Skip to main content

Παναθηναϊκός – Μπασκόνια 75-63: Πανεύκολη νίκη απέναντι στους Βάσκους

Ο Παναθηναϊκός νίκησε στην έδρα του τη Μπασκόνια με σκορ 75-63 για την 23η αγωνιστική της Ευρωλίγκας. Οι πράσινοι ήταν καλύτεροι σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, εκμεταλλεύτηκαν τις πολλές απουσίες των αντιπάλων τους, που παρουσιάστηκαν μόλις με 9 παίκτες και έφτασαν τις 5 νίκες στη διοργάνωση με ρεκόρ 5-15 (7-14 για τους Βάσκους).

Οι δύο ομάδες παρουσιάστηκαν με αρκετές απουσίες πάνω στο παρκέ του ΟΑΚΑ και συγκεκριμένα για τους γηπεδούχους, έλειψαν οι Παπαγιάννης και Μέικον, ενώ οι φιλοξενούμενοι στερήθηκαν των υπηρεσιών των Κοστέλο, Πίτερς, Κούρουκς και Σεντεκέρσκις.

Με τους Μποχωρίδη, Νέντοβιτς, Παπαπέτρου, Ουάιτ και Έβανς ξεκίνησε ο Δημήτρης Πρίφτης την αναμέτρηση, απέναντι στους Μπόλντγουιν, Γκρέιντζερ, Ένοχ, Φοντέκιο και Γκεντράιτις του Νέβεν Σπάχια.

Το τριφύλλι έκανε καλύτερο ξεκίνημα, είχε γρήγορο ρυθμό και εκτέλεση στα πρώτα 8 δευτερόλεπτα των επιθέσεών του, με αποτέλεσμα να προηγηθεί 10-4 στο 5ο λεπτό. Αυτό το γεγονός, βοήθησε τον προπονητή του Παναθηναϊκού να δώσει νωρίς-νωρίς χρόνο συμμετοχής στον Γιόβιτς, ο οποίος πέρασε στην πεντάδα στο 7ο λεπτό. Η ελλιπής Μπασκόνια, έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο, έχοντας πιαστεί αιχμάλωτη από την άμυνα του αντιπάλου της και βρέθηκε στο -16 (22-6) στο τελευταίο λεπτό του δεκάλεπτου, που ολοκληρώθηκε με σκορ 22-8 (8-1 οι ασίστ υπέρ της ελληνικής ομάδας).

Η εικόνα δεν άλλαξε και στη συνέχεια, με τους πράσινους να έχουν καλή κυκλοφορία, σωστές αποφάσεις και να ποστάρουν σε κάθε ευκαιρία τους κοντύτερους αντιπάλους τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διατηρήσουν το προβάδισμα (29-17) στο 15ο λεπτό, με τους Βάσκους να το γυρίζουν στο… streetball με κύριο εκφραστή τον Μπόλντγουιν. Ο Παναθηναϊκός προστάτευσε το αμυντικό ριμπάουντ, η Μπασκόνια παρέμενε άστοχη από την περίμετρο (0/13 τρίποντα) και το ημίχρονο έληξε με 38-20, την ίδια ώρα που ο Παπαπέτρου ισοφάρισε το ρεκόρ καριέρας στις ασίστ, μοιράζοντας 5 στους συμπαίκτες του.

Ο Παναθηναϊκός, που πραγματοποίησε μια από τις καλύτερες φετινές του εμφανίσεις και στις δύο πλευρές του παρκέ, δεν άφησε το πόδι από το… γκάζι και έφτασε σε ένα απίστευτο νταμπλ-σκορ, στο +25 (50-25) στο 25ο λεπτό. Ο Πρίφτης έτριβε τα χέρια του από ικανοποίηση, βλέποντας τους παίκτες του να μην δείχνουν καμία χαλάρωση, παρά τη μεγάλη διαφορά στο σκορ και να προσπαθούν με την ίδια ένταση. Ο Έβανς ξεχώρισε (σε θέση σέντερ) με την παρουσία του στην άμυνα, απαγορεύοντας στους Βάσκους να πλησιάσουν στο καλάθι, οδηγώντας τους σε… απονενοημένα σουτ από μακρινή απόσταση. Σκορ δεκαλέπτου 57-32, με την τελευταία περίοδο να μοιάζει διαδικαστική υπόθεση.

Τόσο η έκταση του σκορ, όσο -κυρίως- η εικόνα των δύο ομάδων, δεν άφηναν περιθώρια ότι κάτι μπορούσε να αλλάξει στα τελευταία δέκα λεπτά. Ωστόσο, το τριφύλλι συνέχισε στον ίδιο ρυθμό, ο προπονητής του μοίρασε το χρόνο συμμετοχής (8η φετινή εμφάνιση του νεαρού Μαντζούκα) και στο 35ο λεπτό, η διαφορά παρέμενε σε υψηλά επίπεδα (70-46). Ο Παναθηναϊκός, είχε δέκα παίκτες που πρόσφεραν σκορ, εννέα που μάζεψαν έστω ένα ριμπάουντ και οκτώ με τουλάχιστον μία ασίστ, επομένως μόνο έκπληξη δεν ήταν η νίκη, η οποία ήρθε μάλιστα με χαρακτηριστική ευκολία (75-63).

Την ερχόμενη Τρίτη (1/2) ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί τη Μονακό και η Μπασκόνια υποδέχεται τη Ζενίτ.

Δεκάλεπτα: 22-8, 38-20, 57-32, 75-63

On Fire: Ο Νέντοβιτς με 16 πόντους, σκόραρε όταν ακόμα δεν είχε κριθεί η αναμέτρηση

Ξεχώρισαν: Ο Έβανς με 14 πόντους και ο Μπόλντγουιν με 16.

Το στοιχείο που έκρινε την αναμέτρηση: Η απόλυτη συγκέντρωση των παικτών του Παναθηναϊκού, οι οποίοι κράτησαν ένα σταθερό ρυθμό σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Η μεγαλύτερη διαφορά: +27 (62-35) για τον Παναθηναϊκό στο δεύτερο ημίχρονο.

Διαιτητές: Λαμόνικα, Ρότσα και Ρασις

ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΚΩΣΗΣ