Skip to main content

Χαραλαμπίδης: «Αδιαφιλονίκητο φαβορί για το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός»

Το Περιστέρι βρίσκεται μία νίκη μακριά από την 3η θέση της Basket League, με τον Κώστα Χαραλαμπίδη, άμεσο συνεργάτη του Βασίλη Σπανούλη, να μιλά για την φετινή πορεία της ομάδας των δυτικών προαστίων, αλλά και τους τελικούς του πρωταθλήματος.

Αναλυτικά ο assistant coach του Περιστερίου μίλησε στο EOK WEB Radio:

Για τη φετινή πορεία του Περιστερίου: «Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η χρονιά ήταν δύσκολη. Ήταν μια καινούργια προσπάθεια, με πολλούς καινούργιους παίκτες, καινούργιο προπονητικό staff. Ξεκινήσαμε προσπαθώντας να “χτίσουμε” την ομάδα και τι θα μπορούσαμε να καταφέρουμε. Δε θα πω ότι θεωρούμε ότι πήγαμε απροσδόκητα καλά, γιατί με βάση τη δουλειά που «καταθέσαμε» στο γήπεδο πιστεύω ότι μέχρι στιγμής έχουν έρθει και τα ανάλογα αποτελέσματα. Βεβαίως, έχουμε ένα ακόμη παιχνίδι για να πούμε ότι η ομάδα αυτή μπορεί να ‘χει φτάσει και στο “ταβάνι” των δυνατοτήτων της για τη φετινή χρονιά. Καμία ομάδα δε “χτίζεται” μέσα σ’ ένα χρόνο, αλλά χτίζονται οι βάσεις για τα επόμενα».

Για το μπάκσετ που παίζει φέτος το Περιστέρι: «Στα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό, στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, στο 2ο μισό της σεζόν γενικότερα παίξαμε ένα μπάσκετ που ίσως κατά γενική ομολογία ήταν υψηλού επιπέδου, με τα ανάλογα αποτελέσματα. Ενδόμυχα πιστεύαμε, φέρνοντας και τη σειρά με τον Παναθηναϊκό στο 2-2, ότι ίσως μπορούμε να ‘χουμε καταφέρει κάτι, αλλά αυτό θα ήταν παραπάνω απ’ τους στόχους που είχαμε θέσει. Η στεναχώρια μετά τον αποκλεισμό απ’ τον Παναθηναϊκό πιστεύω ότι είναι και η ίδια επιτυχία, ότι καταφέραμε να φτάσουμε ψηλά και να κοιτάξουμε λίγο ψηλότερα από ‘κει που είχαμε βάλει τον “πήχη”».

Για το ότι κέρδισαν τον Παναθηναϊκό τρεις φορές φέτος: «Αρχίσαμε να έχουμε σταθεροποιούμε κάποιους αυτοματισμούς που δημιουργήσαμε μετά τα μέσα της σεζόν. Ο Παναθηναϊκός δεν παύει να είναι Παναθηναϊκός, υπάρχει μια μπασκετική καθημερινότητα. Είναι γνωστό ότι το πρωτάθλημά μας εδώ και αρκετά χρόνια τουλάχιστον σε 2 ταχύτητες. Εμείς προσπαθήσαμε λίγο να «ταράξουμε» αυτά τα νερά και νομίζω ότι με την εν γένει παρουσία μας ως ένα σημείο δώσαμε το στίγμα μας στο μπασκετικό γίγνεσθαι».

Για το αν το 5-0 που έχουν φέτος απέναντι στον ΠΑΟΚ αποπροσανατολίζει τους παίκτες: «Θεωρώ ότι γενικότερα η ομάδα έδειξε μια αξιοσημείωτη σοβαρότητα σε όλα τα παιχνίδια των play-offs. Φτάνοντας ένα βήμα πριν απ’ τον τελικό μας στόχο, νομίζω ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για εφησυχασμό ή ότι έχουμε καταφέρει κάτι. Είναι ένα τελευταίο παιχνίδι και είναι αρκετά μεγάλος ο στόχος της 3ης θέσης για μας ώστε να τον παραβλέψουμε και να πούμε ότι έχουμε τρεις ευκαιρίες. Έχουμε μία ευκαιρία και θέλουμε να την αξιοποιήσουμε, γιατί η 3η θέση είναι ο βασικός μας στόχος στη σεζόν».

Για την ευρωπαϊκή πορεία του Περιστερίου: «Θα μπορούσαμε να είχαμε πετύχει κάτι περισσότερο. Ο βασικός μας στόχος ήταν να δώσουμε ένα στίγμα στη μπασκετική κοινότητα για το τι είμαστε και τι μπορούμε να κάνουμε. Η διαδικασία της Ευρώπης λίγο μάς στοίχισε, γιατί δεν «απλώσαμε» πολύ το ρόστερ και ήταν πάρα πολύ ήταν δύσκολο ν’ ανταπεξέλθουμε στα συνεχόμενα παιχνίδια και σ’ αυτούς τους αγώνες που είχαμε μεσοβδόμαδα. Θεωρώ ότι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει καλύτερα πράγματα εκεί, γιατί είχαμε και κάποιους τραυματισμούς και προβλήματα, αλλά είναι πράγματα που εστιάσαμε πάνω τους, προσπαθήσαμε να βρούμε λύσεις και ως ένα σημείο τα καταφέραμε, κάτι που αποτελεί και οδηγό για την επόμενη χρονιά».

Για τον Βασίλη Σπανούλη: «Για τον κόουτς μπορείς να λες τόσα πράγματα και να προσπαθείς να τον περιγράφεις, αλλά πάντα θα λείπει κάτι, δε θα μπορέσεις να τον «σκιαγραφήσεις» πλήρως. Ο κόουτς είναι μανιακός με το μπάσκετ, όσοι τον γνωρίζουν και ξέρουν το πάθος που έχει για το άθλημα μπορούν να καταλάβουν γιατί στην 1η του χρονιά έχει και τα ανάλογα αποτελέσματα. Είναι τόσο μεθοδικός, τα έχει «τετραγωνίσει» στο μυαλό του όσον αφορά το μπάσκετ και τα κομμάτια. Η μετάβαση από παίκτη σε προπονητή πάντα έχει τη δυσκολία της, αλλά νομίζω ότι τα έχει καταφέρει περίφημα. Έχει ξεκάθαρη άποψη για το μπάσκετ, τον τρόπο που πρέπει να λειτουργήσει μια ομάδα και το πώς διαχειρίζεσαι παίκτες, προσωπικότητες, χαρακτήρες. Αυτήν τη στιγμή δεν υπολείπεται σε τίποτα με άλλους προπονητές που έχουν ένα background ή παρελθόν περισσότερων χρόνων στο χώρο. Και αυτά είναι πολύ λιγότερα πράγματα απ’ αυτά που μπορούμε να πούμε για τον ίδιο».

Για τους τελικούς της Basket League: «Θεωρώ ότι ο τίτλος του αουτσάιντερ τη δεδομένη χρονική στιγμή ταιριάζει στον Παναθηναϊκό. Αν θεωρήσουμε ότι ο Ολυμπιακός κατά γενική ομολογία έπαιξε ίσως το πιο ελκυστικό μπάσκετ φέτος πανευρωπαϊκά, ο Παναθηναϊκός είναι λίγο πιο ελεύθερος όσον αφορά τα «πρέπει» και τα «όχι». Αντικειμενικά και εντελώς μπασκετικά, ο Ολυμπιακός ήταν και εξακολουθεί να είναι το φαβορί στη σειρά, αλλά αυτά παιχνίδια «κρύβουν» πάντα κάποιους αστάθμητους παράγοντες, όπως φάνηκε και στο 1ο ματς. Για ‘μένα, εξακολουθεί να είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί ο Ολυμπιακός».