Skip to main content

Μάικ Τζέιμς - Η πορεία του κορυφαίου σκόρερ στην ιστορία της Euroleague

Το superbasket και ο Άρης Κατσίδης σας παρουσιάζουν την διαδρομή που διένυσε ο Μάικ Τζέιμς για να γίνει ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Euroleague.

Ένας από τους καλύτερους σκόρερ των ευρωπαϊκών γηπέδων την τελευταία δεκαετία και από τους πιο clutch players της Euroleague των τελευταίων χρόνων είναι ο Μάικ Τζέιμς. Ο Αμερικανός άσος της Μονακό γνωρίζει πολύ καλά πόσο σπουδαίος παίκτης είναι και δεν διστάζει να δηλώσει τον Δεκέμβριο του 2023: «Νομίζω πως ανεξάρτητα του τι θα συμβεί, λογικά θα είμαι ένας από τους καλύτερους παίκτες στην ιστορία της Ευρωλίγκας, αλλά το να κατακτήσεις τον τίτλο σε ανεβάζει αυτόματα σε υψηλότερο επίπεδο».

Το ταξίδι του στην Euroleague ξεκίνησε στις 12 Δεκεμβρίου του 2014, όπου τότε αγωνιζόταν στην Λαμποράλ Κούτσα (σ.σ.: η τότε ονομασία της Μπασκόνια) και έπαιζε απέναντι στη Βαλένθια. Εκείνη την εποχή το τραγούδι που έπαιζε παντού και είχε γίνει παγκόσμια επιτυχία είναι το Hall of fame των The script. Δεν γνωρίζουμε αν το έχει ακούσει ή αν είναι ένα από τα αγαπημένα τραγούδια του Αμερικανικού άσου, αλλά σίγουρα ακολουθεί κατά γράμμα αυτό που λέει, δηλαδή ότι με την επιμονή, την υπομονή, την στόχοπροσήλωση, την προσπάθεια και την δουλειά, θα καταφέρεις να γράψεις το όνομα σου στην ιστορία.

Αυτό έκανε και ο Μάικ Τζέιμς την Πέμπτη (7/3), όπου έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Euroleague στον αγώνα της Μονακό με τον Ερυθρό Αστέρα. Η ομάδα από το Πριγκιπάτο νίκησε με 98-80, με τον Αμερικανό άσο να είναι ο πρώτος σκόρερ του ματς και να έχει 20 πόντους, ένα ριμπάουντ και τρεις ασίστ. Μετά τους 12 πόντους του Αμερικανού γκαρντ των Μονεγάσκων ο αγώνας διεκόπη και όλοι στο γήπεδο των χειροκρότησαν. Γιατί έγινε αυτό; Γιατί ο Μάικ Τζέιμς έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Euroleague με 4.464 πόντους, αφήνοντας τον Βασίλη Σπανούλη με 4.455 πόντους και τον Νάντο Ντε Κολό με 4.455 πόντους στην δεύτερη και στην τρίτη θέση αντίστοιχα.

Επτά παίκτες βρίσκονται στην λίστα με τους δέκα καλύτερους σκόρερ της Euroleague αυτήν την στιγμή, κάτι που είναι πολύ λογικό, αφού έχει αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των αναμετρήσεων με το νέο σύστημα της διοργάνωσης.

Ο Μάικ Τζέιμς μας συστήθηκε αρχικά από το πέρασμα του στον Κολοσσό Ρόδου την σεζόν του 2014. Έκανε φοβερές οχτώ εμφανίσεις, έδειξε ότι είναι απίστευτος σκόρερ και δεν δίστασε να βάλει μεταξύ άλλων 28 πόντους στον Άρη, 26 πόντους στον Πανιώνιο, 23 πόντους στην ΑΕΚ, αλλά και 28 πόντους και 21 πόντους στον Παναθηναϊκό και στον Ολυμπιακό αντίστοιχα.

Αυτές οι εξαιρετικές εμφανίσεις με τον Κολοσσό Ρόδου του έδωσαν την μεταγραφή για την Λαμποράλ Κούτσα (τότε έτσι ονομαζόταν η Μπασκόνια), με την οποία αγωνίστηκε εξαιρετικά στα ευρωπαϊκά και στα ισπανικά ματς, για αυτό και προκρίθηκε και στο Final 4 της Euroleague εκείνη την σεζόν. 

Ο Παναθηναϊκός έτρεξε να του φορέσει τα πράσινα για τα επόμενα δύο χρόνια, με κάποιους ενδιάμεσους σταθμούς στο NBA σε Φοίνιξ Σανς και σε Νιου Ορλεαν Πέρλικανς. Με την ομάδα της Αθήνας, ο Μάικ Τζέιμς κατέκτησε δύο πρωταθλήματα Ελλάδας, ένα Κύπελλο Ελλάδας, ενώ ήταν ο MVP των τελικών της Basket League για δύο σερί χρόνια, ενώ το 2017 έλαβε και τον τίτλο του The Most Spectacular Player για το ελληνικό πρωτάθλημα.

Ο 34χρονος Αμερικανός γκαρντ πια μετά τον Παναθηναϊκό, πήρε μεταγραφή για μια σεζόν στην Ολυμπία Μιλάνο, με την οποία κατέκτησε ένα Σούπερ Καπ Ιταλίας. Για τρία χρόνια από το 2019 έως το 2021 ήταν μέλος της ομάδας της ΤΣΣΚΑ Μόσχας υπό τις οδηγίες του Δημήτρη Ιτούδη. Σε εκείνο το χρονικό διάστημα είχε σηκώσει ένα πρωτάθλημα VTB League, ένα Σούπερ Καπ, ένα ρωσικό πρωτάθλημα και ένα Γκομέλσκι Καπ. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας ήταν μια από τις καλύτερες ομάδες στην Euroleague εκείνη την περίοδο και με αυτόν τον τρόπο, πήρε το εισιτήριο ο Μάικ Τζέιμς ξανά για το NBA και τους Μπρούκλιν Νετς, όπου έσφιξε τους δεσμούς του κυρίως με τον Κέβιν Ντουράντ. Από τον Σεπτέμβριο του 2021 έχει πάρει μεταγραφή για την Μονακό, η οποία τις τελευταίες τρεις σεζόν, είναι μια πολύ δυνατή ομάδα της Euroleague, έχοντας αποκλειστεί από τον Ολυμπιακό στο Game 5 των playoffs του 2022 και στα ημιτελικά του Final Four του 2023 αντίστοιχα. Ο Αμερικανός γκαρντ με την ομάδα του Πριγκιπάτου έχει κατακτήσει ένα πρωτάθλημα Γαλλίας το 2023.

Άλλες διακρίσεις που έχει κατακτήσει ο Μάικ Τζέιμς στην Euroleague:

Alphonso Ford EuroLeague Top Scorer Trophy (2019)

All-EuroLeague First Team (2022)

All-EuroLeague Second Team (2019, 2023)

Δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε ότι ο Μάικ Τζέιμς έχει την έννοια του σταρ. Πέρα από τις επιτυχίες και το ότι είναι ένας πολύ καλός παίκτης, είναι ένας δύσκολος χαρακτήρας και έχει γίνει πρωτοσέλιδο πολλές φορές για εσωτερικά θέματα προς κατανάλωση. Αυτό όμως δεν μειώνει καθόλου την προσπάθεια, την δουλειά του, την όρεξη του για να επιτευχθούν νέοι στόχοι, αλλά και την επιθυμία του για να ανεβαίνει συνεχώς επίπεδα. 

Το Top-10 των σκόρερ στη EuroLeague

Μάικ Τζέιμς*, 4.464

Βασίλης Σπανούλης, 4.455

Νάντο Ντε Κολό*, 4.396

Χουάν Κάρλος Ναβάρο, 4.152

Σέρχιο Γιουλ*, 3.889

Σέρχιο Ροντρίγκεθ*, 3.731

Γιαν Βέσελι*, 3.724

Γιώργος Πρίντεζης, 3.599

Κώστας Σλούκας*, 3.489

Νίκολα Μίροτιτς*, 3.416

*Οι εν ενεργεία παίκτες.