Skip to main content

Άλμπα - Λουντβιγκσμπουργκ: Ο θρόνος χωράει μόνο έναν (pics+vids)

Την Παρασκευή (26/6) ξεκινούν οι τελικοί του γερμανικού πρωταθλήματος και το Superbasket.gr σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρετε σχετικά με τους δύο φιναλίστ.

του Άρη Κατσίδη

Τα περισσότερα πρωταθλήματα στην Ευρώπη κατέβασαν ρολά, όμως το γερμανικό μαζί με το ισπανικό και εκείνο του Ισραήλ συνεχίστηκαν με σκοπό να ολοκληρωθεί η φετινή σεζόν. Όλοι οι αγώνες έγιναν στο Μόναχο και στο Audi Dome, την φυσική έδρα της Μπάγερν, με τον αντιπρόεδρο και υπεύθυνο για όλα τα τμήματα της Ούλι Χένες να δηλώνει στο Magentasport ότι : «Το κρατίδιο της Βαυαρίας διαχειρίστηκε με τον καλύτερο τρόπο την πανδημία του κορονοιού».

Basketball you can watch today: German final starts

Η Άλμπα Βερολίνου και η Λούντβιγκσμπουργκ είναι οι δύο φιναλίστ του τελικού (στις 26/6 και στις 28/6) αφού επικράτησαν των Όλντενμπουγκ και Ούλμ στα ημιτελικά αντίστοιχα.

Ολοφάνερα το φαβορί είναι οι «πρωτευουσιάνοι», οι οποίοι έχουν 8/8 και θέλουν να κατακτήσουν το πρώτο πρωτάθλημα τους μετά από δώδεκα χρόνια, ενώ η ομάδα από την Βαδή-Βητεμβέργη θα επιχειρήσει να σηκώσει το πρώτο τίτλο της ιστορία της.

Η σχέση Άλμπα Βερολίνου- Τζον Πάτρικ

Ο κόουτς της «Λούμπου» Τζον Πάτρικ έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με την Άλμπα από παλαιότερες αναμετρήσεις και υπάρχει μια κόντρα μεταξύ τους.

Ιδιαίτερα πριν δύο χρόνια στα playoffs του γερμανικού πρωταθλήματος οι Βερολινέζοι επικράτησαν με 3-0, με τον 52χρονο Αμερικανό προπονητή να διαμαρτύρεται για τέσσερα σφυρίγματα.

Επίσης την σεζόν 2011-2012 όταν ήταν προπονητής στην  Βούρτσμπουργκ απέκλεισε την Άλμπα με 1-3 στον πρώτο γύρο των playoffs και δεν έλειψαν οι διενέξεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, με τον κόουτς Πάτρικ να αναφέρει πως η διένεξη τους «δεν έχει να κάνει με το αληθινό μπάσκετ».

Άλμπα Βερολίνου

Μετά το αποκλεισμό της Μπάγερν Μονάχου το φαβορί για την κατάκτηση της BBL είναι η Άλμπα. Οι Βερολινέζοι έχουν μεγάλη επιθυμία να κατακτήσουν το πρωτάθλημα, κάτι που έχει να γίνει εδώ και δώδεκα χρόνια. Τα δύο προηγούμενα έτη  η Άλμπα απέτυχε να νικήσει τους Βαυαρούς στους τελικούς και αυτή θα είναι η τρίτη συνεχόμενη προσπάθεια της ομάδας για την κατάκτηση του γερμανικού πρωταθλήματος.

Οι «πρωτευουσιάνοι» υπό τις οδηγίες του Άιτο Ρενέσες έχει πάει σε εφτά τελικούς σε τρεις διοργανώσεις, αλλά στην πηγή έφτασε μόνο μια φορά, με το φετινό Κύπελλο Γερμανίας. Φυσικά και οι «κίτρινοι» θέλουν όλο… το σετ, με το τελευταίο τους ντάμπλ να χρομολογείται πίσω στο 2003.

Οι υποστηρικτές της ομάδας ανυπομονούν να σηκώσουν το πολυπόθητο τρόπαιο, με τον 73χρονο Ισπανό προπονητή της  να αναφέρει πως αυτός και όλοι στην ομάδα, λαμβάνουν πολλά μηνύματα υποστήριξης αυτό το διάστημα από τους οπαδούς τους. Η Άλμπα Βερολίνου συμμετείχε στην EuroLeague, έχει καλύτερη ομάδα και δεν έχει ηττηθεί ακόμα στην τελική φάση της BBL φέτος, κάτι που ελπίζει να συνεχίσει μέχρι τέλους.

https://www.youtube.com/watch?v=73amrHLkaig

Ο γερμανός σμολ φόργουορντ Νίλς Γκίφι δήλωσε ότι: «Θα ήταν μια επιβράβευση (για εμάς) για όλο αυτόν τον καιρό, που παίξαμε ενάντια στους καλύτερους και βγάλαμε εξαιρετική ποιότητα».

Από την μεριά του, ο τεχνικός διευθυντής των Βερολινέζων Μάρκο Μπάλντι ανέφερε πως: «Πάντα αγωνιζόμαστε μέχρι το τέλος και τώρα πρέπει να ανταμείψουμε τους εαυτούς μας», ενώ συνέχισε λέγοντας ότι: «Μόνο λίγες ομάδες στην Ευρώπη έχουν αυτήν την συνοχή. Όταν βλέπεις ότι βελτιώνονται παίκτες από τα τμήματα υποδομής μας, τότε είναι διπλό το καλό. Αλλά στο τέλος, θέλουμε να κερδίζουμε τίτλους».

Για την «Λούμπου» ο Μπάλντι επεσήμανε: «Ξέρουν να καταστρέφουν παιχνίδια και το κάνουν πολύ καλά».

Λούντβινγκσμπουργκ

Η Λούντβινγκσμπουργκ είναι έκπληξη που βρέθηκε στον τελικό, εντυπωσιάζοντας τους πάντες με την ενότητα της, το ομαδικό πνεύμα και το αμυντικό παιχνίδι της. Η  «Λούμπου» κατάφερε να φέρει στα μέτρα της το ματς με την Ούλμ, επιβραδύνοντας τον ρυθμό του παιχνιδιού.

Η ομάδα από την Βαδή-Βητεμβέργη δεν θα φοβηθεί το ματς, σύμφωνα με δηλώσεις των πρωταγωνιστών της και ως στόχο έχει να αποσυντονίσει το παιχνίδι της Άλμπα, όπως έκανε και στο ματς με την Ουλμ. Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως η Λούντβινγκσμπουργκ είχε μια μέρα περισσότερο για ξεκούραση σε σχέση με την ομάδα της πρωτεύουσας.

Οι δύο φιναλίστ είχαν βρεθεί αντιμέτωπες και στους ομίλους της «μίνι-διοργάνωσης» με την Άλμπα να επικρατεί με 97-89 και τον κόουτς Τζον Πάτρικ να επισημαίνει πως: «Μάθαμε από το ματς με την Άλμπα».

https://www.youtube.com/watch?v=oJOMcjxXCVo

Πολλοί από τους «κιτρινόμαυρους» έκαναν δηλώσεις, με τον Μάρκους Μπούχμαν μεταξύ άλλων, όντας μέλος του Δ.Σ. να αναφέρει πως:«Είναι δύο παιχνίδια, μια τελική φάση, όλα είναι πιθανά.βΔεν χρειάζεται να δηλώσουμε ότι η Άλμπα ατομικά έχει καλύτερους παίκτες. Αλλά αυτό (το μπάσκετ) είναι ομαδικό άθλημα και η δική μας ομάδα έχει αποδείξει κατά την διάρκεια του τουρνουά για το τι είναι ικανή (να κάνει). Ανυπομονούμε για αυτά τα ματς».

Ο 30χρονος Αμερικανός πόιντ γκαρντ Μάρκος Νάιτ δήλωσε στο Magentasport ότι: «Ήταν μια ομαδική επιτυχία. Είμαι περήφανος για τον καθένα». Θυμίζουμε στα ημιτελικά είχε 26 πόντους, 13 ριμπάουντ και τρεις ασίστ.

 Ο κόουτς Τζον Πάτρικ είπε για την Άλμπα: «Θα είναι δύσκολο, αυτοί έχουν τόσα πολλά όπλα, δέκα παίκτες του είναι σε θέση να σκοράρουν 20 πόντους. Εμείς έχουμε ένα σπουδαίο πλάνο παιχνιδιού και ο καθένας πρέπει να παίξει καλά, αν θέλουμε να νικήσουμε κόντρα στην Άλμπα».

Από την δική του οπτική γωνία ο 24χρονος Αμερικανός γκαρντ Νικ-Βάιλερ Μπάμπ διαπίστωσε ότι: «Μπορούμε σίγουρα να βελτιωθούμε. Η ομάδα από την Βαδή-Βητεμβέργη πέρασε στον τελικό με μια ισοπαλία και μια νίκη κόντρα στην Ούλμ.

Τελευταίες δηλώσεις των δύο προπονητών:

Άιτο (Άλμπα Βερολίνου): Η Λούντβινγκσμπουργκ είναι μια ομάδα που αγωνίζεται με μεγάλη ένταση. Οι παίκτες της έχουν εξαιρετική τεχνική και ποιότητα. Το παιχνίδι εναντίον αυτού του αντιπάλου θα είναι πολύ διαφορετικό από αυτό των ημιτελικών. Θα είναι πολύ δύσκολο».

Τζον Πάτρικ (Λούντβινγκσμπουργκ): Παίξαμε 80 δύσκολα λεπτά κόντρα στην Ούλμ. Θέλουμε μια καλή εμφάνιση πάλι. Οι τέσσερις καλύτεροι παίκτες μας (Big Four), Σμιθ, Μπάμπ, Γουίνμπους και Νάιτ θα είναι σε θέση για να παίξουμε. Αλλά χρειαζόμαστε επίσης καλά λεπτά και από τους άλλους.