Skip to main content

Ολυμπιακός – Μονακό 94-88: Θρύλος από ατσάλι πάει στο Βελιγράδι!

Ο Ολυμπιακός νίκησε με 94-88 τη Μονακό στο Game-5 της σειράς των Playoffs της Euroleague και πήρε τη σπουδαία πρόκριση για το Final-4 του Βελιγραδίου!

Οι μάγκες του Μπαρτζώκα, κατόρθωσαν αυτό που άξιζαν από την πρώτη αγωνιστική της διοργάνωσης. Να πάρουν δηλαδή την πρόκριση για τις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Οι Πειραιώτες λοιπόν, θα βρεθούν στο φιλόξενο Βελιγράδι απέναντι στην πρωταθλήτρια, Αναντολού Εφές το βράδυ της Πέμπτης 19 Μαϊου στον ημιτελικό του Final-4.

 

Με τους Γουόκαπ, Ντόρσεϊ, Βεζένκοβ, Παπανικολάου και Φαλ ξεκίνησε την αναμέτρηση ο Γιώργος Μπαρτζώκας απέναντι στους Βέστερμαν, Ουαταρά, Τζέιμς, Τόμας και Μοτιεγιούνας του Σάσα Ομπράντοβιτς.

Με γρήγορο τέμπο που εξυπηρετούσε τη Μονακό άρχισε το ματς και το σκορ έγινε στο 6-8 μετά από πέντε λεπτά. Ήταν εμφανής η διάθεση του Ολυμπιακού να εκδηλώσει επιθέσεις κοντά στο καλάθι, όμως πνιγόταν στο άγχος. Οι Πειραιώτες ήταν νευρικοί και δυσκολεύονταν στο αμυντικό ριμπάουντ, σε αντίθεση με τους αντιπάλους τους, που εκτός από ενέργεια παρουσίαζαν και αυξημένη συγκέντρωση. Τα… βαριά χέρια και πόδια των γηπεδούχων, επέτρεψαν στους Γάλλους να προηγηθούν 11-13 σε ένα σκληρό πρώτο δεκάλεπτο, το οποίο οι ερυθρόλευκοι τελείωσαν με μηδέν φάουλ!

Οι Μονεγάσκοι παίζοντας με ηρεμία και αυτοπεποίθηση προηγήθηκαν με +11 (19-30) στο 14ο λεπτό, απέναντι σε έναν Ολυμπιακό που έμοιαζε θολωμένος στις δύο πλευρές του παρκέ και είχε υποπέσει σε τρία γκολ-φάουλ ως το σημείο εκείνο. Ο ΜακΚίσικ, προσπάθησε να κουβαλήσει στην πλάτη του την ομάδα, σκοράροντας 16 πόντους σε ένα κομβικό διάστημα. Όμως το… run and gun παιχνίδι δεν βόλεψε τους Πειραιώτες που αν και μείωσαν προσωρινά 38-42, πήγαν στα αποδυτήρια στο -7 (41-48). Αυτό που όφειλαν να κάνουν στην ανάπαυλα οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα, ήταν να ηρεμήσουν, να πάρουν τις ανάσες τους και εμφανιστούν βελτιωμένοι στο δεύτερο μέρος.

Ο Ολυμπιακός επέστρεψε… άλλη ομάδα από τα αποδυτήρια, έσφιξε την άμυνά του και από εκεί βρήκε ρυθμό στην επίθεση, μειώνοντας σε απόσταση βολής (53-55) στο 25ο λεπτό. Στην επόμενη φάση, όταν ο Ντόρσεϊ  έκανε από τη γραμμή το 56-55, το ΣΕΦ πήρε… φωτιά. Η συνθήκη πλέον είχε αλλάξει και οι Μονεγάσκοι ένιωθαν για τα καλά τη δυναμική και την έδρα των Πειραιωτών. Η αμυντική πεντάδα με τον Παπανικολάου στο «3», έκανε τη διαφορά. Η Μονακό, μπορεί να έχασε το μομέντουμ, όμως δεν παρασύρθηκε από το ρυθμό και διατήρησε το προβάδισμα με τρίποντο του Τζέιμς (66-70) μπαίνοντας στο κρισιμότερο σημείο του ματς.

Το παιχνίδι παρέμενε ντέρμπι στην τελική ευθεία με το σκορ να βρίσκεται στην… κόψη του ξυραφιού (75-75) στο 33ο λεπτό. Ο Ολυμπιακός είχε καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς και ετοιμαζόταν για την τελική αντεπίθεση. Είχε ήδη αποβληθεί με 5 φάουλ ο Λι, ενώ από 4 είχαν οι Χολ και Τζέιμς και το σκορ στο 37ο λεπτό ήταν 86-83. Στο 38ο λεπτό, ο Σλούκας με τρίποντο έκανε το  89-83 και απάντησε αμέσως ο Τζέιμς από την περίμετρο για το 89-86 στα 1’.40’’. Με δύο βολές του Σλούκα, έγινε το 91-86  και ο Τόμας στην επόμενη φάση, μείωσε με ενδιάμεσο σουτ σε 91-88 στα 1’.29’. Ο Ντόρσεϊ με τρίποντο έεανε το 94-88 που ήταν και το τελικό αποτέλεσμα και έστειλε στα ουράνια τους οπαδούς της ομάδας! Με αυτό τον τρόπο γράφτηκε  η ιστορία του Game-5, που ανέδειξε δίκαιο νικτή τον Ολυμπιακό και θριαμβευτή τον προπονητή του, τον Γιώργο Μπαρτζώκα, τον πρωτομάστορα αυτού του συνόλου!

Ο Ολυμπιακός στην πιο επίπονη φετινή σειρά των Playoffs, απέδειξε πόσο σκληρό καρύδι είναι, και αν και βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, απέκλεισε την Μονακό και θα συμμετέχει για ενδέκατη φορά σε ένα Final-4. Μετά από μια ταραγμένη τριετία και την ιστορία με το #mexritelous, που τους δικαίωσε πλήρως, οι ερυθρόλευκοι έχουν επιστρέψει για τα καλά στα κορυφαία στρώματα του ευρωπαϊκού μπάσκετ!

Υπενθυμίζουμε ότι οι Πειραιώτες, έχουν κατακτήσει ήδη το κύπελλο Ελλάδας κόντρα στον Παναθηναϊκό και τον περιμένουν με πλεονέκτημα έδρας στους τελικούς της Basket League.

Δεκάλεπτα: 11-13, 41-48, 66-70, 94-88

On Fire: Ο Σακίλ ΜακΚίσικ με 18 πόντους κράτησε μόνος του τον Ολυμπιακό στο πρώτο ημίχρονο!

Ξεχώρισαν: Γουόκαπ (17π - 3/5τρ), Ντόρσεϊ (16π) και Σλούκας (15π - 5ασ - 5ρ) για τον Ολυμπιακό. Τζέιμς (24π - 2/10τρ - 10ασ) και Ουατάρα (15π - 5/7τρ) για τη Μονακό.

Η μεγαλύτερη διαφορά: + 11 (19-30) για τη Μονακό στο πρώτο μέρος.

Το στοιχείο που έκρινε το παιχνίδι: Η άρνηση του Ολυμπιακού να ηττηθεί και το μόλις ένα λάθος στη δεύτερη και τρίτη περίοδο!

Διαιτητές: Λουίτζι Λαμόνικα, Σρέτεν Ράντοβιτς, Εμίλιο Πέρεθ.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΚΩΣΗΣ