Skip to main content

Οι Χ-Factors των ομάδων στο Κάουνας

Το «Shot Clock» γράφει για τους παίκτες των τεσσάρων φιναλίστ του Final Four που μπορούν, στην καλή τους μέρα, να κάνουν την διαφορά για την ομάδα τους.

Στο χθεσινό μας άρθρο, αναλύσαμε ένα παίκτη από κάθε ομάδα που έχει πολλά να αποδείξει εν όψει του Final-4, θέτοντας το βάρος κάτα βάση σε μερικές από τις πρώτες επιλογές των ομάδων. Στο σημερινό μας άρθρο, θα δούμε τέσσερις παίκτες που, με δεδομένη την ποιότητά τους, αλλά και τη μέτρια σεζόν για την ομάδα τους, μπορούν να βρεθούν σε καλή μέρα και να κάνουν τη διαφορά.

Νάιτζελ Γουίλιαμς - Γκος

Για άλλη μια χρονιά, ο Γκος δείχνει ότι έχει όλο το ταλέντο για να είναι πρωταγωνιστής σε μια κορυφαία ομάδα, όμως είναι τόσο ασταθής στην απόδοσή του και τραυματίζεται τόσο συχνά που για άλλη μια φορά δεν έχει καταφέρει να μπει στο κλειστό γκρουπ των κορυφαίων guard – κάθε άλλο! Η χρονιά του έχει περάσει από πολλά κύματα αμφισβήτησης, όμως η παρουσία του στα play-off απέδειξε εκ νέου ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να κάνει τη διαφορά. Με τη Ρεάλ να είναι με τη πλάτη στο τοίχο απέναντι στην Παρτιζάν, ο Γκος είχε 22 πόντους, 6 ασίστ και ένα εξαιρετικό από αισθητική και μπασκετική άποψη buzzer beater, δίνοντας στην ομάδα του το δικαίωμα να κρατηθεί στη σειρά και να μη γίνει το 3-0! Με μια τέτοια εμφάνιση στο Κάουνας, σίγουρα θα τον δούμε με άλλο μάτι τη νέα σεζόν.

Κόρι Χίγκινς

Η ποιότητα του είναι δεδομένη. Ο Χίγκινς είναι ένας από τους ικανότερους παίκτες στο 1 με 1 παιχνίδι, μιας και μπορεί να πάει στο midrange σουτ του ανά πάσα στιγμή. Κι όμως, μέσα στο σύστημα του Σάρας φαίνεται λίγο έξω από τα νερά του και η απόδοσή του είναι ασταθής σε επιθετικό επίπεδο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όταν ο X-Factor σου μπορεί να είναι ανά πάσα στιγμή ένας παίκτης αυτού του επιπέδου, έχεις κάθε λόγο να αισθάνεσαι καλά.

Πολλαπλοί X-factors για τη Μονακό

H Μονακό θα μπορούσε να έχει πολλούς X-Factors. Είναι μια ομάδα χτισμένη γύρω από τον Μάικ Τζέιμς και οι πολλοί ικανοί παίκτες γύρω του, μπορούν ανά πάσα στιγμή να κάνουν τη διαφορά. Από τη μια, ο Μοτεγιούνας παρότι έχει βαρύνει και δεν έχει σχέση με τον παίκτη που έπαιζε στο ΝΒΑ, είναι μια μόνιμη πηγή κινδύνου κάτω από τη μπασκέτα. Ο Λόιντ, παραδοσιακά παίκτης του ύψους και του βάθους, μπορεί σε ένα ματς να έχει 2 πόντους με 1/7 σουτ και στο επόμενο να έχει 25 με 9/12 και 100% στις βολές. Τέλος, ο Μονέκε ήταν ωσεί παρών σχεδόν σε όλη τη σειρά με την Μακάμπι και τελικά έγινε ένας από τους πιο καθοριστικούς παίκτες στο Game 5. Όταν ένα ρόστερ είναι τόσο βαθύ, αλλά και η απόδοση τόσο ασταθής, είναι δεδομένο ότι μπορούν να υπάρξουν διαφορετικοί πρωταγωνιστές.

Αϊζάια Κάνααν

Πριν τη σειρά με τη Φενέρ είχαμε γράψει για το ότι θα πρέπει να κάνει ένα σημαντικό step up για να μπορέσει ο Ολυμπιακός να προκριθεί και παρότι ο Κάνααν είναι έξω από τα νερά του στο φετινό Ολυμπιακό έδειξε ότι είναι παίκτης με σοβαρή νοοτροπία και ετοιμότητα. Η απόδοσή του έδωσε πολλαπλά στοιχεία που ο coach Μπαρτζώκας είχε ανάγκη όσο ποτέ: στο Game 1 ήταν ο MVP του αγώνα με 6/7 τρίποντα, στο Game 4 προσπάθησε να κρατήσει σε μια ολόκληρη περίοδο τον Ολυμπιακό στο σκορ με 8 πόντους στην 3η περίοδο, αλλά το Game 5 ήταν το καθοριστικότερο με τον Κάνααν να έχει ρόλο δημιουργού με 4 ασίστ και 0 λάθη και καταπληκτική άμυνα στον καυτό Γκούντουριτς, τον οποίο έκανε να σκοράρει μόνο 2 πόντους πάνω του – ενώ είχε 24 κόντρα στους υπόλοιπους ερυθρόλευκους. Ένα ματς του Κάνααν σαν το Game 1 ή τα Game 4,5 στα πλέι-οφ μπορούν να κρίνουν πολλά για τους ερυθρόλευκους.