Skip to main content

Σφαιρόπουλος: «Ευλογημένος που είμαι ο προπονητής του Ερυθρού Αστέρα, αν φοβόμουν θα καθόμουν σπίτι μου»

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος συνδύασε με νίκη το ντεμπούτο του στον πάγκο του Ερυθρού Αστέρα, με τον Έλληνα προπονητή να μιλά για τα πλάνα του για την ομάδα του Βελιγραδίου, για το… ιατρικό δελτίο των «ερυθρόλευκων», ενώ δεν ξέχασε και τον Ολυμπιακό!

«Νιώθω τιμή που είμαι ο προπονητής του Ερυθρού Αστέρα. Πρόκειται για μία μεγάλη και παραδοσιακή ομάδα. Νιώθω ευλογημένος που είμαι ο προπονητής του Αστέρα και θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο κο Κόβιτς και το μάνατζμεντ που μου έδωσε αυτή την ευκαιρία. Τα πάντα έγιναν πολύ γρήγορα», ήταν το αρχικό σχόλιο του Σφαιρόπουλου, που στην συνέχεια αποθέωσε τον προκάτοχο του, Ντούσκο Ιβάνοβιτς.

«Θέλω να εκφράσω τον σεβασμό μου στον συνάδελφο μου, Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Είναι ένας εξαιρετικός προπονητής και άνθρωπος. Είχε την ομάδα σε πολύ καλή κατάσταση. Πιστεύω πως με τον ερχομό μουτ στον Ερυθρό Αστέρα, είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να παλέψουμε για την επιτυχία της ομάδας, μαζί με τους οπαδούς που θα βρίσκονται στο πλευρό μας, στις καλές αλλά και τις κακές στιγμές».

Ο Σφαιρόπουλος στάθηκε στο γεγονός πως ανέλαβε ακόμα μία ομάδα μετά την έναρξη της σεζόν, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Είναι δύσκολο για τους παίκτες να προσαρμοστούν σε έναν νέο προπονητή κατά την διάρκεια της σεζόν. Είναι η τέταρτη συνεχόμενη δουλειά που αναλαμβάνω Οκτώβριο ή Νοέμβριο. Ανέλαβα την Μακάμπι τον Νοέμβριο, τον Ολυμπιακό το ίδιο, τον Πανιώνιο πίσω στο 2012 τον Νοέμβριο και τώρα τον Αστέρα τον Οκτώβριο. Έχω την εμπειρία να ανταπεξέλθω σε μία τέτοια κατάσταση στα μέσα της σεζόν. Δυστυχώς δεν είναι εύκολο όταν έχουμε παιχνίδια μπροστά μας, τα οποία πρέπει να κερδίσουμε, αλλά παράλληλα να αλλάξουμε και την φιλοσοφία της ομάδας με μία διαφορετική. Είχαμε μόλις μία προπόνηση μαζί και στην συνέχεια το αποψινό ματς, αλλά είμαι πολύ ικανοποιημένος με όσα είδα».

Όσον αφορά το τι θα άλλαζε στην ομάδα του, ο Σφαιρόπουλος τόνισε πως το σημαντικότερο είναι να βελτιωθεί ο ρυθμός του Αστέρα, τόσο επιθετικά, όσο και αμυντικά.

«Βασικά θέλω να παίξουμε πιο γρήγορα στην επίθεση, να εκμεταλλευτούμε το ανοικτό γήπεδο, μετά από μία καλή άμυνα και να εκμεταλλευτούμε την αθλητικότητα των παικτών μας. Αυτό είναι το μοντέρνο μπάσκετ και έτσι θέλω να παίζουμε. Να εκτελούμε γρηγορότερα στην επίθεση, θέλω οι παίκτες μου να είναι συγχρονισμένοι και να παίζουν σαν ένα. Αμυντικά θέλω να βελτιώσουμε τις λεπτομέρειες σε κάθε κομμάτι του παιχνιδιού. Η άμυνα είναι πολύ καλή μέχρι στιγμής, αλλά πρέπει να βελτιώσουμε  μερικές λεπτομέρειες ανάμεσα στους ψηλούς της ομάδας και τα γκαρντ».  Είναι πολύ σημαντικό για μένα να αγωνιστούμε με έναν τρόπο που δεν θα μπερδεύει τους παίκτες. Όταν παίζουμε, δεν πρέπει να υπερφορτώνουμε το μυαλό τους με πολλές πληροφορίες. Εμπιστευόμαστε το σύστημα που είχε η ομάδα και σιγά – σιγά θα περάσουμε και την φιλοσοφία μου».

Ο Σφαιρόπουλος έκανε ξεχωριστή αναφορά στον Γιάγκο Ντος Σάντο,ς ο οποίος σε τέσσερα παιχνίδια στην Euroleague είχε μετρήσει ισάριθμα λεπτά συμμετοχής, ενώ το βράδυ της Δευτέρας (23/10) αγωνίστηκε για 18 λεπτά, με απολογισμό 10 πόντους και πέντε ασίστ.

«Είμαι πολύ χαρούμενος με την απόδοση του Γιάγκο απόψε. Είναι ένας παίκτης που μπορεί να μας δώσει αρκετές λύσεις στο παρκέ και θεωρώ πως ανταποκρίθηκε πολύ καλά στον ρόλο που είχε στο αποψινό ματς».

Ο Αστέρας αγωνίστηκε χωρίς τους τραυματίες Σιμόνοβιτς και Νέντοβιτς, με τον Έλληνα προπονητής να χάνει από νωρίς και τον Λάζιτς.

«Έχει έναν τραυματισμό στα πλευρά. Θα υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις. Δεν γνωρίζουμε την σοβαρότητα του τραυματισμού, ο οποίος μοιάζει σοβαρός. Θα γνωρίζουμε περισσότερα μετά τις εξετάσεις», υποστήριξε ο Σφαιρόπουλος για τον Λάζιτς, για να προσθέσει:

«Ο Σιμόνοβιτς έχει ίωση. Θα έπαιζε απόψε, όμως πριν τον αγώνα έδειχνε να έχει χάσει μεγάλο μέρος της ενέργειας του και αποφασίσαμε να τον κρατήσουμε εκτός».

Τέλος, σε ερώτηση αν είναι γενναίος ή… τρελός που ανέλαβε τον Ερυθρό Αστέρα πριν από τα δύο συνεχόμενα ντέρμπι με την Παρτιζάν, ο Σφαιρόπουλος γέλασε και απάντησε χαρακτηριστικά:

«Αυτό λέγεται γενναιότητα. Αν φοβόμουν, θα καθόμουν σπίτι μου».