυτό. Του είπε ότι οι παίκτες μας είναι έντιμοι. Επανέλαβε την ερώτηση για το αν υποπτεύομαι τον Βάλντις Βάλτερς. Του απάντησα πως όχι… Η συζήτηση τελείωσε εκεί», υποστήριξε ο Γκαράστας, που στην συνέχεια αναφέρθηκε σε ένα τηλεφώνημα που δέχτηκε ο Γκομέλσκι, το οποίο στην συνέχεια τον έκανε να ενεργήσει περίεργα, αναθέτοντας το μαρκάρισμα του Γκάλη στον Μαρτσουλιόνις, αντί για τους… συνήθεις υπόπτους, Χομίτσιους και Έντεν.

«Είχαμε τεχνικό μίτινγκ πριν φύγουμε για το γήπεδο, για τον τελικό. Μιλούσε ο Γκομέλσκι όταν κάποιος μπήκε και του είπε ότι τον ζητούσαν στο τηλέφωνο. Δεν επέστρεψε άμεσα αλλά μετά από πενήντα λεπτά. Μπήκαμε στο πούλμαν και φύγαμε. Αισθάνομαι ότι ο Γκομέλσκι λειτούργησε περίεργα. Ζήτησε από τον Μαρτσουλιόνις να παίξει άμυνα τον Γκάλη. Αποτέλεσμα; Ο Μαρτσουλιόνις αποβλήθηκε με πέντε φάουλ! Ποτέ δε θα έβαζα τον καλύτερο παίκτη μου να μαρκάρει τον Γκάλη», ήταν τα λόγια του Γκαράστας.