Skip to main content

Σπανούλης: «Στον Ολυμπιακό βρήκα την Ιθάκη μου»

Ο διεθνής θρυλικός γκαρντ, Βασίλης Σπανούλης ευχαρίστησε όσους ήρθαν να τον τιμήσουν με την παρουσία τους στην συνέντευξη τύπου, αλλά και τους προέδρους των ερυθρολεύκων, τους συμπαίκτες του, τους προπονητές του, υπογραμμίζοντας ότι νιώθει πολύ γεμάτος και περήφανος που έκανε αυτή την καριέρα και ότι μίλησε μέσα από την καρδιά του όπως πάντα.

Ο Βασίλης Σπανούλης ανέφερε ότι:

"Ευχαριστώ όσους ήρθατε να με τιμήσετε με την παρουσία σας. Για εμένα ήταν ένα πολύ μεγάλο ταξίδι, έμαθα πολλά πράγματα, πάνω από όλα σαν άνθρωπος. Καλλιέργησα και το σώμα και το μυαλό μου. Έκανα μια πολύ όμορφη οικογένεια, έζησα στιγμές που ποτέ δεν φανταζόμουνα. Πάντα είχα ψηλούς στόχους, αλλά ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα πετύχω, με τους συμπαίκτες και τους προπονητές μου, τις διοικήσεις τον κόσμο. Είναι κάτι σαν παραμύθι για εμένα. Όλα αυτά τα χρόνια είχε και καλές και άσχημες στιγμές, αλλά οι άσχημες στιγμές είναι αυτές που με σκληραγώγησαν, που με έκαναν καλύτερο άνθρωπο και παίκτη και στο τέλος με έκαναν να χάσω και τα μαλλιά μου!Γνωρίζω πως υπήρξαν στιγμές που δεν ήμουν ο καλύτερος συμπαίκτης γιατί ήμουν πολύ πιεστικός και σκληρός με τους συμπαίκτες μου, αλλά το έκανα για το καλό της ομάδας και για να πετύχουμε τους στόχους μας, πάντα με ειλικρίνια, σεβασμό και εκτίμηση. Όλη η πορεία μου, προσπάθησα να είμαι ένας σωστός άνθρωπος με αρχές μέσα και έξω από το γήπεδο και στο τέλος της ημέρας, το πιο σημαντικό πράγμα που κατάφερα να κάνω, είναι να εμπνεύσω πολλά παιδιά, αθλητές και κόσμο, να είναι μαχητές και να μην τα παρατάνε ποτέ, γιατί αυτή ήταν η φιλοσοφία μου, να μην τα παρατάω ποτέ και να διεκδικώ αυτό που έχω βάλει στο μυαλό μου, μαζί με τους συμπαίκτες μου.

Ξεκίνησα στην Λάρισα, ήρθα στο Μαρούσι, στον Παναθηναϊκό, το ΝΒΑ και τον Ολυμπιακό. Σε όλες τις ομάδες που αγωνίστηκα έδωσα το 100%, όμως στον Ολυμπιακό βρήκα την Ιθάκη μου, την ομάδα που ταίριαζε στην ιδιοσυγκρασία μου, αγάπησα την ομάδα και τους ανθρώπους της και αγαπήθηκα, ίσως και σε υπερβολικό βαθμό, κάτι που με γεμίζει με τιμή και περηφάνια. Και αυτό γιατί ο κόσμος δεν σε αγαπάει μόνο σαν παίκτη, σίγουρα κερδίζεις τους ανθρώπους γύρω σου, όταν κερδίζεις τίτλους, αλλά θεωρώ και σαν άνθρωπο, γιατί στο τέλος της ημέρας ήξεραν ότι είμαι ο εαυτός μου, ειλικρινής, πάντα δούλευα για το καλύτερο και την ομάδα.

Θέλω να ευχαριστήσω τους προέδρους της ομάδας για την συνεργασία μας όλα αυτά τα χρόνια, ήταν πάντα άψογοι. Υπήρχαν φυσικά και εντάσεις, όπως όλες οι οικογένειες, γιατί θεωρώ τον Ολυμπιακό οικογένεια μου και τους προέδρους δικούς μου ανθρώπους, όμως και από τις εντάσεις προσπαθούσαμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό για την ομάδα μας. Να ευχαριστήσω τους συμπαίκτες και τους προπονητές που είχα στην καριέρα μου, που με βοήθησαν να εξελιχθώ σαν άνθρωπος και σαν παίκτης. Προσπάθησα πάντα να έχω σεβασμό απέναντι σε όλους όσους συνεργάστηκα και πάντα, αν ξέφευγαν τα πράγματα, είχα το θάρρος να παραδεχθώ ένα λάθος μου και να προχωρήσουμε για το καλό της ομάδας.

Να ευχαριστήσω την οικογένεια μου, την γυναίκα μου που ήταν πάντα δίπλα μου, που προσπαθούσε να τα έχει όλα έτοιμα για εμένα και να φροντίζει και να είναι δίπλα μου στις καλές και άσχημες στιγμές. Τα παιδιά μου, τον αδελφό μου και την μητέρα μου, που καλλιέργησαν τον χαρακτήρα μου, με τον δικό τους τρόπο, τον μάνατζερ μου, Μίσκο, που είμαστε μαζί πάνω από 20 χρόνια και ήταν πάντα μαζί μου και βοήθησε, με τους προέδρους, να γίνει η μεταγραφή στον Ολυμπιακό, που άλλαξε την ιστορία μου και μεγάλωσε όλο αυτό που είχα στο μυαλό μου.

Πραγματικά είμαι πολύ υπερήφανος σαν άνθρωπος, νιώθω πολύ γεμάτος. Έχω ακούσει πως όσοι τελειώνουν την καριέρα τους, νιώθουν μια κατάθλιψη. Εγώ νιώθω ευλογημένος, νιώθω πολύ όμορφα, πιστεύω ότι τι… τερμάτισα, δεν είχα κάτι άλλο να κάνω, έδωσα την ψυχή και την ζωή μου, ήμουν υγιής, στο τέλος και τραυματίας. Τελείωσα όρθιος το μπάσκετ, που είναι πολύ σημαντικό για εμένα και πραγματικά νιώθω πολύ γεμάτος και περήφανος που έκανα αυτή την καριέρα. Μίλησα μέσα από την καρδιά μου όπως πάντα".

Επίσης ο Βασίλης Σπανούλης μίλησε για:

Την κορυφαία στιγμή της καριέρας του:  "Είναι σαν να με βάζεις να διαλέγω ένα από τα παιδιά μου. Πιστεύω το ευρωπαϊκό του 12 και το πρωτάθλημα του 16, είναι δύο στιγμές που μου έρχονται κατευθείαν στο μυαλό. Το ένα γιατί έτσι ξεκίνησαν οι τίτλοι μας στον Ολυμπιακό και με τον τρόπο που έγινε και το άλλο γιατί έγινε με έναν φοβερό τρόπο, στην έδρα του μεγάλου μας αντιπάλου και μας έδωσε την ευκαιρία να πάρουμε το πρωτάθλημα".

Για το πώς πήρε την απόφαση να αποσυρθεί: "Ήταν κάτι που είχε περάσει από το μυαλό μου, άσχετα αν δεν το έλεγα. Τα τελευταία 1-2 χρόνια ταλαιπωρήθηκα από σοβαρούς τραυματισμούς, που δεν είχα στην καριέρα μου. Το πάλεψα, πιστεύω ότι είναι η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων, πάντα ήθελα να είμαι ένας παίκτης που θα βοηθά όσο περισσότερο την ομάδα. Είναι φυσιολογικό, με το πέρασμα του χρόνου, αυτό να μην μπορεί να γίνει και επειδή είμαι ένας άνθρωπος με αξιοπρέπεια, που θέλω να με θυμούνται στα καλά μου, δεν ήθελα να πάρω τον ρόλο ενός άλλου παιδιού. Δεν έχω μάθει να κλέβω στις προπονήσει, να λουφάρω. Από την στιγμή που δεν μπορούσα να ηγηθώ της ομάδας όπως θέλω και ξέρω, αυτό ήταν το καλύτερο και για εμένα και για την ομάδα μου".

Για το ότι ολοκλήρωσε την καριέρα του σε άδειο γήπεδο: "Δεν μου έχει μείνει κανένα κενό. Μακάρι άλλος αθλητής να νιώσει την αγάπη του κόσμου, έστω στο μισό που έχω ζήσει εγώ. Έχω ζήσει στον μέγιστο βαθμό την αγάπη. Δυστυχώς όλο αυτό που γίνεται με τον κορονοϊό, δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Έτσι ήταν να γίνει για μένα, αλλά δεν θα μείνω στον ένα χρόνο, αλλά στα τόσα χρόνια που παίζουμε σε γεμάτα γήπεδα και στην υπερβολική αγάπη του κόσμου προς το πρόσωπο μου και την έζησα και πριν λίγες ημέρες έξω από το σπίτι μου. Ευχαριστώ τον Θεό που μπόρεσα να πάρω και να δώσω αγάπη".

Για το πώς ένιωσε όταν αποφάσισε να σταματήσει και τι θα κάνει από εδώ και πέρα:  "Δεν κόμπιασα καθόλου γιατί, όπως είπα, είμαι αυθόρμητος και ειλικρινής και λειτουργώ αρκετές φορές με το ένστικτο. Έτσι το σκέφτηκα, αυτή ήταν η πραγματικότητα. Ξεκίνησα να παίζω στις αλάνες στην Λάρισα και βρέθηκα στην μεγαλύτερη σκηνή, να ζω τόσο παραμυθένια πράγματα. Ήταν κάτι που βγήκε από την ψυχή μου. Όσον αφορά το τι θα κάνω, είναι αρκετά πράγματα στο μυαλό μου. Το μπάσκετ κυλάει στο κορμί και το μυαλό μου και σίγουρα θα είμαι ανοικτός σε διάφορα πράγματα που θα είναι η κατάλληλη στιγμή και το σωστό για εμένα".

Για το αν κινδύνεψε να φύγει ποτέ από τον Ολυμπιακό : "Έχουμε κάνει 4-5 συμβόλαια, από 4 ώρες το καθένα, έχουμε κάτσει 20 ώρες με τους προέδρους. Για την ανανέωση έχουμε μιλήσει 5-6 λεπτά. Δεν υπήρξαν ιδιαίτερες δυσκολίες, πάντα υπήρχε αμοιβαίος σεβασμός και εκτίμηση. Υπήρχε μια χημεία που οτιδήποτε γινόταν τα κάλυπτε όλα και γρήγορα βρισκόταν η λύση. Ήταν θέμα χρόνου όταν πήγαινα στα γραφεία να ανανεώσω και ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό μου να φύγω από τον Ολυμπιακό, παρά τις προτάσεις που είχα".

Για το ποιο σουτ θα ήθελε να ξαναπάρει: "Ένα σουτ που μου έρχεται στο μυαλό, είναι με την εθνική ομάδα, με την Αργεντινή. Με πόνεσε και ήθελα πολύ να πετύχω. Στον Ολυμπιακό είχα την τύχη με το μέρος μου, ειδικά στα κρίσιμα παιχνίδια, οπότε θεωρώ πως τα σουτ που ήθελα να βάλω, ο Θεός μας βοήθησε και μπήκαν".

Για το προσωπικό του come back στον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ:  "To 2015 Ενιωθα μεγάλη αυτοπεποίθηση, συγκεντρωνόμουν στην επόμενη φάση και στο επόμενο σουτ. Εκείνες τις στιγμές πρέπει να είσαι ο εαυτός σου, δεν έχεις πολλά να σκεφτείς. Είχα την ευλογία και την τύχη να έχω καταπληκτικούς συμπαίκτες. Χτίσαμε με μικρό μπάτζετ καταπληκτικές ομάδες. Χτίσαμε και καταπληκτικές σχέσεις και είμαι πολύ περήφανος γι' αυτό. Δεν ήταν όλα αγγελικά πλασμένα, υπήρξαν και εντάσεις και στιγμές που κάναμε μουτράκια, σαν ζευγαράκια που έχουν να μιλήσουν καμιά εβδομάδα. Μαλώναμε με σεβασμό για το καλό της ομάδας, με τις αρχές που μας διέπουν. Τους ευχαριστώ για τις καταπληκτικές στιγμές που ζήσαμε. Ήταν εξαιρετικοί μπασκετμπολίστες. Τους ευχαριστώ που με ανέχθηκαν γιατί δεν είμαι ο πιο εύκολος άνθρωπος που υπάρχει και που υπέμεναν να μιλάω όλη την ώρα για μπάσκετ. Οι σχέσεις ζωής είναι το πολυτιμότερο τρόπαιο".

Για τον Αντετοκούνμπο και για το αν έχει περάσει από το μυαλό του να γίνει προπονητής:  "Ευχαριστώ τον Γιάννη, τον κορυφαίο μπασκετμπολίστα στον κόσμο. Πραγματικά τα λόγια του είναι πολύ τιμητικά και είναι ωραίο να τα ακούν και τα παιδιά μου που έχουν αυτή την Αντετοκουνμπομάνια. Είναι πολύ όμορφο, τον ευχαριστώ. Για εμένα μεγαλύτερη παρακαταθήκη είναι η έμπνευση που έδωσα σε τεράστιες προσωπικότητες του τώρα, με την νοοτροπία και με τον χαρακτήρα μου για να ακολουθήσουν αυτά τα βήματα. Δεν θα πω ψέματα, η προπονητική έχει περάσει από το μυαλό μου. Ποιος δεν θα ήθελε τον Γιάννη παίκτη".

Για την επίσκεψη του κόσμου στο σπίτι του: "Μοναδική στιγμή η επίσκεψη του κόσμου στο σπίτι μου. Δεν την περίμενα ποτέ. Με τις παντόφλες ήμουν και πήγαινα να κάνω μπάνιο τα παιδιά. Άκουσα κόσμο και νόμιζα ότι γινόταν κάποιος τσακωμός. Όταν είδα τον κόσμο ένιωσα συγκινημένος, ένιωσα δέος. Ο κόσμος του Ολυμπιακού αγαπάει παθολογικά την ομάδα, αλλά αν πραγματικά κερδίσεις τον σεβασμό του, σε αγαπούν παθολογικά. Γι' αυτό είμαι πολύ περήφανος, υπάρχει αμοιβαία αγάπη που δεν ήρθε εύκολα. Ήρθα από τον μεγάλο αντίπαλο, δεν πούλησα οπαδιλίκι. Πάντα προσπαθούσα με τη σκληρή δουλειά. Πονούσα την ομάδα και 24 ώρες το 24ωρο σκεφτόμουν το καλό του Ολυμπιακού, πως θα πετύχουμε. Αυτή η αγάπη είναι πολύ δυνατή και άφθαρτη στον χρόνο".

Για τον δυσκολότερο αντίπαλο του:  "Ο πιο δύσκολος αντίπαλος, ήταν οι συμπαίκτες μου. Ήξεραν τα πάντα για εμένα, τα γούρια μου. Η προπόνηση μου έδινε αυτοπεποίθηση. Όταν έκανα καλές προπονήσεις, ήξερα ότι θα έπαιζα καλά στους αγώνες".

Για την αλλαγή φιλοσοφίας της ομάδας το 2011: "Το 2011 ήταν μια περίοδος που άλλαξε ριζικά η φιλοσοφία της ομάδας με απόφαση των προέδρων. Η πρώτη μου σεζόν δεν ήταν επιτυχημένη. Θέλαμε κάτι παραπάνω από το κύπελλο. Όταν έγινε όλο αυτό με το μπάτζετ που άλλαξε, είπα μέσα μου ότι πρέπει να παλέψω με αυτόν τον τρόπο γιατί όλα για κάποιον λόγο γίνονται. Πάντα θα υπάρχει τρόπος για να πετύχεις, απλά πρέπει να το ψάξεις μέσα σου και να πιστέψεις στον εαυτό σου και στον συμπαίκτη σου. Ούτε εμείς περιμέναμε ότι θα πάρουμε το ευρωπαϊκό και το πρωτάθλημα. Με τις προσθήκες του Λο και του Ντόρσεϊ γίναμε μια καταπληκτική ομάδα. Δέσαμε τρομερά και έγιναν όλα αυτά που έγιναν".

Για το ενδιαφέρον άλλων ομάδων στο πρόσωπο του: "Με ήθελαν πραγματικά πολλές ομάδες, όμως το όραμά μου στον Ολυμπιακό δεν είχε τελειώσει. Δεν φανταζόμουν τον εαυτό μου αλλού. Ήθελα να συνεχίσουμε για να μεγαλώσουμε τον Ολυμπιακό".

Για το αν έχει μετανιώσει για κάτι :  "Δεν έχω να μετανιώσω για κάτι, τα λάθη πάντα τα συζητάω για να βρεθεί λύση. Είμαι ένας άνθρωπος που πιστεύει στον Θεό και θέλει να είναι ειλικρινής. Πάντα αυτό προσπαθούσα να κάνω. Πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να συζητάμε με τους ανθρώπους μας για να βρίσκεται λύση. Δεν υπάρχει κάποια σκιά, ουδείς αναντικατάστατος. Η ομάδα θα συνεχίσει και είμαι σίγουρος ότι θα έχει επιτυχίες. Την υποστηρίζω με θέρμη και με αγάπη για να πετύχει. Τα υπόλοιπα είναι για λαϊκή κατανάλωση. Ο Ολυμπιακός έχει φτιάξει μια εξαιρετική ομάδα".

Για το αν κάποιος προσπάθησε να του αλλάξει την απόφαση να αποσυρθεί:  "Δεν προσπάθησε κάποιος να με μεταπείσει. Δεν έγινε κάτι εν θερμώ. Ήμουν συνειδητοποιημένος, ξέρω τι λέω, ξέρω τι κάνω και έχω τη γνώση για να διακρίνω τον εαυτό μου. Ήξερα ποια ήταν η σωστή στιγμή για να πάρω αποφάσεις".

Για το αν υπάρχει κάτι που τον πείραξε όλα αυτά τα χρόνια: "Στον Ολυμπιακό είχαμε μια καταπληκτική σχέση, στα όρια της παρεξήγησης. Και για προσωπικά πράγματα, όχι μόνο για το μπάσκετ. Εμπιστευόμασταν ο ένας τον άλλο, είχαμε τεράστιο σεβασμό και στενοχωριόμασταν πάρα πολύ. Στα ξενοδοχεία οι ήττες μας πήγαιναν μέχρι το πρωί μέχρι να βρούμε τα λάθη μας. Αυτό δεν το βρίσκεις εύκολα. Το πρωτάθλημα του 2017 με πείραξε, γιατί είχαμε εξαιρετική ομάδα. Φτάσαμε μέχρι τον τελικό της Ευρωλίγκας, μετά προηγηθήκαμε 1-0 αλλά μετά αρρώστησα και πήγα με 40 πυρετό στον δεύτερο αγώνα. Ήμουν εξαντλημένος για δύο εβδομάδες. Ήταν κάτι που με πείραξε".

Για την αποχώρηση του Ολυμπιακού από την Basket League και το ότι ο Σπανούλης σταματά χωρίς να έχει εγχώρια παιχνίδια : "Η απόφαση για την Α2 ήταν απόφαση των προέδρων. Εγώ ως αρχηγός την σεβάστηκα και την ακολούθησα. Από εκεί και πέρα, συνήθως οι μεγάλες καριέρες ποτέ δεν τελειώνουν όπως επιθυμούν οι αθλητές. Σπάνια γίνεται με τον τρόπο που θέλουν εκείνοι. Πάντα κάτι γίνεται και το σύμπαν τα φέρνει διαφορετικά. Τις τελευταίες χρονιές δώσαμε τον αγώνα μας, δεν υπάρχει άλλη ομάδα που να πήγε με τον τρόπο του Ολυμπιακού την προηγούμενη δεκαετία. Ο κόσμος αγάπησε τον Ολυμπιακό, ο Ολυμπιακός έφτιαξε δεκάδες καριέρες. Εδώ κάναμε με τους προέδρους κάτι που δεν είχε ξαναγίνει. Παίρναμε παίκτες με όραμα και διάθεση για να διακριθούν ή πολύ μεγάλα ταλέντα 19-20 χρονών και με αυτούς κατακτούσαμε τίτλους. Ήταν πρωτοφανές, δεν έχει ξαναγίνει αυτό το πράγμα. Τώρα τα σκέφτομαι που σταμάτησα. Μπορεί να μην περάσαμε πέρυσι στα playoffs, αλλά εδώ μιλάμε για εκπληκτικές ομάδες που έχουν δέκα χρόνια χωρίς Final Four. Δεν μπορείς πάντα να βρίσκεσαι εκεί και να παίρνεις τίτλους. Δεν σημαίνει ότι δεν παλέψαμε, ότι δεν μοχθήσαμε. Είναι νομοτελειακό κάποια στιγμή να μην πετύχεις".