Skip to main content

Γιαννακόπουλος: «Ελπίζω να πάμε στην FIBA»

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, αναφέρθηκε και στην κόντρα του με την Euroleague αλλά και τα σενάρια που θέλουν τον Παναθηναϊκό να πηγαίνει στο BCL.

Ο ισχυρός άνδρας των «πράσινων», έκανε επίθεση στον Τζόρντι Μπερτομέου, λέγοντας πως η ομάδα του, μαζί με τον Ολυμπιακό και την Μακάμπι στηρίζουν την Euroleague, ενώ χαρακτήρισε μονόδρομο την αποχώρηση και συνέχεια στην διοργάνωση της FIBA. Μάλιστα, ο Γιαννακόπουλος εξέφρασε την ελπίδα του ο Παναθηναϊκός να συνεχίσει στο BCL, τονίζοντας, όμως, πως η απόφαση για το που θα συμμετέχει η ομάδα την νέα σεζόν, θα πρέπει να είναι απόλυτα τεκμηριωμένη

"Πάμε τώρα στην EuroLeague. Η συγκεκριμένη διοργάνωση με αποκλειστική ευθύνη του κ. Μπερτομέου, έχει φτάσει στο σημείο μηδέν. Το γεγονός πως μόνο ο κακός Παναθηναϊκός και ο κακός Γιαννακόπουλος, δεν σημαίνει κάτι. Ποιος να φωνάξει; Ομάδες που ζουν από το κράτος; Ομάδες που ζουν από το 2% από τα έσοδα του ποδοσφαίρου; Η EuroLeague είναι ένα μαύρο κουτί. Οι ομάδες δεν μαθαίνουν που πάνε τα έσοδα και από πού προέρχονται".

"Να υπενθυμίσω ότι το 2002 απειλήσαμε να μην κατέβουμε στον τελικό της Μπολόνια, γιατί ο κ. Μπερτομέου δεν μας έλεγε που πάνε τα έσοδα. Θα σας πω εγώ που πάνε τα έσοδα. Ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός και η Μακάμπι κρατάνε όρθια τη διοργάνωση. Φέρνουν τα έσοδα. Εμείς συντηρούμε την EuroLeague".

"Είναι δυνατόν να μην ξέρεις ποια θα είναι τα έσοδα και ποια η ζημιά; Ποιος είναι αυτός που θα πει πόσα θα συμφωνηθούν ανάμεσα σε δύο άτομα; Όταν οι ομάδες έχουν χάσει το 50% των εσόδων τους, πώς γίνεται να μιλάμε για το 80% και το 85% των χρημάτων στους παίκτες. Στην τελευταία τηλεδιάσκεψη, ο εκπρόσωπος της Ρεάλ Μαδρίτης είπε πως "EuroLeague χωρίς τον Παναθηναϊκό δεν υπάρχει". Πολύ τιμητικό. Ας το πει κάποιος αυτό στον κ. Μπερτομέου".

Ο Γιαννακόπουλος έκανε ξεχωριστή αναφορά και στην διαιτησία, λέγοντας χαρακτηριστικά:

 "Για τη διαιτησία τι να πούμε; Για τον τελικό του 2009, τον ημιτελικό του 2012 που νομίζαμε ότι βλέπαμε Καλόπουλο και Παπουτσέλη μαζί; Τη σειρά με την ΤΣΣΚΑ; Τους καμικάζι με τη Φενέρμπαχτσε; Τη διαιτησία με τη Ρεάλ Μαδρίτης και το ματωμένο καλάθι; Δεν υπάρχει άλλη ομάδα που να έχει υποστεί άλλες αδικίες"

Μάλιστα, ο ισχυρός άνδρας του Παναθηναϊκού, πέταξε την… βόμβα λέγοντας πως  το BCL είναι έτοιμο να… σβήσει την Euroleague, πως ο ίδιος θα έπαιρνε την απόφαση της συμμετοχής στην διοργάνωση της FIBA, την οποία χαρακτήρισε μονόδρομο, όμως  επειδή ο Παναθηναϊκός έχει εκατομμύρια κόσμο, η απόφαση για το που θα συμμετέχει η ομάδα την νέα σεζόν, θα πρέπει να είναι απόλυτα τεκμηριωμένη.

"Πιστεύουν ότι μπορούν να μας εκβιάσουν; Είναι υποχρέωση όλων μας να δείξουμε ότι ο Παναθηναϊκός δεν εκβιάζεται και να κρατάμε ψηλά τις Παναθηναϊκές αξίες. Πόσω μάλλον σε μια διοργάνωση που η ίδια υποτιμάει διαρκώς το προϊόν της. Που βάζουν τόσα εκατομμύρια για να μας κουνάει το δάχτυλο ο Ζόρντι. Μία διοργάνωση που κάθε χρόνο ενημερώνει τις ομάδες για τα λεφτά που θα λάβουν τον Σεπτέμβρο, μια διοργάνωση που είναι ο ορισμός της αποτυχίας σε όλα τα επίπεδα. Η EuroLeague επιτέλους βρίσκει ανταγωνιστή. Το BCL είναι η διοργάνωση που έρχεται κι είναι έτοιμη να σβήσει την EuroLeague. Πριν από δύο χρόνια, είχαμε αντιληφθεί πως δεν ήταν ακόμη έτοιμοι. Τώρα πλέον είναι".

"Ακόμη κι αν η EuroLeague ήταν ο παράδεισος που ονειρεύεται ο Μπερτομέου, προσωπικά θα έπαιρνα την απόφαση για το BCL για να αποδείξουμε πως ο Παναθηναϊκός δεν εκβιάζεται από κανέναν. Ο Παύλος έχει αποδείξει πως σκληρές αποφάσεις χρειάζονται. Για μένα αυτή η απόφαση είναι μονόδρομος. Επειδή όμως ο Παναθηναϊκός έχει εκατομμύρια φιλάθλους, το πού θα αγωνιζόμαστε του χρόνου πρέπει να είναι απόλυτα τεκμηριωμένο. Ίσως στο τέλος αντί για το μαύρο πρόβατο που θεωρούν τον Παναθηναϊκό, αυτός να είναι ο λύκος"

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν τα λόγια του είναι δεσμευτικά για την επόμενη διοίκηση, ο Γιαννακόπουλος απάντησε χαρακτηριστικά:

Δεν είπα ότι φεύγουμε από την EuroLeague, απλά ότι είναι μονόδρομος κατ' εμέ. Θα συνεχίσει να γίνεται αξιολόγηση της κατάστασης. Ελπίζω ότι η απόφαση που θα παρθεί θα είναι να πάει η ομάδα στη FIBA".

"Βλέπω ότι η FIBA λειτουργεί με πρόγραμμα, ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν κάνει κάποιες συνεργασίες με το ΝΒΑ, την Ασία, την Ωκεανία. Βλέποντας το πλάνο και το σχέδιο για το μπάσκετ, θεωρώ ότι σύντομα θα είναι η μοναδική πανίσχυρη διοργάνωση της Ευρώπης. Βλέπω ομάδες που τα τελευταία χρόνια έχουν περάσει από την EuroLeague, να πηγαίνουν προς τη FIBA. Πιστεύω ότι σύντομα θα υπάρξουν κι άλλες ομάδες θα φύγουν από αυτό το έκτρωμα της EuroLeague".

Όσον αφορά το πόσο εύκολο έιναι να αποδεσμευθεί από τα συμβόλαια που τον κρατούν στην Euroleague, ο Γιαννακόπουλος τόνισε:

"Οι συνθήκες με τις οποίες υπεγράφησαν τα συμβόλαια είναι... λεπτομέρειες. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε και θα σας πω ότι από τη μία πλευρά υπάρχει μια υποτιθέμενη ρήτρα 10.000.000 ευρώ, από την άλλη όμως από τη δουλειά που έχει γίνει από το νομικό επιτελείο μας, μπορώ να σας πω ότι στο τέλος δεν θα πληρώσει ο Παναθηναϊκός την EuroLeague, αλλά θα γίνει το αντίστροφο".
 
"Την απόφαση για την αποχώρηση του Παναθηναϊκού θα την λάβουν άλλοι. Δεν θα εμπλακώ σε καμία απόφαση, θα την λάβουν άλλοι. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να φύγει από την EuroLeague για τη FIBA. Υπόλογοι και υπεύθυνοι για οποιοδήποτε αποτέλεσμα, είτε αγωνιστικά είτε οικονομικά είναι εκείνοι".